Donkere tepels: Oorzaken van donkerdere tepelkleur

Donkere tepels: Oorzaken van donkerdere tepelkleur Omwille van tal van goedaardige oorzaken veranderen tepels regelmatig van kleur. Hormonale schommelingen liggen vaak aan de basis van de donkerdere tepels, zoals bijvoorbeeld bij het gebruik van anticonceptiepillen (de pil), het geven van borstvoeding, de menstruatie, de puberteit, de zwangerschap en de menopauze. Hebben de lichaamsveranderingen plaatsgevonden, dan krijgen de tepels ook weer hun normale kleur terug. Ook ontstaan vaak haartjes rond de tepels waardoor deze een donkerder uiterlijk krijgen, hetgeen een onschuldige oorzaak is. Wanneer de tepelverandering echter gepaard gaat met andere symptomen, is een bezoek aan de arts nodig om onderliggende oorzaken zoals diabetes mellitus (suikerziekte) en kanker uit te sluiten en een behandeling te krijgen.

Het nemen van de pil veroorzaakt mogelijk een donkerder tepelgebied / Bron: Stevepb, PixabayHet nemen van de pil veroorzaakt mogelijk een donkerder tepelgebied / Bron: Stevepb, Pixabay

Anticonceptiepillen en donkere tepels

Anticonceptiepillen bevatten de synthetische hormonen oestrogeen en progesteron. Hiermee is het voor een vrouw mogelijk om een ongewenste zwangerschap te voorkomen. Ook deze pillen leiden tot hormonale veranderingen in het lichaam, waardoor het gebied rond de tepels verdonkert. Stopt de vrouw met het nemen van de pil, dan verdwijnen de donkerdere tepels. Verder veroorzaken contraceptiva (anticonceptiva) mogelijk ook melasma. Bij deze huidaandoening ontwikkelt de vrouw bruine of grijze gepigmenteerde plekken op het gezicht, de onderarmen, de nek maar soms ook op de tepel(s).

Borstvoeding en donker tepelgebied

Het geven van borstvoeding gaat gepaard met veel veranderingen aan de borsten. Vrouwen krijgen namelijk sneller te maken met donkerdere tepels. Het tepelhof verdonkert vermoedelijk zodat een baby (die bij de geboorte erg slecht ziet) de borsten van zijn moeder sneller kan vinden. De melkproductie komt bovendien op gang door hormonale schommelingen die ook een verandering in de kleur van de tepels veroorzaken. Wanneer een vrouw gestopt is met het geven van borstvoeding, krijgen de tepels na verloop van tijd terug hun vorige kleur.

Diabetes mellitus (suikerziekte)

Wanneer de huid rond de tepels verdonkert (hyperpigmentatie), wijst dit mogelijk op de aanwezigheid van suikerziekte.

Diabetes mellitus veroorzaakt mogelijk volgende klachten:

Wanneer vrouwen resistent zijn tegen insuline, ontstaat een lichaamsreactie in de vorm van donkerdere tepels. Deze aandoening staat bekend als acanthosis nigricans (verdikte en verdonkerde huid). Vaak zijn de huidplooien rond de liezen, de nek, de oksels en de ledematen getroffen. Naast het donkerder tepelhof heeft de vrouw mogelijk symmetrische letsels of fluweelachtige plaques op het tepelhof. Vrouwen moeten zorgen dat hun bloedsuikerspiegel weer normaliseert zodat de huid weer een normale kleur krijgt.

Haren rond de tepels

Rond de tepels groeien vaak haartjes (tepelharen), die soms donkerder zijn dan andere lichaamsharen van een vrouw. Deze donkere haren doen de tepels donkerder lijken van kleur wanneer de haartjes vlakbij de tepel zelf groeien.

Kanker

De ziekte van Paget van de borst (tepel) is een zeldzame vorm van kanker die begint in het tepelgebied. De eerste tekenen van de ziekte van Paget zijn een donkerdere tepelkleur in combinatie met andere tekenen zoals:
 • een afgevlakte tepel
 • een gele of bloederige tepelafscheiding
 • een schilferige of dikke, verkruimelde huid rond de tepel
 • jeuk rond de tepel (tepeljeuk)
 • tintelingen rond de tepel

Vrouwen ontwikkelen deze kankervorm op elk moment in het leven na de puberteit. Oudere vrouwen zijn wel vaker dan jongere vrouwen aangetast. Vrouwen met tekenen van de ziekte van Paget van de borst raadplegen best zo snel mogelijk een arts.

Menopauze / huidveroudering bij vrouwen

Bij de huidveroudering ontstaan ouderdomsvlekken, rimpels en striemen, en is de huid eveneens slapper. Deze veranderingen leiden ook tot donkere tepels en zijn volkomen normaal. Ze zijn mogelijk ook een vroeg teken van de menopauze (perimenopauzale overgang).

