Voetproblemen tijdens de zwangerschap: Soorten en tips
Een zwangerschap veroorzaakt veel verschillende veranderingen in het lichaam van een vrouw. Veel vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap voetproblemen. Door de natuurlijke gewichtstoename tijdens de zwangerschap verandert het zwaartepunt van een vrouw volledig. Dit veroorzaakt een nieuwe gewichtdragende houding en legt extra druk op de knieën en voeten. Enkele van de meest voorkomende voetcomplicaties die optreden tijdens de zwangerschap zijn bijvoorbeeld ingestorte voetbogen, gezwollen voeten en droge of gebarsten hielen. Dankzij enkele eenvoudige tips verbetert de voetgezondheid vaak. Een zwangere vrouw die aanvullende informatie wil over de voetgezondheid tijdens de zwangerschap, kan het beste praten met een podoloog die verdere vragen kan beantwoorden.

Vermoeidheid verergert brandende gevoelens in de voeten bij zwangere vrouwen /
Bron: Concord90, PixabayBrandende voeten door hormonale veranderingen
Sommige zwangere vrouwen kampen met
brandende voeten. Dit voetprobleem is het gevolg van
hormonale veranderingen die leiden tot een verhoging van de lichaamstemperatuur. Deze
brandende gevoelens verergeren bij
vermoeidheid en leiden dan soms tot
slaapstoornissen. Na de zwangerschap verdwijnt dit probleem.
Droge en gebarsten hielen tijdens de zwangerschap
Droge en gebarsten hielen verschijnen als gevolg van hormonale veranderingen, veranderingen in het gewicht en veranderingen in de houding. De huid verliest mogelijk elasticiteit en vocht, wat dan leidt tot
uitdroging rond de hielen,
hielkloven en/of
hielpijn. Een
vochtinbrengend middel voorkomt
droogheid en
barstjes in de huid.
Gezwollen voeten door vergroting van baarmoeder
Oorzaken
Gezwollen voeten (oedeem) komen veel voor bij zwangere vrouwen en dan vooral in de latere stadia.
Oedeem is het gevolg van het extra bloed dat tijdens de zwangerschap is verzameld. De
vergrote baarmoeder zet druk op de bloedvaten in het bekken en de
benen waardoor de bloedsomloop vertraagt en het bloed zich verzamelt in de onderste ledematen. De totale hoeveelheid water in het lichaam blijft hetzelfde als vóór de zwangerschap, maar wordt verplaatst.
Symptomen
Als de
voeten opgezwollen zijn, krijgen ze mogelijk een paarsachtige kleur. Soms houdt de vrouw tijdens de zwangerschap extra water vast, wat bijdraagt aan de zwelling.
Alarmsymptomen
Als er een zwelling in het
gezicht of de
handen is, moet de vrouw onmiddellijk een arts raadplegen. Normaal gezien is de zwelling in beide voeten vergelijkbaar. Als de zwelling in beide voeten niet symmetrisch is, wijst dit mogelijk op een vaatprobleem en is ook onmiddellijk advies van een arts nodig.
Behandeling
Deze zwelling is doorgaans goed te behandelen. Milde trainingsroutines zoals
wandelen of
zwemmen helpen het bloed door het lichaam te laten stromen en verminderen mogelijk de zwelling. Ook is het nuttig om de voeten zo vaak mogelijk te verhogen.
Ingegroeide teennagels bij zwangere vrouwen
Oorzaken
Ingegroeide teennagels komen vaker voor bij zwangere vrouwen als gevolg van de veranderingen in de maat, vorm en positionering van de voet. Dit gebeurt vaker wanneer de teennagel door nauwsluitende schoenen of sokken in de omringende huid wordt gedrukt.
Symptomen
Een zwangere vrouw die kampt met ingegroeide teennagels, heeft het soms lastig om de teennagels zonder hulp correct te knippen. Deze ingegroeide teennagels leiden tot
teenpijn.
Behandeling
Tijdens het laatste zwangerschapstrimester dragen vrouwen best bredere schoenen om ingegroeide teennagels te voorkomen. Als een ingegroeide teennagel aanwezig is, mag een vrouw de teennagel zeker niet zelf proberen te knippen omdat de toestand dan na verloop van tijd verergert. Een podoloog behandelt de ingegroeide teennagel zodat de
pijn verlicht.
Platvoeten (ingestorte voetbogen) door een gewichtstoename
Oorzaken
De gewichtstoename die tijdens de zwangerschap plaatsvindt, tast soms de voetstructuur aan en zorgt er dan voor dat de voetbogen instorten en
platvoeten ontstaan. De voetboog wordt dan plat en heeft de neiging om naar binnen te rollen bij het lopen.
Symptomen
Platvoeten veroorzaken ongemak en maken het lopen mogelijk erg pijnlijk. De pijn is variabel en beschrijven vrouwen als dof, scherp of kloppend. Daarnaast worden hierdoor de voeten, de kuiten en/of de rug belast.
Behandeling
Dit voetprobleem is gemakkelijk te verhelpen door het dragen van comfortabel schoeisel met een stevige hak en een zachte binnenzool. In sommige gevallen zijn speciale steunzolen nodig. Het is belangrijk om platvoeten te behandelen voor het verlichten van
voetpijn, maar ook om te voorkomen dat andere voetaandoeningen ontstaan, zoals
plantaire fasciitis (peesplaatontsteking met
hielpijn), hielspoor,
metatarsalgie (pijn en
ontsteking in bal van de voet), een
peesontsteking en/of
eeltknobbels.
Prognose van voetproblemen
Het is belangrijk om bij bepaalde blijvende of vervelende voetproblemen en/of bijkomende tekenen, contact op te nemen met een arts of podoloog. De meeste voetproblemen en -veranderingen verdwijnen na de bevalling, maar sommige vrouwen ervaren permanente veranderingen in de vorm van de voeten of permanente beperkingen in de schoenen die ze kunnen dragen.
Tips om voeten gezond houden tijdens de zwangerschap
Gezonde, evenwichtige voeding eten
Een
uitgebalanceerde, gezonde voeding is aanbevolen voor een goede
voetgezondheid en gezondheid in het algemeen. Hierbij vermijden mensen best voedsel met veel zout dat mogelijk leidt tot het vasthouden van vocht (waterretentie).
Goed, passend schoeisel dragen
Schoenen met goede ondersteuning van de voetboog zijn aanbevolen. Goed passende schoenen maken de doorbloeding van de voeten mogelijk.
Te smal of te kort schoeisel belemmert de bloedsomloop en zijn te vermijden. Mogelijk moet een vrouw regelmatig andere schoenen dragen omdat de voeten vaak maat veranderen tijdens de zwangerschap.
Regelmatig sporten
Regelmatig sporten is nuttig om de bloedcirculatie naar de voeten te bevorderen en de algemene gezondheid te bevorderen. Ook regelmatig pauzeren en de benen strekken of lichte oefeningen zoals wandelen, verbeteren de bloedcirculatie.

Voldoende water drinken is belangrijk /
Bron: Jarmoluk, PixabayWater drinken
Veel water drinken is nodig om het lichaam gehydrateerd te houden. Dit helpt het lichaam om minder vocht vast te houden.
Lees verder