Leverhemangioom: symptomen, oorzaak en behandeling

Leverhemangioom: symptomen, oorzaak en behandeling Een leverhemangioom is een goedaardige tumor in de lever die is samengesteld uit een kluwen van bloedvaten. Een leverhemangioom veroorzaakt doorgaans geen symptomen en vereist geen behandeling. Grotere leverhemangiomen kunnen symptomen geven als misselijkheid, braken, buikpijn, een vol gevoel en vermindering van eetlust. Een leverhemangioom wordt meestal bij toeval ontdekt tijdens een echografie van de bovenbuik in verband met een andere klacht. In zeldzame gevallen kan een operatie nodig zijn om het hemangioom van de lever te verwijderen. De prognose is gunstig en een niet behandeld leverhemangioom ontaardt niet in leverkanker. Slechts zelden ontstaan er complicaties. Vooral zwangere vrouwen of mensen die medicatie gebruiken die het vrouwelijke hormoon oestrogeen bevatten (zoals anticonceptiepillen) lopen een groter risico op het ontwikkelen van complicaties. Men vermoedt namelijk dat hemangiomen gevoelig zijn voor oestrogeen.
Anatomie van de lever / Bron: BlueRingMedia/Shutterstock.comAnatomie van de lever / Bron: BlueRingMedia/Shutterstock.com

Wat is een leverhemangioom?

Een leverhemangioom is een goedaardig gezwel dat uitgaat van de bloedvaten in de lever. Dit in tegenstelling tot een leveradenoom dat uitgaat van het leverweefsel zelf. Een leverhemangioom bestaat uit een kluwen van bloedvaten. Vaak worden leverhemangiomen ontdekt tijdens een test of onderzoek voor een andere aandoening. Mensen met een leverhemangioom ervaren zelden symptomen en hebben geen behandeling nodig. Er is geen bewijs dat een onbehandelde leverhemangioom kan leiden tot leverkanker. Zo'n 2 tot 4 procent van de mensen hebben een leverhemangioom.

Synoniemen

Een leverhemangioom staat ook bekend als een 'hepatisch hemangioom' of een 'caverneus hemangioom van de lever'.

Vóórkomen

De incidentie van leverhemangiomen is ongeveer 2%. De prevalentie bij lijkschouwing is echter 7,4%. Het wijdverspreide gebruik van niet-invasieve abdominale beeldvormingstechnieken heeft geleid tot een verhoogde detectie van asymptomatische leverhemangiomen. Vrouwen worden vier tot zes keer vaker getroffen dan mannen.Leverhemangiomen kunnen op alle leeftijden voorkomen, maar de meeste worden gediagnosticeerd bij personen in de leeftijd van 30-50 jaar. Vrouwen presenteren zich vaak op een jongere leeftijd en met grotere tumoren. Hepatische hemangiomen kunnen ook bij kinderen voorkomen. Ze zijn ook prenataal gedetecteerd bij een groeiende foetus.

Ligging van de lever / Bron: Nerthuz/Shutterstock.comLigging van de lever / Bron: Nerthuz/Shutterstock.com

Symptomen van een leverhemangioom

In de meeste gevallen veroorzaakt een leverhemangioom geen klachten of symptomen. Wanneer een leverhemangioom wel klachten veroorzaakt, kunnen deze bestaan uit:

Deze symptomen zijn niet specifiek en kunnen ook te wijten zijn aan een andere onderliggende aandoening, zelfs als je een leverhemangioom hebt.

Complicaties

Complicaties zijn afhankelijk van de grootte en locatie van de tumor. Hemangiomen die groter zijn dan 10 cm kunnen vanwege hun omvang soms complicaties geven doordat er een stoornis in de bloedcirculatie optreedt in het gezwel. Dit kan gepaard gaan met de volgende klachten:

Er moet worden benadrukt dat de volgende complicaties zelden worden beschreven:
 • Breuk met hemoperitoneum (bloeduitstorting na een bloeding in de buikholte): zelden breken grote tumoren open na stomp trauma dan wel spontaan. Een beuk van de tumor is een gevaarlijke complicatie, waarbij direct ziekenhuisopname geboden is.
 • Intratumorale bloeding.
 • Compressie van galkanalen en nabijgelegen slagaders en aders.
 • Maagcompressie: snel vol zitten, misselijkheid en braken kunnen optreden wanneer grote laesies de maag samendrukken.
 • Hemobilie: bloedverlies via de galwegen.
 • Congestief hartfalen.

