Mastocytose: Huidaandoening met ophoping van mestcellen

Mastocytose: Huidaandoening met ophoping van mestcellen Mastocytose is een zeldzame aandoening waarbij abnormale accumulaties (ophopingen) van mestcellen in de huid, het beenmerg en de inwendige organen (lever, milt, maag-darmkanaal en lymfeknopen) ontstaan. Wanneer de symptomen al bij kinderen starten, is veelal enkel de huid aangetast, terwijl deze bij volwassenen chronisch zijn en ook de organen en het bot treffen. Diverse vormen van mastocytose zijn mogelijk, waardoor de uitgebreidheid en variatie van de symptomen en de prognose ook erg verschillend zijn. Doorgaans leidt een hoge belasting van mestcellen tot meer ernstige symptomen. Medicatie is voorhanden om de symptomen van deze aandoening te verlichten.

Synoniemen mastocytose

Mastocytose (SMCD) is eveneens gekend onder deze synoniemen
  • mastocytosis
  • mestcelziekte
  • systemische mestcelziekte

Epidemiologie huidaandoening

Mastocytose is een zeldzame huidaandoening. Cutane mastocytose komt vaker voor dan systemische mastocytose, maar het blijft nog steeds een zeldzame ziekte. Naar schatting 1 op de 1.000 patiënten die een dermatoloog (huidarts) bezoeken, lijdt aan cutane mastocytose. Systemische mastocytose is veel zeldzamer, hoewel de exacte frequentie niet bekend is. De prevalentie bedraagt naar schatting 1 op de 50.000 mensen. Mastocytose treft voorts mannen en vrouwen in gelijke aantallen. De diagnose gebeurt in de kindertijd of op volwassen leeftijd. Meestal zijn de symptomen bij kinderen reeds zichtbaar in de eerste twee jaar van het leven.

Oorzaken: Ophoping van mestcellen

Genmutatie
Vooral door mutaties (= wijzigingen) van het D816V-gen ontstaat een hogere mestcelproductie met een ophoping van mestcellen in verschillende weefsels. Ook andere mutaties zijn mogelijk.

Werking van mestcellen
De productie van mestcellen gebeurt in het beenmerg. Mestcellen leven doorgaans langer dan normale cellen. Mestcellen spelen een rol bij de eerste stappen van de coördinatie van de helende reactie op een verwonding van het lichaam. Ze zijn daarnaast een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem en helpen infecties te bestrijden. Mestcellen komen voor in lichaamsdelen die gevoelig zijn voor infectie, zoals de huid, de maag en de bekleding van de longen. Wanneer mestcellen een allergeen (een substantie die een allergische reactie veroorzaakt) detecteren, geven ze histamine en andere chemicaliën in de bloedbaan vrij. Histamine doet de bloedvaten verwijden en de omliggende huid jeuken en zwellen. Mestcellen zien soms per ongeluk onschadelijke stoffen zoals pollen aan voor infectueuze bacteriën, wat een ontstekingsproces veroorzaakt. Hierdoor ontstaat een allergische reactie waarbij de huid rood, gezwollen en jeukend is. Bovendien kan een ophoping van slijm in de luchtwegen ontstaan, waardoor deze vernauwen.

Risicofactoren

Genetische predispositie
Een van de belangrijkste risicofactoren voor mastocytose is een genetische predispositie. De meeste gevallen van mastocytose zijn sporadisch, maar sommige patiënten hebben mutaties in het KIT-gen, wat een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van mastcellen. Deze mutatie kan leiden tot een ongecontroleerde groei van mestcellen. Erfelijke vormen van mastocytose komen minder vaak voor, maar het kan worden doorgegeven binnen families, vooral in het geval van mastocytose met systemische betrokkenheid.

Omgevingsfactoren
Omgevingsfactoren kunnen ook een rol spelen bij het ontwikkelen van mastocytose. Blootstelling aan bepaalde chemicaliën, medicijnen of allergenen kan een trigger zijn voor de aandoening. Hoewel de exacte relatie tussen omgevingsfactoren en mastocytose niet volledig begrepen is, wordt aangenomen dat deze factoren kunnen bijdragen aan de activatie van mestcellen en het verergeren van symptomen bij mensen die al aanleg hebben voor de aandoening.

Risicogroepen

Kinderen
Mastocytose komt vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen. In feite wordt de meeste gevallen van cutane mastocytose gediagnosticeerd tijdens de kindertijd, vaak als gevolg van een genetische aanleg. De symptomen bij kinderen kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen in de loop van de tijd verbeteren of verergeren. Het is cruciaal dat kinderen met mastocytose goed worden gemonitord, omdat sommige vormen van de ziekte zich kunnen ontwikkelen naar een systemische vorm naarmate ze ouder worden.

