Jeukende onderbenen: symptomen, oorzaak en behandeling
Jeukende onderbenen of jeukende benen is een vervelende klacht. Jeuk is meestal een teken dat iets de huid heeft geïrriteerd, waardoor een zenuwreactie ontstaat die je aanmoedigt te krabben. Maar soms is krabben niet genoeg, of worden de klachten zelfs erger. In de meeste gevallen wordt deze irritatie veroorzaakt door een opeenhoping van dode huidcellen of andere irriterende stoffen die niet schadelijk zijn voor het lichaam. Jeuk op de onderbenen kan echter ook een teken zijn van een infectie of te maken hebben met de bloeddoorstroming. Er zijn ook huidaandoeningen die gepaard gaan met jeuk. Bij aanhoudende jeuk is het verstandig je huisarts te raadplegen. Deze kan onderzoeken wat er aan de hand is en een behandeling voorstellen.
Jeukende onderbenen door een droge huid
Een
droge huid kan worden veroorzaakt door verschillende factoren en aandoeningen, waaronder een dieet met onvoldoende toevoer van vetzuren, ouderdom,
uitdroging, genetische aanleg, overmatig douchen of gebruik van zeep, en ziekten zoals
hypothyreoïdie (traag werkende
schildklier). Een zijn een aantal
huidaandoeningen die een droge huid kunnen veroorzaken, zoals
atopisch eczeem en ichthyosis (
vissenhuid). Wanneer de huid te droog is, kan deze jeuken en door te krabben kunnen er wondjes ontstaan.
Behandeling
Degenen die vaak last hebben van een droge huid doen er verstandig aan om een vochtinbrengende crème aan te brengen nadat ze gedoucht hebben. Vermijd directe blootstelling aan de zon of wind wat de huid kan doen uitdrogen. En elke dag voldoende drinken om goed gehydrateerd te blijven. Omdat zwangere vrouwen veelal te kampen krijgen met een droge huid, zijn er verschillende anti-jeukcrèmes ontwikkeld die veilig zijn om te gebruiken tijdens de zwangerschap.
Slechte hygiëne
Als je vuil en zweet niet goed van je huid wast, dan vormt dit een ideale voedingsbodem voor bacteriën die op de huid voorkomen. Dit kan de zenuwuiteinden in dit gebied irriteren, waardoor je jeuk krijgt. Irritatie van je kleding of warmte kan deze sensatie verergeren.
Wat te doen?
Regelmatig douchen met lauw water helpt om deze irriterende stoffen te verwijderen. Een milde zeep is het beste om dode huidcellen en vuil weg te wassen zonder de huid te ontdoen van beschermende vetten die nodig zijn om uitdroging van de huid te voorkomen. Te veel douchen of het gebruik van agressieve zeep, is killing voor je
huidflora.
Keratosis pilaris
Keratosis pilaris is een huidaandoening waarbij er kleine, goedaardige, kippenvel-achtige bultjes op de benen verschijnen. Ze worden veroorzaakt door keratineproteïne dat de haarzakjes verstopt. De bultjes kunnen iets roze zijn, maar hebben meestal dezelfde kleur als de huid en ongeveer de grootte van een zandkorrel. Ze jeuken en voelen behoorlijk ruw aan, waardoor de huid vaak de textuur van schuurpapier aanneemt. Keratosis komt vaker voor in de wintermaanden en bij degenen die lijden aan atopisch eczeem of een droge huid.
Tretinoïne crème (vitamine A zuur) /
Bron: Martin Sulman Behandeling
Degenen die lijden aan keratosis zien hun symptomen vaak vervagen naarmate ze ouder worden. In de tussentijd kunnen vochtinbrengende lotions het uiterlijk en ongemak van de bultjes minimaliseren. Steroïde crèmes kunnen worden gebruikt om roodheid te minimaliseren. Kijk voor crèmes met melkzuur, ureum, salicylzuur, glycolzuur,
vitamine D of tretinoïne voor de beste effecten.
Folliculitis
Folliculitis is een stafylokokbesmetting die de haarzakjes aantast. Hierdoor worden plekken zoals de onderbenen, billen of dijen bedekt met pijnlijke, rode,
jeukende bultjes die af en toe pus kunnen bevatten. Sporters die de neiging hebben om strakke kleding te dragen of die de neiging hebben om kleding met anderen te delen, zijn meer vatbaar voor het ontwikkelen van deze aandoening.
