Eén of meer extra tepel of tepels: Meestal onschuldig

Eén of meer extra tepel of tepels: Meestal onschuldig Af en toe heeft een persoon extra tempels. Deze geringe afwijking is meestal niet gerelateerd aan andere aandoeningen of syndromen, al is het wel mogelijk. De extra tepel of tepels bevinden zich meestal onder de normale tepels. Een persoon of arts herkent ze niet snel als extra tepels, omdat ze meestal klein en niet goed gevormd zijn. Er bestaat een grote variatie aan het uiterlijk van de aanwezigheid van de extra tepel of tepels, en er is zelfs een medische classificatie voorhanden. Leichtenstern publiceerde in 1878 voor het eerst een medisch rapport over extra tepels. Eén van de bekendste personen die een derde tepel heeft, is Lily Allen.

Synoniemen van extra tepels

Extra tepels zijn eveneens gekend onder deze synoniemen:
 • derde tepel
 • polymastie
 • polythelie
 • bijkomende tepels
 • extra tepels

Epidemiologie

De prevalentie van extra tepels varieert sterk per regio. De prevalentie is het laagst in de Hongaarse bevolking. De meeste personen met extra tepels komen uit Duitsland waar 6% van de bevolking één of meer extra tepels heeft. De incidentie van extra tepels is vergelijkbaar bij mannen en vrouwen.

Oorzaken: Meestal onschuldig, mogelijk onderliggend medisch probleem

Spontaan: Onschuldig

Extra tepels presenteren zich soms bij personen waarbij de extra tepels een variatie zijn van de normale ontwikkeling. Bij de meeste personen met één of meer extra tepels ontstaat deze onschuldige afwijking spontaan.

Syndroom

Slechts sporadisch gaat een genetische aandoening hiermee gepaard. Deze omvatten het Ruvalcaba-Myhre Syndroom en het Hay-Wells syndroom van ectodermale dysplasie.

Neurologische ziekte

Epilepsie, migraine (aanvallen van een aura en/of eenzijdige hoofdpijn), neurose, familiaal alcoholisme, het foetaal alcoholsyndroom (het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap leidt mogelijk tot ernstige aangeboren afwijkingen bij de baby), een intracranieel aneurysma (uitstulping van een deel van een slagader in de hersenen), een neurale buisdefect en een ontwikkelingsachterstand zijn mogelijke aandoeningen van het centraal zenuwstelsel die gepaard gaan met extra tepels.

Maagproblemen

Een maagzweer of pylorusstenose verhogen eveneens het risico op één of meer extra tepels. Verder gaan ook oorafwijkingen of een extra longkwab ook gepaard met extra tepelvorming.

Skeletafwijkingen

Skeletafwijkingen zoals een handmisvorming, vertebrale anomalie, de afwezigheid van rib, hemihypertrofie, arthrogryposis (ziekte met blijvende gewrichtsverstijving), hoofdhuidafwijkingen, microcefalie (medische term voor "een te klein hoofd") en tandafwijkingen verhogen ook het risico op extra tepels.

Hartaandoeningen

Tot slot zorgen mogelijke hartafwijkingen zoals essentiële hypertensie, een bundeltakblok, patent ductus arteriosus, aangeboren hartafwijkingen, een atriaal septisch defect, een ventrikelseptumdefect en een geleidingsdefect tot extra tepels.

Indeling

Voor personen met een extra tepel bestaat een classificatie die in 1915 is beschreven:
 • Volledige extra tepel Tepel, tepelhof en borstklierweefsel
 • Extra tepel - Tepel en klierweefsel (geen tepelhof)
 • Extra tepel - Tepelhof en klierweefsel (geen tepel)
 • Alleen afwijkend klierweefsel
 • Extra tepel - Tepel en tepelhof en pseudomamma (vetweefsel dat het klierweefsel vervangt)
 • Extra tepel - Enkel een extra tepel (de meest voorkomende extra tepel)
 • Extra tepel - Alleen een tepelhof (polythelia areolaris)
 • Stukje waar enkel haar opstaat (polythelia pilosa)

(Bron: Medscape, geraadpleegd op 2 april 2016)

Symptomen

Aantal, locatie en positie

De persoon heeft één of meer extra tepels. Veelal heeft de persoon slechts één extra tepel, maar sommige personen hebben zelfs tot wel acht extra tepels, al komt dit hoge aantal zelden voor. Wanneer meer dan één extra tepel aanwezig is bij de persoon, is dit zowel unilateraal (eenzijdig) als bilateraal (tweezijdig) mogelijk. Ook staan de extra tepels mogelijk symmetrisch of juist asymmetrisch. De meeste extra tepels bevinden zich onder de normale tepel, al zijn er ook personen die én of meer extra tepels boven de normale tepel hebben.

