InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Aandoeningen > Vocht in de knie: oorzaken van dikke of gezwollen knie

Vocht in de knie: oorzaken van dikke of gezwollen knie

Vocht in de knie: oorzaken van dikke of gezwollen knie Vocht in de knie duidt op een ophoping van overtollig vocht in en rond de kniegewrichten. Vocht in de knie kan optreden als gevolg van allerlei vormen van artritis, infecties en verwondingen. Een gezwollen of dikke knie is vaak een symptoom van één de volgende aandoeningen: artrose, reumatoïde artritis (in de volksmond vaak kortweg aangeduid als 'reuma'), jicht, ziekte van Bechterew, psoriasis artritis, infectieuze artritis, vocht in de knie door kniebandletsel, of wanneer er vocht ophoopt in de slijmbeurs door een slijmbeursontsteking aan de knie.

Vocht in de knie


Stadia van artrose in de knie / Bron: Designua/Shutterstock.comStadia van artrose in de knie / Bron: Designua/Shutterstock.com

Vocht in de knie door artrose

Bij artrose van de knie gaat het kraakbeen in het kniegewricht in kwaliteit achteruit. De kraakbeenlaag neemt allengs af en het gewricht komt daardoor meer op elkaar te zitten. De klachten zijn pijn en stijfheid in de knie, en functieverlies. Artrose kan zwelling en stijfheid van de gewrichten veroorzaken in de gewrichten die gewicht te dragen, zoals knieën, heupen, voeten en rug. Door zwelling en stijfheid van het gewricht, wordt buigen en strekken van de knie moeilijker. Vrij vocht in de knie wordt 'hydrops' genoemd. Soms ontstaat er hierdoor een cyste (kniekuilcyste of Bakerse cyste).

Reumatoïde artritis (RA)

Reumatoïde artritis, vaak kortweg reuma genoemd, is een auto-immuunziekte die wordt gekenmerkt door ontstekingen in de gewrichten. Vooral de gewrichten in handen, voeten, knieën, polsen en enkels worden getroffen. RA veroorzaakt pijnlijke, stijve en gezwollen gewrichten. De klachten van RA kunnen interfereren met je dagelijkse activiteiten.

Gezwollen knie door jicht

Jicht steekt meestal plotseling de kop op, met ernstige pijn in de gewrichten, zwelling, warmte en roodheid, vaak in de grote teen (in ongeveer 50% van de gevallen). Jicht ontstaat door een verstoorde stofwisseling, als gevolg waarvan urinezuurkristallen in de gewrichten neerslaan.

Ziekte van Bechterew

Het belangrijkste kenmerk van de ziekte van Bechterew, is stijfheid en pijn laag in de rug, evenals rond de heupen en de bilstreek, en soms in de nek. De klachten kunnen zich uitbreiden naar andere gewrichten, zoals het kniegewricht, en naar de pezen.

Dikke knie door artritis psoriasis

Artritis psoriasis is een vorm van reuma die ontstaat bij de huidziekte psoriasis. Klachten hierbij zijn pijnlijke en stijve gewrichten. Ongeveer 30% van de mensen met psoriasis, heeft ook artritis psoriasis. Het is een vorm van ontstekingsreuma. Deze aandoening komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen. Vaak manifesteert de ziekte zich tussen het 20e en 30e levensjaar, maar artritis psoriasis kan ook op een andere leeftijd ontstaan (bij jongere of oudere mensen).

Infectieuze artritis

Infectieuze artritis, ook wel 'septische artritis' genoemd, is een infectie in het weefsel en het vocht van een gewricht. Voorkeursplekken zijn de gewrichten van knie, schouder, pols, heup, elleboog en die van de vingers. Vaak is de boosdoener een bacterie, maar een virus of een schimmel kan ook de schuldige zijn. De bacterie reist naar het gewricht via het bloed, uit een ander deel van het lichaam, zoals iemands huid, neus, keel of oren. Het gewricht kan echter ook direct worden geïnfecteerd, bijvoorbeeld bij een verwonding, een operatie, of een injectie waarbij besmetting optreedt. Veel voorkomende bacteriële oorzaken van infectieuze artritis zijn Neisseria gonorrhoeae en Staphylococcus aureus. Sommige gewrichtsinfecties kunnen worden veroorzaakt door meer dan één organisme.

Letsel aan gewrichten

Gewrichtsschade kan leiden tot pijnlijke, gezwollen gewrichten en stijfheid. Soms kan gewrichtspijn worden veroorzaakt door verwonde of gescheurde spieren, pezen en ligamenten rond het gewricht, bursitis, tendonitis, dislocaties, verrekkingen, verstuikingen en breuken. Een bekend voorbeeld is vocht in de knie door kniebandletsel, of een ophoping van vocht in de slijmbeurs door een slijmbeursontsteking aan de knie.

Lees verder

© 2016 - 2017 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Traumatische knieproblemenKnieklachten zijn na rugklachten de meest voorkomende klachten van het bewegingsapparaat. Knieklachten worden verdeeld i…
Kniepijn symptomen verklaardKniepijn symptomen verklaardEr zijn veel verschillende soorten kniepijn en veel verschillende soorten kniepijn. Hier een overzicht van soorten kniep…
Kniepijn oorzaken en behandelingenKniepijn oorzaken en behandelingenEen veel voorkomend frustratie punt is knie pijn, een probleem dat vele oorzaken kan hebben. Het is belangrijk een goede…
Voetbalknie: Pijnlijke blessure, waarbij de meniscus scheurtWat is nou eigenlijk een voetbalknie? Een voetbalknie loopt je helaas niet alleen op bij voetballen: Bij elke sport, waa…
Knieklachten: knie springt op slotKnieklachten: knie springt op slotDe knie vormt het gewricht tussen het bovenbeen en onderbeen dat uit verschillende delen bestaat. De botdelen worden doo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Africa Studio/Shutterstock.com
  • http://www.webmd.com/arthritis/swollen-joints-joint-effusion
  • http://www.rijnlandorthopedie.nl/artrose-van-het-kniegewricht/
  • http://vochtinknie.eu/knie-effusie/
  • https://www.thuisarts.nl/artrose/ik-heb-artrose-van-knie
  • https://www.thuisarts.nl/knieletsel/ik-heb-verrekte-of-gescheurde-knieband
  • https://www.patient1.nl/encyclopedie/slijmbeursontsteking-knie-behandeling-en-medicatie
  • http://www.reumafonds.nl/informatie-voor-doelgroepen/patienten/vormen-van-reuma/ziekte-van-bechterew/over-de-ziekte/klachten
  • Afbeelding bron 1: Designua/Shutterstock.com

Reageer op het artikel "Vocht in de knie: oorzaken van dikke of gezwollen knie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Tartuffel
Gepubliceerd: 31-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Pijn in lichaam
Bronnen en referenties: 9
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!