Volwassenen met systemische mastocytose
Volwassenen met systemische mastocytose vormen een andere risicogroep. Deze vorm van mastocytose is vaak ernstiger en kan leiden tot een verscheidenheid aan systemische symptomen, zoals anafylaxie, gastro-intestinale klachten en andere allergische reacties. Bij volwassen patiënten is het belangrijk om alert te zijn op symptomen die kunnen wijzen op een progressie van de ziekte, omdat systemische mastocytose kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en complicaties.

Symptomen en soorten: Cutane (huid) en systemische mastocytose

Cutane mastocytose: Huid bij kinderen
Cutane mastocytose treedt vooral op in de huid en niet elders in het lichaam. Omdat de aandoening haast enkel bij kinderen tussen de één en vier jaar voorkomt, is deze vorm ook bekend als "pediatrische mastocytose". Bij cutane mastocytose verzamelen mestcellen zich in de huid, waardoor urticaria pigmentosa letsels ontstaan. Dit zijn kleine, bruine, platte of verheven plekken of vlekken die omringd zijn door een rood gekleurde, jeukende huid, ook bekend als "het teken van Darier". Deze letsels zijn vaak duidelijker op huidgebieden die blootgesteld zijn aan druk of wrijven. Blaarvorming op de huidletsels komt uitsluitend voor bij kinderen jonger dan drie jaar. Diffuse (medische term voor "ver verspreide") cutane mastocytose is de meest ernstige vorm van cutane mastocytose bij kinderen. De huid is hierbij diffuus verdikt en verkleurd. Bijkomende symptomen van cutane mastocytose zijn jeuk, blaarvorming, een verlaagde bloeddruk (hypotensie), diarree, gastro-intestinale bloedingen, blozen en een anafylactische shock.

Systemische mastocytose: Huid, organen en botten bij volwassenen
Bij systemische mastocytose, die vooral volwassenen treft, verzamelen mestcellen zich in lichaamsweefsels zoals de huid, organen en botten. Sommige patiënten met systemische mastocytose hebben episodes van ernstige symptomen die vijftien tot dertig minuten aanhouden. Maar ook heel wat patiënten zijn volledig asymptomatisch. Tijdens een episode zijn volgende symptomen mogelijk:

Zowel fysieke als mentale factoren kunnen deze episodes veroorzaken:

Fysieke factoren

Mentale factoren

Systemische mastocytose kent drie subtypen:
  1. indolente systemische mastocytose
  2. agressieve mastocytose
  3. systemische mastocytose met bijhorende bloedaandoening

Indolente systemische mastocytose
Indolente systemische mastocytose is de belangrijkste vorm bij volwassenen (90%) en komt slechts zelden voor bij kinderen. De symptomen zijn mild tot matig, met soms vergrote organen zoals de lever (hepatomegalie) of de milt (splenomegalie).

Agressieve systemische mastocytose
Bij deze vorm vermenigvuldigen mestcellen zich in organen zoals de milt, lever, darmen en botten. Mogelijke complicaties zijn:
  • ascites
  • verminderde leverfunctie
  • vergrote milt
  • cytopenieën (verlaagde concentraties bloedcellen)
  • malabsorptie en ondervoeding
  • osteoporose
  • maag- en darmzweren

Maligne mastocytose: Kanker van de mestcellen
Maligne mastocytose treedt op wanneer mestcellen snel woekeren en gezwellen vormen die zich naar andere lichaamsdelen verspreiden.

Alarmsymptomen

Alarmsymptomen bij mastocytose kunnen wijzen op een ernstige verergering van de aandoening of op complicaties zoals een systemische reactie of anafylaxie. Het is belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken bij de volgende symptomen:

Diagnose en onderzoeken

De diagnose van mastocytose wordt gesteld op basis van de medische geschiedenis, symptomen en verschillende diagnostische tests. Deze kunnen onder andere omvatten:
  • huidbiopsie om mestcelopstapelingen in de huid te bevestigen
  • bloedonderzoek om het aantal mestcellen en andere relevante markers te bepalen
  • beenmergonderzoek bij vermoeden van systemische mastocytose
  • beeldvorming (zoals echografie of CT-scans) om de omvang van de betrokken organen te beoordelen

