Pseudomembraneuze colitis: Type ontsteking van dikke darm

Pseudomembraneuze colitis: Type ontsteking van dikke darm Pseudomembraneuze colitis is een ontsteking van de dikke darm die optreedt wanneer er een overgroei is van bepaalde bacteriën in de darmen. De meest voorkomende bacterie die pseudomembraneuze colitis veroorzaakt, is Clostridium difficile (C. difficile). Deze aandoening ontstaat vaak na het gebruik van antibiotica, omdat deze het natuurlijke evenwicht van bacteriën in de darmen verstoren. Naast antibiotica zijn er ook andere oorzaken van pseudomembraneuze colitis. Symptomen zoals diarree, koorts en pus of slijm in de ontlasting zijn kenmerkend voor deze aandoening. Hoewel de aandoening meestal goed te behandelen is, kunnen in sommige gevallen levensbedreigende complicaties optreden.

Synoniemen van pseudomembraneuze colitis

Pseudomembraneuze colitis staat ook bekend als:

Antibiotica veroorzaken vaak pseudomembraneuze colitis / Bron: Stevepb, PixabayAntibiotica veroorzaken vaak pseudomembraneuze colitis / Bron: Stevepb, Pixabay

Oorzaken: overgroei van C. difficile door antibiotica

Clostridium difficile (C. difficile) is een bacterie die voorkomt in de aarde, lucht, water, uitwerpselen en soms in voedsel zoals vleeswaren. De verspreiding van deze bacterie gebeurt door het aanraken van besmette oppervlakken en vervolgens de handen in de mond te brengen. Zodra C. difficile in het lichaam terechtkomt, produceert de bacterie toxines die de dikke darm kunnen beschadigen. Normaal gesproken houden gezonde bacteriën de groei van C. difficile in toom, maar antibiotica kunnen deze balans verstoren door de gezonde bacteriën te doden, wat leidt tot een overgroei van C. difficile en uiteindelijk pseudomembraneuze colitis.

Hoewel vrijwel elk antibioticum het risico op pseudomembraneuze colitis kan verhogen, zijn sommige antibiotica meer waarschijnlijk om deze aandoening te veroorzaken dan andere. Deze omvatten:
  • Cefalosporinen (zoals Cephalexin, Suprax)
  • Clindamycine (Cleocin)
  • Fluoroquinolonen (zoals Cipro, Levaquin)
  • Penicilline (zoals amoxicilline, ampicilline)

Risicofactoren

De aandoening komt vaak voor als een bijwerking van antibioticagebruik. Patiënten in ziekenhuizen of verpleeghuizen lopen een hoger risico, vooral na recente operaties of kankerbehandelingen.

Andere risicofactoren zijn:

Symptomen: Frequente diarree

De symptomen van pseudomembraneuze colitis verschijnen doorgaans binnen twee dagen na het starten van antibiotica. In sommige gevallen kunnen symptomen pas tot zes weken na afloop van de antibioticakuur optreden.

De meest voorkomende symptomen zijn:

In ernstige gevallen kan pseudomembraneuze colitis leiden tot sepsis (bloedvergiftiging), wat de volgende symptomen kan veroorzaken:

Een bloedonderzoek biedt nuttige diagnostische informatie / Bron: Frolicsomepl, PixabayEen bloedonderzoek biedt nuttige diagnostische informatie / Bron: Frolicsomepl, Pixabay

Diagnose en onderzoeken

Om pseudomembraneuze colitis te diagnosticeren, kan de arts verschillende onderzoeken uitvoeren:

Behandeling van pseudomembraneuze colitis

Als een antibioticum de aandoening heeft veroorzaakt, kan de arts andere antibiotica voorschrijven die gericht zijn op het bestrijden van C. difficile en het herstellen van de balans van goede bacteriën in de darmen. Deze antibiotica kunnen oraal, via een ader (intraveneus) of via een maagsonde worden toegediend.

Probiotica kunnen nuttig zijn bij milde gevallen / Bron: HealthGauge, Flickr (CC BY-2.0)Probiotica kunnen nuttig zijn bij milde gevallen / Bron: HealthGauge, Flickr (CC BY-2.0)

Milde infectie

Probiotica kunnen nuttig zijn bij de behandeling van milde C. difficile-infecties, maar het is belangrijk om dit met de arts te overleggen voordat je deze supplementen of andere geneesmiddelen gaat gebruiken. Tijdens de antibioticakuur kan ook het geneesmiddel bezlotoxumab (Zinplava) intraveneus worden toegediend om het risico op een terugkeer van de infectie te verminderen.

Ernstige of terugkerende infectie

Bij ernstige of terugkerende pseudomembraneuze colitis kan één of meer van de volgende behandelingen nodig zijn:
  • een operatie om een deel van de dikke darm te verwijderen (colectomie), hoewel dit minder dan 1% van de patiënten nodig heeft
  • extra antibioticakuren
  • fecale microbiële transplantatie: Hierbij wordt gezonde ontlasting van een donor in de darm van de patiënt geïmplanteerd om de balans van goede bacteriën te herstellen

Prognose

Het is belangrijk om veel vocht te drinken, zoals water of verdund vruchtensap, om het lichaam te hydrateren. Zacht, gemakkelijk verteerbaar voedsel zoals appelmoes, rijst of bananen wordt aanbevolen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels, zoals noten, bonen en groenten, moeten worden vermeden. Het is beter om meerdere kleine maaltijden per dag te eten dan enkele grote maaltijden. Vermijd gefrituurd, gekruid of vet voedsel, omdat deze de maag kunnen irriteren en de symptomen kunnen verergeren. Regelmatig handen wassen is cruciaal om verspreiding van C. difficile te voorkomen.

