Osteopetrose: Botziekte met anemie, infecties en fracturen

Osteopetrose: Botziekte met anemie, infecties en fracturen Osteopetrose is een zeldzame erfelijke botaandoening waarbij de botafbrekende cellen niet meer functioneren door een genetische mutatie. Dit resulteert in een verdikking van het bot, wat de botstructuur verstoort en ook het beenmerg aantast. Naast fracturen kunnen bloedstoornissen en andere symptomen optreden. De behandeling van de ziekte bestaat vaak uit een stamceltransplantatie. Afhankelijk van het type overerving kunnen de vooruitzichten variëren van uitstekend tot zeer slecht. De naam van de ziekte komt van de Griekse woorden 'osteo' (bot) en 'petros' (steen/rots). De aandoening werd voor het eerst beschreven door de Duitse radioloog Albers-Schönberg (1865-1921) in 1904.

Synoniemen osteopetrose

Synoniemen voor osteopetrose zijn:

  • marmerbeenziekte
  • marmerbotziekte
  • osteosclerosis fragilis generalisata
  • osteopetrosis
  • ziekte van Albers-Schönberg

Epidemiologie

Osteopetrose is een zeldzame aandoening met variabele frequentie afhankelijk van het overervingstype.

De autosomaal recessieve vorm komt veel minder vaak voor dan de autosomaal dominante vorm. De autosomaal recessieve vorm komt voor bij ongeveer 1 op de 250.000 geboorten. In Costa Rica is de incidentie significant hoger, met een percentage van ongeveer 3,4 op elke 100.000 geboorten. De autosomaal dominante vorm van de ziekte heeft een frequentie van ongeveer 1 op 20.000.

Oorzaken

Osteopetrose wordt veroorzaakt door genetische mutaties die de normale functie van botafbrekende cellen, osteoclasten, verstoren. Deze cellen zijn verantwoordelijk voor het afbreken en vernieuwen van botweefsel. De belangrijkste oorzaken zijn:

Hogere botdichtheid

De ziekte is het gevolg van een mutatie die de codering voor chloridekanalen in osteoclasten verstoort, waardoor deze cellen niet goed functioneren. Dit leidt tot een verhoogde botdichtheid, maar de botten worden daardoor niet sterker; in plaats daarvan worden ze zwakker en brozer, wat het risico op fracturen verhoogt.

Problemen met beenmerg

De verdikking van de botten veroorzaakt een vernauwing of verstopping van de mergholte. Dit beïnvloedt het beenmerg, wat kan leiden tot leukerythroblastische anemie, een vorm van bloedarmoede gekenmerkt door een tekort aan zowel witte als rode bloedcellen.

Overerving

Osteopetrose kan autosomaal dominant of autosomaal recessief overerven. Het recessieve type, dat vaak bij kinderen voorkomt, is ernstig, terwijl het dominante type, dat bij volwassenen optreedt, milder is. Een andere recessieve vorm is geassocieerd met renale tubulaire acidose door koolzuuranhydrase II-deficiëntie. Er kan ook een milde tussenvorm zijn die autosomaal recessief overerft.

Kneuzingen en blauwe plekken ontstaan sneller door de botziekte / Bron: Dezidor, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Kneuzingen en blauwe plekken ontstaan sneller door de botziekte / Bron: Dezidor, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Symptomen: Anemie (bloedarmoede), infecties en fracturen

Beenmerg

Door de betrokkenheid van het beenmerg ontstaan diverse symptomen zoals:


Herhalende infecties zoals longontsteking, urineweginfectie en bloedvergiftiging komen ook voor door het falen van het immuunsysteem.

Botten

Fracturen, meestal van de ribben en de lange botten, komen vaak voor door de verzwakte botten.

Gezicht

Een afwijkende sinusbijholte komt voor bij de botziekte. Daarnaast kunnen tandafwijkingen optreden zoals vertraagde tandontwikkeling en ernstig tandbederf (cariës: gaatjes in de tanden).

Schedel

De aandoening kan ook leiden tot veranderingen in de schedel, wat resulteert in de volgende symptomen:

  • hoofd: hydrocefalie (te veel ruggenmergs- of hersenvocht in de schedel), macrocefalie (groot hoofd), vertraagde psychomotorische ontwikkeling
  • ogen: oogproblemen zoals blindheid, nystagmus (wiebelogen), opticusatrofie (afsterven van de oogzenuw), proptosis (uitpuilende ogen) en retinale dystrofie (netvliesdegeneratie)
  • oren: doofheid

Andere symptomen

Andere symptomen kunnen osteomyelitis (botontsteking) van de onderkaak zijn, veroorzaakt door een abnormale bloedtoevoer, en slaapapneu.

Een bloedonderzoek is nodig / Bron: Frolicsomepl, PixabayEen bloedonderzoek is nodig / Bron: Frolicsomepl, Pixabay

Diagnose en onderzoeken

Diagnostisch onderzoek

Voor de diagnose van osteopetrose zijn een bloedonderzoek, röntgenfoto en genetisch onderzoek nodig.

