Harde knobbel onder huid: Oorzaken onderhuids hard bultje

Harde knobbel onder huid: Oorzaken onderhuids hard bultje Een onderhuidse harde bult is voor veel mensen een alarmsignaal, maar meestal kent dit harde knobbeltje goedaardige oorzaken, zoals bijvoorbeeld hormonale veranderingen, infecties, een cyste of een lipoom (vetgezwel). Soms gaat een hard bultje onder de huid wel gepaard met andere tekenen, zoals pijn, roodheid en zwelling. Het is belangrijk dat patiënten niet gaan knijpen in een harde knobbel of deze zelf willen proberen te verwijderen. Het bultje vergroot dan vaak of anders resulteert dit in een infectie. Professioneel medisch advies inwinnen is in een aantal omstandigheden verstandig. De arts identificeert de oorzaak en bespreekt dan samen met de patiënt welke geschikte behandelingsopties beschikbaar zijn.

Cysten en harde knobbel onder de huid

Oorzaken

Een cyste is een afgesloten zakje weefsel dat vloeistof of pus bevat. Een cyste ontstaat door een verstopte talgklier (olie-afscheidende klier) of een verstopt haarzakje. Een harde cyste dichtbij het huidoppervlak bevat meestal ingesloten dode huidcellen of eiwitten.

Soorten

Enkele typen cysten omvatten:

Symptomen

Cysten ontstaan mogelijk overal op het lichaam. De textuur van deze huidgezwellen is afhankelijk van het materiaal dat in het zakje is opgesloten. Cysten voelen aan als pijnlijke blaren wanneer ze zich dicht bij het huidoppervlak bevinden. Ze voelen aan als harde knobbels wanneer ze zich dieper onder de huid ontwikkelen.

Een geïnfecteerde cyste behandelt de arts met medicatie / Bron: Stevepb, PixabayEen geïnfecteerde cyste behandelt de arts met medicatie / Bron: Stevepb, Pixabay

Behandeling

Zelden moet de arts cysten behandelen. Ze stoppen vaak met groeien verdwijnen dan spontaan. Soms ontwikkelt zich een mee-eter nabij het centrum van een cyste. De cyste barst dan open, waardoor een witte of gele afscheiding vrijkomt. Wanneer de cyste geïnfecteerd raakt, is deze rood, gezwollen of pijnlijk. De medische behandeling bestaat dan uit:
 • antibiotica
 • een chirurgische procedure om de cyste te verwijderen
 • een naaldaspiratie (vloeistof opzuigen met behulp van een naald)
 • injecties met corticosteroïden (krachtige ontstekingsremmers)

Dermatofibroom en hard bultje onder de huid

Oorzaken

Dermatofibromen ontwikkelen zich wanneer overtollige cellen zich verzamelen in de dikste huidlaag (dermis). De precieze oorzaak van deze goedaardige huidgezwellen is onduidelijk anno oktober 2020, maar mogelijke risicofactoren zijn:

Symptomen

Dermatofibromen zijn goedaardige harde bruine of rode knobbeltjes die zich onder de huid bevinden. Ze ontwikkelen zich meestal op blootgestelde huidgebieden, zoals de benen, de armen en de rug. Andere symptomen komen meestal niet tot stand, maar sommige patiënten ervaren wel jeuk, irritatie of gevoeligheid door de bulten.

Behandeling

Dermatofibromen vereisen over het algemeen geen behandeling, maar ze blijven wel permanent aanwezig. Het is mogelijk om een dermatofibroom chirurgisch te laten verwijderen als het cosmetisch storend of hinderlijk is. De andere behandelingsopties verwijderen slechts een deel van het dermatofibroom:
 • afschrapen van de bovenste lagen van de bult
 • bevriezing met vloeibare stikstof (cryotherapie)
 • injecties met corticosteroïden
 • verwijdering van het midden van het knobbeltje

Fibroadenoom en onderhuidse harde knobbel

Een fibroadenoom is een goedaardige borsttumor die bestaat uit fibreuze weefsels en klierweefsels. Vrouwen tussen twintig en dertig jaar kampen het vaakst met deze knobbeltjes, hoewel ze op elke leeftijd kunnen optreden.

Zwangere vrouwen kampen mogelijk met fibroadenomen / Bron: PublicDomainPictures, PixabayZwangere vrouwen kampen mogelijk met fibroadenomen / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Oorzaken

Fibroadenomen ontwikkelen zich door hoge oestrogeenspiegels. Ze groeien als gevolg van verhogingen van de hormoonspiegels tijdens de zwangerschap. Ze krimpen echter vaak tijdens de menopauze.

Symptomen

Fibroadenomen voelen meestal stevig maar beweeglijk aan. Ze zijn niet pijnlijk of groeien niet.

Behandeling

De knobbels vereisen geen medische behandeling. Patiënten moeten zichzelf echter controleren op veranderingen in de grootte of het uiterlijk van een fibroadenoom. Wanneer het knobbeltje pijn doet, er veranderingen in de vorm of het uiterlijk van de borst optreden of wanneer er een familiegeschiedenis van borstkanker is, besluit de arts mogelijk om het harde knobbeltje chirurgisch te verwijderen.

Gezwollen lymfeklier en harde bult onder de huid

Lymfeklieren zijn kleine klieren die schadelijke stoffen filteren uit lymfevloeistof, de heldere vloeistof die door lymfevaten reist. Deze kleine, boonvormige klieren zijn essentieel voor het immuunsysteem. Ze produceren en bewaren witte bloedcellen die ziekteverwekkende pathogenen en afval vernietigen.