Behandeling
Het hanteren van goede hygiëne helpt om de infectie binnen een paar dagen te genezen. daarbij is het belangrijk om uitlokkende factoren te vermijden.
Cholinergische urticaria
Urticaria (galbulten of netelroos) kunnen optreden als gevolg van een fysische prikkel, zoals opwarmen (cholinerge urticaria). Deze aandoening veroorzaakt netelroos of bultjes in gebieden zoals de dijen, armen, onderbenen of bovenste de romp na het uitvoeren van activiteiten zoals hardlopen of het nemen van een warme douche. Dit kan er ook voor zorgen dat de benen een aantal uren flink kunnen jeuken. Cholinergic urticaria wordt vaak veroorzaakt door een
allergie voor je eigen zweet, wat leidt tot irritatie van de huid.
Behandeling
Degenen die de neiging hebben om deze vorm van
netelroos te ontwikkelen, moeten proberen te voorkomen dat ze gaan krabben, omdat dit de jeuk erger zal maken. Vermijd sportactiviteiten bij warm weer en stop met hardlopen als er zich netelroos begint te ontwikkelen. Een antihistaminicum innemen ongeveer 30 minuten voordat je gaat douchen of sporten, kan deze jeuk helpen onderdrukken.
Ringworm
Ringworm is een schimmelinfectie die vaak voorkomt bij mensen die zich blootstellen aan een vochtige omgeving. De lies, billen, geslachtsdelen en binnenkant van de dijen zijn bijzonder gevoelig voor het ontwikkelen van deze aandoening. Er ontstaan bij ringworm grote ronde lichtrode plekken op de romp, billen, liezen, met de meeste roodheid en jeuk aan de rand.
Behandeling
Degenen die ringworm hebben, krijgen van de arts een crème, waarin een schimmeldodend of groeiremmend middel is verwerkt, voorgeschreven. Inspanningen om de huid, met name rond de lies, droog te houden, helpen infecties in de toekomst te voorkomen.
Spataderen /
Bron: Zlikovec/Shutterstock.comHypostatisch eczeem
Hypostatisch eczeem veroorzaakt paarse of roodachtige, jeukende en gezwollen vlekken op de onderbenen. Dit komt vaker voor bij diegenen die last hebben van vaataandoeningen zoals
spataderen of veneuze trombose. Deze uitslag kan zich ook naar andere delen van het lichaam verspreiden.
Behandeling
Het behandelen van de onderliggende aandoening die bijdraagt aan het ontstaan van het eczeem, helpt om uitbraken te verminderen. Bij een uitbraak kan de arts corticosteroïden voorschrijven die je moet aanbrengen op het getroffen gebied. Door de benen zoveel mogelijk hoog te houden en te slapen met kussens onder de benen kunnen uitbraken ook worden verminderd. Probeer regelmatig te wandelen, draag compressiekousen en vermijd lange tijd staan teneinde de klachten te verminderen.
Rusteloze benen syndroom
Het
rusteloze benen syndroom veroorzaakt een tijdelijk tintelend of jeukend gevoel dat gepaard gaat met een overweldigende drang om je benen te bewegen. Dit gevoel is meestal intenser in de avond en kan voor klachten zorgen als je 's avonds in bed ligt. Vaak is de exacte oorzaak van het rusteloze benen syndroom onbekend.
Behandeling
Vermijd stimulerende middelen zoals alcohol, cafeïne of andere uitlokkende factoren. Er kunnen ook medicijnen worden voorgeschreven.
Andere oorzaken van jeuk aan de onderbenen
Er zijn een aantal andere mogelijke oorzaken van jeukende onderbenen:
- Jeuk na het douchen. Jeuk na het douchen kan worden veroorzaakt door urticaria, polycytemie, psychische redenen of het overmatig gebruik van warm water of agressieve zeep die de huid uitdroogt.
- Insectenbeten. Vlooien of andere insecten kunnen in je onderbenen bijten, waardoor netelroos, rode bulten of jeuk op de benen verschijnt.
- Allergieën. Allergieën kunnen worden veroorzaakt door een verscheidenheid aan allergenen, wat onder meer kan leiden tot jeukende onderbenen.
