Hersenvliesontsteking: symptomen, oorzaak en behandeling

Hersenvliesontsteking: symptomen, oorzaak en behandeling De symptomen van een hersenvliesontsteking lijken in eerste instantie op die van griep. De symptomen van hersenvliesontsteking bij kinderen en volwassenen kunnen bestaan uit hoge koorts; hoofdpijn; misselijkheid, overgeven (braken); verwardheid, slaperigheid of sufheid; pijnlijke gewrichten; overgevoeligheid voor licht of geluid; nekkramp of nekstijfheid (bij kin op de borst). Bij een baby of jong kind kunnen de symptomen hersenvliesontsteking afwijken. Hersenvliesontsteking of meningitis is een potentieel levensbedreigende infectie van de hersenvliezen. De meest ernstige vorm van hersenvliesontsteking is bacteriële meningitis. Hersenvliesontsteking wordt meestal veroorzaakt door een bacterie of virus, respectievelijk een virale en een bacteriële meningitis genoemd. Niet iedereen die met de betreffende ziektekiemen (bacterie of virus) wordt besmet, krijgt ook daadwerkelijk hersenvliesontsteking.
Hersenvliesontsteking kan optreden bij waterpokken / Bron: 9Gawin/Shutterstock.comHersenvliesontsteking kan optreden bij waterpokken / Bron: 9Gawin/Shutterstock.com

Wat is hersenvliesontsteking?

Hersenvliesontsteking of meningitis is een potentieel levensbedreigende infectie van de hersenvliezen (meningen) - de drie vliezen die de hersenen en het ruggenmerg omgeven en beschermen. Indien het niet wordt behandeld, kan hersenvliesontsteking ernstige gevolgen hebben. Meningitis kan worden veroorzaakt door onder andere bacteriën, virussen en schimmels. Naast dat het zelfstandig kan voorkomen, kan hersenvliesontsteking ook optreden bij mazelen, bof, en waterpokken (virale vorm); bij longontsteking, middenoorontsteking en schedelbasisfractuur (bacteriële vorm).

Hoe krijg je hersenvliesontsteking en is het besmettelijk?

Ongeveer 75-80% van de meningitisvarianten zijn viraal, dat wil zeggen dat een virus de veroorzaker is. Bacteriële varianten kunnen echter tot een ernstige, dodelijke ziekte leiden en worden veroorzaakt door de meningokokbacterie en de pneumokokbacterie. Afhankelijk van het soort virus, kan men virale meningitis oplopen via druppelinfectie (aanhoesten, dat wil zeggen door het inademen van virussen die vrijkomen als iemand die geïnfecteerd is, hoest of niest) of via hand-mondcontact met besmette ontlasting.

Incubatietijd

De incubatietijd -dat is de periode tussen besmetting en de eerste symptomen- is zeven tot veertien dagen. Bacteriële hersenvliesontsteking kan men krijgen via druppelinfectie (aanhoesten). Het blijkt dat ongeveer één op de tien personen drager is van de meningokokbacterie zonder dit te weten (een drager is namelijk zelf niet ziek). De bacterie nestelt zich in de neus en soms weet de lastpak het slijmvlies te doordringen en treedt zij de bloedbaan binnen. De incubatietijd is twee tot tien dagen.

Wie zijn vatbaar?

Vooral jonge kinderen en mensen tot 30 jaar zijn zeer vatbaar voor meningitis. De meeste kinderen hebben echter voldoende weerstand tegen de ziekte. Het is niet bekend waarom sommige kinderen wel ziek worden. Wel is het zo dat als je immuunsysteem verzwakt is, of als je luchtwegen (neus, keel) geïrriteerd of ontstoken zijn, je vatbaarder bent. De besmettelijkheid is niet groter wanneer er een kind ziek is. Bacteriën die meningitis veroorzaken komen veel voor onder de bevolking, ook als veroorzaker van courante luchtweginfecties. Contact met deze bacteriën is niet te vermijden.

Koortslip bij een tiener / Bron: Istock.com/Levent KonukKoortslip bij een tiener / Bron: Istock.com/Levent Konuk

Is een koortslip bij een baby gevaarlijk?

Een koortslip kan bij pasgeborenen fataal eindigen. Het is van belang of een moeder die net is bevallen en een koortslip heeft, eerder een koortslip heeft gehad. Bij een recidief, dus terugkerende infectie, zijn er immers antistoffen bij haar aanwezig die ook bij de baby in het bloed zijn gekomen. De baby is hierdoor gedurende ten minste een half jaar beschermd tegen een dergelijke herpesinfectie. Als een baby jonger dan drie maanden toch een koortslip krijgt, moet je onmiddellijk de dokter bellen. Vooral bij jonge baby’s kan het herpesvirus zich verspreiden naar de hersenen en andere organen. Dit kan serieuze, permanente of fatale gevolgen hebben. Het kan bijvoorbeeld leiden tot een hersenontsteking of hersenvliesontsteking.

