Congenitale (aangeboren) syfilis: Ernstige SOA bij baby's

Congenitale (aangeboren) syfilis: Ernstige SOA bij baby's Syfilis is een seksueel overdraagbare aandoening die veroorzaakt is door een bacterie. Een zwangere moeder die syfilis heeft, verspreidt de ziekte mogelijk via de placenta naar het ongeboren kind. Mogelijk ontstaan de symptomen pas jaren later. Enkele mogelijke tekenen zijn prikkelbaarheid, koorts, een laag geboortegewicht en oogproblemen. De behandeling bestaat uit antibiotica. Aangeboren syfilis is een ernstige, invaliderende en vaak levensbedreigende infectie bij baby’s. Zonder behandeling ontstaat potentieel ernstige complicaties.

Epidemiologie

Aangeboren syfilis is een ernstige vorm van syfilis die optreedt wanneer een zwangere vrouw met syfilis de ziekte overdraagt op haar ongeboren kind. Wereldwijd zijn er naar schatting 2 miljoen zwangere vrouwen die syfilis hebben, en jaarlijks worden ongeveer 300.000 gevallen van aangeboren syfilis gerapporteerd. De prevalentie van aangeboren syfilis varieert sterk afhankelijk van de toegang tot prenatale zorg en de frequentie van syfilis-screening bij zwangere vrouwen. In gebieden met beperkte toegang tot gezondheidszorg en onvoldoende screeningprogramma's zijn de cijfers hoger.

Oorzaken

Aangeboren syfilis wordt veroorzaakt door de bacterie Treponema pallidum. Deze bacterie wordt tijdens de zwangerschap van moeder op kind overgedragen via de placenta (transplacentaal) of tijdens de bevalling. Het risico op overdracht is het grootst als de syfilis van de moeder onbehandeld blijft, vooral in het geval van primaire of secundaire syfilis.

Risicofactoren

Enkele belangrijke risicofactoren voor aangeboren syfilis zijn:
  • onvoldoende prenatal zorg
  • onbehandelde syfilis bij de moeder
  • meerdere seksuele partners
  • verhoogde risicogroepen zoals mensen met een geschiedenis van andere seksueel overdraagbare aandoeningen
  • onvoldoende toegang tot gezondheidszorg en screening

Symptomen

De symptomen van aangeboren syfilis kunnen variëren afhankelijk van de leeftijd van het kind en het stadium van de infectie. De symptomen verschijnen vaak pas na enkele weken tot maanden na de geboorte, en soms zelfs jaren later.

Jonge baby’s tot twee jaar

Bij jonge baby’s en kinderen tot twee jaar kunnen de symptomen zijn:

Jonge kinderen

Bij jonge kinderen tussen de twee en vijf jaar kunnen de symptomen zijn:

Genitaliën

Er kunnen grijze, slijmachtige plekken rond de anus en de vagina aanwezig zijn. Littekens kunnen ook aanwezig zijn op de huid rond de geslachtsorganen en de anus.

Gezicht

Enkele gezichtsafwijkingen bij jonge kinderen met aangeboren syfilis zijn:
  • abnormaal gevormde, kleine en pinvormige tanden (hutchinson-tanden)
  • een korte bovenkaak
  • een verminderd gehoor of doofheid
  • een vervorming van de neus met een afgeplatte neusbrug (zadelneus)
  • een vooruitstekende onderkaak
  • littekens van de huid rond de mond

Ogen

Oogproblemen bij jonge kinderen met congenitale syfilis zijn:

Spieren, botten en gewrichten

Diverse spier-, bot- en gewrichtsafwijkingen kunnen optreden, zoals:

Alarmsymptomen

Alarmsymptomen bij aangeboren syfilis kunnen omvatten:
  • ernstige huiduitslag
  • koorts met een onbekende oorzaak
  • neuropsychologische symptomen zoals aanvallen of verstandelijke achterstand
  • significante problemen met groei en gewicht
  • onverklaarbare bloedarmoede of andere ernstige bloedafwijkingen

Diagnose en onderzoeken

Moeder

Tijdens de zwangerschap voert de arts een standaard bloedtest uit om syfilis op te sporen bij de moeder.

Baby

Bij vermoeden van syfilis bij de geboorte onderzoekt de arts de placenta op symptomen van syfilis en voert een lichamelijk onderzoek uit. Dit kan tekenen van zwelling van de lever en milt en botontsteking onthullen.

