Schuim overgeven: Oorzaken van schuimig braken

Schuim overgeven: Oorzaken van schuimig braken Sommige patiënten moeten schuim overgeven dat afkomstig is uit de maag. Deze witte of gele schuimende substantie is een symptoom van veel onderliggende aandoeningen. Andere symptomen gaan mogelijk ook gepaard met het schuimig braken, zoals hoofdpijn, misselijkheid en maagpijn. Het overgeven duidt meestal niet op een ernstig probleem. In de meeste gevallen zijn huishoudmiddeltjes en voedingsaanpassingen inzetbaar. Af en toe is echter professioneel medische advies nodig, bijvoorbeeld wanneer een patiënt iets giftig heeft geconsumeerd en buiten bewustzijn schuim braakt.

Aandoeningen en overgeven van schuim

Candida Albicans

Candida Albicans is een soort schimmelinfectie die in de maag plaatsvindt. Dit is gemakkelijk te behandelen met eenvoudige antischimmelmedicatie. Candida is een gist die helpt bij het spijsverteringsproces en de opname in de maag. Soms deelt de gist zich en groeit de gist in enorme aantallen dan de vereiste hoeveelheid en ontstaat een maaginfectie. Sommige patiënten moeten hierdoor schuim opgeven.

Helicobacter pylori-infectie

De bacterie Helicobacter pylori is aanwezig in het maagdarmkanaal en is meestal verantwoordelijk voor irritatie in de maagwand. De bacteriën veroorzaken uiteindelijk maagzweren en darmzweren. Bekende tekenen zijn:

Af en toe gaan patiënten hierdoor eveneens een schuimige materie opgeven.

Intens hoesten

Soms hoest een patiënt zo hard dat hij het gevoel heeft dat de longen uit het lijf komen. Intense hoestepisodes veroorzaakt door verstikking, allergieën, kinkhoest of bronchitis (ontsteking van luchtpijpvertakkingen), leiden soms tot het braken van een beetje speeksel en slijm, terwijl het lichaam de irritatie in de longen en keel probeert op te ruimen.

Maagbreuk

Een maagbreuk treedt op wanneer een deel van de maag boven de borstkas wordt geduwd waardoor deze door het middenrif wordt samengedrukt. Omdat de maag naar de borstkas wordt geduwd, zal de maaginhoud ook naar de borstkas worden geduwd, wat leidt tot de zure terugvloeiingen en dus het braken van schuim.

Andere symptomen zijn:

De aandoening komt voor bij vijftigplussers al treft dit sporadisch ook jongere patiënten.

Zure reflux

Zure reflux treedt op wanneer het maagzuur teruggaat naar de slokdarm en uit de mond wordt verdreven. Dit veroorzaakt een brandend gevoel in de maag en slokdarm. Een patiënt met zure reflux hoest soms maagzuur op dat zich gemengd heeft met andere sappen zodat een schuimachtige halfvaste substantie uit de mond komt.

Zure reflux gaat mogelijk ook gepaard met:

Zwangerschap

Ochtendmisselijkheid en zure reflux zijn veel voorkomende aandoeningen die tijdens de zwangerschap optreden. Dit is te wijten aan schommelingen in hormoonspiegels en fysieke veranderingen zoals de baby die tegen de maag drukt. Zwangere vrouwen braken vooral ís morgens vaak. Omdat de maag 's nachts leegloopt, lijkt het braaksel schuimig.

Omgevingsfactoren en schuimig braken

Overmatig alcoholgebruik leidt mogelijk tot schuim overgeven / Bron: Jarmoluk, PixabayOvermatig alcoholgebruik leidt mogelijk tot schuim overgeven / Bron: Jarmoluk, Pixabay

Alcohol

Het drinken van te veel alcohol, vooral op een lege maag, irriteert de maagwand, wat leidt tot maagpijn, indigestie (maagklachten na het eten of drinken), misselijkheid en braken. Na een zware nacht kampen patiënten dan met een kater die gepaard gaat met hoofdpijn, uitdroging en een sterke drang om te braken. Het braken lijkt dan schuimig met een lichtgele tint. Dit duidt op gal dat soms samen met de alcohol naar buiten komt.

Medicijnen

Sommige medicijnen, zoals antibiotica, aspirine, ibuprofen en morfine, veroorzaken vaak misselijkheid en braken als bijwerking. Mogelijk moet een patiënt hierbij ook schuim overgeven.

Voedingsmiddelen

Veel ijs consumeren in combinatie met koolzuurhoudende dranken op een lege maag veroorzaakt wit, schuimig braaksel. Bovendien leiden kruidige, vette of zure voedingsmiddelen en dranken sneller tot zure reflux.

Geassocieerde symptomen van schuim overgeven

Hoofdpijn is mogelijk geassocieerd met het opgeven van schuimig braaksel / Bron: Geralt, PixabayHoofdpijn is mogelijk geassocieerd met het opgeven van schuimig braaksel / Bron: Geralt, Pixabay

Hoofdpijn

Na het braken ervaren sommige patiënten hoofdpijn. De milde hoofdpijn duurt niet erg lang en verdwijnt binnen vijftien à twintig minuten.

