Oogproblemen bij reumatoïde artritis (ontsteking gewrichten)

Oogproblemen bij reumatoïde artritis (ontsteking gewrichten) Reumatoïde artritis is een aandoening waarbij de gewrichten ontstoken zijn. Deze auto-immuunaandoening, die chronisch van aard is, tast echter eveneens lichaamssystemen buiten de gewrichten aan, zoals de organen, de huid of de ogen bijvoorbeeld. De patiënt met deze ontstekingsziekte lijdt het vaakst aan droge ogen, maar ontstoken ogen en bijwerkingen van medicijnen zijn ook mogelijke oogcomplicaties. Daarnaast presenteert de patiënt zich af en toe met nog andere symptomen. Een jaarlijkse oogcontrole is aangewezen bij patiënten met deze ziekte, en nog vaker wanneer symptomen aanwezig zijn. Deze oogproblemen leiden onbehandeld namelijk soms tot ernstige klachten, pijn en/of een verlies aan het gezichtsvermogen.
Kunsttranen helpen bij droge ogen / Bron: Entheta, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Kunsttranen helpen bij droge ogen / Bron: Entheta, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Droge ogen bij reumatoïde artritis

Droge ogen komen vaak voor als gevolg van reumatoïde artritis. Bij deze vervelende oogaandoening blijven de ogen droog waardoor ze meer vatbaar zijn voor ooginfecties. Chronisch droge ogen leiden bovendien sneller tot schade aan de cornea (het hoornvlies). Vrij verkrijgbare oogdruppels (in de vorm van kunsttranen) zijn nuttig bij milde symptomen. Wanneer de patiënt evenwel kampt met ernstige of chronische droge ogen, dan moet hij een oogarts raadplegen. De oogarts schrijft mogelijk medicatie voor of opteert voor een afwachtend beleid. Een oogheelkundig onderzoek is evenwel het beste advies bij ernstige problemen om zeker te zijn dat geen verdere complicaties optreden en het gezichtsvermogen intact blijft. Bovendien bekijkt een (oog)arts of de droge ogen in combinatie met reumatoïde artritis, geen onderdeel zijn van het syndroom van Sjögren, een andere auto-immuunaandoening waarbij de ogen, de mond en de keel droog zijn doordat de klieren die tranen en speeksel produceren, vernietigd zijn. Reumatoïde artritis en het Sjögren-syndroom komen namelijk vrij vaak gelijktijdig voor.

Een oogontsteking / Bron: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Een oogontsteking / Bron: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Ontsteking aan de ogen

Droge ogen treden het vaakst op als gevolg van reumatoïde artritis, maar af en toe gaat de ziekte ook gepaard met een oogontsteking. Rode ogen en geïrriteerde ogen zijn frequente kenmerken van deze ontstekingen. Diverse ontstekingsvormen zijn mogelijk, afhankelijk van de aangetaste oogstructuur. Enkele van de meest voorkomende vormen van een oogontsteking die geassocieerd zijn met reumatoïde artritis omvatten iritis, scleritis en uveïtis.

Iritis

De iris, ook gekend als het regenboogvlies, is het gekleurde oogdeel. Dit is bij iritis ontstoken en geïrriteerd, waardoor de patiënt kampt met floaters (drijvers, mouches volantes of vlekken zien in het oog) en een wazig of verminderd gezichtsvermogen.

Scleritis

Bij scleritis is de harde oogrok ontstoken, wat beter bekend staat als het witte, buitenste gedeelte van het oog (sclera). Oogpijn, gezwollen ogen, irritatie, gevoeligheid voor licht (fotofobie) en soms een verminderd gezichtsvermogen zijn typerend voor scleritis.

Uveïtis

Uveïtis heeft symptomen die doen denken aan iritis, maar de ontsteking bevindt zich in de uvea, het centrum van het oog.

De behandeling van deze oogontstekingen is afhankelijk van de symptomen, maar bestaat meestal uit corticosteroïden (krachtige ontstekingsremmers).

