Noorse schurft (korstschurft): Dikke korsten op huid

Noorse schurft (korstschurft): Dikke korsten op huid Schurft is een zeer besmettelijke huidziekte die wordt veroorzaakt door de mijt Sarcoptes scabiei. Deze aandoening leidt tot een intens jeukende huiduitslag en komt vooral voor bij kinderen en jongvolwassenen. De verspreiding van schurft gebeurt voornamelijk door langdurig nauw contact, zoals binnen huishoudens of zorginstellingen, en door seksueel contact.

Terminologie Noorse schurft

Korstschurft, vaak aangeduid als ‘Noorse schurft’ of ‘Noorse scabies’, dankt zijn naam aan de eerste beschrijving van de aandoening in Noorwegen halverwege de 19e eeuw. Ondanks de naam heeft de aandoening geen bijzondere affiniteit met Noorwegen of Noorse afkomst. Het betreft een ernstige vorm van schurft waarbij de symptomen vaak ernstiger zijn dan bij de gebruikelijke vorm.

Oorzaken van korstschurft: Door mijt

De huiduitslag die kenmerkend is voor Noorse schurft wordt veroorzaakt door de mijt ‘Sarcoptes scabiei’. Deze mijt graaft gangetjes in de huid van de geïnfecteerde persoon, waar hij zich voortplant en eieren legt. De overdracht van de mijt vindt plaats via langdurig nauw contact, zoals binnen huishoudens, zorginstellingen, en door seksueel contact. Bij patiënten met korstschurft zijn er enorme aantallen mijten en eieren aanwezig in de huid, wat leidt tot de ernstige symptomen van deze aandoening. Korstschurft is bijzonder besmettelijk, zelfs bij relatief kortdurend contact. De exacte oorzaak van de extreme huidveranderingen bij korstschurft is nog niet volledig begrepen.

Risicogroepen: Zwak immuunsysteem

Noorse schurft komt vooral voor bij personen met een verzwakt immuunsysteem. Bij deze patiënten is het immuunsysteem niet in staat om effectief te reageren op de aanwezigheid van de mijten, wat leidt tot een grotere belasting door de parasieten. Bij deze patiënten kunnen tot wel vierduizend mijten per gram huid worden aangetroffen, terwijl bij gewone schurft meestal tussen de tien en twintig mijten worden gevonden. Risicogroepen zijn onder andere:

Daarnaast hebben ook patiënten met onbehandelde schurft of ondervoeding een verhoogd risico om korstschurft te ontwikkelen.

Symptomen: Dikke korsten op huid

Korstschurft manifesteert zich vaak op de handen (bijvoorbeeld de handpalmen) en voeten (bijvoorbeeld de voetzolen), maar kan ook de ellebogen, knieën en hoofdhuid aantasten. Aanvankelijk verschijnen rode huidletsels die evolueren naar onregelmatige, schilferige, grijze tot zwarte korstplaques, en soms zelfs blaren en huidzweren. Deze dikke korsten hebben vaak een wratachtige uitstraling en kunnen zich over het hele lichaam verspreiden. Haarverlies kan ook optreden. In tegenstelling tot gewone schurft, is jeuk niet altijd aanwezig bij korstschurft. De patiënt kan echter last hebben van pijn, stress, angst, slaapproblemen en depressieve gevoelens door de aanwezigheid van de korsten.

Diagnose en onderzoeken

De diagnose van korstschurft wordt bevestigd door huidafkrabsels te nemen van de aangetaste huid. Deze afkrabsels worden microscopisch onderzocht op de aanwezigheid van mijten en/of hun eieren. Soms kan een dermatoscoop (een vergrotend instrument met verlichting) worden gebruikt om mijten te identificeren. Omdat de symptomen van korstschurft kunnen lijken op die van eczeem (chronische huidziekte met droge huid en jeuk) of psoriasis (chronische huidziekte met droge huid en schilfers), is een microscopisch onderzoek noodzakelijk voor een juiste diagnose. Een huidbiopsie is zelden nodig en onthult meestal alleen de karakteristieke kenmerken van schurft.

Behandeling

Medicijnen zijn nodig / Bron: Stevepb, PixabayMedicijnen zijn nodig / Bron: Stevepb, Pixabay

Medicijnen nemen

De behandeling van korstschurft begint meestal in een privékamer om de verspreiding van de aandoening te voorkomen. Personeel en verzorgers moeten voorzorgsmaatregelen treffen om besmetting te vermijden. De behandeling omvat vaak herhaalde toepassingen van een schurftdodende crème of lotion en, in gevallen die resistent zijn tegen topische behandelingen, orale ivermectine (200 μg/kg - twee doses met een tussenpoos van één week). Indien de patiënt ernstig depressief of angstig is vanwege de aandoening, kunnen antidepressiva worden voorgeschreven. Alle gezinsleden en andere nauw contactpersonen van de patiënt dienen gescreend te worden op korstschurft en, ongeacht de resultaten, behandeld te worden met een lokaal scabicide (schurftdodende medicijn), met een herhaalde behandeling indien nodig.

