Gonokokkenartritis: Symptomen aan gewrichten, pezen en huid

Gonokokkenartritis: Symptomen aan gewrichten, pezen en huid Gonokokkenartritis is een aandoening waarbij een gewricht ontstoken raakt als gevolg van een gonorroe-infectie, een seksueel overdraagbare aandoening (SOA). De ziekte kan leiden tot gewrichtsontsteking, peesontsteking, en huidletsels, hoewel andere symptomen ook mogelijk zijn. De behandeling bestaat uit het toedienen van antibiotica en het testen en behandelen van eventuele seksuele partners om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. De vooruitzichten zijn over het algemeen goed, maar in zeldzame gevallen kunnen complicaties optreden.

Synoniemen infectieziekte

De infectieziekte staat bekend onder de volgende synoniemen:
  • arthritis gonorrhoica
  • gonococcale artritis
  • gonokokkenartritis
  • gonorroe-artritis

Epidemiologie van de SOA

Gonokokkeninfecties komen wereldwijd veel voor. Vrouwen lopen een hoger risico op het krijgen van deze infectie, vooral seksueel actieve meisjes en vrouwen van 15 tot 30 jaar. Elke seksueel actieve persoon loopt echter gevaar, hoewel de infectie ook kan voorkomen bij pasgeborenen, meestal tijdens de bevalling. Gonokokkenartritis is zeldzaam bij baby's.

Oorzaken: Bacteriële infectie

De gramnegatieve, boonvormige bacterie Neisseria gonorrhoeae, ook bekend als de gonokok, veroorzaakt gonorroe. Bij gonokokkenartritis ontstaat een gewrichtsontsteking als gevolg van deze SOA. Gonokokkenartritis is een vorm van septische artritis, een ontsteking van een gewricht veroorzaakt door een infectie. De bacterie is zeer besmettelijk en koloniseert verschillende mucosale oppervlakken, zoals het slijmvlies in de urethra (urinebuis), de cervix (baarmoederhals), de keelholte en het rectum.

Vormen van artritis door gonorroe

Gonokokkenartritis komt in twee vormen voor. Bij de meest voorkomende vorm ontstaat een huiduitslag, meestal in combinatie met ontsteking van grote gewrichten zoals de knie, elleboog, pols en enkel. Een andere, minder voorkomende vorm wordt gekenmerkt door verspreiding van de bacteriën via de bloedbaan (verspreide gonokokkemie), wat leidt tot infectie van één of meerdere gewrichten.

Symptomen: Gewrichten, pezen en huid

Gewrichtspijn

De patiënt ervaart milde tot matige, asymmetrische gewrichtspijn in meerdere gewrichten, vaak in de polsen, handen, ellebogen, enkels en/of knieën. De polsen en ellebogen zijn vaker aangedaan dan de enkels en/of knieën, die rood en gezwollen kunnen zijn. De pijn kan van het ene gewricht naar het andere bewegen (migrerende polyartritis) en houdt meestal één tot vier dagen aan.

Peesontsteking

De patiënt kan ook pijn ervaren in de handen of polsen door een ontsteking van het synovium, de slijmvliesbekleding van de pezen. De enkels, pezen en polsen worden het vaakst getroffen door deze peesontsteking (tenosynovitis).

Huiduitslag

Daarnaast kan er een huiduitslag (dermatitis) ontstaan op de ledematen, bestaande uit licht verhoogde, roze, rode of paarse huidzweren die soms pus bevatten.

Algemene symptomen

Andere, minder specifieke symptomen zijn onder andere (milde) koorts, spierpijn, lage buikpijn en een algemeen ziek gevoel (malaise). Patiënten kunnen ook pijn of een branderig gevoel ervaren bij het plassen (dysurie).

Diagnose en onderzoeken

Urineonderzoek / Bron: Frolicsomepl, PixabayUrineonderzoek / Bron: Frolicsomepl, Pixabay
Diagnostisch onderzoek
Om de diagnose te stellen, voert de arts een lichamelijk onderzoek uit om de klachten aan de huid, gewrichten en andere symptomen in kaart te brengen. Om de gonorroe-infectie te bevestigen, neemt de arts monsters van aangetast weefsel, urine, gewrichtsvloeistof of ander lichaamsmateriaal voor verder microscopisch onderzoek. Voorbeelden van dergelijke tests zijn:
  • cervicale gramkleuring (van een uitstrijkje)
  • een cultuur van gewrichtsvloeistof
  • een keelcultuur
  • een urineonderzoek om gonorroe op te sporen
  • gramkleuring van gewrichtsvloeistof

In sommige gevallen maakt de arts röntgenfoto's om een botbreuk uit te sluiten.