- Systemische ziekten. Sommige interne aandoeningen zoals hepatitis, diabetes, nierfalen of lymfomen kunnen ertoe leiden dat de onderbenen jeuken. Aandoeningen zoals golfersbenen of zonnebrand kunnen jeukende huiduitslag op de onderbenen veroorzaken.
Behandeling van jeukende onderbenen
Naast de hierboven genoemde behandelingen voor verschillende aandoeningen die mogelijk verantwoordelijk zijn voor jeukende onderbenen, zijn er verschillende algemene remedies die kunnen worden gebruikt om verlichting te bieden:
Zeep met lage pH-waarde gebruiken
Gebruik reinigingsmiddelen en zeep met een lage pH-waarde om te voorkomen dat de huid uitdroogt. Neem de tijd om ervoor te zorgen dat alle zeepresten zijn weggespoeld om irritatie te voorkomen. na het douchen of naden de huid goed droogdeppen.
Vermijd krabben
Krabben kan de jeuk versterken en ervoor zorgen dat de huid in dit gebied dik en leerachtig wordt. De huid kan ook rood of donkerder worden dan andere delen van het lichaam. Krabben kan de huid beschadigen en overmatig krabben brengt het risico van hyperpigmentatie met zich mee en verhoogt de kans op een secundaire bacteriële infectie. Daarom is het belangrijk om niet te krabben.
Koude aanbrengen
Breng een koude, natte doek of een icepack aan op de jeukende huid. Doe dit ongeveer vijf tot tien minuten of tot de jeuk afneemt. Breng nooit rechtstreeks ijs aan op de huid om bevriezing te voorkomen.
Neem een havermoutbad
Een havermoutbad kan heel rustgevend zijn. Havermout kan de huid (tijdelijk) beschermen en huidirritatie en jeuk verlichten bij huiduitslag, eczeem en insectenbeten.
Vochtinbrengende crème aanbrengen
Kies voor een vochtinbrengende crème zonder toevoegingen, geurstoffen en parfums.
Calamineschudsel aanbrengen
Breng koelmiddelen aan, zoals menthol of calamine. Schudsel (lotion) met calamine droogt en verkoelt de huid en stilt jeuk. De jeuk verdwijnt binnen enkele uren.
Huisarts raadplegen
Als de jeuk op je onderbenen niet verbetert door zelfzorg en langer dan twee weken aanhoudt, is het belangrijk om medische hulp in te schakelen. Dit is vooral belangrijk als de jeuk gepaard gaat met
koorts,
veranderingen in de stoelgang, problemen met het plassen, roodheid van de huid, extreme
vermoeidheid of gewichtsverlies. Als je niet kunt verklaren wat de jeuk veroorzaakt, of als de jeuk dermate hevig is dat het de slaap verstoort of interfereert met je dagelijkse activiteiten, maak dan direct een afspraak met je huisarts.
Luchtbevochtiger om droge huid (op de onderbenen) tegen te gaan /
Bron: Juanra09, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Preventie van jeukende onderbenen
Je kunt de volgende maatregelen nemen om jeuk te voorkomen:
- Douch met lauw - niet heet - water. Probeer niet langer dan 10 minuten te douchen of te baden.
- Gebruik altijd 'geurloze' of 'neutrale' lotions, zeep en reinigingsmiddelen om irritatie te minimaliseren. Wees op je hoede voor producten met het label 'ongeparfumeerd', omdat ze nog steeds chemicaliën kunnen bevatten die je huid irriteren.
- Breng eerst de zalf aan die de arts heeft voorgeschreven voordat je gaat hydrateren. Breng vervolgens de vochtinbrengende crème aan op alle delen van de huid, inclusief de met medicijnen behandelde gebieden
- Draag loszittende, katoenen of linnen kleding. Wol en andere ruw aanvoelende stoffen kunnen je huid irriteren, met intense jeuk tot gevolg.
- Vermijd extreme temperatuursveranderingen. Behoud een relatief koele, neutrale vochtigheidsomgeving in je huis. Gebruik een luchtbevochtiger in de winter als je gevoelig bent voor een droge huid en eczeem.
- Verminder stress, omdat stress jeuk kan verergeren.
Lees verder