Schuim overgeven: Oorzaken van schuimig braken

Schuim overgeven: Oorzaken van schuimig braken Sommige patiënten kunnen schuim uit de maag overgeven, wat een teken kan zijn van verschillende onderliggende aandoeningen. Deze witte of gele schuimende substantie kan gepaard gaan met andere symptomen zoals hoofdpijn, misselijkheid en maagpijn. Hoewel schuimig braken meestal niet op een ernstig probleem wijst, kan het soms een indicatie zijn van een ernstiger toestand. In veel gevallen kunnen eenvoudige huismiddeltjes en dieetveranderingen verlichting bieden. Soms is echter professioneel medisch advies nodig, vooral als het schuimig braken gepaard gaat met ernstige symptomen of als een patiënt iets giftigs heeft geconsumeerd en bewusteloos schuim braakt.

Candida Albicans

Candida Albicans is een schimmel die vaak voorkomt in de mondholte, slokdarm en darm. Deze schimmelinfectie, ook wel candidiasis genoemd, kan leiden tot maagdarmklachten, waaronder schuimig braken.

Een Candida-infectie kan zich op verschillende manieren manifesteren. Veelvoorkomende symptomen zijn:
  • Witte plaques op de tong of in de mond.
  • Pijnlijke, rode plekken in de mond of keel.
  • Slikproblemen en misselijkheid.
  • Diarree en huiduitslag.
  • Schuimig braken.

De behandeling van een Candida-infectie hangt af van de ernst en de locatie van de symptomen. Vaak kan de infectie effectief worden behandeld met antischimmelmedicatie zoals Fluconazol, Itraconazol, of topische antischimmelmiddelen. Het is ook belangrijk om goede mondhygiëne te handhaven door de tanden twee keer per dag te poetsen en regelmatig mondwater te gebruiken, evenals een gezond dieet te volgen.

Helicobacter pylori-infectie

De bacterie Helicobacter pylori is aanwezig in het maagdarmkanaal en kan irritatie in de maagwand veroorzaken. Deze bacteriën kunnen leiden tot maagzweren en darmzweren. Bekende symptomen zijn:

Een H. pylori-infectie kan in zeldzame gevallen ook leiden tot maagkanker, maaglymfoom en maag-darmbloedingen. Dit kan ook schuimig braken veroorzaken door irritatie van de maagwand. De schuimvorming ontstaat door de vermenging van maagzuur met lucht in de maag.

Intens hoesten

Intens hoesten kan uitputtend zijn en in sommige gevallen leiden tot het braken van slijm en speeksel. Mogelijke oorzaken zijn:
  • Verstikking: Wanneer een object of voedsel in de luchtwegen terechtkomt, kan dit een intense hoestreflex veroorzaken, wat kan leiden tot braken van slijm, vooral als het object hoog in de luchtwegen zit.
  • Allergieën: Allergieën voor stoffen zoals stof, pollen of huisdierharen kunnen hoestbuien en luchtwegirritatie veroorzaken. In ernstige gevallen kan dit leiden tot braken van slijm en speeksel.
  • Kinkhoest: Deze zeer besmettelijke luchtweginfectie veroorzaakt door Bordetella pertussis kenmerkt zich door hevige hoestbuien die wekenlang aanhouden. Kinkhoest kan soms leiden tot braken van slijm en speeksel.
  • Bronchitis: Ontsteking van de bronchiën veroorzaakt door virussen, bacteriën of irriterende stoffen zoals sigarettenrook. Bronchitis kan leiden tot hoest, slijmvorming en soms braken van slijm en speeksel.

Maagbreuk

Een maagbreuk treedt op wanneer een deel van de maag door het middenrif naar de borstkas wordt geduwd. Dit veroorzaakt zure terugvloeiingen en kan leiden tot schuimig braken, omdat maagzuur en andere maaginhoud in de slokdarm en keel terechtkomen.

Andere symptomen van een maagbreuk zijn:

Maagbreuk komt vooral voor bij mensen ouder dan vijftig, maar kan ook bij jongere mensen voorkomen.

Zure reflux

Zure reflux ontstaat wanneer maagzuur terug naar de slokdarm stroomt en uit de mond komt. Dit veroorzaakt een brandend gevoel in de maag en slokdarm. Bij zure reflux kan een patiënt schuimig braaksel uitbraken doordat maagzuur zich mengt met andere sappen.

