Uitzaaiingen kanker in longen: behandeling longmetastasen

Uitzaaiingen kanker in longen: behandeling longmetastasen Uitzaaiingen in de longen noemt men ook wel secundaire longkanker of longmetastasen. Bij uitzaaiingen in de longen is sprake wanneer kankercellen zich hebben verspreid naar de longen van een kanker die ergens anders in het lichaam is begonnen (primaire kanker). Uitzaaiingen in de longen geven vaak in het begin geen klachten. Later kunnen uitzaaiingen in de longen symptomen geven als pijn op de borst, benauwdheid, bloed ophoesten, etc. Uitzaaiingen in de longen kunnen op verschillende manieren worden behandeld, mede afhankelijk van de primaire kanker.
Longkanker / Bron: Muratart/Shutterstock.comLongkanker / Bron: Muratart/Shutterstock.com

Wat zijn longmetastasen?

Kanker heeft zich verspreid naar de longen

Longmetastasen duidt op kanker die elders in het lichaam begon en zich verspreid heeft naar de longen. Het wordt ook wel secundaire longkanker of gemetastaseerde longkanker genoemd. Longmetastasen zijn niet hetzelfde als kanker die begint in de longen, de zogeheten primaire longkanker. Sommige vormen van kanker hebben meer kans om zich te verspreiden naar de longen dan anderen. De meest voorkomende vormen van kanker die zich naar de long uitzaaien zijn borstkanker, darmkanker, nierkanker, hoofd-halskanker, teelbalkanker, botkanker, weke delen sarcoom, melanoom en schildklierkanker.

Uitzaaiingen in de longen

Kanker kan zich overal in de longen uitzaaien. Er kan sprake zijn van slechts één tumor in een long, maar er kunnen meerdere uitzaaiingen in één of beide longen aanwezig zijn. Longmetastasen ontwikkelen zich meestal nabij de randen van de longen en in de onderste kwabben. Kanker kan zich ook verspreiden naar gebieden buiten de long, zoals de pleura (het borstvlies en het longvlies), en het mediastinum, de ruimte tussen de beide longen in, waar zich onder meer het hart, de luchtpijp, de slokdarm, de aorta, een aantal grote bloedvaten, een groot aantal zenuwen, de thymus (zwezerik) en vele lymfeklieren bevinden.

Uitzaaiingen in de longen symptomen

Longmetastasen geven aanvankelijk vaak geen klachten. De symptomen van longmetastasen variëren, afhankelijk van het aantal tumoren en de locatie. Uitzaaiingen in de longen kunnen de volgende klachten geven:

Beeldvormend onderzoek van de longen / Bron: Minerva Studio/Shutterstock.comBeeldvormend onderzoek van de longen / Bron: Minerva Studio/Shutterstock.com

Diagnose en onderzoek uitzaaiingen in de longen

Verschillende onderzoeken kunnen uitgevoerd worden om secundaire longkanker te diagnosticeren.

Thoraxfoto

Een thoraxfoto, ook wel 'longfoto' genoemd, is vaak het eerste beeldvormende onderzoek dat wordt uitgevoerd. Het is een röntgenfoto van de borstkas waarmee wordt onderzocht of er uitzaaiingen in de longen of daarbij gelegen lymfeklieren zijn.

Computer tomografie (CT-scan)

Een CT-scan laat met behulp van röntgenstraling doorsneden van het lichaam zien. Met de CT-scan kan er een driedimensionaal beeld van de binnenkant van het lichaam worden gevormd, waaronder de longen. De scan is pijnloos en duurt 10-15 minuten. Het kan zijn dat je een drankje of een injectie krijgt met een kleurstof, die het mogelijk maakt bepaalde gebieden meer duidelijk te zien.

CT-scan / Bron: Tyler Olson/Shutterstock.comCT-scan / Bron: Tyler Olson/Shutterstock.com

PET (positron emissie tomografie) scan

Een PET-scan wordt vaak gecombineerd met een CT-scan. De PET-scan geeft de absolute plaats van een tumor aan. PET-scan is een nucleair geneeskundig onderzoek. Een dergelijke scan brengt veranderingen in de stofwisseling van cellen in beeld. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van een kleine hoeveelheid radioactieve stof en een speciale scanner. Door de PET-scan te combineren met de CT-scan kan beter zichtbaar worden gemaakt waar de radioactieve stof zich precies ophoopt in het lichaam. Een zeer kleine hoeveelheid van een licht radioactieve stof wordt geïnjecteerd in een ader, meestal in de arm. Een paar uren later volgt de scan. Kankercellen worden gewoonlijk actiever weergegeven dan omringende weefsel op de scan. Dit komt doordat kankercellen zich sneller delen dan gezonde cellen en bovendien met een snellere celstofwisseling.

Biopsie

Bij sommige mensen is een biopsie nodig. Dit wordt meestal gedaan op de röntgenafdeling tijdens een CT-scan. De biopsie kan worden uitgevoerd door een arts die is gespecialiseerd in longchirurgie (thoracale chirurg). De arts zal een aantal lokale verdovingen injecteren in het gebied. Hij plaatst daarna voorzichtig een naald door de huid en in de longen verwijdert hij en stukje weefsel (een biopt) om het onder een microscoop te onderzoeken. De biopsie kan enigszins ongemakkelijk aanvoelen, maar duurt slechts een paar minuten.

Wanneer de kankercellen onderzocht worden, kunnen artsen gewoonlijk aangeven dat het om secundaire longkanker gaat omdat de cellen lijken op de cellen van de primaire kanker. Als bijvoorbeeld darmkanker is uitgezaaid naar de longen, dan lijken de cellen op darmkankercellen en niet op longkankercellen.

