Osteopenie: Verminderde botdichtheid zonder symptomen

Osteopenie: Verminderde botdichtheid zonder symptomen Osteopenie verwijst naar de afname van botweefsel zonder dat dit tot klachten of symptomen leidt. Hoewel de botdichtheid verminderd is, is deze nog niet zo laag om te spreken van osteoporose, waarbij wel symptomen optreden. Een lagere botdichtheid verhoogt echter het risico op het ontwikkelen van osteoporose. Dit proces van botverdunning treedt vaak op bij het ouder worden, wanneer het lichaam sneller botcellen absorbeert dan dat het nieuwe aanmaakt. Zowel medische, omgevings- als genetische factoren spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van osteopenie. De behandeling bestaat vaak uit medicijnen of leefstijladviezen.

Oorzaken van osteopenie

Bij het ouder worden verdunnen de botten. Dit komt doordat het lichaam sneller botcellen absorbeert dan nieuwe botcellen aanmaakt, wat resulteert in een verlies van botmassa. De piek van de botdichtheid ligt rond de leeftijd van dertig jaar. Op deze leeftijd zijn de botten het dikst, waardoor het risico op osteopenie lager is. Wanneer de botten echter dunner zijn op deze leeftijd, is het risico op osteopenie hoger. Soms is osteopenie niet het gevolg van botverlies, maar van een lagere botdichtheid. Bepaalde gezondheidsproblemen of medische behandelingen, zoals radiotherapie of chemotherapie voor kanker, kunnen ook osteopenie veroorzaken.

Bepaalde medicijnen vormen een risicofactor voor osteopenie / Bron: Stevepb, PixabayBepaalde medicijnen vormen een risicofactor voor osteopenie / Bron: Stevepb, Pixabay

Risicofactoren voor verminderde botdichtheid

Aandoeningen en medische behandelingen

De volgende aandoeningen en medische behandelingen verhogen het risico op osteopenie:

Genetica

Ook genetische factoren kunnen sneller tot de ontwikkeling van osteopenie leiden:
  • Aziatische afkomst
  • een blanke huidskleur
  • een familiegeschiedenis van osteoporose
  • een smalle lichaamsbouw
  • voorbeschiktheid voor een lage botdichtheid
  • vrouwen: vrouwen hebben een lagere piek botdichtheid en het botverlies versnelt rond de tijd van de menopauze

Roken verhoogt het risico op osteopenie / Bron: Geralt, PixabayRoken verhoogt het risico op osteopenie / Bron: Geralt, Pixabay

Omgevingsfactoren

Levensstijl speelt een belangrijke rol bij de sterkte van de botten. De volgende omgevingsfactoren verhogen het risico op osteopenie:
  • een sedentaire levensstijl (levensstijl met weinig beweging)
  • het consumeren van een dieet met weinig calcium of vitamine D of met te veel zout
  • het regelmatig drinken van alcohol
  • het regelmatig drinken van cola
  • het regelmatig drinken van koffie
  • roken

Symptomen van osteopenie

Osteopenie veroorzaakt geen symptomen en ook geen pijn, waardoor veel mensen zich niet bewust zijn van de aandoening. Meestal wordt de diagnose bij toeval gesteld, bijvoorbeeld na een botbreuk of tijdens een standaard botdichtheidsmeting.

Diagnose en onderzoeken

Diagnostisch onderzoek

Veel mensen wordt geadviseerd om zich te laten testen op mogelijk botverlies via een botdichtheidsmeting. Dit geldt vooral voor postmenopauzale vrouwen, volwassenen die een botbreuk hebben gehad na de leeftijd van vijftig jaar, volwassenen met een medische aandoening die mogelijk bijdraagt aan botverlies of mensen die medicijnen nemen of behandelingen ondergaan die mogelijk leiden tot botverlies. De diagnose van osteopenie wordt gesteld aan de hand van een botdichtheidsmeting, ook wel bekend als een DXA-scan. De DXA-scan is ook nuttig bij het voorspellen van toekomstige fracturen. De resultaten van een DXA-scan worden weergegeven in twee vormen: een T-score en een Z-score. De T-score vergelijkt de botdichtheid met die van een gezonde dertigjarige van hetzelfde geslacht. De Z-score vergelijkt de resultaten met de gemiddelde persoon van dezelfde leeftijd en hetzelfde geslacht als de patiënt. De arts gebruikt vaak T-scores om osteopenie of osteoporose te diagnosticeren. Een T-score tussen -1,0 en -2,5 wijst op osteopenie.