Uiterlijk

Meestal is deze kleiner of blijft deze uiteindelijk kleiner dan de werkelijke tepel die groeit bij de puberteit. Bij de meeste personen is de extra tepel niet groter dan 30% van de diameter van de normale tepel. Bij de andere personen is de tepel groter en soms zelfs zo groot als de normale tepel. Zeer sporadisch bevat de extra tepel ook borstklieren. Af en toe groeit op de extra tepel haar. De extra tepel blijft echter meestal asymptomatisch en onopgemerkt bij de persoon. Af en toe merkt de persoon de extra tepel of tepels tijdens de puberteit, menstruatie, zwangerschap of bij andere hormonale veranderingen.

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk onderzoek

De arts voert een uitgebreid lichamelijk onderzoek uit waarbij hij de zichtbare extra tepels opmerkt.

Diagnostisch onderzoek

Een genetisch onderzoek is soms nodig om een eventueel onderliggende genetische aandoening te diagnosticeren.

Differentiële diagnose

Soms verwart hij de extra tepel of tepels met:

Behandelingen van personen: Chirurgie mogelijk

Normaalgezien heeft een persoon met extra tepels geen behandeling nodig. De extra tepels ontwikkelen zich niet tot borsten in de puberteit. Moest dit gewenst zijn omwille van cosmetische redenen, hinder van lactatie of gevoeligheid, dan is cryotherapie of cosmetische chirurgie een optie. Wel ontstaat hierdoor mogelijk een (groot) litteken.

Complicaties bij personen met één of meer extra tepels: Meestal geen problemen

Normaalgezien zijn er weinig complicaties door één of meer extra tepels en veroorzaken ze geen problemen. Niettemin zijn borstweefselaandoeningen ook bij één of meer extra tepels mogelijk. Sommige personen ontwikkelen een abces, een adenoom (meestal goedaardige klierweefselgezwel), borstkanker, een cyste (abnormaal gevormde blaasvormige holte in lichaam), een fibroadenoom (goedaardig gezwel bestaande uit bindweefsel en epitheel) of mastitis (ontsteking van de borstklier).
© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ingetrokken (omgekeerde) tepels: Oorzaken van tepelinversieIngetrokken (omgekeerde) tepels: Oorzaken van tepelinversieOmgekeerde tepels (ingetrokken tepels, tepelinversie) zijn in de meeste gevallen geen teken van een medisch probleem. Bi…
Niplette, een eenvoudige oplossing voor ingetrokken tepelsEen groot deel van de vrouwen heeft last van ingetrokken of platte tepels. Vrouwen kunnen zich hierdoor minder aantrekke…
Borstvoeding met ingetrokken of vlakke tepelsBorstvoeding met ingetrokken of vlakke tepelsZo'n tien procent van de vrouwen heeft een vlakke of ingetrokken tepel. Hoewel dit verschijnsel over het algemeen onschu…
Ingetrokken tepels of platte tepelsIngetrokken tepels of platte tepels zowel bij vrouwen als mannen bij ongeveer 2% van de bevolking al vanaf de geboorte v…

Stridor: Gierende, piepende ademhalingStridor: Gierende, piepende ademhalingStridor is een abnormaal, gierend bijgeluid dat een patiënt vertoont bij de in- of uitademhaling. Het geluid heeft een h…
Sputumcultuur (onderzoek) bij longgerelateerde aandoeningenSputumcultuur (onderzoek) bij longgerelateerde aandoeningenWanneer de patiënt een luchtweginfectie of een longgerelateerde aandoening heeft, produceren de longen een dikke, taaie…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: ~!, Flickr (CC BY-2.0)
 • http://emedicine.medscape.com/article/1117825-clinical#showall
 • http://emedicine.medscape.com/article/1117825-differential
 • http://emedicine.medscape.com/article/1117825-overview#showall
 • http://emedicine.medscape.com/article/1117825-treatment#showall
 • http://www.bbc.com/future/story/20150512-the-truth-about-extra-nipples
 • http://www.dermnetnz.org/site-age-specific/supernumerary-nipple.html
 • http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=5594
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Supernumerary_nipple
 • https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003110.htm
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 06-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.