Oorzaak

Het is anno 2024 niet duidelijk wat de oorzaak is van een leverhemangioom. Men gaat ervan uit dat leverhemangiomen zijn aangeboren, maar het kan ook later in het leven ontstaan.

De omvang van een leverhemangioom

Een leverhemangioom is een gezwel van bloedvaten dat meestal ongeveer 4 cm groot is. Af en toe kan een leverhemangioom groter zijn of zijn er meerdere leverhemangiomen in de lever aanwezig. Grote hemangiomen kunnen voorkomen bij jonge kinderen, maar dit is zeer zeldzaam. Hemangiomen groter dan 5 cm. worden reuzenhemangiomen genoemd.

Wat is het verloop?

Bij de meeste mensen zal een leverhemangioom niet groeien en nooit klachten of symptomen veroorzaken. Maar bij een klein aantal mensen, zal een leverhemangioom groeien en aanleiding geven tot complicaties die een behandeling vereisen. Het is niet duidelijk waarom dit gebeurt.

Risicofactoren

Factoren die het risico dat een leverhemangioom klachten gaat veroorzaken kunnen verhogen, zijn:

Leeftijd

Een leverhemangioom komt voor bij mensen van elke leeftijd, maar het wordt meestal gediagnosticeerd bij mensen in de leeftijd van 30 tot 50, soms naar aanleiding van klachten.

Geslacht

Vrouwen hebben meer kans om te worden gediagnosticeerd met een leverhemangioom dan mannen.

Zwangerschap

Vrouwen die zwanger zijn geweest hebben meer kans om te worden gediagnosticeerd met een leverhemangioom dan vrouwen die nooit zwanger zijn geweest. Men vermoedt dat het hormoon oestrogeen, waarvan het niveau stijgt tijdens de zwangerschap, een rol speelt bij de groei van een leverhemangioom.

Hormonale substitutietherapie

Vrouwen die hormonale substitutietherapie voor de symptomen van menopauze gebruiken, lopen meer kans te worden gediagnosticeerd met een leverhemangioom dan vrouwen die deze behandeling niet volgen. Hormonale substitutietherapie bestaat uit het toedienen van een oestrogeen alleen of in combinatie met een progestageen.

Onderzoek en diagnose

Lichamelijk onderzoek en beeldvormend onderzoek

Naast een anamnese en lichamelijk onderzoek, zal beeldvormend onderzoek worden gebruikt om de diagnose te stellen. De onderzoeken die worden gebruikt om leverhemangiomen te diagnosticeren zijn onder meer een echografie, een CT-scan en een MRI-scan.

Differentiële diagnose

Hemangiomen in de lever kunnen qua gelijkenis vertonen met de volgende aandoeningen:
 • cholangiocarcinoom (galwegkanker)
 • hemangioendothelioom
 • hepatisch adenoom
 • hepatisch angiosarcoom (kwaadaardig bloedvatgezwel in de lever)
 • levercyste
 • een primair hepatocellulair carcinoom
 • focale nodulaire hyperplasie
 • kwaadaardige levertumoren (leverkanker, soms komt dit voor in combinatie met leverhemangiomen)
 • levermetastasen (uitzaaiingen van kanker in de lever)

Leverhemangioom behandeling

Geen behandeling

Als je een leverhemangioom hebt die klein is en geen klachten of symptomen veroorzaakt, is behandeling niet nodig. In de meeste gevallen zal een leverhemangioom niet groeien en ook nooit problemen veroorzaken. De arts kan zo nodig controle-afspraken maken om regelmatig te bekijken of het hemangioom groeit.