Goede voeding consumeren

Een gezonde en evenwichtige voeding ondersteunt het immuunsysteem en kan bijdragen aan een sneller herstel. Knoflook en rabarber zijn natuurlijke middelen die kunnen helpen bij het bestrijden van parasieten. Andere nuttige natuurlijke middelen zijn kokosolie, havermout, honing, appelciderazijn en citroensap, die de symptomen van korstschurft kunnen verlichten.

Zonlicht kan helpen bij het doden van de mijten / Bron: Blueeve, PixabayZonlicht kan helpen bij het doden van de mijten / Bron: Blueeve, Pixabay

Omgeving behandelen

Het grondig reinigen van de woonomgeving is cruciaal, omdat de mijten tot 72 uur kunnen overleven buiten de gastheer en korstjes regelmatig van de huid kunnen worden afgestoten. Linnen en matrassen moeten grondig gewassen worden. Indien wassen niet mogelijk is, moeten de artikelen minimaal vier dagen in een afgesloten plastic zak worden bewaard. Zonlicht kan ook effectief zijn in het doden van de mijten.

Prognose van huidinfectie

De respons op behandeling bij korstschurft kan langzamer zijn dan bij andere vormen van schurft. Ondanks de langzame genezing ervaren de meeste patiënten uiteindelijk verbetering. Patiënten met een verzwakt immuunsysteem lopen echter een verhoogd risico op herbesmetting en mogelijk langdurige symptomen.

Complicaties van huidaandoening

Een belangrijke complicatie van korstschurft is de mogelijkheid van secundaire bacteriële infecties, vaak veroorzaakt door stafylokokkenbacteriën. De ziekte kan ook leiden tot verspreiding naar vele contacten, zoals familieleden en zorgverleners. Het sterftecijfer is aanzienlijk hoger bij oudere patiënten met korstschurft in vergelijking met patiënten met gewone schurft, waarbij de sterfte vaak te wijten is aan sepsis (bloedvergiftiging).

Preventie en hygiëne

Preventie van korstschurft omvat het vermijden van nauw contact met geïnfecteerde personen en het regelmatig uitvoeren van goede hygiënepraktijken. Het is ook belangrijk om besmette omgevingen grondig te reinigen en te desinfecteren om de verspreiding van de mijten te voorkomen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hond huidaandoeningen, hond huiduitslag: schurft bij hondenHond huidaandoeningen, hond huiduitslag: schurft bij hondenSchurft bij honden herkennen en behandelen. Huid- en vachtproblemen bij de hond zijn waarschijnlijk de meest voorkomende…
Schurft bij het paardSchurft en een veel voorkomende huidaandoening bij paarden. Maar wat is nu eigenlijk de oorzaak van schurft? Wat zijn de…
Scabiës of schurft: symptomen, oorzaak en behandelingScabiës of schurft: symptomen, oorzaak en behandelingSchurft of scabiës is een besmettelijke huidaandoening die veroorzaakt wordt door de schurftmijt, een klein beestje die…
Schurft zeer besmettelijkSchurft zeer besmettelijkWat is schurft, scabiës? Pas op, schurft is vooral zeer besmettelijk en iedereen kan het krijgen, ook dieren. Wat is sch…

Reutelende ademhaling: oorzaak reutelende geluiden & hoestenReutelende ademhaling: oorzaak reutelende geluiden & hoestenReutelende ademhaling of een reutelend geluid in de longen zijn abnormale geluiden die door een stethoscoop tijdens een…
Periorale dermatitis: Huidziekte met huiduitslag rond mondPeriorale dermatitis: Huidziekte met huiduitslag rond mondPeriorale dermatitis verwijst letterlijk naar 'huiduitslag rond de mond'. Deze huidaandoening kenmerkt zich door diverse…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ukster1 At English Wikipedia (Original Text: Andrew G), Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Geraadpleegd op 7 november 2017:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010)
  • Crusted (Norwegian) Scabies, https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/crusted-norwegian-scabies
  • Crusted scabies (Norwegian scabies), boek: Clinical Medicine, Door: Parveen Kumar, Michael Clark, Uitgever: Elsevier, ISBN: 9780702029936, blz. 1234-1235
  • Crusted scabies, https://www.avogel.co.uk/health/skin/scabies/norwegian-scabies/
  • Crusted scabies, https://www.dermnetnz.org/topics/crusted-scabies/
  • Norwegian scabies, https://www.avogel.co.uk/health/skin/scabies/norwegian-scabies/
  • What Is Norwegian Scabies?, https://www.medicinenet.com/what_is_norwegian_scabies/views.htm
  • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Blueeve, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 12-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.