Kleincellige longkanker: Oorzaken, symptomen en behandeling

Kleincellige longkanker: Oorzaken, symptomen en behandeling Kleincellige longkanker is een agressieve vorm van longkanker die meestal tot stand komt door roken. Typische symptomen zijn hoesten, pijn op de borst, kortademigheid en gewichtsverlies. Kleincellige longkanker diagnosticeert de arts na een bloedonderzoek, longscans en een onderzoek van een stukje longweefsel. De behandeling hangt af van het kankerstadium. Niet altijd is het mogelijk om te genezen van kleincellige longkanker, omdat de kanker zich vaak al heeft verspreid wanneer de arts de diagnose heeft gesteld.

Oorzaken van kleincellige longkanker

Kanker treedt op wanneer abnormale cellen ongecontroleerd groeien. Deze cellen vernietigen de normale cellen rond de kankercellen. Ook kunnen deze abnormale cellen zich verspreiden naar andere lichaamsdelen.

Risicofactoren: Roken

Er zijn twee soorten longkanker met name kleincellige en niet-kleincellige longkanker. Kleincellige longkankers vertegenwoordigen 15 tot 20% van alle longkankers. Kleincellige longkanker tast vooral rokers aan. Niet-rokers zijn zelden getroffen. Deze tumor komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. De diagnose van kleincellige longkanker gebeurt meestal bij patiënten tussen de zestig en tachtig jaar.

Symptomen

De kankercellen zijn meestal centraal gelegen in de longen. De kanker groeit zeer snel en is agressief, wat betekent dat de kankercellen zich snel kunnen verspreiden naar verre sites.

Nog niet verspreide tumor

De patiënt kampt met volgende symptomen:

Uitzaaiingen van kanker

De meest voorkomende gebieden waarnaar kleincellige longkanker zich verspreidt, zijn onder andere:

Paraneoplastische syndromen

Kleincellige longkanker resulteert mogelijk ook in een breed scala aan symptomen als gevolg van paraneoplastische syndromen. Dit is een reeks symptomen die optreden bij kanker doordat een tumor stoffen afgescheidt of door de reactie van het lichaam op een tumor. Volgende symptomen komen mogelijk tot uiting:

Diagnose en onderzoeken

De arts voert een lichamelijk onderzoek uit. Aanvullende testen die nodig zijn om kleincellige longkanker op te sporen, zijn een bloedonderzoek, een röntgenfoto van de borstkas (thoraxfoto), een slijmproef en een longfunctietest. Voor het bevestigen van de diagnose, is een longbiopsie nodig waarbij de arts een klein deel van het longweefsel verwijdert en microscopisch laat onderzoeken. Verdere biopsieën en scans zijn verder ook nuttig om eventuele uitzaaiingen naar andere lichaamsdelen te detecteren. Dit proces staat in medische termen bekend als ‘stadiëring’ en is belangrijk, omdat de therapie en de vooruitzichten afhangen van het kankerstadium.

Behandeling

De behandeling van kleincellige longkanker hangt af van de grootte van de kanker en ook of de kanker zich heeft verspreid of niet. Deze combinatie van deze factoren bepaalt het kankerstadium. Afhankelijk van de fase behandelt de arts kleincellige longkanker met behulp van radiotherapie, chemotherapie en/of chirurgie. Patiënten met kleincellige longkanker hebben mogelijk ook baat bij deelname aan een steungroep of een begeleidingsprogramma, vooral tijdens het ondergaan van hun behandeling.

Prognose

De totale overlevingskans voor kleincellige longkanker is erg verschillend en hangt af van het kankerstadium. De gemiddelde vijfjaarsoverleving voor kleincellige longkanker bedraagt in alle stadia 5 tot 10 procent.

Volgende factoren zorgen voor betere overlevingskansen:
 • een betere algemene gezondheid op het moment van diagnose
 • vrouwelijk geslacht

Patiënten die blijven roken, hebben slechtere vooruitzichten en komen meestal sneller te overlijden dan patiënten die wel stoppen met roken.

Preventie

Stoppen met roken of sigarettenrook volledig vermijden is de beste manier om kleincellige longkanker te voorkomen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Longkanker: oorzaken, verschijnselen en behandelingLongkanker: oorzaken, verschijnselen en behandelingLongkanker is een vorm van kanker die in meer dan 90% van de gevallen verband houden met zelf roken of passief meeroken…
Geneeskundige methodiek: Kleincellig longcarcinoomLongkanker kan kleincellig of niet-kleincellig zijn. Ongeveer 20% van de gevallen van longkanker is kleincellig. Deze vo…
Dieet kan longkanker voorkomenDieet kan longkanker voorkomenVitaminen en groene bladgroenten kunnen helpen longkanker te voorkomen bij huidige en voormalige rokers. De werking van…

Haarverlies bij vrouwen: Oorzaken en behandeling haaruitvalHaarverlies bij vrouwen: Oorzaken en behandeling haaruitvalLang, kort, veerkrachtig of strak haar … Voor de meeste vrouwen is hun haardos zeer belangrijk. Het geeft namelijk de st…
Appendixkanker: Kanker in appendix (aanhangsel blindedarm)Appendixkanker: Kanker in appendix (aanhangsel blindedarm)Appendixkanker is een zeldzame vorm van kanker waarbij de kankercellen ontstaan in de appendix (wormvormig aanhangsel va…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Bykst, Pixabay
 • Geraadpleegd op 19 december 2018:
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Lung cancer - non-small cell, https://medlineplus.gov/ency/article/007194.htm
 • Paraneoplastic Syndrome Common Types and Symptoms, https://www.verywellhealth.com/paraneoplastic-syndrome-2249144
 • Small Cell Lung Cancer Survival Rates, https://www.verywellhealth.com/small-cell-lung-cancer-survival-rates-2249295
 • Small Cell Lung Cancer Symptoms and Treatment, https://www.verywellhealth.com/small-cell-lung-cancer-2249366
 • Small Cell Lung Cancer, https://ada.com/conditions/small-cell-lung-cancer/
 • Small-cell lung cancer, https://radiopaedia.org/articles/small-cell-lung-cancer-2
 • What Is Small Cell Lung Cancer?, https://www.cancer.org/cancer/small-cell-lung-cancer/about/what-is-small-cell-lung-cancer.html
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.