Voetproblemen tijdens de zwangerschap: Soorten en tips

Voetproblemen tijdens de zwangerschap: Soorten en tips Een zwangerschap veroorzaakt veel verschillende veranderingen in het lichaam van een vrouw. Veel vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap voetproblemen. Door de natuurlijke gewichtstoename tijdens de zwangerschap verandert het zwaartepunt van een vrouw volledig. Dit veroorzaakt een nieuwe gewichtdragende houding en legt extra druk op de knieën en voeten. Enkele van de meest voorkomende voetcomplicaties die optreden tijdens de zwangerschap zijn bijvoorbeeld ingestorte voetbogen, gezwollen voeten en droge of gebarsten hielen. Dankzij enkele eenvoudige tips verbetert de voetgezondheid vaak. Een zwangere vrouw die aanvullende informatie wil over de voetgezondheid tijdens de zwangerschap, kan het beste praten met een podoloog die verdere vragen kan beantwoorden.
Vermoeidheid verergert brandende gevoelens in de voeten bij zwangere vrouwen / Bron: Concord90, PixabayVermoeidheid verergert brandende gevoelens in de voeten bij zwangere vrouwen / Bron: Concord90, Pixabay

Brandende voeten door hormonale veranderingen

Sommige zwangere vrouwen kampen met brandende voeten. Dit voetprobleem is het gevolg van hormonale veranderingen die leiden tot een verhoging van de lichaamstemperatuur. Deze brandende gevoelens verergeren bij vermoeidheid en leiden dan soms tot slaapstoornissen. Na de zwangerschap verdwijnt dit probleem.

Droge en gebarsten hielen tijdens de zwangerschap

Droge en gebarsten hielen verschijnen als gevolg van hormonale veranderingen, veranderingen in het gewicht en veranderingen in de houding. De huid verliest mogelijk elasticiteit en vocht, wat dan leidt tot uitdroging rond de hielen, hielkloven en/of hielpijn. Een vochtinbrengend middel voorkomt droogheid en barstjes in de huid.

Gezwollen voeten door vergroting van baarmoeder

Oorzaken
Gezwollen voeten (oedeem) komen veel voor bij zwangere vrouwen en dan vooral in de latere stadia. Oedeem is het gevolg van het extra bloed dat tijdens de zwangerschap is verzameld. De vergrote baarmoeder zet druk op de bloedvaten in het bekken en de benen waardoor de bloedsomloop vertraagt en het bloed zich verzamelt in de onderste ledematen. De totale hoeveelheid water in het lichaam blijft hetzelfde als vóór de zwangerschap, maar wordt verplaatst.

Symptomen
Als de voeten opgezwollen zijn, krijgen ze mogelijk een paarsachtige kleur. Soms houdt de vrouw tijdens de zwangerschap extra water vast, wat bijdraagt aan de zwelling.

Alarmsymptomen
Als er een zwelling in het gezicht of de handen is, moet de vrouw onmiddellijk een arts raadplegen. Normaal gezien is de zwelling in beide voeten vergelijkbaar. Als de zwelling in beide voeten niet symmetrisch is, wijst dit mogelijk op een vaatprobleem en is ook onmiddellijk advies van een arts nodig.

Behandeling
Deze zwelling is doorgaans goed te behandelen. Milde trainingsroutines zoals wandelen of zwemmen helpen het bloed door het lichaam te laten stromen en verminderen mogelijk de zwelling. Ook is het nuttig om de voeten zo vaak mogelijk te verhogen.

Ingegroeide teennagels bij zwangere vrouwen

Oorzaken
Ingegroeide teennagels komen vaker voor bij zwangere vrouwen als gevolg van de veranderingen in de maat, vorm en positionering van de voet. Dit gebeurt vaker wanneer de teennagel door nauwsluitende schoenen of sokken in de omringende huid wordt gedrukt.

Symptomen
Een zwangere vrouw die kampt met ingegroeide teennagels, heeft het soms lastig om de teennagels zonder hulp correct te knippen. Deze ingegroeide teennagels leiden tot teenpijn.

Behandeling
Tijdens het laatste zwangerschapstrimester dragen vrouwen best bredere schoenen om ingegroeide teennagels te voorkomen. Als een ingegroeide teennagel aanwezig is, mag een vrouw de teennagel zeker niet zelf proberen te knippen omdat de toestand dan na verloop van tijd verergert. Een podoloog behandelt de ingegroeide teennagel zodat de pijn verlicht.

Platvoeten (ingestorte voetbogen) door een gewichtstoename

Oorzaken
De gewichtstoename die tijdens de zwangerschap plaatsvindt, tast soms de voetstructuur aan en zorgt er dan voor dat de voetbogen instorten en platvoeten ontstaan. De voetboog wordt dan plat en heeft de neiging om naar binnen te rollen bij het lopen.

Symptomen
Platvoeten veroorzaken ongemak en maken het lopen mogelijk erg pijnlijk. De pijn is variabel en beschrijven vrouwen als dof, scherp of kloppend. Daarnaast worden hierdoor de voeten, de kuiten en/of de rug belast.