Zure reflux kan gepaard gaan met:

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap komen ochtendmisselijkheid en zure reflux vaak voor. Dit is te wijten aan schommelingen in hormoonspiegels en de fysieke druk van de groeiende baby op de maag. Zwangere vrouwen ervaren vaak schuimig braken, vooral 's morgens, wanneer de maag 's nachts leegloopt.

Andere oorzaken van schuim overgeven

Naast de eerder genoemde oorzaken kunnen andere aandoeningen ook leiden tot schuimig braken:
  • Astma: Astma is een chronische aandoening die de luchtwegen ontstoken en vernauwd maakt, wat kan leiden tot hoestbuien, piepen en kortademigheid. Deze symptomen kunnen in sommige gevallen leiden tot braken van slijm.
  • Longontsteking: Longontsteking is een infectie van de longen, veroorzaakt door bacteriën of virussen. Symptomen zijn koorts, hoest, kortademigheid en pijn op de borst, wat kan leiden tot schuimig braken.
  • Longemfyseem: Longemfyseem is een chronische aandoening waarbij de longblaasjes beschadigd zijn. Symptomen zijn kortademigheid, hoesten en vermoeidheid, wat soms kan leiden tot braken van slijm.

Bron: Jarmoluk, PixabayBron: Jarmoluk, Pixabay

Omgevingsfactoren en schuimig braken

Schuimig braken kan ook veroorzaakt worden door verschillende omgevingsfactoren:

Alcoholgebruik

Overmatig alcoholgebruik kan de maagwand en slokdarm irriteren en ontsteken, wat kan leiden tot braken en schuimvorming. Alcohol verstoort de normale maagfunctie en verhoogt de productie van maagzuur, wat leidt tot schuimig braaksel door de vermenging van zuur met lucht in de maag.

Vergiftiging

De inname van giftige stoffen zoals schoonmaakmiddelen, industriële chemicaliën of bepaalde planten kan leiden tot vergiftiging en schuimig braken. Vergiftiging veroorzaakt irritatie en ontsteking van de maagwand en slokdarm, wat leidt tot schuimig braaksel door de reactie van deze stoffen met maagzuur en speeksel.

Lees verder

© 2020 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overgeven/braken bij honden, wat zijn de oorzaken?Overgeven/braken bij honden, wat zijn de oorzaken?Honden eten van alles. Naast hun voer nemen ze ook graag happen van bijvoorbeeld afval, kadavers van bijvoorbeeld vogels…
Braken, spugen en overgeven: oorzaken, oplossingen & tipsBraken, spugen en overgeven: oorzaken, oplossingen & tipsBraken of overgeven is een afweerreactie van het lichaam dat stoffen terug uit het lichaam wilt werken die een schadelij…
Misselijkheid en overgevenOvergeven kan door vele oorzaken komen. Vaak is de oorzaak onschuldig maar in enkele gevallen is het belangrijk om een a…
Waarom en hoe moet je overgeven?Waarom en hoe moet je overgeven?Overgeven of braken is een reactie op prikkels van de maag, darmen, slokdarm of de keelholte. Vaak gaat het om een infec…

Te weinig speeksel: symptomen, oorzaken en behandelingTe weinig speeksel: symptomen, oorzaken en behandelingTe weinig speeksel veroorzaakt een droge mond (xerostomie) Een droge mond kan niet alleen worden veroorzaakt door te wei…
Te veel speeksel: oorzaken van overmatige speekselvloedTe veel speeksel: oorzaken van overmatige speekselvloedTe veel speeksel of overmatige speekselvloed (hypersalivatie) is vaak het symptoom van een ziekte. In de meeste gevallen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay
  • Geraadpleegd op 11 februari 2020:
  • Causes of Throwing Up White Foam and How to Treat It, https://youmemindbody.com/digestion/throwing-up-white-foam
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Green, Yellow, Brown, and More: What Does the Color of My Vomit Mean?, https://www.healthline.com/health/green-vomit
  • Throwing up Foam, https://mddk.com/throwing-up-foam.html
  • Afbeelding bron 1: Jarmoluk, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 21-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.