Differentiële diagnose

De symptomen van gonokokkenartritis kunnen lijken op die van andere aandoeningen, zoals:

Behandeling van infectie en seksuele contacten

Antibiotica bestrijden de infectie / Bron: Stevepb, PixabayAntibiotica bestrijden de infectie / Bron: Stevepb, Pixabay
Infectie
Patiënten met gonokokkenartritis worden vaak opgenomen in het ziekenhuis, waar ze intraveneus (via een ader) antibiotica toegediend krijgen. Zodra de symptomen verbeteren, worden de antibiotica oraal (via de mond) ingenomen. Zeven dagen na het starten van de behandeling volgt een controlebezoek bij de arts. Hierbij worden de symptomen geëvalueerd, en worden aanvullende bloedonderzoeken uitgevoerd om te controleren of de infectie volledig is verdwenen.

Seksuele contacten

De patiënt moet ook contact opnemen met alle seksuele partners die mogelijk geïnfecteerd zijn, zodat ook zij getest en indien nodig behandeld kunnen worden. Dit is essentieel om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Prognose van de SOA

Bij de meeste patiënten verbeteren de symptomen meestal binnen één tot twee dagen na het starten van de behandeling. In de meeste gevallen herstellen zij volledig van gonokokkenartritis. In tegenstelling tot septische artritis die veroorzaakt wordt door de stafylokokkenbacterie Staphylococcus aureus, leidt gonokokkenartritis zelden tot gewrichtsvernietiging.

Complicaties van gonokokkenartritis

Complicaties van de seksueel overdraagbare aandoening zijn zeldzaam, maar kunnen optreden, vooral bij patiënten met een zwak immuunsysteem of wanneer de infectie zich naar andere organen heeft verspreid. Mogelijke complicaties zijn onder andere:

Preventie van gonorroe en gonokokkenartritis

Om gonorroe en de complicatie van gonokokkenartritis te voorkomen, zijn preventieve maatregelen essentieel:
  • Gebruik van condooms tijdens geslachtsgemeenschap om het risico op besmetting te minimaliseren.
  • Regelmatig testen op SOA's, vooral voor seksueel actieve mensen met meerdere partners.
  • Open communicatie met seksuele partners over SOA-statussen en testresultaten.
  • Snelle behandeling van gonorroe om complicaties zoals gonokokkenartritis te voorkomen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Migrerende artritis: Zich verplaatsende gewrichtsontstekingMigrerende artritis: Zich verplaatsende gewrichtsontstekingArtritis, een ontsteking van de gewrichten, gaat gepaard met veel gewrichtspijn. Bij migrerende artritis verschuiven (mi…
Artritis psoriatica: symptomen, diagnose en behandelingArtritis psoriatica: symptomen, diagnose en behandelingArtritis psoriatica is een reumatische ziekte die mensen treft die last hebben van de ziekte psoriasis. Dat is een huidz…
Dactylitis: Gezwollen vingers en/of tenen door aandoeningDactylitis: Gezwollen vingers en/of tenen door aandoeningDactylitis is een aandoening waarbij de vingers en/of tenen gezwollen zijn en een worstachtige verschijning krijgen. Dez…
Infectieuze artritis: symptomen, diagnose en behandelingInfectieuze artritis: symptomen, diagnose en behandelingEen gewricht kan ontstoken raken door ziektekiemen die in het bloed terecht zijn gekomen. Dit heet een infectieuze of se…

Ziekte van Milroy: Zwelling van onderbenen en huidinfectieZiekte van Milroy: Zwelling van onderbenen en huidinfectieBij de ziekte van Milroy ontstaat schade in het lymfesysteem, dat verantwoordelijk is voor het transport van vloeistoffe…
Mowat-Wilson syndroom: Symptomen aan gezicht en hersenenMowat-Wilson syndroom: Symptomen aan gezicht en hersenenDoor een verandering in een gen komen sommige baby’s ter wereld met het Mowat-Wilson syndroom. Deze zeldzame aandoening…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 26 juli 2017:
  • Clinical Presentation, http://emedicine.medscape.com/article/333612-clinical-presentation#showall
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Differential Diagnoses, http://emedicine.medscape.com/article/333612-differential-diagnoses#showall
  • Gonococcal Arthritis (Joints Infected by Gonorrhea Bacteria), http://www.healthhype.com/gonococcal-arthritis-joints-infected-by-gonorrhea-bacteria.html
  • Gonococcal arthritis, https://medlineplus.gov/ency/article/000453.htm
  • Gonococcal arthritis., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12787521
  • Overview, http://emedicine.medscape.com/article/333612-overview#showall
  • Afbeelding bron 1: Frolicsomepl, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 15-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.