InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Aandoeningen > Rode peper: gezond voor bloeddruk, diabetes en tegen pijn

Rode peper: gezond voor bloeddruk, diabetes en tegen pijn

Rode peper: gezond voor bloeddruk, diabetes en tegen pijn Rode peper, ook bekend als Spaanse peper, is een verzamelnaam van de bekende rode langwerpige chilipepers. Rode peper is supergezond en mag niet ontbreken in menig Oosters gerecht. De zaadjes (soms 'pitjes' genoemd) zijn eetbaar, maar ze worden vaak verwijderd omdat ze veel capsaïcine bevatten, de stof die pepers zo heet maakt. Houd je echter van lekker pittig eten, gebruik dan de hele peper (inclusief zaadjes en zaadlijsten), of verwijder slechts een gedeelte van de zaadjes. Rode peper is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika, maar wordt over de hele wereld gecultiveerd, onder meer in de Filipijnen, India, China, Indonesië, Japan, Korea, Spanje en Mexico. De stofjes die rode pepers zijn intensiteit geven wanneer je ze eet, is capsaïcine en verscheidene gerelateerde stofjes, bekend als 'capsaicinoïden'. Er zijn veel gezondheidsvoordelen verbonden aan het eten van rode peper.

Voedingswaarde van rode peper

Rode peper heeft veel voordelen voor de gezondheid. Voedingswaarde van rode peper per 100 gram (vitaminen en mineralen):

Vitamine of mineraalHoeveelheid
Vitamine A0,1 mg
Vitamine B10,11 mg
Vitamine B20,14 mg
Vitamine B50,85 mg
Vitamine B60,30
Vitamine B1135 µg
Vitamine B12-
Vitamine C136 mg
Vitamine D-
Vitamine E0,69 mg
Natrium10 mg
Kalium320 mg
Calcium12 mg
Fosfor32 mg
IJzer0,7 mg
Magnesium15 mg
Koper0,15 mg
Zink0,28

Rode peper is gezond! / Bron: Pmsjsj / PixabayRode peper is gezond! / Bron: Pmsjsj / Pixabay

Rode peper is gezond

Vitamine B2 en B3

Rode peper is een goede bron van de B-vitaminen B2 en B3 (1,244 mg per 200 gram). Vitamine B3 staat bekend dat deze het 'goede' cholesterol van een individu verhoogt en het risico op cardiovasculaire problemen vermindert. Een tekort aan B3 leidt tot pellagra, een ziekte die wordt gekenmerkt door diarree, dementie, huiduitslag en slapeloosheid.

Foliumzuur

Chili peper is ook een goede bron van foliumzuur. Foliumzuur (vitamine B9) helpt het lichaam om gezonde rode bloedcellen te produceren en voorkomt bloedarmoede. Het is ook belangrijk om snelle celdeling en groei te bevorderen, zoals tijdens de kinderjaren en zwangerschap. Een tekort aan foliumzuur bij zwangere vrouwen kan leiden tot de geboorte van zuigelingen met ondergewicht en kan ook leiden tot anencefalie, een neuralebuisdefect.

Infecties bestrijden

Rode peper bevat veel vitamine C. Vitamine C is een krachtige natuurlijke wateroplosbare antioxidant die het lichaam helpt om infecties te bestrijden en het elimineert kankerverwekkende vrije radicalen in het lichaam.

Haar en huid levendig en sterk houden

Voldoende vitamine C-inname verbetert niet alleen het immuunsysteem, maar kan ook collageen creëren en onderhouden, een belangrijk eiwit in haar en huid.

Rode peper gezond voor je bloeddruk / Bron: Kurhan/ShutterstockRode peper gezond voor je bloeddruk / Bron: Kurhan/Shutterstock

Rode peper om de bloeddruk te verminderen

Rode peper bevat relatief veel kalium. Ook bevat het heel weinig natrium. Deze combinatie met foliumzuur draagt ​​ook bij tot de vermindering van de bloeddruk en het verwijden van de bloedvaten, terwijl de juiste bloedstroom behouden blijft. Rode peper helpt al met al tegen een te hoge bloeddruk.

Cognitieve werking verbeteren

De hoeveelheid ijzer in rode peper leidt tot verhoogde hemoglobineproductie en verhoogt de bloedstroom. Juiste hoeveelheden zuurstof en ijzer in de hersenen leiden tot verhoogde cognitieve prestaties en een afname in cognitieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer en dementie.

Type II diabetes

Onderzoek heeft aangetoond dat frequente consumptie van rode peper helpt bij het verminderen van het risico op hyperinsulinemie, waarbij de insulinespiegel chronisch verhoogd is terwijl je bloedsuikerwaarde nog binnen de referentiewaarde ligt. Deze aandoening houdt verband met diabetes type 2. In 2006 publiceerde de Universiteit van Tasmanië in Australië een studie die suggereerde dat de hoeveelheid insuline die nodig is om de bloedsuikerspiegel na een maaltijd te verlagen, wordt verminderd als rode pepers in de maaltijd zijn verwerkt. Wanneer je consequent rode pepers eet bij je maaltijden, dan wordt de insulinevereiste nog verder verlaagd.

