Schuim overgeven: Oorzaken van schuimig braken
Sommige patiënten moeten schuim overgeven dat afkomstig is uit de maag. Deze witte of gele schuimende substantie is een symptoom van veel onderliggende aandoeningen. Andere symptomen gaan mogelijk ook gepaard met het schuimig braken, zoals hoofdpijn, misselijkheid en maagpijn. Het overgeven duidt meestal niet op een ernstig probleem. In de meeste gevallen zijn huishoudmiddeltjes en voedingsaanpassingen inzetbaar. Af en toe is echter professioneel medische advies nodig, bijvoorbeeld wanneer een patiënt iets giftig heeft geconsumeerd en buiten bewustzijn schuim braakt.
Aandoeningen en overgeven van schuim
Candida Albicans
Candida Albicans is een soort schimmelinfectie die in de
maag plaatsvindt. Dit is gemakkelijk te behandelen met eenvoudige antischimmelmedicatie. Candida is een gist die helpt bij het spijsverteringsproces en de opname in de maag. Soms deelt de gist zich en groeit de gist in enorme aantallen dan de vereiste hoeveelheid en ontstaat een
maaginfectie. Sommige patiënten moeten hierdoor schuim opgeven.
Helicobacter pylori-infectie
De bacterie
Helicobacter pylori is aanwezig in het maagdarmkanaal en is meestal verantwoordelijk voor irritatie in de maagwand. De bacteriën veroorzaken uiteindelijk maagzweren en darmzweren. Bekende tekenen zijn:
Af en toe gaan patiënten hierdoor eveneens een schuimige materie opgeven.
Intens hoesten
Soms
hoest een patiënt zo hard dat hij het gevoel heeft dat de longen uit het lijf komen. Intense hoestepisodes veroorzaakt door
verstikking,
allergieën,
kinkhoest of
bronchitis (
ontsteking van luchtpijpvertakkingen), leiden soms tot het braken van een beetje
speeksel en
slijm, terwijl het lichaam de irritatie in de
longen en
keel probeert op te ruimen.
Maagbreuk
Een
maagbreuk treedt op wanneer een deel van de maag boven de borstkas wordt geduwd waardoor deze door het middenrif wordt samengedrukt. Omdat de maag naar de borstkas wordt geduwd, zal de maaginhoud ook naar de borstkas worden geduwd, wat leidt tot de zure terugvloeiingen en dus het braken van schuim.
Andere symptomen zijn:
De aandoening komt voor bij vijftigplussers al treft dit sporadisch ook jongere patiënten.
Zure reflux
Zure reflux treedt op wanneer het maagzuur teruggaat naar de
slokdarm en uit de mond wordt verdreven. Dit veroorzaakt een brandend gevoel in de maag en slokdarm. Een patiënt met zure reflux hoest soms maagzuur op dat zich gemengd heeft met andere sappen zodat een schuimachtige halfvaste substantie uit de mond komt.
Zure reflux gaat mogelijk ook gepaard met:
Zwangerschap
Ochtendmisselijkheid en zure reflux zijn veel voorkomende aandoeningen die tijdens de zwangerschap optreden. Dit is te wijten aan
schommelingen in hormoonspiegels en fysieke veranderingen zoals de
baby die tegen de maag drukt. Zwangere vrouwen braken vooral ’s morgens vaak. Omdat de maag 's nachts leegloopt, lijkt het braaksel schuimig.
Omgevingsfactoren en schuimig braken

Overmatig alcoholgebruik leidt mogelijk tot schuim overgeven /
Bron: Jarmoluk, PixabayAlcohol
Het
drinken van te veel alcohol, vooral op een lege maag, irriteert de maagwand, wat leidt tot
maagpijn,
indigestie (
maagklachten na het eten of drinken), misselijkheid en braken. Na een zware nacht kampen patiënten dan met een
kater die gepaard gaat met
hoofdpijn,
uitdroging en een sterke drang om te braken. Het braken lijkt dan schuimig met een lichtgele tint. Dit duidt op
gal dat soms samen met de
alcohol naar buiten komt.
Medicijnen
Sommige
medicijnen, zoals
antibiotica,
aspirine,
ibuprofen en
morfine, veroorzaken vaak misselijkheid en braken als bijwerking. Mogelijk moet een patiënt hierbij ook schuim overgeven.
Voedingsmiddelen
Veel ijs consumeren in combinatie met koolzuurhoudende dranken op een lege maag veroorzaakt wit, schuimig braaksel. Bovendien leiden kruidige, vette of zure voedingsmiddelen en dranken sneller tot zure reflux.
Geassocieerde symptomen van schuim overgeven