Complicaties van pseudomembraneuze colitis

De meeste patiënten herstellen succesvol van pseudomembraneuze colitis met een tijdige behandeling. Echter, zelfs met snelle behandeling kunnen soms levensbedreigende complicaties optreden, zoals:
  • abnormaal lage kaliumspiegels in het bloed (hypokaliëmie), veroorzaakt door kaliumverlies door overmatige diarree
  • darmperforatie (een gat in de darm), wat kan leiden tot een infectie van de buikholte (peritonitis)
  • nierfalen door ernstige uitdroging veroorzaakt door diarree
  • toxisch megacolon, een zeldzame maar ernstige aandoening waarbij de dikke darm opzwelt en geen gas of ontlasting kan verdrijven, wat kan leiden tot een darmperforatie
  • uitdroging die leidt tot een abnormaal lage bloeddruk (hypotensie), als gevolg van aanzienlijk vocht- en elektrolytenverlies door diarree

De aandoening kan soms terugkeren, zelfs na een succesvolle behandeling.

Preventie van pseudomembraneuze colitis

Voorzichtig gebruik van antibiotica

  • Beperk het gebruik van antibiotica: Gebruik antibiotica alleen wanneer strikt noodzakelijk en volgens de voorschriften van een arts. Overmatig of onterecht gebruik van antibiotica verhoogt het risico op pseudomembraneuze colitis.
  • Volg het antibioticaregime nauwgezet: Volg de aanwijzingen van je arts op en voltooi de voorgeschreven antibioticakuur, zelfs als je je beter begint te voelen.

Goede hygiënepraktijken

  • Handen wassen: Was regelmatig je handen met water en zeep, vooral na het gebruik van het toilet en na het aanraken van mogelijk besmette oppervlakken.
  • Desinfecteer oppervlakken: Maak regelmatig oppervlakken schoon met ontsmettingsmiddelen die effectief zijn tegen C. difficile-sporen, vooral in toiletten en keukens.

Probiotica en voeding

  • Probiotica: Overweeg, na overleg met een arts, het gebruik van probiotica om de balans van gezonde bacteriën in de darmen te ondersteunen, vooral na een antibioticakuur.
  • Voeding: Eet een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan vezels en voedingsstoffen om een gezonde darmflora te ondersteunen en je immuunsysteem te versterken.

Beheer van risicofactoren

  • Vermijd onnodige ziekenhuisopnames: Indien mogelijk, vermijd langdurige ziekenhuisopnames en intensieve zorg, waar het risico op infecties zoals pseudomembraneuze colitis hoger kan zijn.
  • Behandel bestaande aandoeningen: Zorg voor een goede behandeling en management van bestaande aandoeningen zoals inflammatoire darmziekten en nierziekten om het risico op complicaties te verkleinen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezondheid: De ziekte van Crohn en Colitis UlcerosaGezondheid: De ziekte van Crohn en Colitis UlcerosaDe ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa zijn aandoeningen die betrekking hebben op het spijsverteringskanaal. De darmwan…
De darmziekte collagene of microscopische colitisDe darmziekte collagene of microscopische colitisCollagene colitis (ook wel microscopische colitis of colitis collagenosa genoemd) is een weinig voorkomende ziekte die e…
Campto kuur: cytostatica bij dikke darm,- of endeldarmkankerCytostatica worden gebruikt bij de behandeling van kanker. Dikke darm,- of endeldarmkanker is een van de meest voorkomen…
Colitis ulcerosa: symptomen, diagnose, behandeling, oorzaakColitis ulcerosa: symptomen, diagnose, behandeling, oorzaakColitis ulcerosa (CU) is een ziekte waarbij het slijmvlies van de dikke darm chronisch in ontstoken. Deze ontsteking doe…

Klauwnagel, ramshoornnagel: symptomen, oorzaak & behandelingKlauwnagel, ramshoornnagel: symptomen, oorzaak & behandelingKlauwnagel of ramshoornnagel (onychogrypose) is een hypertrofie die nagels kan produceren die lijken op klauwen of een r…
Vergroting van pancreas: Oorzaken van vergrote alvleesklierVergroting van pancreas: Oorzaken van vergrote alvleesklierDe alvleesklier (pancreas) is een klier die zich achter de maag in de bovenbuik bevindt. Het pancreas speelt een crucial…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipart-Vectors, Pixabay
  • Geraadpleegd op 13 augustus 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Diagnosis, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pseudomembranous-colitis/diagnosis-treatment/drc-20351439
  • Overview, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pseudomembranous-colitis/symptoms-causes/syc-20351434
  • Pseudomembranous colitis, https://medlineplus.gov/ency/article/000259.htm
  • Pseudomembranous Colitis, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17718-pseudomembranous-colitis
  • Pseudomembranous Colitis, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4402243/
  • What Is Pseudomembranous Colitis?, https://www.webmd.com/ibd-crohns-disease/ulcerative-colitis/pseudomembranous-colitis#1
  • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Frolicsomepl, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: HealthGauge, Flickr (CC BY-2.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.