Pseudomembraneuze colitis: Type ontsteking van dikke darm

Pseudomembraneuze colitis: Type ontsteking van dikke darm Pseudomembraneuze colitis is een ontsteking in de dikke darm die optreedt wanneer er te veel van bepaalde bacteriën in de darmen aanwezig zijn. De meest voorkomende bacterie die pseudomembraneuze colitis veroorzaakt, is Clostridium difficile (C. diff.). Meestal ontstaat deze dikkedarmontsteking door recent antibioticagebruik, want deze verstoren het natuurlijk evenwicht van bacteriën in de dikke darm. Ook andere oorzaken zijn bekend voor pseudomembraneuze colitis. Diarree, koorts en pus of slijm in de ontlasting zijn enkele kenmerken van de darmaandoening. Andere antibiotica en soms ook nog andere behandelingen zijn nodig voor het verlichten van de klachten. Meestal is de darmaandoening goed te behandelen maar af en toe treden wel levensbedreigende complicaties op.

Synoniemen van pseudomembraneuze colitis

Pseudomembraneuze colitis is ook gekend als

Antibiotica veroorzaken vaak pseudmembraneuze colitis / Bron: Stevepb, PixabayAntibiotica veroorzaken vaak pseudmembraneuze colitis / Bron: Stevepb, Pixabay

Oorzaken: Overgroei van C. difficile door antibiotica

Clostridium difficile (C. difficile) leeft in aarde, lucht, water en uitwerpselen en soms in voedsel zoals vleeswaren. De verspreiding van de bacterie gebeurt door het aanraken van een besmet oppervlak en dan vervolgens de hand in de buurt van of in de mond te brengen. Zodra C. difficile in het lichaam zit, maakt de bacterie een soort toxine (vergif) aan. De goede bacteriën in de dikke darm houden de hoeveelheid C. difficile in het lichaam meestal onder controle, maar antibiotica doden de gezonde bacteriën en C. difficile te snel laten groeien. Dit beschadigt de dikke darm en veroorzaakt pseudomembraneuze colitis.

Hoewel vrijwel elk antibioticum mogelijk leidt tot de darmaandoening, veroorzaken sommige soorten eerder pseudomembraneuze colitis dan anderen. Deze omvatten:
 • Cefalosporinen (Cephalexin, Suprax)
 • Clindamycine (Cleocin)
 • Fluoroquinolonen (Cipro, Levaquin, en Levaquin)
 • Penicilline (amoxicilline, ampicilline)

Risicofactoren

Meestal ontstaat de darmaandoening als een bijwerking van antibioticagebruik. Patiënten in ziekenhuizen of verpleeghuizen lijden ook sneller aan pseudomembraneuze colitis, vooral als ze net een operatie hebben gehad of een behandeling voor kanker krijgen.

Andere risicofactoren zijn:

Symptomen: Frequente diarree

De tekenen van pseudomembraneuze colitis verschijnen gemiddeld twee dagen nadat de patiënt gestart is met het nemen van antibiotica. Sommige patiënten krijgen tot zes weken nadat de antibioticakuur voltooid is, pas tekenen van de darmaandoening.

De meest voorkomende tekenen zijn:

In meer ernstige gevallen van pseudomembraneuze colitis ontstaat sepsis (bloedvergiftiging) en ervaart de patiënt volgende symptomen:

Een bloedonderzoek verschaft nuttige diagnostische informatie / Bron: Frolicsomepl, PixabayEen bloedonderzoek verschaft nuttige diagnostische informatie / Bron: Frolicsomepl, Pixabay

Diagnose en onderzoeken

De arts voert diverse onderzoeken uit om pseudomembraneuze colitis op te sporen:

Behandeling van darmaandoening

Als een antibioticum het probleem veroorzaakt, schrijft de arts andere antibiotica voor die helpen om goede bacteriën terug te laten groeien, zodat de symptomen sneller verdwijnen. De patiënt neemt deze medicijnen via de mond (oraal), via een ader (intraveneus) of via een buis in de maag.
Probiotica zijn soms nuttig / Bron: HealthGauge, Flickr (CC BY-2.0)Probiotica zijn soms nuttig / Bron: HealthGauge, Flickr (CC BY-2.0)

Milde infectie

Probiotica zijn mogelijk nuttig bij de behandeling van milde C. difficile-infecties. De patiënt overlegt echter steeds met de arts alvorens dit supplement of een ander geneesmiddel in te nemen. Tijdens de antibioticakuur krijgt de patiënt soms ook intraveneus bezlotoxumab (Zinplava) toegediend. Dit geneesmiddel helpt het risico op een terugkeer van een C. difficile-infectie te verminderen.

