Congenitale (aangeboren) toxoplasmose: Infectie bij baby's

Congenitale (aangeboren) toxoplasmose: Infectie bij baby's Toxoplasmose wordt veroorzaakt door een infectie met de parasiet Toxoplasma gondii. Het is één van de meest voorkomende parasitaire infecties bij mensen en veroorzaakt meestal geen symptomen. Een primaire infectie bij een zwangere vrouw kan echter soms een ernstige en invaliderende ziekte bij de zich ontwikkelende foetus veroorzaken. Congenitale (aangeboren) toxoplasmose veroorzaakt bijvoorbeeld oogproblemen, epileptische aanvallen en een huiduitslag. Medicatie behandelt de parasitaire infectie. Diverse tips helpen een toxoplasmose-infectie te voorkomen.

Oorzaken: Parasiet Toxoplasma gondii

Een Toxoplasmose-infectie is een infectie veroorzaakt door de parasiet Toxoplasma gondii. De infectie kan worden overgedragen aan een zich ontwikkelende baby als de moeder tijdens de zwangerschap geïnfecteerd raakt. De infectie verspreidt zich naar de foetus via de placenta. Meestal is de infectie mild bij de moeder. De vrouw is zich misschien niet bewust dat ze de parasiet heeft. Wanneer de foetus echter geïnfecteerd raakt, leidt dit mogelijk tot ernstige problemen. De problemen zijn erger als de infectie zich in de vroege zwangerschap voordoet.

Als een vrouw tijdens het eerste trimester van de zwangerschap besmet raakt met de parasieten, heeft de baby 15-20 procent kans op congenitale toxoplasmose. Als de vrouw tijdens het derde zwangerschapstrimester wordt geïnfecteerd, heeft het ongeboren kind een kans van 60 procent om besmet te raken.

Risicofactoren van aangeboren toxoplasmose

Een zwangere vrouw kan de T. gondii-parasieten op verschillende manieren krijgen:
 • door het eten van ongewassen groenten en fruit
 • door ongekookt of onvoldoende gaar vlees te eten
 • door verontreinigde grond of kattenuitwerpselen aan te raken en vervolgens de mond aan te raken
 • door water te drinken dat besmet is met de parasieten of hun eieren

Symptomen

Tot de helft van de baby's die tijdens de zwangerschap met toxoplasmose zijn geïnfecteerd, komt vroegtijdig ter wereld. De infectie tast mogelijk de ogen, het zenuwstelsel, de huid en de oren van de baby aan. Vaak zijn reeds tekenen van een infectie bij de geboorte of binnen de eerste zes maanden aanwezig wanneer de baby ernstig aangetast is door de parasitaire infectie. Baby's met milde infecties vertonen echter soms pas maanden, jaren of zelfs tientallen jaren na de geboorte symptomen. Als de arts de infectie niet behandelt, ontwikkelen de meeste kinderen met congenitale toxoplasmose problemen in hun tienerjaren. Oogproblemen komen vaak voor.

Symptomen van aangeboren toxoplasmose zijn:

Een bloedonderzoek is nodig / Bron: Frolicsomepl, PixabayEen bloedonderzoek is nodig / Bron: Frolicsomepl, Pixabay

Diagnose en onderzoeken

De arts voert een vruchtwaterpunctie en een zwangerschapsechografie uit wanneer de baby zich nog ontwikkelt in de baarmoeder. Na de geboorte volgt een lichamelijk onderzoek. Ook volgende onderzoeken zijn mogelijk na de geboorte:

Behandeling

Spiramycine behandelt een toxoplasmose-infectie bij de zwangere moeder. Pyrimethamine en sulfadiazine behandelen een foetale infectie (toxoplasmose gediagnosticeerd tijdens de zwangerschap). De behandeling van zuigelingen met congenitale toxoplasmose bestaat meestal uit één jaar lang pyrimethamine, sulfadiazine en leucovorine. Baby's krijgen soms ook steroïden als hun gezichtsvermogen wordt bedreigd of als het eiwitniveau in het hersenvocht hoog is.

Prognose

De uitkomst van congenitale toxoplasmose hangt af van de omvang van de aandoening.