Behandeling

De behandeling van mastocytose is gericht op het verlichten van de symptomen en het beheersen van de aandoening. De behandelopties kunnen zijn:
  • gebruik van antihistaminica om jeuk en allergische reacties te verminderen
  • gebruik van corticosteroïden voor ontstekingsremming
  • medicatie die specifiek gericht is op het remmen van de overmatige mestcelactiviteit, zoals cladribine of interferon alfa
  • behandeling van complicaties zoals gastro-intestinale symptomen met antacida of protonpompremmers
  • in ernstige gevallen, chemotherapie of targeted therapy bij maligne mastocytose

Prognose

De prognose voor patiënten met mastocytose varieert afhankelijk van de vorm en ernst van de aandoening. In het algemeen:
  • Kinderen met cutane mastocytose hebben vaak een goede prognose, omdat de aandoening bij veel kinderen vanzelf afneemt naarmate ze ouder worden
  • Volwassenen met indolente systemische mastocytose hebben meestal een goede prognose met een adequate behandeling, hoewel regelmatige opvolging nodig is om de symptomen te beheren
  • Agressieve en maligne mastocytose vereisen intensieve behandeling en hebben vaak een slechtere prognose

Complicaties

Mogelijke complicaties van mastocytose kunnen zijn:
  • ernstige allergische reacties of anafylaxie
  • chronische gastro-intestinale klachten zoals diarree en maagpijn
  • ondersteunende complicaties zoals gewrichtspijn of spierpijn
  • cervicale of andere lymfekliervergroting
  • in gevallen van maligne mastocytose, metastasering naar andere organen en weefsels

Preventie

Hoewel het niet mogelijk is om mastocytose volledig te voorkomen, kunnen bepaalde maatregelen helpen bij het verminderen van symptomen en het voorkomen van verergering:
  • vermijden van bekende triggers zoals bepaalde voedingsmiddelen, alcohol en stress
  • regelmatige medische opvolging voor vroege detectie van veranderingen in de toestand
  • bewust zijn van symptomen en onmiddellijk medische hulp zoeken bij verergering
  • het dragen van een medische identificatiearmband voor patiënten met ernstige mastocytose of allergieën

Praktische tips voor het omgaan met mastocytose

Mastocytose is een aandoening waarbij er een abnormale ophoping van mestcellen in de huid, maar ook in andere organen zoals de lever, milt of het beenmerg, plaatsvindt. Dit kan leiden tot allerlei klachten zoals jeuk, huiduitslag, pijn of zelfs anafylactische reacties. Het is belangrijk om het verloop van de aandoening goed te monitoren en praktische stappen te ondernemen om symptomen te verlichten.

Behandelen van symptomen met medicatie

Omdat mastocytose vaak gepaard gaat met allergische reacties, kan je arts antihistaminica voorschrijven om de symptomen te verlichten. Dit kan helpen bij jeuk, huiduitslag en andere allergische reacties. Bij ernstigere symptomen kunnen andere medicijnen zoals corticosteroïden of mastcelstabilisatoren worden voorgeschreven. Zorg ervoor dat je alle voorgeschreven medicijnen op tijd inneemt en overleg regelmatig met je arts over de voortgang van je behandeling.

Voor mensen met een ernstige vorm van mastocytose kunnen epinefrine-injecties (zoals een EpiPen) aanbevolen worden voor noodgevallen, in geval van een ernstige allergische reactie. Het is belangrijk om altijd een epinefrine-injectie bij je te dragen en te weten hoe je deze correct kunt gebruiken.

Levensstijl en triggervermijding

Mastocytose kan worden verergerd door bepaalde triggers, zoals stress, bepaalde voedingsmiddelen, of omgevingsfactoren zoals extreme temperaturen. Het is belangrijk om te weten wat jouw persoonlijke triggers zijn en om ze zoveel mogelijk te vermijden.

Een goed, evenwichtig voedingspatroon kan helpen om het immuunsysteem te ondersteunen. Vermijd voedingsmiddelen die histamine bevatten, zoals gerijpte kazen, alcohol of voedsel dat niet goed bewaard is. Stress kan ook een verergerende factor zijn, dus probeer ontspanningstechnieken zoals meditatie of ademhalingsoefeningen toe te passen om je stressniveaus te verlagen.

Misvattingen rond mastocytose

Mastocytose is een zeldzame aandoening waarbij er een abnormale ophoping van mestcellen in de huid, organen of het beenmerg plaatsvindt. Dit kan leiden tot uiteenlopende symptomen, variërend van huidproblemen tot ernstige allergische reacties. Door de onbekendheid van de ziekte bestaan er veel misvattingen over de oorzaken, symptomen en behandeling.