Ernstige of terugkerende infectie

Als de pseudomembraneuze colitis ernstig is of blijft terugkomen, is één of meer van volgende behandelingen nodig:
 • een operatie om een deel van de dikke darm te verwijderen (colectomie) (minder dan 1% van de patiënten met pseudomembraneuze colitis heeft dit nodig)
 • extra antibioticakuren
 • fecale microbiële transplantatie: De arts implanteert gezonde ontlasting van een donor in het lichaam van de patiënt om goede bacteriën te helpen herstellen.

Prognose

De patiënt moet veel vocht drinken zoals water of verwaterd vruchtensap om het lichaam te spoelen. Zacht voedsel dat gemakkelijk te verteren is, is aanbevolen. Voorbeelden hiervan omvatten appelmoes, rijst of bananen. Vezelrijk voedsel is afgeraden, zoals noten, bonen en groenten. De patiënt eet overdag verschillende kleine maaltijden in plaats van een paar grote maaltijden. Verder eet hij geen gefrituurd, gekruid of vet voedsel. Deze zorgen voor maagirritatie en verergeren de klachten. Voorts moet de patiënt regelmatig de handen wassen om te voorkomen dat C. difficile zich verspreidt en terug in het lichaam terechtkomt.

Complicaties van ontsteking van dikke darm

De behandeling van pseudomembraneuze colitis is bij de meeste patiënten succesvol. Maar ook bij een snelle behandeling ontstaan soms levensbedreigende complicaties zoals:
 • abnormaal lage kaliumspiegels in het bloed (hypokaliëmie), door het verlies van kalium bij overmatige diarree
 • een darmperforatie (gat in darm) wat leidt tot een infectie van de buikholte (peritonitis)
 • nierfalen als gevolg van ernstige uitdroging door de diarree
 • toxisch megacolon, een zeldzame maar ernstige zwelling van de dikke darm waardoor de darm geen gas en ontlasting kan verdrijven. Dit leidt tot een scheur in de dikke darm.
 • uitdroging die leidt tot een abnormaal lage bloeddruk (hypotensie), wat het gevolg is van een aanzienlijk verlies van vocht en elektrolyten door de diarree

De aandoening keert tot slot mogelijk terug, zelfs na een succesvolle behandeling.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezondheid: De ziekte van Crohn en Colitis UlcerosaGezondheid: De ziekte van Crohn en Colitis UlcerosaDe ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa zijn aandoeningen die betrekking hebben op het spijsverteringskanaal. De darmwan…
De darmziekte collagene of microscopische colitisDe darmziekte collagene of microscopische colitisCollagene colitis (ook wel microscopische colitis of colitis collagenosa genoemd) is een weinig voorkomende ziekte die e…
Campto kuur: cytostatica bij dikke darm,- of endeldarmkankerCytostatica worden gebruikt bij de behandeling van kanker. Dikke darm,- of endeldarmkanker is een van de meest voorkomen…
Colitis ulcerosa: symptomen, diagnose, behandeling, oorzaakColitis ulcerosa: symptomen, diagnose, behandeling, oorzaakColitis ulcerosa (CU) is een ziekte waarbij het slijmvlies van de dikke darm chronisch in ontstoken. Deze ontsteking doe…

Klauwnagel, ramshoornnagel: symptomen, oorzaak & behandelingKlauwnagel, ramshoornnagel: symptomen, oorzaak & behandelingKlauwnagel of ramshoornnagel (onychogrypose) is een hypertrofie die nagels kan produceren die lijken op klauwen of een r…
Vergroting van pancreas: Oorzaken van vergrote alvleesklierVergroting van pancreas: Oorzaken van vergrote alvleesklierDe alvleesklier (pancreas) is een klier die zich achter de maag in de bovenbuik bevindt. Het pancreas helpt bij de spijs…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: OpenClipart-Vectors, Pixabay
 • Geraadpleegd op 13 augustus 2018:
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Diagnosis, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pseudomembranous-colitis/diagnosis-treatment/drc-20351439
 • Overview, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pseudomembranous-colitis/symptoms-causes/syc-20351434
 • Pseudomembranous colitis, https://medlineplus.gov/ency/article/000259.htm
 • Pseudomembranous Colitis, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17718-pseudomembranous-colitis
 • Pseudomembranous Colitis, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4402243/
 • What Is Pseudomembranous Colitis?, https://www.webmd.com/ibd-crohns-disease/ulcerative-colitis/pseudomembranous-colitis#1
 • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Frolicsomepl, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: HealthGauge, Flickr (CC BY-2.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 22-10-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.