Bacteriële meningitis

Meest ernstige vorm van hersenvliesontsteking

De meest ernstige vorm van hersenvliesontsteking is bacteriële meningitis. Bij ongeveer 20% -25% van de gevallen kan bacteriële meningitis fataal zijn, zelfs als deze wordt behandeld. Bacteriële meningitis ontwikkelt zich meestal tussen de 2 tot 10 dagen, nadat de persoon met de bacterie besmet is geraakt. Het ziekteverloop is doorgaans snel. Binnen 24 tot 48 uur is de persoon zeer ernstig ziek. Bij een zeer snel verloop van bacteriële meningitis, kan binnen 24 uur de dood optreden.

Soorten bacteriën

Verschillende bacteriestammen kunnen acute bacteriële meningitis veroorzaken:
  • Streptococcus pneumoniae (pneumokok). Deze bacterie is de meest voorkomende oorzaak van bacteriële meningitis bij zuigelingen, peuters en volwassenen in Europa. Het veroorzaakt vaker longontsteking, of oorontsteking of bijholteontsteking.
  • Neisseria meningitidis (meningococcus). Deze bacterie is een belangrijke oorzaak van bacteriële meningitis. Deze bacteriën veroorzaken vaak een bovenste luchtweginfectie, maar kan ook meningokokken meningitis veroorzaken wanneer ze in de bloedbaan terechtkomen. Dit is een zeer besmettelijke infectie die voornamelijk tieners en jongvolwassenen treft.
  • Haemophilus influenzae (Haemophilus). Haemophilus influenzae b (Hib) was ooit de belangrijkste oorzaak van bacteriële meningitis bij kinderen. Maar het Hib vaccin heeft het aantal gevallen van deze vorm van meningitis enorm verminderd. Het zit in het Rijksvaccinatieprogramma voor jonge kinderen.
  • Listeria monocytogenes (listeria). Deze bacteriën kunnen worden gevonden in ongepasteuriseerde kaas, hotdogs en vleeswaren. Zwangere vrouwen, pasgeborenen, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem zijn het meest vatbaar. Listeria kan de placenta passeren, en een infectie in de late zwangerschap kan fataal zijn voor de baby.

Borstvoeding beschermt baby tegen bacteriële hersenvliesontsteking

Onderzoek wijst uit dat borstvoeding de baby beschermt tegen infecties die door de bacterie Hemophilus influenzae type B (HiB) worden veroorzaakt én tegen de meningitis die daaruit voort kan komen.¹

Virale meningitis

De prognose voor virale meningitis is veel beter dan die voor bacteriële meningitis. Het verloopt in de meeste gevallen mild en verdwijnt meestal spontaan. De meeste mensen herstellen volledig nadat ze behandeld zijn. De meeste gevallen in Nederland worden veroorzaakt door een groep van virussen die bekend staan als enterovirussen, die het meeste voorkomen tegen het einde van de zomer en het begin van de herfst en zeer besmettelijk zijn. Virussen zoals het herpes simplex virus, hiv, bof, Westnijlvirus en andere virussen, kunnen ook virale meningitis veroorzaken.

Fungale (schimmel) meningitis

Fungale meningitis is relatief zeldzaam en veroorzaakt chronische meningitis. Het kan qua symptomen acute bacteriële meningitis nabootsen. Fungale meningitis is niet besmettelijk; het kan niet worden verspreid van persoon tot persoon. Cryptokokkenmeningitis is een veelvoorkomende schimmelvorm van de ziekte die mensen treft met immuundeficiëntie, zoals aids. Het is levensbedreigend als het niet behandeld wordt met een antimycoticum, een antischimmel-medicijn.

Andere oorzaken van meningitis

Meningitis kan ook veroorzaakt worden door niet-infectieuze factoren, zoals chemische reacties, medicijnallergie, sommige vormen van kanker en ontstekingsziekten zoals sarcoïdose.

