Gonokokkenartritis: Symptomen aan gewrichten, pezen en huid

Gonokokkenartritis: Symptomen aan gewrichten, pezen en huid Gonokokkenartritis is een ziekte waarbij een gewricht ontstoken is als gevolg van een gonorroe-infectie, een seksueel overdraagbare aandoening. Een ontsteking van meerdere gewrichten, een peesontsteking en huidletsels zijn de drie belangrijkste kenmerken van de bacteriële infectie, al zijn ook nog andere symptomen mogelijk. De behandeling is tweeledig. De arts behandelt namelijk de patiënt met antibiotica maar test en behandelt eventueel ook zijn seksuele contacten om de verspreiding van de ziekte te voorkomen. De vooruitzichten zijn erg goed bij gonokokkenartritis, al komen in zeldzame gevallen wel complicaties tot stand.

Synoniemen infectieziekte

De infectieziekte is gekend onder deze synoniemen:
 • arthritis gonorrhoica
 • gonococcale artritis
 • gonokokken artritis
 • gonorroe-artritis

Epidemiologie soa

Een gonokokkeninfectie komt wereldwijd frequent voor. Vrouwen lopen een groter risico op het krijgen van deze infectie, en dan vooral seksueel actieve meisjes en vrouwen van 15 tot 30 jaar. Elke seksueel actieve persoon is echter mogelijk in gevaar, hoewel de infectieziekte ook bij pasgeborenen optreedt. Gonokkenartritis komt echter zelden voor bij baby's.

Oorzaken: Bacteriële infectie

De gramnegatieve en boonvormige bacterie bacterie Neisseria gonorrhoeae, ook gekend als Gonococcus (gonokok), veroorzaakt gonorroe. Bij gonokokkenartritis is een gewricht ontstoken als gevolg van deze soa. Gonokokkenartritis is een vorm van septische artritis, een ontsteking van een gewricht als gevolg van een infectie. De bacterie is zeer besmettelijk en koloniseert diverse mucosale oppervlakten (slijmvliesoppervlakten). Bijgevolg presenteert de infectie zich vaak in de urethra (urinebuis), de cervix (baarmoederhals), de keelholte en het rectum.

Vormen van artritis door gonorroe

Gonokokkenartritis bestaat in twee vormen. Bij de meest voorkomende vorm komt een huiduitslag tot stand in combinatie met een ontsteking van meestal grote gewrichten zoals de knie, de elleboog, de pols en de enkel. Bij een andere vorm, die minder vaak tot uiting komt, verspreiden de bacteriën zich door het bloed (verspreide gonokokkemie), wat leidt tot een infectie van één of meer gewrichten.

Symptomen aan gewrichten, pezen en huid

Gewrichtspijn

De patiënt heeft milde tot matige asymmetrische gewrichtspijn in meerdere gewrichten en dan vooral in de polsen, de handen, de ellebogen, de enkels en/of de knieën. De pols en ellebogen zijn hierbij vaker dan de enkels en/of knieën aangetast; deze zijn rood en gezwollen. De pijn in de gewrichten beweegt mogelijk van het éne naar het andere gewricht (migratieve polyartritis) en houdt gewoonlijk één tot vier dagen aan.

Peesontsteking

Hij ervaart tevens pijn in de handen of polsen door een ontsteking van het synovium, de medische term voor de slijmvliesbekleding van de pezen. De enkels, de pezen en de polsen zijn het vaakst getroffen door de peesontsteking, tenosynovitis).

Huiduitslag

Bovendien vormt zich een huiduitslag (dermatitis) op de ledematen die bestaat uit licht verhoogde roze, rode tot paarse huidzweren die mogelijk pus bevatten.

Algemene symptomen

Niet-specifieke symptomen komen ook tot stand zoals (milde) koorts, spierpijn, lage buikpijn en een algemeen ziek gevoel (malaise). Tot slot heeft de patiënt pijn of een branderig gevoel bij het plassen (dysurie).

Diagnose en onderzoeken

Urineonderzoek / Bron: Frolicsomepl, PixabayUrineonderzoek / Bron: Frolicsomepl, Pixabay
Diagnostisch onderzoek
Een lichamelijk onderzoek is nodig om de problemen met betrekking tot de huid, de gewrichten en de andere klachten op te sporen. De arts wil de gonorroe-infectie opsporen. Hiervoor neemt hij monsters van aangetast weefsel, de ontlasting, gewrichtsvloeistoffen of ander lichaamsmateriaal en stuurt hij dit naar een laboratorium voor verder microscopisch onderzoek. Voorbeelden van dergelijke tests zijn:
 • een cervicale gramkleuring (van een uitstrijkje)
 • een cultuur van gewrichtsvloeistof
 • een keelcultuur
 • een urineonderzoek om gonorroe op te sporen
 • een vloeibare gramkleuring van de gewrichten

Soms maakt de arts röntgenfoto's om een botbreuk uit te sluiten.