Oorzaken

Soms zwellen lymfeklieren op als reactie op bacteriële of virale infecties. Ze voelen dan hard en pijnlijk aan. Gezwollen lymfeklieren komen meestal voor in het hoofd, de nek, de oksels of de lies. Verschillende factoren veroorzaken mogelijk gezwollen lymfeklieren, zoals:

Een gezwollen lymfeklier die hard, rubberachtig of onbeweeglijk aanvoelt, wijst mogelijk op een ernstigere medische toestand. Bepaalde kankers, zoals lymfomen (kanker van lymfocyten = soort witte bloedcellen), leukemie en borstkanker, tasten de lymfeklieren aan.

Symptomen

Wanneer patiënten lijden aan gezwollen lymfeklieren door een infectie, gaat dit vaak gepaard met andere symptomen zoals:

Behandeling

In de meeste gevallen genezen gezwollen lymfeklieren vanzelf en is een medische behandeling niet nodig. De arts pakt de onderliggende oorzaak aan wanneer de zwelling van de lymfeklieren niet verdwijnt.

Lipomen en hard knobbeltje onder de huid

Oorzaken

Een lipoom is een goedaardige tumor die vetweefsel bevat. De exacte oorzaak van lipomen is nog onbekend anno oktober 2020. Sommige genetische aandoeningen, zoals het Gardner-syndroom (aandoening met darmpoliepen en gezwellen op huid en in bot) vergroten de kans op het ontwikkelen van een lipoom.

Symptomen

Dit goedaardig onderhuids vetgezwel heeft een bleek of kleurloos uiterlijk. Lipomen voelen meestal zacht aan en zijn gemakkelijk verplaatsbaar. Meestal veroorzaken lipomen geen symptomen. Een lipoom waarbij meerdere bloedvaten of zenuwen zijn betrokken, voelt echter gevoelig of pijnlijk aan.

Behandeling

Lipomen hebben geen medische behandeling nodig tenzij ze pijnlijk, hinderlijk of storend zijn waardoor een patiënt niet normaal kan functioneren. Behandelingsopties voor lipomen omvatten een chirurgische verwijdering, een drainage, een liposuctie (verwijdering van vetophopingen) en steroïde injecties.

Alarmsymptomen

Patiënten die zich zorgen maken over een onderhuidse harde knobbel moeten een arts raadplegen voor een correcte diagnose. Patiënten moeten medische hulp inroepen voor een knobbeltje onder de huid als:
 • de knobbel rood of ontstoken lijkt
 • de patiënt ook onbedoeld gewichtsverlies ervaart
 • de patiënt veranderingen in de grootte of het uiterlijk van de bult opmerkt
 • het bultje pijnlijk of gevoelig is

Diagnose en onderzoeken

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek
De arts bevraagt de medische geschiedenis van de patiënt en bekijkt daarna het knobbeltje onder de huid. Hij knijpt voorzichtig in de bult. De arts wil ook weten hoe lang de bult aanwezig is geweest en ook of deze al dan niet in omvang of uiterlijk is veranderd. Kenmerken van de bult, zoals de grootte, consistentie en groeisnelheid kunnen namelijk een indicatie geven over de mogelijke oorzaak.

Een bloedonderzoek is soms nodig / Bron: Frolicsomepl, PixabayEen bloedonderzoek is soms nodig / Bron: Frolicsomepl, Pixabay
Diagnostisch onderzoek
Een geïrriteerd of abnormaal gevormd bultje wil de arts zo snel mogelijk onderzoeken. Hiervoor zet hij diverse testen in zoals:

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Knobbel op sleutelbeen: Oorzaken van bultje aan claviculaKnobbel op sleutelbeen: Oorzaken van bultje aan claviculaHet sleutelbeen (clavicula) is een lang en dun bot dat tussen dat tussen het borstbeen en het schouderblad loopt. Het ve…
Bultje op vinger: oorzaken knobbel of knobbeltjes op vingerBultje op vinger: oorzaken knobbel of knobbeltjes op vingerEen bultje op de vinger of een knobbel op de vinger kan erg hinderlijk zijn, vooral als het steeds ergens tegenaan komt.…
Bultje op vinger: Oorzaken van knobbels op vingersBultje op vinger: Oorzaken van knobbels op vingersSoms kampen patiënten met één of meer knobbels op de vinger. Dit is te wijten aan diverse mogelijke aandoeningen die mee…
Knobbeltje in de oksel: vragen bij okselbultje of verdikkingKnobbeltje in de oksel: vragen bij okselbultje of verdikkingHet voelen van een knobbeltje in de oksel of onder de arm is vaak even schrikken. Bij het zien van een huidknobbeltje de…

Duimpijn: Oorzaken van en symptomen bij pijnlijke duimDuimpijn: Oorzaken van en symptomen bij pijnlijke duimSoms ervaren patiënten pijn in of aan de duim. Veel oorzaken zijn bekend voor duimpijn, zoals bijvoorbeeld artritis of h…
Vlekken op borst of tepel: Oorzaken van borst- of tepelvlekVlekken op borst of tepel: Oorzaken van borst- of tepelvlekSommige vrouwen krijgen vlekken op de borsten of tepels. Soms zijn de oorzaken mild en zijn ze makkelijk te verhelpen of…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 9 april 2019:
 • A Hard Bump Under the Skin on My Arm, https://www.livestrong.com/article/307072-a-hard-bump-under-the-skin-on-my-arm/
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • What causes a hard lump under the skin?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/324903.php
 • What’s Causing This Hard Lump Under My Skin?, https://www.healthline.com/health/hard-lump-under-skin
 • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: PublicDomainPictures, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Frolicsomepl, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 10-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.