Risicofactoren

Risicofactoren voor meningitis of hersenvliesontsteking zijn onder meer:
  • Niet gevaccineerd zijn voor bof, Haemophilus influenzae type b en pneumokokkenvaccins;
  • Leeftijd: de meeste gevallen van virale meningitis komen voor bij kinderen jonger dan 5 jaar. Bacteriële meningitis komt veel voor bij kinderen jonger dan 20 jaar.
    Overmatig alcoholgebruik is een risicofactor voor hersenvliesontsteking / Bron: Marian Weyo/Shutterstock.comOvermatig alcoholgebruik is een risicofactor voor hersenvliesontsteking / Bron: Marian Weyo/Shutterstock.com
  • Wonen in een grote groep, bijvoorbeeld in slaapzalen en personeel op militaire bases, en kinderen op kostscholen. Ook kinderen die verblijven op een kinderopvang hebben een groter risico op meningokokken meningitis. Dit komt waarschijnlijk doordat de bacterie wordt verspreid via de luchtwegen, en zich snel verspreidt bij grote groepen mensen.
  • Zwangerschap vergroot het risico van listeriose, een infectie veroorzaakt door listeria bacteriën, die ook meningitis veroorzaken. Listeriose verhoogt het risico op een miskraam, doodgeboorte en vroeggeboorte.
  • Gecompromitteerd immuunsysteem. Aids, alcoholisme, diabetes, het gebruik van immunosuppressieve geneesmiddelen en andere factoren die je immuunsysteem beïnvloeden, zorgen ervoor dat je meer vatbaar bent voor meningitis.
  • Intraveneus drugsgebruik.
  • Roken.

Hersenvliesontsteking symptomen

De meest voorkomende hersenvliesontsteking symptomen, die al of niet in combinatie met elkaar optreden, van zowel bacteriële als virale hersenvliesontsteking, zijn de volgende:
  • hoge koorts;
  • hoofdpijn;
  • misselijkheid, overgeven (braken);
  • verwardheid, slaperigheid of sufheid;
  • aanhoudend hikken;
  • pijnlijke gewrichten;
  • overgevoeligheid voor licht of geluid;
  • nekstijfheid (bij kin op de borst: het verschijnsel dat het hoofd niet of met grote moeite voorover gebogen kan worden), ook wel nekkramp genoemd;
  • bewegen van de nek is pijnlijk, alsook het optrekken van de benen;
  • gezwollen lymfeklieren.

Bij iedereen ouder dan twee jaar zijn de drie meest voorkomende symptomen hersenvliesontsteking hoge koorts, hoofdpijn en de kenmerkende nekstijfheid.

Symptomen hersenvliesontsteking baby's en zeer jonge kinderen

Algemene symptomen

Pasgeborenen en hele jonge kinderen kunnen naast bovengenoemde algemene symptomen, ook andere verschijnselen vertonen:
  • géén koorts;
  • géén nek-stijfheid;
  • gezwollen fontanel;
  • apathische (wezenloze) blik;
  • verlaagd bewustzijn, sloom en slaperig zijn;
  • er ziek en grauw uitzien;
  • voeding weigeren, niet willen eten, soms zelfs braken;
  • prikkelbaar en geagiteerd;
  • huilerig en kreunerig (een kreunend geluid maken);
  • luierpijn (bij het optillen van de beentjes om de luier te verschonen als het kind plat op de rug ligt);
  • niet aangeraakt willen worden tijdens bijvoorbeeld het verschonen.

Bij verergering van de ziekte kunnen bij elke persoon, ongeacht de leeftijd, epileptische aanvallen (toevallen) optreden.

Bloedvergiftiging: paarse vlekjes op de huid

Door dezelfde bacteriën en virussen die ook verantwoordelijk zijn voor hersenvliesontsteking, kan bloedvergiftiging (sepsis) optreden. Sepsis kan het gevolg zijn van hersenvliesontsteking, maar het kan ook zelfstandig optreden, zodat de kenmerkende verschijnselen van meningitis, zoals nek-stijfheid, niet aanwezig zijn. Het meest kenmerkende symptoom van sepsis is het ontstaan van paarse vlekjes op de huid. In 80% van de gevallen treedt er rood-paarse huiduitslag (petechiën) op, dat zijn kleine punt-bloedinkjes die niet weggedrukt kunnen worden door er bijvoorbeeld een glas tegenaan te drukken. Deze plekjes op de huid worden in snel tempo groter en vormen bloeduitstortingen. Vooral bij de verwekker 'pneumokok' worden deze rood-paarse vlekken waargenomen.

Direct medische hulp inschakelen

Bij een vermoeden van hersenvliesontsteking en/of sepsis, is dringend medische hulp vereist.

Complicaties

Een snelle en adequate medische behandeling vermindert het risico op hersenbeschadiging en langetermijncomplicaties, waaronder:
  • aanhoudende koorts;
  • cerebrale parese, een houdings- en/of bewegingsstoornis als gevolg van een hersenbeschadiging
  • coördinatie- en evenwichtsproblemen;
  • darmproblemen (bij pasgeborenen);
  • diffuse intravasculaire coagulopathie (DIC, een bloedstollingsstoornis);
  • encefalitis (hersenontsteking);
  • epileptische aanvallen;
  • gedrags- en persoonlijkheidsveranderingen
  • hartafwijkingen (bij pasgeborenen);
  • verlies van het gehoorvermogen en/of gezichtsvermogen (geheel of gedeeltelijk);
  • leverproblemen (bij pasgeborenen);
  • misvormde ledematen (bij pasgeborenen);
  • nierfalen;
  • ontwikkelingsproblemen bij het kind;
  • spraakverlies (geheel of gedeeltelijk);
  • shock;
  • subdurale effusie (een ophoping van vocht tussen de schedel en de hersenen;
  • syndroom van inadequate secretie van antidiuretisch hormoon (SIADH);
  • verlamming (gedeeltelijk of volledig).

