Voetinfecties: Oorzaken & behandeling van geïnfecteerde voet

Voetinfecties: Oorzaken & behandeling van geïnfecteerde voet Sommige patiënten kampen met een infectie aan de voet. Dit resulteert uit een wonde aan de voet, veroorzaakt door bijvoorbeeld blaren, diabetes, een wondinfectie of een schimmelinfectie. Door de pijn en zwelling die ontstaat, ervaart een patiënt vaak loopproblemen, al treden ook andere symptomen op bij een voetinfectie. Vaak schrijft de arts medicijnen voor voor het behandelen van een geïnfecteerde voet. Het is altijd belangrijk om bij tekenen van een voetinfectie een arts te bezoeken, omdat de infectie soms snel verergert en de arts in het ergste geval zelfs zijn voet moet amputeren. Een goede voetgezondheid is tot slot belangrijk en helpt veel infecties aan de voet te voorkomen.
Het delen van handdoeken verhoogt de kans op een voetinfectie / Bron: Pexels, PixabayHet delen van handdoeken verhoogt de kans op een voetinfectie / Bron: Pexels, Pixabay

Risicofactoren van geïnfecteerde voet

Diverse risicofactoren zijn bekend voor voetinfecties zoals:

Symptomen die gepaard gaan met een voetinfectie

De meeste soorten voetinfecties veroorzaken symptomen zoals:
 • een rode of bruine verkleuring van de huid
 • een vieze geur
 • een warm aanvoelende huid
 • een zwelling
 • gele of groene pus of vloeistof
 • huidzweren
 • koorts
 • loopproblemen
 • pijn
 • verkleurde teennagels
 • voetblaren (blaren op de voet of tussen de tenen)
 • witte, schilferige plekken tussen de tenen (treedt op bij voetschimmel)

Antibiotica bestrijden cellulitis / Bron: Stevepb, PixabayAntibiotica bestrijden cellulitis / Bron: Stevepb, Pixabay

Cellulitis, een bacteriële huidinfectie

Cellulitis is een bacteriële huidinfectie die de diepere huidlagen treft. Mogelijk is hierdoor ook de voet aangetast. Deze aandoening vereist meteen medische aandacht omdat de symptomen snel kunnen verergeren, en bijvoorbeeld leiden tot bloedvergiftiging (sepsis). Een snelle behandeling met antibiotica bestrijdt de infectie.

Diabetes mellitus en voetinfecties

Diabetici lijden sneller aan een voetinfectie omdat diabetes mellitus (suikerziekte) de zenuwen in de voeten beschadigt (diabetische neuropathie). Deze voetcomplicatie treedt mogelijk op zonder dat een patiënt dit merkt. Verder is de bloedtoevoer naar de voeten ook belemmerd door suikerziekte, hetgeen zorgt voor een langzamere wondgenezing en een trager herstel van een infectie. Bij patiënten met diabetes mellitus zijn de voetsymptomen vaak dermate ernstig dat mogelijk zelfs gangreen (afsterven van weefsel met wijzigingen aan huid) optreedt. Hierdoor is af en toe zelfs een amputatie vereist. Antibiotica bestrijden een bacteriële voetinfectie. Verder is een goede wondverzorging nodig. De arts verwijdert mogelijk ook beschadigd weefsel, zodat de infectie zich niet verder verspreidt (chirurgisch debridement).

Geïnfecteerde blaren

Door wrijving, bijvoorbeeld door het dragen van te strakke schoenen, ontstaan blaren op de voeten. Deze kleine zakjes gevuld met vloeistof genezen binnen enkele dagen zonder complicaties. Een blaar zelf open prikken is geen goed idee, omdat hierdoor mogelijk een infectie ontstaat aan de voet. Een Compeed-pleister op de blaar voorkomt wrijving tegen oppervlakten of schoenen. Een voetinfectie behandelt de arts in de meeste gevallen met antibiotica.

Ingegroeide teennagel-infecties

Een ingegroeide teennagel komt tot stand wanneer een teennagel in de huid eromheen gaat groeien. Hierdoor ontstaat een barstje in de huid (gebarsten huid), waardoor bacteriën hierin kunnen binnendringen hetgeen resulteert in een infectie. Ingegroeide teennagels veroorzaken pijn. Bij tekenen van een infectie is het belangrijk om een arts te raadplegen die hiervoor antibiotica voorschrijft. Het is ook aangewezen om het geïnfecteerde gebied voorzichtig te masseren of Epsom-zoutzepen te gebruiken om de teenpijn te verminderen. Het plaatsen van katoen onder de nagel veroorzaakt mogelijk ook een voetinfectie dus dit advies is uit den boze.