Behandeling secundaire longkanker

De behandeling die je krijgt voor secundaire longkanker is afhankelijk van de primaire kanker, je algemene gezondheid en je eigen voorkeuren. De behandeling vindt meestal plaats met medicijnen of behandelingen die worden gebruikt voor de primaire kanker. Behandeling richt zich vaak op het terugdringen van de ziekte en/of het verminderen van klachten. Bij bepaalde vormen van kanker kan het doel nog zijn om proberen de kanker te genezen.

Chemotherapie

Chemotherapie is een combinatie van medicijnen en het wordt bij uitzaaiingen in de longen vaak gegeven om de tumor te laten krimpen en onder controle te krijgen. Het helpt ook om de symptomen te verminderen. Chemotherapie kan worden toegediend in een ader (intraveneus) of in tabletvorm.

Hormoontherapie

Bij een kanker die groeit onder invloed van hormonen, zoals borst- of prostaatkanker, kan hormoontherapie worden gegeven. De aard van de hormonale therapie zal afhangen van de hormonale behandelingen die je al hebt gekregen.

Doelgerichte therapie

Doelgerichte therapie is een behandeling met medicijnen die de groei en deling van kankercellen blokkeren. Dit doen ze door de werking tegen te gaan van specifieke moleculen die de kankercellen nodig hebben voor hun groei en overleving. Je kunt doelgerichte therapie krijgen als een injectie in een ader (intraveneus) of als tabletten.

Radiotherapie (bestraling) / Bron: Adriaticfoto/Shutterstock.comRadiotherapie (bestraling) / Bron: Adriaticfoto/Shutterstock.com

Radiotherapie

Radiotherapie kan helpen om de symptomen van secundaire longkanker, zoals kortademigheid of ophoesten van bloed te verlichten.

Chirurgie

Operatie om de secundaire longkanker te verwijderen, is soms mogelijk. Het is meestal alleen mogelijk als de tumor klein is en als het zich niet ook al heeft verspreid naar andere delen van het lichaam.

Microwave Ablatie (MWA)

Ablatie is wanneer warmte of koude wordt gebruikt om kankercellen te vernietigen. Het wordt soms gebruikt in plaats van chirurgie. Hierbij worden de kankercellen weggebrand door een naald door de huid heen die in de tumor wordt gebracht. De naald wordt beeldgestuurd ingebracht met behulp van echografie of een CT-scan en bij MWA wordt ablatie uitgevoerd met een sonde die microgolven (warmte) produceert om de kankercellen te vernietigen.

Lees verder

© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uitzaaiingen bij kanker: Wat is het en wat zijn de gevolgen?Uitzaaiingen bij kanker: Wat is het en wat zijn de gevolgen?Vaak treden bij kanker uitzaaiingen op naar andere plaatsen in het lichaam dan waar de ziekte zich in eerste instantie o…
Metastasering carcinoom, symptomen en behandelingMetastasering carcinoom, symptomen en behandelingEen carcinoom is een kwaadaardig gezwel, ook wel woekering of tumor genoemd. Wanneer dit kwaadaardig is spreken we ook w…
NEC: neuro-endocriene carcinoomNEC: neuro-endocriene carcinoomNEC is een zeldzame vorm van kanker. Er werd al veel onderzoek gedaan rond kanker. Sommigen zijn redelijk te onderdrukke…
Seminoom: zaadbalkankerSeminoom: zaadbalkankerEen seminoom is een vorm van zaadbalkanker oftewel teelbalkanker. Deze vorm van zaadbalkanker komt het meest voor. Non-s…

Sympathische oogontsteking: Vorm van uveïtisSympathische oogontsteking: Vorm van uveïtisEen sympathische oogontsteking, ook gekend als “sympathische oftalmie”, is een ontsteking van de uvea (vaatvlies, straal…
Oculaire parapemphigus: Littekens op de ogenOculaire parapemphigus: Littekens op de ogenOculaire parapemphigus is een auto-immuunziekte, waarbij het immuunsysteem eigen lichaamscellen ten onrechte aanvalt, om…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: United States: National Institutes Of Health, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • http://www.cancer.ca/en/cancer-information/cancer-type/metastatic-cancer/lung-metastases
 • http://www.macmillan.org.uk/cancerinformation/cancertypes/lungsecondary/secondarylungcancer.aspx
 • http://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/type/secondary-cancers/secondary-lung-cancer/
 • http://www.cancer.ca/en/cancer-information/cancer-type/metastatic-cancer/lung-metastases
 • https://borstkanker.nl/nl/pet-scan-0
 • http://www.avl.nl/behandelingen/targeted-therapie/
 • http://www.avl.nl/behandelingen/radiofrequente-ablatie-rfa/
 • Afbeelding bron 1: Muratart/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Minerva Studio/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: Tyler Olson/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 4: Adriaticfoto/Shutterstock.com
Reactie

Pierre, 25-02-2018
Ik heb uitzaaiingen in de longen en heb last van bloed ophoesten en kortademigheid.
Ik heb vorig juli afgezien van chemo-therapie die mij voorgesteld werd door dr. Lalisang van Maastro Maastricht.
Tengevolge hiervan werd mij mede gedeeld dat ik uitbehandeld was.
In bovenstaand artikel lees ik dat radiotherapie ook een verlichting kan geven. Blijkbaar is dat in de Maastro niet mogelijk omdat ik de chemo geweigerd heb.
Wat kan ik nu doen?
B.v.d. Reactie infoteur, 02-04-2018
U kunt er hier meer over lezen: https://bit.ly/2EcoQF9.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 19-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.