Onderzoek en diagnose

Anamnese, lichamelijk onderzoek en lumbaalpunctie

De diagnose meningitis wordt gesteld op basis van je medische voorgeschiedenis, lichamelijk onderzoek en tests. De arts zal vrijwel altijd een lumbaalpunctie uitvoeren. Via een ruggenprik wordt dan wat hersenvocht uit je lichaam gehaald. Dit onderzoek wordt met een dunne holle naald uitgevoerd. De vloeistof wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van bacteriën en virussen.

Bloedafname / Bron: Istock.com/anna1311Bloedafname / Bron: Istock.com/anna1311

Overige onderzoeken

Andere tests die kunnen worden uitgevoerd zijn:
  • Een complete bloedbeeld (CBC) om te controleren op tekenen van infectie;
  • Urinetest, om te controleren op infecties in de urinewegen;
  • Röntgenfoto van de borst, om te controleren op longinfecties;
  • Soms is er een biopsie van hersenweefsel nodig;
  • CT-scan of MRI, om te zoeken naar zwelling van hersenweefsel of complicaties zoals hersenbeschadiging.

Behandeling van een hersenvliesontsteking

De meeste mensen met virale meningitis beginnen zich al binnen 3 dagen beter te voelen en ze herstellen binnen 2 weken. Bij milde gevallen van virale meningitis mag je thuis herstellen, met maatregelen als vochttoediening, bedrust en pijnstillers.

Bij bacteriële (of ernstige virale meningitis) is behandeling in een ziekenhuis geboden, waar de bacterie met antibiotica wordt bestreden. Ook zul je ontstekingsremmers toegediend krijgen. Daarnaast krijg je extra vocht.

Prognose

De vooruitzichten van meningitis hangen af van wat de oorzaak ervan is. Zonder behandeling heeft bacteriële meningitis een heel hoog sterftecijfer. Zelfs met de juiste behandeling is het sterftecijfer ongeveer 15-20%, met een hoger risico bij oudere mensen. Het soort bacterie maakt ook verschil; pneumokokken- en Listeria-meningitis hebben hogere sterftecijfers dan meningokokkenmeningitis. Overlevende patiënten kunnen langetermijnproblemen ervaren, zoals doofheid, blindheid, toevallen, verlamming, verminderde mentale toestand en ledematenverlies. Virale meningitis daarentegen heeft over het algemeen een goede prognose en leidt meestal tot volledig herstel.

Vaccinatie kan thans veel bacteriële infectie voorkomen die meningitis veroorzaken, zoals Hib, meningokokken (A, B, C, W135 en Y) en pneumokokken.

Preventie

Onderstaande vaccinaties zijn de meest effectieve manier om meningitis te voorkomen:
  • Haemophilus influenzae type b: Hib-vaccinatie wordt aan alle kinderen in Nederland aangeboden via het Rijksvaccinatieprogramma.
  • BMR (bof, mazelen, rodehond): een kind krijgt de BMR-vaccinatie aangeboden met 14 maanden. Op de leeftijd van 9 jaar wordt de BMR-vaccinatie herhaald.
  • Neisseria meningitidis. Vaccinatie tegen Neisseria meningitidis serogroep C is sinds 2002 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma).
  • Pneumokokken. Vaccinatie tegen pneumokokken wordt aan alle kinderen in Nederland aangeboden via het Rijksvaccinatieprogramma.
  • Streptococcus pneumoniae, ook wel pneumokok genoemd en pneumokokkenziekte kan veroorzaken. Vaccinatie tegen pneumokokken wordt aan alle kinderen in Nederland aangeboden via het Rijksvaccinatieprogramma.
  • Varicella (waterpokken). Inenting tegen waterpokken is in Nederland mogelijk, maar is niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Hersenvliesontsteking in het nieuws

Opmars streptokokken A-meningitis door opkomst UK-variant (9 maart 2023)

In 2022 en begin 2023 is het aantal gevallen van hersenvliesontsteking door groep A streptokokken, ook bekend als Strep A, aanzienlijk gestegen, meldt het Nederlands Referentie Laboratorium voor Bacteriële Meningitis (NRLBM). In deze periode waren er negentien keer meer gevallen dan het gemiddelde van vijf per jaar in de afgelopen veertig jaar. Opvallend is dat de meerderheid van deze gevallen sinds mei 2022 wordt veroorzaakt door de M1UK-variant van Strep A. Dit type meningitis gaat mogelijk gepaard met hogere sterftecijfers en kan leiden tot handicaps. De stijging wordt toegeschreven aan de opkomst van deze variant, die zich zowel via de huid als via druppeltjes in de lucht verspreidt. Artsen worden aangemoedigd alert te zijn op deze trend, en er wordt gewaarschuwd dat het risico op verdere stijging aanwezig is zolang invasieve streptokokken A-infecties hoog blijven.²