Maagpijn

Meestal treedt maagpijn op nadat een patiënt schuim heeft overgegeven. Tijdens het braken wordt veel druk uitgeoefend door het maagdarmkanaal om de stof uit het lichaam te gooien. Dit geeft het gevoel van een soort blauwe plekken in de maag is en gaat mogelijk gepaard met een beetje buikpijn.

Maagzuur

Maagzuur duidt op een overmatige productie van maagzuren die leidt tot ongemak in het maagdarmkanaal. De maag scheidt sommige zuren en gal af om voedsel op de juiste manier te verteren. Maar bij een lege maag wordt soms een verkeerd signaal naar de hersenen gestuurd wat leidt tot een extra zuurproductie, wat leidt tot maagzuur. Roken, stress, slechte eetgewoonten enzovoort zijn risicofactoren voor maagzuur.

Misselijkheid

Misselijkheid is een gevoel van ongemak in de bovenwand van de maag. De patiënt heeft dan ook het gevoel dat hij moet braken. De oorzaken van misselijkheid zijn variabel en bestaan bijvoorbeeld uit voedselvergiftiging, bewegingsziekte en ochtendmisselijkheid. Na maagzuur en misselijkheid moet een patiënt braken, wat meestal resulteert in het overgeven van schuim.

Zwakte en uitdroging

Mogelijk gaat zwakte gepaard met het opgeven van schuim. Dit is meestal te wijten aan de andere ziekten die het overgeven veroorzaken, zoals bacteriële infecties of schimmelinfecties. Overmatig overgeven leidt tot een verlies van water uit het lichaam, wat op zijn beurt resulteert in uitdroging. Als een patiënt niet compenseert voor het water dat het lichaam heeft verloren, leidt dit tot complicaties.

Verbetering van gezondheid van maag via huisremedies

Wanneer het overgeven van schuim geen ernstige oorzaak heeft, is dit symptoom vaak met huismiddeltjes te behandelen.

Sporten

De basismanier om te voorkomen dat schuim wordt opgegeven, is door de maag gezond te houden. Sporten in combinatie met een goed dieet helpt bij de spijsvertering en helpt het lichaam ook om situaties zoals maagzuur te voorkomen.

Een gezonde, evenwichtige voeding is belangrijk / Bron: Jill111, PixabayEen gezonde, evenwichtige voeding is belangrijk / Bron: Jill111, Pixabay

Voedingspatroon

Patiënten eten best regelmatig in kleine porties. De maag mag niet leeg blijven. Verder is het verstandig om zeker niet te gaan vasten, want bij honger gaat het lichaam gal en zuren produceren om het voedsel te verteren waarvan het denkt dat het aan de maag is verstrekt. Als er geen voedsel is, zal zich zuur in de maag ophopen. Dit leidt tot zure terugvloeiing en het braken van schuim. Het eten van een evenwichtige, gezonde voeding is ook belangrijk voor een gezonde maag. Maaggezonde voedingsmiddelen zijn onder andere rauwe amandelen, aloë vera-sap, zuiveringszout, appelazijn, gemberthee en kamillethee. De etenswaren en handen moeten goed worden gewassen om bacteriële infecties en schimmelinfecties te voorkomen. Omdat deze ziekten overdraagbaar zijn, is het erg belangrijk om voor de persoonlijke hygiëne te zorgen.

Lees verder

© 2020 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overgeven/braken bij honden, wat zijn de oorzaken?Overgeven/braken bij honden, wat zijn de oorzaken?Honden eten van alles. Naast hun voer nemen ze ook graag happen van bijvoorbeeld afval, kadavers van bijvoorbeeld vogels…
Braken, spugen en overgeven: oorzaken, oplossingen & tipsBraken, spugen en overgeven: oorzaken, oplossingen & tipsBraken of overgeven is een afweerreactie van het lichaam dat stoffen terug uit het lichaam wilt werken die een schadelij…
Misselijkheid en overgevenOvergeven kan door vele oorzaken komen. Vaak is de oorzaak onschuldig maar in enkele gevallen is het belangrijk om een a…
Wat te doen tegen misselijkheid en overgevenWat te doen tegen misselijkheid en overgevenMisselijkheid en/of overgeven is geen prettig gevoel wanneer je dit voorhebt. Je lichaam probeert met braken de schadeli…

Te weinig speeksel: symptomen, oorzaken en behandelingTe weinig speeksel: symptomen, oorzaken en behandelingTe weinig speeksel veroorzaakt een droge mond (xerostomie) Een droge mond kan niet alleen worden veroorzaakt door te wei…
Te veel speeksel: oorzaken van overmatige speekselvloedTe veel speeksel: oorzaken van overmatige speekselvloedTe veel speeksel of overmatige speekselvloed (hypersalivatie) is vaak het symptoom van een ziekte. In de meeste gevallen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay
  • Geraadpleegd op 11 februari 2020:
  • Causes of Throwing Up White Foam and How to Treat It, https://youmemindbody.com/digestion/throwing-up-white-foam
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Green, Yellow, Brown, and More: What Does the Color of My Vomit Mean?, https://www.healthline.com/health/green-vomit
  • Throwing up Foam, https://mddk.com/throwing-up-foam.html
  • Afbeelding bron 1: Jarmoluk, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Jill111, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Gepubliceerd: 12-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.