Verdere onderzoeken bij de baby of het kind kunnen zijn:
  • donkerveldmicroscopie om syfilisbacteriën onder een microscoop te detecteren
  • een botröntgenfoto
  • een lumbale punctie (ruggenprik: onderzoek van hersenvocht)
  • een oogonderzoek
  • een uitgebreid bloedonderzoek

Behandeling

De behandeling van aangeboren syfilis bestaat voornamelijk uit penicilline, dat intraveneus wordt toegediend. Alternatieve antibiotica kunnen worden gebruikt indien de baby allergisch is voor penicilline. Tetracyclines worden tijdens de zwangerschap vermeden vanwege hun effecten op de foetale bot- en tandontwikkeling.

Prognose van congenitale syfilis

Bijna de helft van alle baby’s die met syfilis zijn besmet terwijl ze in de baarmoeder zijn, sterft kort voor of na de geboorte. Dit geldt vooral voor baby’s die vroeg in de zwangerschap zijn geïnfecteerd. Baby's die geïnfecteerd raken bij het passeren van het geboortekanaal hebben een betere prognose dan baby’s die eerder tijdens de zwangerschap zijn geïnfecteerd.

Complicaties

Complicaties die optreden als de baby geen behandeling krijgt, omvatten:

Een bloedonderzoek tijdens de zwangerschap spoort syfilis tijdig op zodat een behandeling mogelijk is / Bron: Frolicsomepl, PixabayEen bloedonderzoek tijdens de zwangerschap spoort syfilis tijdig op zodat een behandeling mogelijk is / Bron: Frolicsomepl, Pixabay

Preventie van aangeboren syfilis

Veiligere seksuele praktijken helpen de verspreiding van syfilis te voorkomen. Een behandeling van de aanstaande moeder met syfilis verlaagt het risico op congenitale syfilis bij de baby. Prenatale zorg is voorts erg belangrijk. De arts voert tijdens de zwangerschap van de vrouw standaard bloedonderzoeken uit voor het opsporen van syfilis. Deze bloedonderzoeken helpen bij het identificeren van geïnfecteerde moeders, zodat ze en behandeling kunnen krijgen zodat er minder risico’s zijn voor de baby en voor zichzelf. Baby's van geïnfecteerde moeders die tijdens de zwangerschap een juiste antibioticabehandeling hebben ondergaan, hebben een minimaal risico op congenitale syfilis.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Treponema palladium (syfilis)Treponema palladium (syfilis)Syfilis is een Seksueel Overdraagbare Aandoening (SOA) die hevige gevolgen kan hebben en veroorzaakt wordt door de trepo…
Aangeboren rodehond (congenitale rubella) bij baby'sAangeboren rodehond (congenitale rubella) bij baby'sAangeboren rodehond, ofwel congenitale rubella, is een aandoening die optreedt bij een baby wiens moeder besmet is met h…
Congenitale (aangeboren) toxoplasmose: Infectie bij baby'sCongenitale (aangeboren) toxoplasmose: Infectie bij baby'sToxoplasmose wordt veroorzaakt door een infectie met de parasiet Toxoplasma gondii. Het is één van de meest voorkomende…
Primair congenitale glaucoom: Aangeboren verhoogde oogdrukPrimair congenitale glaucoom: Aangeboren verhoogde oogdrukPrimair congenitale glaucoom presenteert zich meestal spontaan bij patiënten tussen de nul en drie jaar. Deze oogziekte…

Alvleeskliercyste: symptomen van cyste in de alvleesklierAlvleeskliercyste: symptomen van cyste in de alvleesklierEen alvleeskliercyste of pancreascyste is een met vocht gevulde holte die zich in de alvleesklier of pancreas ontwikkelt…
Aangeboren hartafwijkingen (congenitale hartziekte) bij babyAangeboren hartafwijkingen (congenitale hartziekte) bij babyCirca 9 op de 1.000 baby’s komt ter wereld met een aangeboren hartafwijking. Congenitale hartafwijkingen zijn aangeboren…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pixabay.com, Pexels
  • Geraadpleegd op 10 februari 2019:
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Congenital syphilis, https://medlineplus.gov/ency/article/001344.htm
  • Congenital Syphilis, https://rarediseases.org/rare-diseases/congenital-syphilis/
  • Congenital Syphilis, https://www.cancertherapyadvisor.com/pediatrics/congenital-syphilis/article/624686/
  • Congenital Syphilis, https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/congenital-syphilis
  • Congenital syphilis: A guide to diagnosis and management, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2819963/
  • Afbeelding bron 1: Frolicsomepl, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 08-09-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.