Differentiële diagnose

De volgende aandoeningen kunnen verwarrend zijn en lijken op het ziektebeeld van osteopetrose:


Diverse medicijnen zijn voorhanden / Bron: Stevepb, PixabayDiverse medicijnen zijn voorhanden / Bron: Stevepb, Pixabay

Behandeling

Een stamceltransplantatie kan bij sommige patiënten met osteopetrose succesvol zijn, omdat het de botproductie normaliseert. De verdere behandeling bestaat uit medicijnen, preventieve maatregelen en andere therapieën:

  • Calcitriol, de actieve vorm van vitamine D, stimuleert osteoclasten (botafbrekende cellen) en vermindert de botdichtheid
  • Corticosteroïden (krachtige ontstekingsremmers) zoals Prednison. Dit hormoon, dat lijkt op cortisone dat het lichaam produceert, wordt kortstondig ingenomen om de functie van de bloedcellen en bloedplaatjes te verbeteren.
  • Een gezonde en evenwichtige voeding met veel vitamines en mineralen kan helpen om de symptomen te verlichten en de algemene gezondheid te bevorderen.
  • Bloedtransfusies kunnen ook nuttig zijn bij de behandeling van bloedarmoede.
  • Chirurgische ingrepen kunnen nodig zijn om fracturen te behandelen of om compressie van zenuwen te verlichten.
  • Het kan nodig zijn om langdurig antibiotica te gebruiken om infecties te voorkomen, vooral bij patiënten met een verminderde immuunrespons.
  • Pijnbestrijding kan noodzakelijk zijn om de symptomen te verlichten en de kwaliteit van leven te verbeteren.
  • Prognose

  • De prognose van osteopetrose varieert afhankelijk van het type en de ernst van de aandoening. Bij het autosomaal recessieve type is de prognose vaak minder gunstig. Zonder behandeling kan het leiden tot ernstige complicaties en een verkorte levensduur. Met een stamceltransplantatie en andere behandelingen kunnen patiënten echter een aanzienlijke verbetering ervaren en een redelijke levenskwaliteit bereiken. Het autosomaal dominante type heeft doorgaans een betere prognose en kan milder verlopen met een goede respons op behandelingen.
  • Complicaties

  • Enkele mogelijke complicaties van osteopetrose zijn:
    • blindheid of doofheid
    • chronische pijn
    • infections zoals osteomyelitis (ontsteking van het botweefsel)
    • nervus opticus atrofie (verlies van de functie van de oogzenuw)
    • scoliosis (vervorming van de wervelkolom) en andere skeletafwijkingen

    Preventie

    Preventie van osteopetrose is niet mogelijk omdat het een genetische aandoening is. Echter, prenatale genetische tests kunnen ouders helpen bij het bepalen van het risico op het doorgeven van de aandoening aan hun kinderen. Het beheer van de symptomen door vroege diagnose en behandeling kan helpen om de gevolgen van de ziekte te verminderen en de levenskwaliteit te verbeteren.

    Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloedarmoede, aplastische anemieBloedarmoede, aplastische anemieBloedarmoede is een tekort aan rode bloedcellen. Maar het bloed bestaat ook nog uit witte bloedcellen en bloedplaatjes.…
Ziekte van Camurati-Engelmann: BotaandoeningZiekte van Camurati-Engelmann: BotaandoeningDe ziekte van Camurati-Engelmann is een zeldzame en progressieve botaandoening die wordt gekenmerkt door een geleidelijk…
Bloedarmoede: uitleg, herkenning en behandelingBloedarmoede: uitleg, herkenning en behandelingDe meesten hebben wel een algemeen beeld van wat bloedarmoede inhoudt. Maar wat is het precies? Wat zijn de symptomen va…
Diamond-Blackfan anemie: zeldzame aangeboren bloedafwijkingDiamond-Blackfan anemie: zeldzame aangeboren bloedafwijkingDiamond-Blackfan anemie is een zeldzame aangeboren bloedafwijking die kan leiden tot een reeks aan lichamelijke afwijkin…

Ziekte van Fabry: Stapelingsziekte met opbouw van vettenZiekte van Fabry: Stapelingsziekte met opbouw van vettenDe ziekte van Fabry is een erfelijke aandoening waarbij een opbouw van een bepaald type vet (globotriaosylceramide) plaa…
Hypermobiliteitssyndroom: Erg soepele gewrichten met pijnHypermobiliteitssyndroom: Erg soepele gewrichten met pijnHet hypermobiliteitssyndroom (HMS), ook wel hyperlaxiteit genoemd, verwijst naar een bovenmatige bewegingsmogelijkheid v…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 8 oktober 2020:
  • Osteopetrosis, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557529/
  • Geraadpleegd op 6 augustus 2017:
  • Osteopetrosis, https://rarediseases.org/rare-diseases/osteopetrosis/
  • Osteopetrosis Overview, https://www.niams.nih.gov/health_info/bone/additional_bone_topics/osteopetrosis.asp#f
  • Differential Diagnoses, http://emedicine.medscape.com/article/123968-differential-diagnoses
  • Workup, http://emedicine.medscape.com/article/123968-workup
  • Overview, http://emedicine.medscape.com/article/123968-overview
  • Clinical Presentation, http://emedicine.medscape.com/article/123968-clinical-presentation
  • Osteopetrosis, https://radiopaedia.org/articles/osteopetrosis
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Osteopetrosis, boek: Clinical Medicine, Door: Parveen Kumar, Michael Clark, Uitgever: Elsevier, ISBN: 9780702029936, blz. 568
  • Afbeelding bron 1: Dezidor, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Frolicsomepl, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 11-09-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.