Sacroiliitis: Ontsteking met pijn in lage rug, billen & heup

Sacroiliitis: Ontsteking met pijn in lage rug, billen & heup Het sacro-iliacale gewricht is één van de grootste gewrichten in het lichaam dat de botten van het ilium (bekken) met het heiligbeen verbindt. Bij mensen ondersteunt het heiligbeen de wervelkolom en wordt het op zijn beurt ondersteund door een ilium aan elke kant. Het gewricht is sterk en ondersteunt het gehele gewicht van het bovenlichaam. Het menselijk lichaam heeft twee sacro-iliacale gewrichten (één links en één rechts). Sacroiliitis duidt op een ontsteking van één of beide sacro-iliacale gewrichten (SI). Veel aandoeningen, infecties en medicijnen veroorzaken mogelijk deze ontsteking. Bilpijn en lage rugpijn zijn de vaakst voorkomende symptomen van sacroiliitis. Deze aandoening is vaak moeilijk te diagnosticeren voor de arts. Een conservatieve behandeling verlicht meestal de ontsteking, al zijn soms wel medische behandelingen vereist. De vooruitzichten van deze goedaardige aandoening zijn over het algemeen uitstekend.
Zwangere vrouwen kampen mogelijk met sacroiliitis / Bron: PublicDomainPictures, PixabayZwangere vrouwen kampen mogelijk met sacroiliitis / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Oorzaken van ontsteking van gewricht(en) die botten en bekken met elkaar verbinden

Sacroiliitis is een aandoening veroorzaakt door een ontsteking in het sacro-iliacale gewricht. Dit gewricht bevindt zich op de plaats waar de basis van de wervelkolom (heiligbeen) en het bekken (ilium) elkaar kruisen.

Verschillende aandoeningen resulteren in de ontsteking van het SI-gewricht zoals:

Symptomen: pijn in lage rug, billen, heup en dij

Een patiënt met sacroiliitis presenteert zich meestal met milde tot ernstige lage rugpijn, bilpijn (in één of twee billen), heuppijn (in één of twee heupen) of dijpijn (in één of twee dijen). De meestal langdurige sacro-iliacale gewrichtspijn is variabel en gaat van scherp en stekend tot saai en pijnlijk. In ernstige gevallen treedt de pijn ook op in niet-gerelateerde lichaamsdelen zoals de benen, de lies en de voeten. De pijn verergert mogelijk:
  • bij het dragen van meer gewicht op één been
  • bij het hardlopen
  • bij het langdurig wandelen of staan
  • bij het maken van draaibewegingen
  • bij het maken van grote stappen
  • bij het omrollen in bed
  • bij het traplopen
  • door de overgang van zitten naar staan
  • na langdurig zitten

Diagnose en onderzoeken

Sacroiliitis is voor de arts vaak moeilijk te diagnosticeren omdat de symptomen die ook toe te schrijven zijn aan andere, meer voorkomende aandoeningen.

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek
Bij een vraaggesprek bevraagt de arts de patiënt over de timing van en het soort pijn. Verder wil de arts weten of de patiënt een geschiedenis van ontstekingsaandoeningen heeft. De arts voert vervolgens een grondig lichamelijk onderzoek uit waarbij hij ook andere systemische klachten opspoort zoals koorts, koude rillingen, nachtzweten en gewichtsverlies. Deze symptomen duiden op een ernstiger proces dat wellicht wijst op de aanwezigheid van een onderliggende systemische ziekte. De arts bemerkt soms een bekkenasymmetrie. Een meting van de ledematen sluit een beenlengte-afwijking uit. De arts inspecteert tevens de wervelkolom op abnormale krommingen of rotatieafwijkingen. Door druk uit te oefenen op verschillende plaatsen van de benen, de heupen, de wervelkolom en de billen kan de arts de juiste locatie van het aangetaste gewricht opsporen. De locatie waar de patiënt pijn voelt, is namelijk het getroffen gebied. Het testen van het bewegingsbereik en de kracht onthult in de meeste gevallen geen afwijkingen. Ook een neurologisch onderzoek is vaak normaal. De patiënt ervaart bij deze onderzoeken mogelijk wel pijn. Mogelijk zet de arts speciale provocerende onderzoeken in om de pijn van de patiënt te reproduceren.

Een bloedonderzoek is nodig / Bron: Frolicsomepl, PixabayEen bloedonderzoek is nodig / Bron: Frolicsomepl, Pixabay
Diagnostisch onderzoek
Sacro-iliacale gewrichtspijn resulteert mogelijk uit diverse ontstekingsaandoeningen. De arts voert daarom mogelijk een volledig bloedonderzoek uit. Ook bestelt de arts soms beeldvormende onderzoeken zoals een röntgenfoto, een CT-scan, een MRI-scan en/of een PET-scan. Mogelijk injecteert de arts lokale anesthetica en steroïden (medicatie om een ontsteking te remmen) in de gevoelige plaats. Als deze procedure de pijn verlicht, is een ontsteking op deze plaats wellicht de oorzaak van de pijn.