Complicaties van congenitale toxoplasmose

Mogelijke complicaties van aangeboren toxoplasmose bestaan uit:
 • blindheid of een ernstige visuele handicap
 • een ernstige verstandelijke beperking of andere neurologische problemen
 • een waterhoofd (te veel hersen- en ruggenmergvocht in de schedel)

Aangeboren toxoplasmose veroorzaakt mogelijk eveneens een miskraam of doodgeboorte van de baby. Verder komen mogelijk ernstige en progressieve visuele, gehoor-, motorische, cognitieve en andere problemen bij een kind tot uiting.

Contact met katten door zwangere vrouwen is een risicofactor / Bron: George Ag., Flickr (CC BY-ND-2.0)Contact met katten door zwangere vrouwen is een risicofactor / Bron: George Ag., Flickr (CC BY-ND-2.0)

Preventie van parasitaire infectie bij baby

Vrouwen die zwanger zijn of van plan zijn zwanger te worden, kunnen worden getest om uit te zoeken of ze een risico lopen op de infectie. Zwangere vrouwen die katten hebben als huisdier, lopen mogelijk een hoger risico. Ze moeten contact met kattenuitwerpselen vermijden, of dingen vermijden die kunnen worden besmet door insecten die worden blootgesteld aan kattenuitwerpselen (zoals kakkerlakken en vliegen). Het gebruik van handschoenen bij tuinwerk en daarna de handen wassen met warm water en zeep is aanbevolen. Het is eveneens belangrijk om vlees, gevogelte en vis goed te doorbakken. Groenten of fruit die afkomstig zijn van de tuin of de markt, moeten altijd geschild en gewassen worden. Het reinigen van snijplanken, messen of oppervlakken met onbewerkt vlees is altijd nodig. Voorts vermijden vrouwen onzuiver water van welke aard dan ook.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toxoplasmose: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakToxoplasmose: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakToxoplasmose is een infectieziekte die van dieren via parasieten op mensen wordt overgebracht. De infectie kan niet alle…
Aangeboren rodehond (congenitale rubella) bij baby'sAangeboren rodehond (congenitale rubella) bij baby'sAangeboren rodehond (congenitale rubella) is een aandoening die optreedt bij een baby waarvan de moeder is besmet is met…
Toxoplasmose: oorzaken, symptomen en behandelingToxoplasmose: oorzaken, symptomen en behandelingToxoplasmose wordt ook wel eens de kattenziekte genoemd. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de parasiet “Toxoplasma gond…
Toxoplasmose bij kinderen en volwassenenToxoplasmose bij kinderen en volwassenenToxoplasmose is een infectieziekte, die ongeveer de helft van de bevolking eens in zijn leven treft. Heb je het eenmaal…

Alvleeskliercyste: symptomen van cyste in de alvleesklierAlvleeskliercyste: symptomen van cyste in de alvleesklierEen alvleeskliercyste of pancreascyste is een met vocht gevulde holte die zich in de alvleesklier of pancreas ontwikkelt…
Congenitale (aangeboren) syfilis: Ernstige SOA bij baby'sCongenitale (aangeboren) syfilis: Ernstige SOA bij baby'sSyfilis is een seksueel overdraagbare aandoening die veroorzaakt is door een bacterie. Een zwangere moeder die syfilis h…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Pixabay.com, Pexels
 • Geraadpleegd op 11 februari 2019:
 • Treatment and Prevention of Toxoplasmosis, https://www.verywellhealth.com/treatment-of-toxoplasmosis-4160994
 • Geraadpleegd op 10 februari 2019:
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Congenital toxoplasmosis, https://medlineplus.gov/ency/article/001360.htm
 • Congenital Toxoplasmosis, https://www.babysfirsttest.org/newborn-screening/conditions/congenital-toxoplasmosis
 • Congenital Toxoplasmosis, https://www.healthline.com/health/congenital-toxoplasmosis
 • Congenital Toxoplasmosis, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4164182/
 • Congenitale toxoplasmose, https://www.kinderneurologie.eu/ziektebeelden/ontsteking/toxoplasmose.php
 • Afbeelding bron 1: Frolicsomepl, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: George Ag., Flickr (CC BY-ND-2.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 23-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.