Behandeling
Dit voetprobleem is gemakkelijk te verhelpen door het dragen van comfortabel schoeisel met een stevige hak en een zachte binnenzool. In sommige gevallen zijn speciale steunzolen nodig. Het is belangrijk om platvoeten te behandelen voor het verlichten van voetpijn, maar ook om te voorkomen dat andere voetaandoeningen ontstaan, zoals plantaire fasciitis (peesplaatontsteking met hielpijn), hielspoor, metatarsalgie (pijn en ontsteking in bal van de voet), een peesontsteking en/of eeltknobbels.

Prognose van voetproblemen

Het is belangrijk om bij bepaalde blijvende of vervelende voetproblemen en/of bijkomende tekenen, contact op te nemen met een arts of podoloog. De meeste voetproblemen en -veranderingen verdwijnen na de bevalling, maar sommige vrouwen ervaren permanente veranderingen in de vorm van de voeten of permanente beperkingen in de schoenen die ze kunnen dragen.

Tips om voeten gezond houden tijdens de zwangerschap

Gezonde, evenwichtige voeding eten

Een uitgebalanceerde, gezonde voeding is aanbevolen voor een goede voetgezondheid en gezondheid in het algemeen. Hierbij vermijden mensen best voedsel met veel zout dat mogelijk leidt tot het vasthouden van vocht (waterretentie).

Goed, passend schoeisel dragen

Schoenen met goede ondersteuning van de voetboog zijn aanbevolen. Goed passende schoenen maken de doorbloeding van de voeten mogelijk. Te smal of te kort schoeisel belemmert de bloedsomloop en zijn te vermijden. Mogelijk moet een vrouw regelmatig andere schoenen dragen omdat de voeten vaak maat veranderen tijdens de zwangerschap.

Regelmatig sporten

Regelmatig sporten is nuttig om de bloedcirculatie naar de voeten te bevorderen en de algemene gezondheid te bevorderen. Ook regelmatig pauzeren en de benen strekken of lichte oefeningen zoals wandelen, verbeteren de bloedcirculatie.

Voldoende water drinken is belangrijk / Bron: Jarmoluk, PixabayVoldoende water drinken is belangrijk / Bron: Jarmoluk, Pixabay

Water drinken

Veel water drinken is nodig om het lichaam gehydrateerd te houden. Dit helpt het lichaam om minder vocht vast te houden.

Lees verder

© 2020 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwanger: een te zwakke baarmoederhalsZwanger: een te zwakke baarmoederhalsNormaal is tijdens het volbrengen van een zwangerschap de baarmoederhals van de zwangere vrouw gesloten. Pas als de weeë…
Kramp en spierkramp tijdens de zwangerschapKramp en spierkramp tijdens de zwangerschapHevige kramp en spiertrekken tijdens de zwangerschap is heel vervelend en een veelvuldig voorkomend probleem onder zwang…
De ontwikkeling van je baby; 16 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 16 weken zwangerIn week 16 is een ongeboren kindje al zo'n 15 centimeter lang. Vrouwen die voor een tweede of volgende keer zwanger zijn…
De ontwikkeling van je baby; 21 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 21 weken zwangerVanaf week 21 zal de baby flink in gewicht gaan groeien; dit geldt dus ook voor een zwangere vrouw. De buik wordt dan oo…

Voeding en het prikkelbaredarmsyndroom (PDS): zelfzorgVoeding en het prikkelbaredarmsyndroom (PDS): zelfzorgMensen met het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) krijgen vaak van alle kanten voedingsadviezen, van de huisarts, de diëtist,…
Keelschrapen: symptomen en oorzaken schrapen van de keelKeelschrapen: symptomen en oorzaken schrapen van de keelSoms je keel moeten schrapen is normaal. Maar sommige mensen hebben deze reflex te vaak. Het komt meestal voor wanneer h…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Amseaman, Unsplash
 • Geraadpleegd op 30 mei 2020:
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Enjoy Pregnancy Without Foot Pain, https://www.foothealthfacts.org/article/enjoy-pregnancy-without-foot-pain
 • Foot Conditions and Pregnancy, https://www.news-medical.net/health/Foot-Conditions-and-Pregnancy.aspx
 • Foot Conditions That Happen During Pregnancy, https://www.footcare2you.com/foot-conditions-that-happen-during-pregnancy/
 • PREGNANCY AND FEET, https://www.footcaremd.org/foot-ankle-health/pregnancy-and-feet
 • Pregnancy and Your Feet, https://www.foot.com/foot-conditions/pregnancy-and-your-feet/
 • Swelling and painful feet: how to solve the most common foot problems when you’re pregnant, https://theconversation.com/swelling-and-painful-feet-how-to-solve-the-most-common-foot-problems-when-youre-pregnant-111326
 • Afbeelding bron 1: Concord90, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Jarmoluk, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Gepubliceerd: 01-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.