Pijnstilling

Het meest actieve ingrediënt in rode peper, capsaïcine, staat bekend om zijn krachtige pijnstillende eigenschappen als je het toepast op de huid. De pittige en hete smaak die je ondervindt bij het eten van rode peper, is hoofdzakelijk te wijten aan capsaïcine. Wanneer dit stofje op de huid wordt aangebracht, laat het een chemische stof genaamd substantie P vrij, die vaak wordt vrijgegeven in reactie op weefselschade of letsel. Wanneer substantie P wordt vrijgeven, registreert je zenuwstelsel dat er sprake is van letsel en brandende pijn is het gevolg. Toediening van capsaïcinezalf zal na verloop van tijd voor een uitputting van de substantie P zorgen, waardoor de pijn in die locatie vermindert. Capsaicine is verkrijgbaar in zalf en crème. Het wordt al langere tijd gebruikt bij de volgende aandoeningen:
  • Artrose en reumatoïde artritis;
  • Fibromyalgie;
  • Zenuwpijn door gordelroos en postherpetische neuralgie;
  • Pijn na chirurgische procedures zoals bij kanker of een ingreep bij hernia;
  • Pijn door zenuwschade als gevolg van een complicatie van diabetes, bekend als diabetische perifere neuropathie.

Rode peper eten van de BBQ / Bron: Martin SulmanRode peper eten van de BBQ / Bron: Martin Sulman

Kanker

Onderzoek van de Universiteit van Californië in Los Angeles (VS) in 2006 heeft vastgesteld dat capsaïcine een groot remmend effect heeft op de groei van prostaatkankercellen door middel van een verscheidenheid aan mechanismen. Mogelijk is er ook een relatie tussen capsaïcine en een verminderd risico op borst-, dikke darm-, maag- en endeldarmkanker.

Rode peper in eten

Rode peper biest enorm veel gezondheidsvoordelen, zelfs wanneer ze in kleine hoeveelheden worden gebruikt. Wanneer deze worden toegevoegd aan soep, kip- en rundvleesgerechten, roerbakmaaltijden, etc., dan kunnen deze pittige pepers niet alleen een scherpe smaak aan het eten toevoegen maar ook een boost aan je algemene gezondheid. Probeer deze pittige pepers meerdere keren per week aan je maaltijd toe te voegen. Je bouwt vanzelf ​​tolerantie op, waardoor je er meer van kunt eten. Mettertijd raak je gewend aan de pittige smaak en sensatie en kun je met gemak een rode peper opeten die op de BBQ heeft gelegen.

Lees verder

© 2017 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Gezond snacken, heerlijk en gemakkelijkWie wil het niet, gezond kunnen snacken. Dit kan ook, als je snacks maar met beleid samenstelt en klaarmaakt. Er zijn me…
Borrelhapjes recepten voor de koude maandenBorrelhapjes recepten voor de koude maandenBorrelhapjes doen het altijd goed, zomer en winter. Alleen is de smaak in de zomer meestal net even anders als in de win…
Vier keer rode koolRode kool, gezond maar vooral ook heel erg lekker. Probeer eens rode kool als rauwkost of gewoon met appeltjes en kaneel…
Recepten met rivierkreeftjesRecepten met rivierkreeftjesDe laatste jaren doen rivierkreeftjes het goed in de winkels. Logisch, want je kunt rivierkreeftjes met van alles en nog…
Visrecepten, niet alledaagsVisrecepten, niet alledaagsVis is niet meer de vreemde eend in de bijt als het om de dagelijkse maaltijd gaat. Gelukkig maar, want vis is gezond, l…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ch1310 / Pixabay
  • DoveMed. 7 Health Benefits of Chili Pepper. http://www.dovemed.com/healthy-living/natural-health/7-health-benefits-of-chili-pepper/ (ingezien op 31-7-2017)
  • DoveMed. What Are The Health Benefits Of Chili Peppers? http://www.dovemed.com/healthy-living/wellness-center/what-are-health-benefits-chili-peppers/ (ingezien op 31-7-2017)
  • Nutrition and you. Chili peppers nutrition facts. http://www.nutrition-and-you.com/chili-peppers.html (ingezien op 31-7-2017)
  • Voedingswaardetabel.nl. Voedingswaarde van Spaanse peper, rood, vers. https://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=1331 (ingezien op 31-7-2017)
  • Afbeelding bron 1: Pmsjsj / Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Kurhan/Shutterstock
  • Afbeelding bron 3: Martin Sulman

Reageer op het artikel "Rode peper: gezond voor bloeddruk, diabetes en tegen pijn"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Tartuffel
Laatste update: 07-08-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 8
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!