Meisje overleden aan complicaties mazelen (28 oktober 2013)

Een 17-jarig meisje uit Zeeland is op 26 oktober 2013 overleden aan de complicaties van mazelen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op haar website. Het meisje dat niet gevaccineerd was tegen de infectieziekte, kampte onder meer met hersenvliesontsteking.

Hersenvliesontsteking neemt weer toe in België (9 mei 2013)

Het aantal invasieve meningokokkeninfecties (vooral hersenvliesontstekingen) in België neemt opnieuw toe, aldus de Belgische minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx. Sinds de invoering van het vaccin tegen meningokokken type C is het aantal gevallen van meningokokkeninfecties in de periode 2002-2012 in België gedaald van 3,7 naar 1,1 per 100.000 inwoners. Het aantal gevallen type C in de periode 2009-2011 nam echter weer toe van 7 tot 21. Ook voor meningokokken type B werd een vaccin ontwikkeld, maar het is volgende de minister nog onduidelijk of dat vaccin effectief zal zijn tegen de B-stammen die in België circuleren. Ook het aantal gevallen type B nam in de periode 2010-2012 toe van 76 tot 87. In 2012 stierven zeven mensen aan de infectie tegenover telkens acht in 2010 en 2011.³

Noten:
  1. Cochi SL, Fleming DW, Hightower AW, et al. 'Primary invasive Haemophilus influenzae type b disease: a population-based assessment of risk factors.' J Pediatr. 1986; 108:997-896. [2] Istre GR, Conner JS, Broome CV, et al. 'Risk factors for primary invasive Haemophilus influenzae disease: increased risk from day care attendance and school-aged household members.' J Pediatr. 1985; 106:190-198.
  2. Medisch Contact. Opmars streptokokken A-meningitis door opkomst UK-variant. https://www.medischcontact.nl/actueel/laatste-nieuws/nieuwsartikel/opmars-streptokokken-a-meningitis-door-opkomst-uk-variant (ingezien op 7-1-2024)
  3. Hersenvliesontsteking neemt opnieuw toe in België, demorgen.be, 27 mei 2013

Lees verder

© 2010 - 2025 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Symptomen hersenvliesontstekingSymptomen hersenvliesontstekingHet is erg belangrijk om de symptomen van hersenvliesontsteking vroegtijdig te herkennen. Vanwege de nabijheid van de he…
Infectieziekten bij kinderen – HersenvliesontstekingStel; een kindje heeft plotseling hoge koorts, hoofdpijn, is suf, misselijk en heeft een pijnlijke en stijve net. De kan…
Een hersenvliesontstekingEen hersenvliesontstekingIeder jaar sterven er in Nederland zo'n 60 mensen aan hersenvliesontsteking. Er is gelukkig een medicijn op de markt geb…
Kinderziekte - HersenvliesontstekingHersenvliesontsteking is een ontsteking van de vliezen die om de hersenen in het ruggenmerg liggen. Het wordt ook wel me…