Differentiële diagnose
De klinische presentatie van sacroiliitis lijkt sterk op de klinische presentatie van volgende aandoeningen:
  • een heupfractuur (gebroken heup)
  • een heuppeesontsteking
  • een sacroiliacale gewrichtsinfectie
  • het piriformis-syndroom (pijn in bil door druk op heupzenuw)
  • ischias (aandoening met pijn en zwakte aan been en rug)
  • spondylitis ankylopoetica (ziekte van Bechterew: blijvende gewrichtsontsteking)
  • trochanterische bursitis (aandoening met pijn aan zijkant van de heup)

Behandeling

Levensstijl

Conservatieve maatregelen bieden meestal goede resultaten in de behandeling van sacroiliitis. De patiënt moet regelmatig sporten, gewicht verliezen bij overgewicht en gezond en gevarieerd eten. De patiënt moet tevens stoppen met roken en zich onthouden van alcohol.

Fysiotherapie

Fysiotherapie is erg nuttig als de pijn te wijten is aan hypermobiliteit. Hierbij stabiliseert en versterkt de patiënt de spieren van de lendenen en het bekkengebied Als de pijn te wijten is aan immobiliteit, gebeuren onder leiding van de fysiotherapeut oefeningen met het SI-gewricht.

Diverse medicijnen verlichten de klachten / Bron: Stevepb, PixabayDiverse medicijnen verlichten de klachten / Bron: Stevepb, Pixabay

Medicatie

NSAID’s (niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen) zoals ibuprofen en spierverslappers zijn nuttig voor de acute fase van presentaties. Deze medicijnen zijn minder effectief bij chronische problemen. Mogelijk verdwijnt de pijn volledig door een enkele injectie of een reeks injecties met corticosteroïden, al schrijft de arts soms eerst nog sterkere pijnstillers voor. Patiënten met spondylitis ankylopoetica krijgen voorts TNF-remmers voorgeschreven door de arts.

Andere behandelingen

Rust en ijs of warmte aanbrengen aan het getroffen gewricht verlicht de pijn veroorzaakt door de ontsteking van de gewricht(en) die de botten en het bekken met elkaar verbinden.

Medische behandelingen en chirurgie

Als alle vorige behandelingen geen verlichting bieden, zetten sommige artsen radiofrequente ablatie in. Chirurgie is gereserveerd als laatste redmiddel voor patiënten met chronische pijn.

Prognose van sacroiliitis

De meerderheid van de patiënten met sacroiliitis heeft een uitstekende prognose. Wel herstellen patiënten mogelijk pas na twee à vier weken. Recidieven komen vaak voor als patiënten hun levensstijl niet veranderen (tot 30%).

Complicaties

Mogelijke lichamelijke complicaties van sacroiliitis omvatten chronische rugpijn, chronische heuppijn en spieratrofie (spierverlies). De aandoening leidt soms ook tot psychische problemen zoals een depressie en slapeloosheid.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Artrose: de symptomen en de behandelingArtrose: de symptomen en de behandelingIedereen heeft wel eens last van pijnlijke knieën, heupen of handen. In de meeste gevallen is de pijn van korte duur en…
Slijtage van gewrichtenSlijtage van gewrichtenSlijtage komt voornamelijk voor bij ouderen. Artrose wordt veel aan ouderen toegeschreven, maar komt ook bij jongere men…
Pijn in gewrichten, pijn en stijfheid heup en knie: artrosePijn in gewrichten, pijn en stijfheid heup en knie: artroseLast van pijn in gewrichten, pijn en stijfheid in de heup(en) en/of in de knie(ën), aan de basis van de duim of aan de e…
Gewrichtsaandoeningen, symptomenGewrichtsaandoeningen, symptomenGewrichten zorgen voor mobiliteit en beweging tussen twee of meerdere beenstukken (botten). Gewrichtsaandoeningen hebben…

Mondslijmvliesontsteking (stomatitis): oorzaak & behandelingMondslijmvliesontsteking (stomatitis): oorzaak & behandelingMondslijmvliesontsteking of stomatitis duit op een ontsteking van het mondslijmvlies en dikwijls ook van de lippen. Als…
Lucht slikken (aërofagie): symptomen, oorzaken & behandelingLucht slikken (aërofagie): symptomen, oorzaken & behandelingLucht slikken (aërofagie) wordt gekenmerkt door een verhoogde inname van lucht door de mond in het spijsverteringskanaal…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 13 augustus 2019:
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Diagnosis, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sacroiliitis/diagnosis-treatment/drc-20350751
  • Overview, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sacroiliitis/symptoms-causes/syc-20350747
  • Sacroiliac joint, https://en.wikipedia.org/wiki/Sacroiliac_joint
  • Sacroiliitis, https://en.wikipedia.org/wiki/Sacroiliitis
  • Sacroiliitis, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17736-sacroiliitis
  • Sacroiliitis, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448141/
  • Sacroiliitis, https://www.novainterventionalpain.com/conditions/sacroiliitis/
  • What is sacroiliitis?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/319984.php
  • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Frolicsomepl, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 25-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.