Oogproblemen door medicatie

Patiënten met reumatoïde artritis nemen doorgaans krachtige medicijnen om de symptomen van de ziekte onder controle te houden. Hierdoor ontstaan echter soms bijwerkingen die ook van invloed zijn op de ogen. Zo krijgen patiënten af en toe te maken met retinopathie (netvliesaandoeningen), cataract (staar: troebele ooglens) en glaucoom (verhoogde oogdruk met schade aan de oogzenuw). Mogelijk lijdt de patiënt reeds aan een oogaandoening en verergeren de symptomen bij het gebruik van de medicijnen. Bij ooggerelateerde symptomen is het echter niet nodig om zelf te stoppen met het innemen van de medicijnen. De patiënt overlegt deze oogproblemen namelijk steeds met de oogarts. Hij schrijft mogelijk een ander geneesmiddel of een andere dosis voor waardoor minder of geen bijwerkingen meer tot stand komen. De oogarts probeert hierbij steeds om op een zo kort mogelijk tijd de meest maximale effecten met de minste bijwerkingen te verkrijgen.

Een jaarlijks oogonderzoek is nodig bij de aanwezigheid van reumatoïde artritis / Bron: Jeff Dahl, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Een jaarlijks oogonderzoek is nodig bij de aanwezigheid van reumatoïde artritis / Bron: Jeff Dahl, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Andere symptomen

Naast droge en ontstoken ogen, presenteert een patiënt zich soms eveneens met brandende ogen, jeukende ogen en/of een oogafscheiding.

Regelmatig oogonderzoek bij oogarts

Een jaarlijks oogonderzoek is zeker aanbevolen bij patiënten met de ontstekingsziekte. Wanneer eventuele symptomen aan de ogen opduiken, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te melden zodat de oogarts een gepaste behandeling inzet. De symptomen mag de patiënt tot slot zeker niet negeren zodat de gezondheid van de ogen en het gezichtsvermogen niet in het gedrang komen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Artritis psoriatica: symptomen, diagnose en behandelingArtritis psoriatica: symptomen, diagnose en behandelingArtritis psoriatica is een reumatische ziekte die mensen treft die last hebben van de ziekte psoriasis. Dat is een huidz…
Reumatoïde artritis of chronische gewrichtsreuma: symptomenReumatoïde artritis of chronische gewrichtsreuma: symptomenBij reumatoïde artritis is er sprake van een aanval van het afweersysteem op de eigen gewrichten, het is een auto-immuun…
Infectieuze artritis: symptomen, diagnose en behandelingInfectieuze artritis: symptomen, diagnose en behandelingEen gewricht kan ontstoken raken door ziektekiemen die in het bloed terecht zijn gekomen. Dit heet een infectieuze of se…
Reumatoïde artritis RA behandelen met voeding en dieetReumatoïde artritis RA behandelen met voeding en dieetReumatoïde artritis of RA is een chronische aandoening die niet enkel vingers, pols, heupen, knieën en voeten aantast, m…

Slechtziende of blinde baby: Symptomen van een oogprobleemSlechtziende of blinde baby: Symptomen van een oogprobleemAf en toe komt een baby met een oogprobleem ter wereld, en ziet de pasgeborene slecht of zelfs helemaal niet met één oog…
Korstje op de lip of een droog plekje: oorzaak & behandelingKorstje op de lip of een droog plekje: oorzaak & behandelingEen droog plekje of korstje op de lip lijkt misschien een klein probleem, maar het kan wel als storend worden ervaren. E…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Son Of Groucho, Flickr (CC BY-2.0)
  • Geraadpleegd op 24 juni 2017:
  • 6 Ways Arthritis Can Affect Your Eyes, http://www.arthritis.org/living-with-arthritis/comorbidities/eye-conditions/eye-arthritis.php
  • Can rheumatoid arthritis affect the eyes?, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/rheumatoid-arthritis/expert-answers/rheumatoid-arthritis/faq-20057897
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Eye Problems as a Result of Rheumatoid Arthritis, https://www.rheumatoidarthritis.org/ra/eye-problems/
  • RA and Your Eyes: What You Need to Know, http://www.everydayhealth.com/rheumatoid-arthritis/living-with/rheumatoid-arthritis-eye-complications/
  • Afbeelding bron 1: Entheta, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 3: Jeff Dahl, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 03-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.