Schimmelinfecties

Schimmels houden van warme, vochtige omgevingen zoals zwembaden, kleedkamers en douches. Wanneer patiënten deze plaatsen bezoeken en geen goed schoeisel dragen, krijgen ze mogelijk met een schimmelvoetinfectie te maken. Een veel voorkomend type schimmelinfectie is voetschimmel (tinea pedis). De symptomen ontstaan meestal tussen de tenen of treffen de teennagels. Een gebarsten, schilferige huid met witte vlekken en verkleurde, dikke en kruimelige teennagels zijn vaak het resultaat van tinea pedis. Een arts schrijft antischimmelmedicijnen voor om voetschimmel te behandelen.

Wondinfecties aan voeten

Soms ontstaat een infectie aan een wonde wanneer bacteriën de kans krijgen om binnen te dringen in de huidbarstjes van de wonde. Hierdoor ontstaat een milde tot ernstige wondinfectie. Het is belangrijk om de wonde te bedekken met een pleister zodat deze beschermd is tegen ziektekiemen zoals bacteriën. Een wondinfectie behandelt de arts met antibiotica.

Prognose

Meestal herstellen patiënten van kleine wondinfecties. Wanneer bij sommige type voetinfecties echter geen onmiddellijke behandeling plaatsvindt (zoals bij cellulitis), heeft dit mogelijk ernstige gevolgen, zoals gangreen en het verlies van de voet. Bij huid- en/of nagelveranderingen aan de voeten is het daarom belangrijk om tijdig een arts te raadplegen. En snelle behandeling van een voetinfectie verhoogt namelijk de kansen op een goed resultaat.

Preventie van voetinfecties

Een goede voetgezondheid en voethygiëne is belangrijk omdat hierdoor het risico op een geïnfecteerde voet verkleint:
 • dagelijks de voeten wassen met water en zeep
 • de huid onbeschadigd houden
 • de huid schoon houden
 • de sokken en schoenen regelmatig verwisselen (om een ophoping van vocht te voorkomen)
 • de teennagels altijd recht afknippen
 • de voeten schoon en droog houden
 • een beschadigde huid direct wassen met water en zeep en bedekken met een steriel verband
 • een vochtinbrengende crème gebruiken wanneer patiënten snel last hebben van een droge huid aan de voeten
 • een vrij verkrijgbaar antischimmel voetpoeder of spray gebruiken (eventueel)
 • geen schoenen, nagelvijl of nagelknipper delen
 • goed passende schoenen dragen
 • niet met blote voeten in openbare ruimtes lopen

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schilferende huid op voet: Oorzaken schilfers op voetenSchilferende huid op voet: Oorzaken schilfers op voetenEen schilferende huid op de voet is een heel vervelend symptoom dat diverse oorzaken kent. Veelal is dit het gevolg van…
Eelt; hoe ontstaat het en hoe voorkom je/of behandel je hetEelt; hoe ontstaat het en hoe voorkom je/of behandel je hetEelt is een verdikking van de bovenste huidlaag, met als doel om de huid te beschermen. Overal waar veel wrijving van de…
Eelt en likdoorns & Oorzaak en behandelingEelt en likdoorns & Oorzaak en behandelingEelt is een stuk ruwe, verdikte huid op handen, voeten of ander plaatsen waar door druk of irritatie de huidcellen versn…
Nijnagelinfectie: Geïnfecteerde huid van nijnagel met pijnNijnagelinfectie: Geïnfecteerde huid van nijnagel met pijnEen nijnagel is een inscheuring van de huid langs de nagelriem (aan de uiterste rand van de vingernagel). De nijnagel on…

Gekneusde duim: symptomen, oorzaken, behandeling & preventieGekneusde duim: symptomen, oorzaken, behandeling & preventieEen gekneusde duim duidt op een beschadiging van het onderhuids weefsel door een val, slag of stoot. Een kneuzing is een…
Eczeem aan de vingers: symptomen, oorzaken en behandelingEczeem aan de vingers: symptomen, oorzaken en behandelingHuidziekten op de handen komen veel voor. Eczeem, waaronder handeczeem of eczeem aan de vingers, is een van de meest voo…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: PaintedFeet01, Pixabay
 • Geraadpleegd op 4 september 2019:
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Common foot infections, https://www.babylonhealth.com/what-we-treat/skin-conditions/foot-infections
 • Common Infections of the Foot, https://www.verywellhealth.com/bacterial-infections-of-the-feet-and-toes-1337758
 • Foot infections, https://www.babylonhealth.com/what-we-treat/skin-conditions/foot-infections
 • What Caused My Infected Foot and How Do I Treat It?, https://www.healthline.com/health/infected-foot
 • What to know about a foot infection, https://www.medicalnewstoday.com/articles/326186.php
 • Afbeelding bron 1: Pexels, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 13-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.