Mastocytose is een vorm van kanker

Hoewel mastocytose een abnormale toename van mestcellen veroorzaakt, is het geen vorm van kanker. Er bestaat wel een zeldzame, agressieve variant genaamd systemische mastocytose met hematologische betrokkenheid, maar de meeste vormen van mastocytose zijn chronische, niet-kwaadaardige aandoeningen.

Mastocytose beperkt zich tot de huid

Er bestaat een vorm van mastocytose die alleen de huid aantast, bekend als cutane mastocytose. Echter, systemische mastocytose treft ook interne organen zoals de lever, milt, nieren en het lymfesysteem, wat kan leiden tot ernstigere symptomen.

De aandoening veroorzaakt altijd zichtbare huidafwijkingen

Sommige patiënten ontwikkelen bruine of rode vlekken op de huid die jeuk of zwellingen kunnen veroorzaken. Echter, bij systemische mastocytose kunnen er geen uiterlijke tekenen zijn, terwijl er intern wel ophopingen van mestcellen in organen plaatsvinden, wat de diagnose bemoeilijkt.

Mastocytose is altijd erfelijk

Hoewel sommige genetische mutaties, zoals een mutatie in het KIT-gen, geassocieerd worden met mastocytose, is de ziekte meestal niet erfelijk. De meeste gevallen ontstaan spontaan zonder een duidelijke overerving binnen families.

Mastocytose kan eenvoudig worden vastgesteld met een bloedtest

Er is geen enkele test die mastocytose direct aantoont. Vaak zijn meerdere onderzoeken nodig, zoals bloedonderzoeken, huidbiopten, beenmergonderzoek en metingen van mestcel-gerelateerde stoffen zoals tryptase.

Antihistaminica genezen mastocytose

Antihistaminica kunnen helpen om symptomen zoals jeuk, roodheid en maagproblemen te verminderen, maar ze genezen de ziekte niet. In sommige gevallen is behandeling met medicatie zoals tyrosinekinaseremmers of corticosteroïden nodig om de mestcelactiviteit onder controle te houden.
© 2016 - 2025 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mastocytose: bruine sproetachtige jeukende huidvlekkenMastocytose: bruine sproetachtige jeukende huidvlekkenHet komt geregeld bij kinderen voor, dat men overal op het lichaam een overmatige hoeveelheid bruine vlekjes krijgt. De…
Histamine: invloed van mestcellen op weerstand en allergieHistamine: invloed van mestcellen op weerstand en allergieOnderdeel van het immuunsysteem zijn mestcellen. Deze komen voornamelijk voor in de delen, welke met de buitenlucht in c…
Cutane amyloïdose: Abnormale afzettingen van eiwit in huidCutane amyloïdose: Abnormale afzettingen van eiwit in huidAmyloïdose is een verzamelnaam voor aandoeningen waarbij abnormale eiwitten, bekend als amyloïden, zich ophopen in versc…
Wat is een humaan papillomavirus (HPV)Op aarde is er oneindig veel variatie van leven aanwezig. Er zijn niet alleen mensen, maar ook dieren, planten, micro-or…

Andersen-Tawil syndroom: Afwijkingen aan hart en spierenAndersen-Tawil syndroom: Afwijkingen aan hart en spierenHet Andersen-Tawil syndroom is een genetische aandoening waarbij een patiënt periodes van spierzwakte en verlamming erva…
Andermann-syndroom: Afwijkingen aan spieren en hersenenAndermann-syndroom: Afwijkingen aan spieren en hersenenBij het Andermann-syndroom treden hersenafwijkingen op in combinatie met spier- en gewrichtsproblemen. Deze erfelijke aa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
  • Differential Diagnoses, http://emedicine.medscape.com/article/203948-differential, geraadpleegd op 24 juni 2016
  • Mastocytosis, http://rarediseases.org/rare-diseases/mastocytosis/, geraadpleegd op 4 juni 2016
  • Mastocytosis, http://www.dermnetnz.org/systemic/mastocytosis.html, geraadpleegd op 24 juni 2016
  • Mastocytosis, http://www.nhs.uk/conditions/Mastocytosis/Pages/Introduction.aspx, geraadpleegd op 24 juni 2016
  • Systemic Mastocytosis Background, http://emedicine.medscape.com/article/203948-overview#showall, geraadpleegd op 4 juni 2016
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 02-03-2025
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.