Hoofdpijn is mogelijk geassocieerd met het opgeven van schuimig braaksel /
Bron: Geralt, PixabayHoofdpijn
Na het braken ervaren sommige patiënten hoofdpijn. De milde hoofdpijn duurt niet erg lang en verdwijnt binnen vijftien à twintig minuten.
Maagpijn
Meestal treedt maagpijn op nadat een patiënt schuim heeft overgegeven. Tijdens het braken wordt veel druk uitgeoefend door het maagdarmkanaal om de stof uit het lichaam te gooien. Dit geeft het gevoel van een soort
blauwe plekken in de maag is en gaat mogelijk gepaard met een beetje buikpijn.
Maagzuur
Maagzuur duidt op een overmatige productie van maagzuren die leidt tot ongemak in het maagdarmkanaal. De maag scheidt sommige zuren en gal af om voedsel op de juiste manier te verteren. Maar bij een lege maag wordt soms een verkeerd signaal naar de hersenen gestuurd wat leidt tot een extra zuurproductie, wat leidt tot maagzuur.
Roken,
stress, slechte eetgewoonten enzovoort zijn risicofactoren voor maagzuur.
Misselijkheid
Misselijkheid is een gevoel van ongemak in de bovenwand van de maag. De patiënt heeft dan ook het gevoel dat hij moet braken. De oorzaken van misselijkheid zijn variabel en bestaan bijvoorbeeld uit
voedselvergiftiging,
bewegingsziekte en ochtendmisselijkheid. Na maagzuur en misselijkheid moet een patiënt braken, wat meestal resulteert in het overgeven van schuim.
Zwakte en uitdroging
Mogelijk gaat zwakte gepaard met het opgeven van schuim. Dit is meestal te wijten aan de andere ziekten die het overgeven veroorzaken, zoals bacteriële infecties of schimmelinfecties. Overmatig overgeven leidt tot een verlies van water uit het lichaam, wat op zijn beurt resulteert in uitdroging. Als een patiënt niet compenseert voor het water dat het lichaam heeft verloren, leidt dit tot complicaties.
Verbetering van gezondheid van maag via huisremedies
Wanneer het overgeven van schuim geen ernstige oorzaak heeft, is dit symptoom vaak met huismiddeltjes te behandelen.
Sporten
De basismanier om te voorkomen dat schuim wordt opgegeven, is door de maag gezond te houden. Sporten in combinatie met een goed dieet helpt bij de spijsvertering en helpt het lichaam ook om situaties zoals maagzuur te voorkomen.

Een gezonde, evenwichtige voeding is belangrijk /
Bron: Jill111, PixabayVoedingspatroon
Patiënten eten best regelmatig in kleine porties. De maag mag niet leeg blijven. Verder is het verstandig om zeker niet te gaan vasten, want bij honger gaat het lichaam gal en zuren produceren om het voedsel te verteren waarvan het denkt dat het aan de maag is verstrekt. Als er geen voedsel is, zal zich zuur in de maag ophopen. Dit leidt tot zure terugvloeiing en het braken van schuim. Het eten van een
evenwichtige, gezonde voeding is ook belangrijk voor een gezonde maag. Maaggezonde voedingsmiddelen zijn onder andere rauwe amandelen, aloë vera-sap, zuiveringszout,
appelazijn, gemberthee en kamillethee. De etenswaren en handen moeten goed worden gewassen om bacteriële infecties en schimmelinfecties te voorkomen. Omdat deze ziekten overdraagbaar zijn, is het erg belangrijk om voor de persoonlijke hygiëne te zorgen.
Lees verder