Hersenbloeding: symptomen, oorzaak, behandeling en prognoseHersenbloeding: symptomen, oorzaak, behandeling en prognoseDe belangrijkste symptomen van een hersenbloeding of hemorragische beroerte zijn verlammingen in het gezicht (scheve mon…
Oorzaak slechthorendheid en doofheid bij baby'sOorzaak slechthorendheid en doofheid bij baby'sIn Nederland is ongeveer 1 op de duizend jonge kinderen slechthorend of doof, dit betekend dat er elk jaar 180 slechhore…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/daizuoxin
  • Apotheek.nl. Hib-vaccin. http://www.apotheek.nl/medicijnen/hib-vaccin (ingezien op 27-2-2017)
  • Cochi SL, Fleming DW, Hightower AW, et al. 'Primary invasive Haemophilus influenzae type b disease: a population-based assessment of risk factors.' J Pediatr. 1986; 108:997-896
  • Healthcommunities.com. Meningitis: Complications. http://www.healthcommunities.com/meningitis/complications.shtml (ingezien op 13-01-2017)
  • Healthcommunities.com. Meningitis: Prevention. http://www.healthcommunities.com/meningitis/prevention.shtml (ingezien op 13-01-2017)
  • Istre GR, Conner JS, Broome CV, et al. 'Risk factors for primary invasive Haemophilus influenzae disease: increased risk from day care attendance and school-aged household members.' J Pediatr. 1985; 106:190-198
  • Hersenvliesontsteking neemt opnieuw toe in België, demorgen.be, 27 mei 2013
  • Mayo Clinic. Meningitis: Symptoms and causes, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/meningitis/symptoms-causes/dxc-20169522 (ingezien op 27-2-2017)
  • Medisch Contact. Opmars streptokokken A-meningitis door opkomst UK-variant. https://www.medischcontact.nl/actueel/laatste-nieuws/nieuwsartikel/opmars-streptokokken-a-meningitis-door-opkomst-uk-variant (ingezien op 7-1-2024)
  • Precision health. Meningitis. https://www.precisionhealth.com.au/healthcare-services/neurology/conditions-treated/meningitis/ (ingezien op 7-1-2024)
  • Prof. dr. D.H. Ford, prof. dr. J.P. Schadé, dr. J. Tomson (hoofdredactie). Het grote medische handboek. Rebo Productions, Lisse, 2009.
  • www.meningitis-stichting.nl
  • www.meningitis.org
  • www.meningitis-trust.org
  • www.ouders.nl
  • www.emedicinehealth.com
  • www.medicinfo.nl
  • Afbeelding bron 1: 9Gawin/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 2: Istock.com/Levent Konuk
  • Afbeelding bron 3: Marian Weyo/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 4: Istock.com/anna1311
Reacties

Martijn, 09-02-2017
Onze zoon, 16 maanden, is huilerig en hangerig overdag, eet nauwelijks, heeft diarree en huilt meer dan normaal bij verschonen luier. Beentjes kunnen goed bewegen. Gisterenavond dokter geweest en geeft aan dat het geen hersenvliesontsteking is. Echter ik ben niet overtuigd, omdat hij steeds heftiger huilt met luier verschonen. Geen koorts. Reactie infoteur, 09-02-2017
Bij twijfel uw eigen huisarts bellen en met hem of haar bespreken wat uw bevindingen zijn.

Alex, 06-10-2016
Mijn zoontje van 4 maanden heeft een bacteriële hersensvlies ontsteking opgelopen de haemophilus influenae bacterie. Het ging de eerste dagen erg slecht met hem in het ziekenhuis, maar krabbelde gelukkig op, inmiddels ruim 2 weken verder gaat het gelukkig wel wat beter met hem maar de koorts houdt aan tot 39.5 en zijn ontstekingswaarde in zijn bloed is weer aan het stijgen. Hij ligt nog in het ziekenhuis en ze gaan hem verder onderzoeken. Heeft er iemand een advies of ervaring met deze zelfde aandoening? Reactie infoteur, 10-10-2016
Haemophilus influenzae type b (Hib) is een bacterie die bij vrijwel iedereen op gezette tijden in de neus-keelholte voorkomt. Zo nu en dan dringt de Hib-bacterie verder het lichaam binnen en veroorzaakt een ernstige infectie. Ook kinderen kunnen een ernstige Hib-infectie doormaken. Na invoering van vaccinatie tegen Hib daalde het aantal. Momenteel zijn er elk jaar tussen de 31-48 gevallen. Heeft veel sterkte gewenst!

Pam, 31-10-2015
Zoon 18 jaar hoofdpijn nekpijn diaree pijn op het borstbeen. Tintelende armen en benen met pijn kan slecht tegen licht ook van beeldscherm mobiel. Koorts. Traplopen gaat moeilijk Reactie infoteur, 31-10-2015
U kunt het beste de huisartsenpost bellen. De assistente op de huisartsenpost zal onder meer een aantal medisch inhoudelijke vragen stellen; op basis daarvan zal beoordeeld worden of een bezoek aan de weekendarts nodig is.

Silvia, 11-08-2014
Hoi ik ben een vrouw van 40 jaar, sinds vrijdag kreeg ik spontaan hoofdpijn pijn aan mijn benen en borst kan amper trap lopen of gewoon lopen want dat doet echt zeer, lijkt op spierpijn maar ik heb niet gesport, nu loop ik al 4 dagen mee wat kan het zijn?
Mijn benen lijkt wel aan het verzuren en mijn hoofd blijft echt steken kan niet vooroverbuigen.

vriendelijke groeten
silvia bakker
ps ik heb dit nog nooit gehad Reactie infoteur, 11-08-2014
Ik raad u aan om uw huisarts te bellen. Deze kan beoordelen wat er aan de hand is en wat er verder moet gebeuren.