Differentiële diagnose

De bacteriële infectie doet soms denken aan de symptomenreeks van volgende aandoeningen:

Antibiotica bestrijden de infectie / Bron: Stevepb, PixabayAntibiotica bestrijden de infectie / Bron: Stevepb, Pixabay

Behandeling van infectie en seksuele contacten

Infectie

Patiënten met gonokokkenartritis komen in het ziekenhuis terecht waar ze intraveneus (via een ader) antibiotica toegediend krijgen. Wanneer de symptomen verbeteren, krijgen ze orale (via de mond ingenomen) antibiotica. Zeven dagen nadat de behandeling is opgestart, volgt een nazorgbezoek bij de arts. De arts controleert hierbij de symptomen van de infectie, voert opnieuw bloedonderzoeken uit en bekijkt dan of de infectie volledig verdwenen is.

Seksuele contacten

Verder neemt de patiënt contact op met alle seksuele contacten die mogelijk geïnfecteerd zijn, want ook zij krijgen een test en zo nodig is bij hen een behandeling eveneens essentieel. Op deze manier is de verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Prognose seksueel overdraagbare aandoening

Bij de meeste patiënten verbeteren de symptomen meestal binnen de één tot twee dagen nadat de behandeling is opgestart. Normaalgesproken herstellen zij volledig van gonokokkenartritis. In tegenstelling tot septische artritis die resulteert uit een infectie met de stafylokokkenbacterie Staphylococcus aureus, is gonokokkenartritis zelden geassocieerd met gewrichtsvernietiging.

Complicaties gonokokkenartritis

Complicaties van de seksueel overdraagbare aandoening zijn zeldzaam. Vooral bij patiënten met een zwak immuunsysteem of patiënten waarbij de infectie zich verspreid heeft naar andere organen, lopen een verhoogd risico op complicaties. Volgende complicaties zijn mogelijk:

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Migrerende artritis: Zich verplaatsende gewrichtsontstekingMigrerende artritis: Zich verplaatsende gewrichtsontstekingArtritis, een ontsteking van de gewrichten, gaat gepaard met veel gewrichtspijn. Bij migrerende artritis verschuiven (mi…
Artritis psoriatica: symptomen, diagnose en behandelingArtritis psoriatica: symptomen, diagnose en behandelingArtritis psoriatica is een reumatische ziekte die mensen treft die last hebben van de ziekte psoriasis. Dat is een huidz…
Dactylitis: Gezwollen vingers en/of tenen door aandoeningDactylitis: Gezwollen vingers en/of tenen door aandoeningDactylitis is een aandoening waarbij de vinger(s) en/of teen/tenen gezwollen zijn waardoor ze een worstachtige verschijn…
Infectieuze artritis: symptomen, diagnose en behandelingInfectieuze artritis: symptomen, diagnose en behandelingEen gewricht kan ontstoken raken door ziektekiemen die in het bloed terecht zijn gekomen. Dit heet een infectieuze of se…

Ziekte van Milroy: Zwelling van onderbenen en huidinfectieZiekte van Milroy: Zwelling van onderbenen en huidinfectieBij de ziekte van Milroy is ontstaat schade in het lymfesysteem dat vloeistof en immuuncellen (van het afweersysteem) pr…
Mowat-Wilson syndroom: Symptomen aan gezicht en hersenenMowat-Wilson syndroom: Symptomen aan gezicht en hersenenDoor een verandering in een gen komen sommige baby’s ter wereld met het Mowat-Wilson syndroom. Deze zeldzame aandoening…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 26 juli 2017:
 • Clinical Presentation, http://emedicine.medscape.com/article/333612-clinical-presentation#showall
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Differential Diagnoses, http://emedicine.medscape.com/article/333612-differential-diagnoses#showall
 • Gonococcal Arthritis (Joints Infected by Gonorrhea Bacteria), http://www.healthhype.com/gonococcal-arthritis-joints-infected-by-gonorrhea-bacteria.html
 • Gonococcal arthritis, https://medlineplus.gov/ency/article/000453.htm
 • Gonococcal arthritis., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12787521
 • Overview, http://emedicine.medscape.com/article/333612-overview#showall
 • Afbeelding bron 1: Frolicsomepl, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 01-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.