Te laag kaliumgehalte in bloed: symptomen hypokaliëmie

Te laag kaliumgehalte in bloed: symptomen hypokaliëmie Een te lage concentratie kalium in het bloed wordt 'hypokaliëmie' genoemd. Dit is een elektrolytstoornis, waar stoornissen in de water-, natrium-, kalium-, zuur-base-, calcium- en magnesiumbalans onder vallen. Kalium is een elektrolyt die essentieel is voor de goede werking van de zenuw- en spiercellen, vooral de hartspiercellen. Normaal gesproken bedraagt het kaliumgehalte in het bloed 3,6-5,2 millimol per liter (mmol/L). Een zeer laag kaliumgehalte (minder dan 2,5 mmol/L) kan levensbedreigend zijn. Direct medisch ingrijpen is daarbij van belang.

Wat is hypokaliëmie?

Hypokaliëmie is een te laag kaliumgehalte in je bloed. Een normaal kaliumniveau ligt tussen 3,6-5,2 millimol per liter. Niveaus onder 3,6 worden beschouwd als laag. Iets minder dan 2,5 millimol per liter is zeer laag. Kalium is een elektrolyt. Het is noodzakelijk voor een goede zenuw- en spierfunctie. Het is vooral van belang voor het functioneren van de spiercellen in het hart. De nieren controleren het kaliumgehalte. Een teveel aan kalium verlaat het lichaam via de urine en zweet.

Bananen zitten vol met het mineraal kalium / Bron: StockSnap, PixabayBananen zitten vol met het mineraal kalium / Bron: StockSnap, Pixabay

Wat zijn de oorzaken van een te laag kaliumgehalte in het bloed?

Hypokaliëmie is een symptoom of bijwerking van andere aandoeningen en sommige medicijnen.

Braken en diarree

Hypokaliëmie komt meestal voor wanneer er te veel kalium verloren gaat door braken of diarree, bijvoorbeeld door een heftige voedselvergiftiging of buikgriep.

Plaspillen en laxeermiddelen

Een andere veel voorkomende oorzaak is het gebruik van diuretica (plaspillen). Chronisch gebruik van laxeermiddelen of darmpoliepen kunnen ook leiden tot een laag kaliumgehalte.

Overmatig zweten

Overmatig transpireren bij extreme warmte en vochtigheid, is een andere mogelijke oorzaak.

Te weinig inname van kalium via de voeding

Slechts zelden wordt hypokalemia veroorzaakt door te weinig inname van kalium. Ontzettend veel levensmiddelen bevatten kalium. Het is daarom schier onmogelijk om een kaliumtekort op te lopen door te weinig inname via voedsel. Dan moet er sprake zijn van ondervoeding.

Andere oorzaken

Andere mogelijke oorzaken van hypokaliëmie zijn:

Vermoeidheid / Bron: Istock.com/BartekSzewczykVermoeidheid / Bron: Istock.com/BartekSzewczyk

Symptomen van hypokaliëmie

Verschijnselen

Er zijn meestal geen symptomen van hypokaliëmie, of anders zijn deze slechts mild van aard. Sommige mensen lijden aan algehele gevoel van zwakte, vermoeidheid, obstipatie en spierkramp. In meer ernstige gevallen kunnen hartritmestoornissen optreden. Dit komt het meest voor bij mensen met hartproblemen.

Andere klachten

Andere mogelijke complicaties zijn een verstoring van de bloeddruk, spiertrekkingen, en verlies van spiercontrole (zoals in de darm). Hypokaliëmie kan ook leiden tot tekort aan mineralen en geleidelijke afbraak van het dwarsgestreepte skeletspierweefsel. Andere symptomen zijn overmatig urineren, extreme dorst, verlies van eetlust, misselijkheid en braken.

Afname van bloed voor onderzoek / Bron: Istock.com/JovanmandicAfname van bloed voor onderzoek / Bron: Istock.com/Jovanmandic

Onderzoek en diagnose

Bloedonderzoek

Hypokaliëmie wordt meestal gediagnosticeerd tijdens routine bloedonderzoek, waarbij het kaliumniveau wordt gecontroleerd in het bloed. Bloedonderzoek naar aanleiding van symptomen die wijzen op hypokaliëmie, komt minder vaak voor. Andere bloedonderzoek dat in dit kader kan worden aangevraagd, zijn:

ECG

Indien nodig kan de arts ook een elektrocardiogram (ECG) laten uitvoeren. In de volksmond wordt dit vaak hartfilmpje genoemd. Een ECG is een registratie van de elektrische activiteit van de hartspier.

Hartfilmpje / Bron: Martin SulmanHartfilmpje / Bron: Martin Sulman

Behandeling van hypokaliëmie

De arts kan medicatie voorschrijven die de onderliggende aandoening behandelt. In sommige gevallen worden kaliumsupplementen aanbevolen.

Prognose en vooruitzichten

Het behandelen van de onderliggende aandoening lost meestal het probleem van een te laag kaliumgehalte in het bloed op. De meeste mensen leren om hun kaliumniveau te controleren met een minimale impact op hun leven. In zeldzame gevallen leidt hypokaliëmie tot verlamming of respiratoire insufficiëntie, waarbij de longen onvoldoende werken.

Lees verder

© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hypokaliëmie: een tekort aan kaliumKalium is een van de belangrijke zouten die het lichaam nodig heeft voor een gezonde werking. Ook is kalium van groot be…
Hypokaliëmie: Tekort aan kalium in het bloedHypokaliëmie: Tekort aan kalium in het bloedHypokaliëmie is de medische term voor een laag kaliumgehalte in het bloed. Kalium is een mineraal (elektrolyt) in het li…
Liddle-syndroom: Aandoening met erfelijke hoge bloeddrukLiddle-syndroom: Aandoening met erfelijke hoge bloeddrukHet Liddle-syndroom is een zeldzame, erfelijke vorm van een hoge bloeddruk (hypertensie) die al in de kindertijd start.…
Hyperkaliëmie: een teveel aan kaliumKalium is een van de belangrijke zouten die het lichaam nodig heeft voor een gezonde werking. Ook is kalium van groot be…

Oogproblemen bij het syndroom van DownOogproblemen bij het syndroom van DownBij het Down-syndroom gebeurt een duplicatie van (een gedeelte van) chromosoom 21, waardoor drie kopieën van het chromos…
Dermoïdcyste in en rond het oog: Goedaardige tumorDermoïdcyste in en rond het oog: Goedaardige tumorDermoïdecysten ontstaan over het hele lichaam. Een dermoïdcyste is een goedaardige tumor rond of op de ogen bestaande ui…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: WathanyuSowong/Shutterstock.com
  • https://medlineplus.gov/ency/article/000479.htm
  • http://www.mayoclinic.org/symptoms/low-potassium/basics/definition/sym-20050632
  • http://www.healthline.com/health/hypokalemia
  • http://www.emedicinehealth.com/low_potassium/article_em.htm
  • Afbeelding bron 1: StockSnap, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Istock.com/BartekSzewczyk
  • Afbeelding bron 3: Istock.com/Jovanmandic
  • Afbeelding bron 4: Martin Sulman
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 13-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.