Differentiële diagnose

Mensen verwarren vaak osteomalacie, osteomyelitis en artrose met osteopenie. Hoewel deze aandoeningen gelijkenissen vertonen, zijn ze verschillend. Osteomalacie, of 'beenverweking', wordt veroorzaakt door onvoldoende verkalking van het bot als gevolg van problemen met de fosfor- en calciumstofwisseling, wat leidt tot onder andere pijn, spierzwakte, vermoeidheid en ernstige misvormingen. Osteomyelitis is een botinfectie (ontsteking van het beenmerg). Artrose is een gewrichtsontsteking met verlies van kraakbeen en is de meest voorkomende vorm van artritis (gewrichtsontsteking).

Zuivelproducten bevatten calcium, wat nuttig is om (verder) botverlies te voorkomen / Bron: HealthGauge, Flickr (CC BY-2.0)Zuivelproducten bevatten calcium, wat nuttig is om (verder) botverlies te voorkomen / Bron: HealthGauge, Flickr (CC BY-2.0)

Behandeling: medicijnen en leefstijladviezen

Medicatie

De arts onderzoekt de geschiedenis van de patiënt en houdt rekening met verschillende factoren om een passende behandeling te kiezen. Hierbij kijkt hij naar eerdere fracturen, medicijngebruik en de aanwezigheid van andere medische aandoeningen zoals reumatoïde artritis. Ook houdt de arts rekening met het rook- en drinkgedrag van de patiënt. Op basis van deze informatie berekent de arts het risico op een botbreuk in de komende tien jaar. Afhankelijk van deze risicoberekening kan de arts adviseren om medicijnen te gebruiken of leefstijlaanpassingen door te voeren.

Meestal zijn medicijnen pas nuttig wanneer osteopenie ernstig genoeg is en osteoporose optreedt. In dat geval zet de arts vaak bisfosfonaten in.

Levensstijl

Levensstijlaanpassingen zijn een essentieel onderdeel van de behandeling van osteopenie om verder botverlies te voorkomen. Wandelen, hardlopen, dansen, traplopen, tuinieren, springen, lichte gewichten tillen en andere gewicht dragende oefeningen versterken de botten. Zwemmen en fietsen zijn daarentegen minder aanbevolen. Andere adviezen zijn stoppen met roken, minder alcohol, koffie en cola consumeren, en het volgen van een dieet met weinig zout maar rijk aan voedingsstoffen zoals calcium en vitamine D. De beste bronnen van calcium zijn melk en andere zuivelproducten, groene groenten en calcium verrijkte producten. Vitamine D is te vinden in eieren, zalm, sardines, zwaardvis, en sommige soorten visolie.

Prognose van afname van botweefsel

De prognose van osteopenie varieert per individu en is afhankelijk van verschillende factoren zoals leeftijd, geslacht, levensstijl en de aanwezigheid van andere medische aandoeningen. Over het algemeen kunnen de vooruitzichten van osteopenie als volgt worden samengevat:

Progressie naar osteoporose

Osteopenie kan in sommige gevallen progressief zijn en leiden tot osteoporose, vooral als er geen maatregelen worden genomen om botverlies te voorkomen. Dit risico is hoger bij mensen met een lage piek botdichtheid, vrouwen na de menopauze, en bij degenen met een sedentaire levensstijl of slechte voedingsgewoonten.

Risico op fracturen

Hoewel osteopenie op zich meestal asymptomatisch is, verhoogt het de kans op botbreuken, vooral bij een val. De polsen, heupen en wervelkolom zijn de meest kwetsbare gebieden. Vroege detectie en aanpassingen in de levensstijl kunnen helpen dit risico te verminderen.

Effect van behandeling en leefstijlaanpassingen

De prognose verbetert aanzienlijk met tijdige en juiste interventies. Leefstijlaanpassingen zoals regelmatige lichaamsbeweging, een voeding rijk aan calcium en vitamine D, en het vermijden van roken en overmatig alcoholgebruik kunnen de botdichtheid verbeteren of het tempo van botverlies vertragen. Daarnaast kunnen medicijnen zoals bisfosfonaten effectief zijn bij mensen met een hoger risico op osteoporose.