Menstruatie en donkerdere tepelkleur

De meeste vrouwen vinden de menstruatie heel vervelend. Dit is in feite een natuurlijk onderdeel van de voortplantingscyclus. De eierstokken bereiden zich namelijk voor om een ei vrij te geven voor bevruchting tijdens deze cyclus. De borsten ondergaan tijdens de menstruatiecyclus en de eisprong eveneens veranderingen. De borsten worden zacht of zwellen op bij een wijziging van de hormonale spiegels. Vrouwen merken soms ook op dat de tepels donkerder zijn dan normaal. Dit is echter geen reden tot bezorgdheid.

Bekende symptomen die nog optreden tijdens de menstruatie omvatten onder andere:

Puberteit

De oestrogeenspiegels van een vrouw nemen toe tijdens de puberteit wanneer de eierstokken het hormoon vrijmaken. Deze piek in oestrogeen zorgt ervoor dat de borsten zich ontwikkelen. De tepels kunnen veranderingen ondergaan die gewoonlijk verdonkering en verhoging van de omliggende huid omvatten naarmate de borsten groeien.

Het is normaal dat zwangere vrouwen donkerdere tepels hebben / Bron: PublicDomainPictures, PixabayHet is normaal dat zwangere vrouwen donkerdere tepels hebben / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Zwangerschap

Als een foetus in de baarmoeder groeit, beginnen de borsten zich voor te bereiden op de baby die binnenkort ter wereld komt. Het lichaam produceert extra oestrogeen en progesteron om de melkproductie voor te bereiden om de pasgeboren baby te voeden. Bij deze hormoonproductie vinden borstveranderingen plaats. Tijdens de zwangerschap krijgt de vrouw vaak pijnlijke borsten en gezwollen borsten. De tepels krijgen een donkerdere kleur, wat de baby waarschijnlijk helpt om de voedselbron te identificeren.

Bekende symptomen van een zwangerschap zijn:

Donkerdere tepels tijdens de zwangerschap zijn tijdelijk. Na de zwangerschap en borstvoeding krijgen de tepels weer een lichte kleur.

Alarmsignalen van donkerdere tepels

Wanneer naast de verdonkerde tepels nog één of meer van onderstaande symptomen optreedt, raadpleegt de vrouw best een arts:

Als een vrouw vermoedt dat ze zwanger is, moet ze ook onmiddellijk een arts raadplegen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Niplette, een eenvoudige oplossing voor ingetrokken tepelsEen groot deel van de vrouwen heeft last van ingetrokken of platte tepels. Vrouwen kunnen zich hierdoor minder aantrekke…
Ingetrokken tepels of platte tepelsIngetrokken tepels of platte tepels zowel bij vrouwen als mannen bij ongeveer 2% van de bevolking al vanaf de geboorte v…
Haren rond je tepelsHaren rond je tepelsJe hoort er maar weinig vrouwen over: haartjes rond de tepels. Maar wat als je zelf "gezegend" bent met donkere, zwarte…
Twee tepels tussen de voorpoten of 22 op de buik?Twee tepels tussen de voorpoten of 22 op de buik?Dat zoogdieren hun kroost zogen is geen nieuws. Het diertje drinkt de melk uit de tepel, speen of melkklier van zijn moe…

Ziekte van Paget van de borst (tepel): Vorm van borstkankerZiekte van Paget van de borst (tepel): Vorm van borstkankerDe ziekte van Paget van de borst (ziekte van Paget van de tepel) is een zeldzame vorm van borstkanker die de tepel en he…
Spinocerebellaire ataxie: Evenwichts- & coördinatieproblemenSpinocerebellaire ataxie: Evenwichts- & coördinatieproblemenSpinocerebellaire ataxie is een progressieve neurologische aandoening waarbij de spieren geen goede signalen krijgen van…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 3 april 2018:
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Dark Nipples Causes and Home Remedies, https://skincarederm.org/dark-skin/dark-nipples-causes-home-remedies/
 • What Causes Dark Nipples And How to Lighten Them Fast, https://www.intimateskinwhitening.com/how-to-lighten-dark-nipples-fast/
 • What Causes Dark Nipples and How to Lighten Them, https://darklipstips.com/what-causes-dark-nipples.html
 • What Causes Dark Nipples?, https://www.healthline.com/health/womens-health/dark-nipples
 • What causes dark nipples?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/321383.php
 • What Causes Dark Nipples?, https://www.skincare.net/what-causes-dark-nipples/
 • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: PublicDomainPictures, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.