Yvonne, 12-01-2014
Hallo, mijn dochtertje van bijna een jaar begon 8 dagen geleden met erg benauwd zijn en verkouden en koorts. Longetjes laten luisteren bij huisarts en waren inderdaad iets 'vies'. Nu zijn wij een week verder en ze wordt niet beter. De koorts is wel over maar ze drinkt erg weinig, plasluiers zijn minimaal, geen eetlust, ontzettend hangerig, slaperig, huilerig. Ze wordt steeds minder vrolijk. Hoe lang moet ik dit nog afwachten om weer naar de huisarts te gaan?
Groeten yvonne Reactie infoteur, 12-01-2014
Kinderen onder de 2 jaar kunnen snel, dat wil zeggen binnen 24 uur, uitdrogen. Ik adviseer u daarom om contact op te nemen met de huisartsenpost (het is nu weekend) om de situatie van uw dochtertje te bespreken.

Kelly, 28-12-2013
Mijn dochtertje is 5 jaar en sinds gisteren heeft ze koorts.tussen de 39,2° en de 39,8°. Last van mijn in haar nek ( met bewegen van links naar rechts. Wakker worden van de pijn! Met hoesten heeft ze keelpijn. Ze heeft last van hoofdpijn en buikpijn. Ik wil nu niet direct naar dokter van wacht gaan, en afwachten. Maar ik vraag me af wat het verstandelijkst is. Dacht te wachten tot maandag morgend en naar haar koorts te kijken. Haar ogen zijn ook enorm tranerig en anders dan anders. Er zit niet veel leven in, maar reageert wel. Reactie infoteur, 28-12-2013
Bij twijfel over de vraag of uw dochter (met spoed) medische hulp nodig heeft, kunt u altijd telefonisch overleggen met de huisartspost.

Naomi, 03-05-2013
Hallo
ik ben 14 jaar.
ik heb de laatste tijd erg last van een soort druk op mijn linkervoorhoofd, mijn benen zijn sinds de laatste 3 dagen na tien traptreden al redelijk vermoeid, wat raar is want ik loop op school heel veel trap, ook sport ik 2 x in de week, dus ik denk niet dat het aan mijn conditie ligt en ik heb de laatste tijd ook last van mijn knieën maar dat komt alleen afentoe en dan heel erg en dan trekt het weer weg. ik ben de laatste tijd erg suf en kan mijn concentratie niet vinden, terwijl ik normaal heel geconcentreerd ben. mijn eetlust is verminderd en soms als ik naar buiten ga en de zon schijnt lijkt het pijn te doen aan mijn ogen. ook lijkt mijn nek een beetje stijf te zijn, maar ik kan hem wel nog bewegen.
vroeger heb ik ook veel gekokhalsd zonder reden
ik maak me een beetje zorgen en zou graag willen weten of dit iets ergs is.
alvast bedankt
Naomi 14 jaar Reactie infoteur, 06-05-2013
Je kunt het beste je klachten bespreken met je ouder(s) of verzorger(s), of even contact opnemen met de huisarts.

Danielle, 01-03-2013
Mijn zoon van 10 heeft al heel lang last van hele erge hoofdpijnen en ben al tig keer bij de huisarts geweest maar we worden weg gestuurd met het advies rust en paracetamol. In de afgelopen 2 weken heeft hij al 9 keer erge hoofdpijn gehad en dat vind ik echt niet normaal. Heb nu met de vuist op de tafel geslagen en gezegd dat ik naar het ziekenhuis wil voor de neuroloog. Daar kunnen we maandag terecht, maar hij heeft koorts, tintelingen in zijn handen gehad, slappe benen, hoofdpijn, pijn in de keel, hoesten en kan zijn kin met moeite op de borst leggen en slaapt heel erg veel de afgelopen 2 dagen. Ben nog wel weer bij de huisarts geweest met de vraag of dit geen hersenvlies ontsteking is, maar wordt weg gestuurd met wacht maar tot maandag en dit is geen hersenvliesontsteking, maak me veelte druk en moet niet van het ergste uit gaan. Terwijl een paar weken terug tegen mij gezegd is op de huisartsenpost dat ik het goed in de gaten moest houden want als hij koorts kreeg naast zijn hoofdpijn kon het duiden op een hersenvlies ontsteking. wat moet ik nu doen? Reactie infoteur, 01-03-2013
Bij twijfel over de vraag of uw zoon met spoed medische hulp nodig heeft, kunt u ook altijd telefonisch overleggen met de afdeling Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis in uw regio. U kunt hier 24 uur per dag terecht.

Als uw kind met spoed medische hulp nodig heeft, neem dan contact op met:
- Tijdens kantooruren: de spoedlijn van uw huisarts;
- Buiten kantooruren: de huisartsenpost;
- Bij levensbedreigende situaties belt u 112.

Deborah, 03-10-2012
Goedendag, ik heb een zoontje van 4 maanden. Ik ben bang dat hij hersenvliesontsteking heeft. Symptomen:
Slecht eten/niet willen eten
Slaperig
Braken/misselijk
En heb zelf al 2 dagen een koortslip en sinds gister heeft hij echt van die symptomen. Reactie infoteur, 03-10-2012
Ik wil u wijzen op mijn laatste reactie van 16-03-2012. Als je vermoedt dat je kind hersenvliesontsteking heeft, neem dan direct contact op met uw huisarts of (buiten kantooruren) de huisartsenpost.