Langetermijneffecten

Voor de meeste mensen met osteopenie die zich houden aan de aanbevolen leefstijlaanpassingen en, indien nodig, medische behandelingen, is de prognose gunstig. Ze kunnen vaak een normale levenskwaliteit behouden zonder ernstige complicaties. Echter, bij het negeren van de conditie kan osteopenie leiden tot ernstige botproblemen, inclusief osteoporose en verhoogde kans op fracturen.

Regelmatige monitoring van de botdichtheid en medische controles zijn essentieel om de progressie van osteopenie te volgen en tijdig in te grijpen indien nodig.

Complicaties van osteopenie

Hoewel osteopenie zelf meestal asymptomatisch is, kan het leiden tot ernstige complicaties zoals:
  • verhoogd risico op botbreuken, vooral bij een val
  • verhoogde kans op het ontwikkelen van osteoporose
  • mogelijke verlaging van de levenskwaliteit door verminderde mobiliteit

Preventie van osteopenie

Het is belangrijk om maatregelen te nemen om osteopenie te voorkomen, vooral voor mensen met een verhoogd risico. Preventieve stappen zijn onder andere:
  • regelmatige lichaamsbeweging, met name gewicht dragende en spierversterkende oefeningen
  • een dieet rijk aan calcium en vitamine D
  • blootstelling aan zonlicht voor natuurlijke vitamine D-productie
  • het vermijden van roken en overmatig alcoholgebruik
  • regelmatige medische controles, vooral voor vrouwen na de menopauze

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken van osteoporose (botontkalking)Osteoporose (botontkalking) kan verschillende oorzaken hebben, die in dit artikel worden besproken. Wat zijn de risicofa…
Preventie osteoporose (botontkalking, verlies van botmassa)Preventie osteoporose (botontkalking, verlies van botmassa)Osteoporose is een aandoening waarbij de botdichtheid afneemt. Dit komt tot stand wanneer de botten sneller mineralen en…
Winchester-syndroom: Afwijkingen aan bot en huidWinchester-syndroom: Afwijkingen aan bot en huidHet Winchester-syndroom is een uiterst zeldzame bindweefselaandoening waarbij de patiënt botverlies en een kort gestalte…
Cleidocraniale dysplasie: Symptomen aan skelet en tandenCleidocraniale dysplasie: Symptomen aan skelet en tandenCleidocraniale dysplasie is een genetische aandoening die de ontwikkeling van botten en tanden beïnvloedt. De ernst van…

Gierende en piepende ademhaling (stridor): oorzakenGierende en piepende ademhaling (stridor): oorzakenHeb jij of je kind last van een gierende en piepende ademhaling? Stridor is een abnormaal ademgeluid dat verwijst naar e…
Fanconi anemie: aangeboren afwijkingen en beenmergfalenFanconi anemie: aangeboren afwijkingen en beenmergfalenFanconi anemie of FA is een erfelijke ziekte die zeer zeldzaam is. Dit, tezamen met de verschijnselen die zeer kunnen ve…
Bronnen en referenties
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010, geraadpleegd op 17 november 2016
  • How is it treated?, http://www.webmd.com/osteoporosis/tc/osteopenia-overview?page=3, geraadpleegd op 17 november 2016
  • Osteopenia facts, http://www.medicinenet.com/osteopenia/article.htm, geraadpleegd op 17 november 2016
  • Osteopenia, decreased bone density: Causes, risk factors, and diagnosis, http://www.belmarrahealth.com/osteopenia-decreased-bone-density-causes-risk-factors-diagnosis/, geraadpleegd op 17 november 2016
  • Osteopenia: When you have weak bones, but not osteoporosis, http://www.health.harvard.edu/womens-health/osteopenia_when_you_have_weak_bones, geraadpleegd op 17 november 2016
  • Osteopenie (een tekort aan botmassa), http://www.isala.nl/patienten/folders/6099-osteopenie, geraadpleegd op 17 november 2016
  • What is osteopenia?, http://www.webmd.com/osteoporosis/tc/osteopenia-overview, geraadpleegd op 17 november 2016
  • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: HealthGauge, Flickr (CC BY-2.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 26-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.