Behandelopties

De behandeling van een leverhemangioom is afhankelijk van de locatie en de grootte van het hemangioom, of er sprake is van meer dan één hemangioom, je algehele gezondheid en je persoonlijke voorkeuren. Behandeling kan bestaan uit:
 • Operatie aan de lever om het hemangioom te verwijderen. Als het hemangioom gemakkelijk kan worden gescheiden van de lever, kan de arts een operatie aanraden aan om het hemangioom verwijderen.
 • Operatieve verwijdering van een deel van de lever waar zich het hemangioom bevindt. In sommige gevallen kan de arts een deel van de lever verwijderen samen met het hemangioom.
 • Procedures om de bloedstroom naar het hemangioom te stoppen. Zonder bloedtoevoer, zal het hemangioom stoppen met groeien of krimpen. Er zijn twee manieren om de bloedstroom te stoppen. De meest gebruikte methode is embolisatie. Bij deze behandeling worden kunststof bolletjes in een bloedvat gespoten, waarna het bloedvat en het hemangioom verschrompelen.

In het onwaarschijnlijke geval dat je een zeer groot hemangioom of meerdere hemangiomen hebt die niet behandeld kunnen worden met andere middelen, kan de arts een operatie aanbevelen om de lever te verwijderen en te vervangen door een lever van een donor.

Prognose

Over het algemeen heeft iemand met een leverhemangioom een ​​uitstekende prognose. De literatuur vermeldt nergens dat ze ontaarden in leverkanker.

Hemangioom op de huid

Een hemangioom op de huid, in de volksmond een aardbeivlek genoemd, is een goedaardig gezwel van bloedvaten. Symptomen van een hemangioom op de huid zijn paarse of rode vlekken of bobbel(s). Huidhemangiomen worden soms aardbeihemangiomen of aardbeivlekken genoemd vanwege hun dieprode verschijning.

Lees verder

© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leverhemangioom: Goedaardig gezwel in de lever met buikpijnLeverhemangioom: Goedaardig gezwel in de lever met buikpijnEen leverhemangioom is een goedaardige tumor in de lever die bestaat uit bloedvaten. Meestal is een knobbeltje klein en…
Vlekken op de lever: oorzaken van vlekken op de leverVlekken op de lever: oorzaken van vlekken op de leverDoor echografie kunnen mogelijke afwijkingen in de vorm van 'vlekken op de lever' zichtbaar worden. Echografie is een on…
Amoebe leverabces: Pus in lever door parasiet met buikpijnAmoebe leverabces: Pus in lever door parasiet met buikpijnEen amoebe leverabces is een verzameling van pus in de lever als reactie op de parasiet Entamoeba histolytica die zich i…
Leveradenoom: Goedaardige tumor in lever, vooral bij vrouwenLeveradenoom: Goedaardige tumor in lever, vooral bij vrouwenEen leveradenoom (hepatocellulair adenoom) is een zeldzame, vaste, goedaardige tumor van de lever die vooral vrouwen tre…

Smith-Magenis syndroom: Neurologische aandoeningSmith-Magenis syndroom: Neurologische aandoeningHet Smith-Magenis syndroom is een genetische aandoening waarbij de patiënt een verstandelijke beperking en andere mental…
Uitzaaiingen in de botten: behandeling van botmetastasenUitzaaiingen in de botten: behandeling van botmetastasenUitzaaiingen in de botten, ook wel botmetastasen genoemd, is kanker die elders in het lichaam begon en zich uitgezaaid o…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/daizuoxin
 • http://www.healthline.com/health/hepatic-hemangioma#Overview1
 • https://www.uzleuven.be/giant-hemangioom
 • Medscape. Hepatic Hemangiomas. https://emedicine.medscape.com/article/177106-overview#showall (ingezien op 16-7-2018)
 • MLDS. Leverhemangioom. https://www.mlds.nl/ziekten/leverhemangioom/ (ingezien op 13-6-2022)
 • Afbeelding bron 1: BlueRingMedia/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Nerthuz/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 27-02-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.