Zoek ook medische hulp bij één van de volgende signalen:
- Bij een kind jonger dan 3 maanden: koorts boven de 38 graden of een temperatuur lager dan 36 graden.
- Bij een kind ouder dan 3 maanden: 2 of 3 dagen koorts boven de 39 graden.
- Niet alert zijn of suffig.
- Slecht drinken (vanwege risico op uitdroging, kan bij baby's heel snel gaan).
- Pijn en huilen bij het verschonen van de luier.
- Als je kind een echt zieke indruk maakt of vlekjes heeft.

Priscilla, 16-03-2012
Bij mijn dochter van 7 is een virale infectie door de huisarts gezegt zij heeft wel de symptomen van hersenvliesontstekin.deze man stuurde mij naar huis met dat ik in de gaten moest houden of ze vlekken kreeg.

haar klachten :
- hoofdpijn
- buikpijn
- nekpijn(rare is ze kan wel voorover maar niet achterover en niet opzij)
- keelpijn
- oorpijn.

arts maakte mij wel attent op dat het hersenvliesontsteking kan zijn.wat denkt u ervan? Reactie infoteur, 16-03-2012
De NHG-Ziektebeschrijving 'hersenvliesontsteking' stelt:

"Hersenvliesontsteking lijkt in het begin vaak op griep: u of uw kind heeft hoofdpijn, koorts en spierpijn. U bent ziek, suf en u moet vaak ook braken. Vaak ontstaat nekstijfheid, maar dit is niet makkelijk vast te stellen (u kunt de kin niet meer op de borst doen). Ook kunnen kleine huidbloedinkjes ontstaan. Als u hierop duwt met een glas blijven deze kleine paarsrode vlekjes zichtbaar - ze verbleken niet bij drukken."

Andere mogelijke symptomen van hersenvliesontsteking kunnen zijn:
- hoge koorts;
- hoofdpijn;
- braken;
- verwardheid of sufheid;
- overgevoeligheid voor licht of geluid.

Als u één van de kenmerkende klachten herkent (kleine huidbloedinkjes of nekstijfheid) of als uw kind opvallend ziek is (koorts, braken, grauw, suffig, spierpijn - met een 'niet-pluis-gevoel' van: 'het is niet zomaar een griep, het is serieus') neem dan direct contact op met uw huisarts (desnoods een andere arts dan uw eigen huisarts, als die niet adequaat reageert) of huisartsenpost. Doe dit ook bij twijfel. Ga altijd op uw eigen oordeel en gevoel af!

In dringende gevallen kunt u dag en nacht contact opnemen met de Nederlandse Meningitis Stichting (NMS) in Soest: (035) 588 00 72.

D. M., 29-07-2011
Bij mijn zoontje van 14 maanden begon het met hoge koorts dat ongeveer 2 a 3 dagen duurde, de koorts is nu gezakt maar heeft nu allemaal rode vlekjes gekregen op zijn gezicht, rug en buik. eet heel erg weinig, heeft braakneigingen, moe en is erg huilerig.
Kunt u me vertellen wat kan zijn? Reactie infoteur, 30-07-2011
Het volgende artikel (met foto's) kan u daarbij helpen: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/53999-kinderziekten-met-vlekjes-op-de-huid-blaasjes-huiduitslag.html

Janine, 23-03-2010
Mijn dochter eet al 2 weken een hapje daarna niks meer. Nu is ze vanaf vrijdag al constant aan het braken alles wat erin gaat komt er weer uit. Ook wou ze helemaal niks alleen in bed liggen, reageerde haast ook nergens op. Nu zijn we van het weekend al naar de weekend arts geweest, en toen was ze een heel klein beetje uitgedroogd, en moest dus maar ors geven. Dat ging goed tot net. Alles komt er nu weer uit, en ze ziet echt lijkt wit met paarse vlekjes op dr wangen verder op dr lichaam kan ik ze niet vinden. Ik weet niet meer wat ik moet doen? Huisarts met spoed bellen of niet? Reactie infoteur, 23-03-2010
Hallo Janine,

Bij twijfel altijd de huisarts bellen! Zeker omdat u al een tijdje aan het tobben bent (uw dochter eet al twee weken amper, het braken houdt al enkele dagen aan) en u vlekjes op de wangen constateert die u zorgen baart. Hoe dan ook, je kan beter een keer te veel bellen, dan te weinig. Ik raad u aan nu de huisarts te bellen en niet langer te wachten.

Mvg, Tartuffel

Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 07-01-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 21
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.