Ehrlichiose: Bacteriële infectie door tekenbeet

Ehrlichiose: Bacteriële infectie door tekenbeet Ehrlichiose is een bacteriële infectie overgebracht door een tekenbeet. Deze wereldwijd voorkomende infectieziekte veroorzaakt griepachtige verschijnselen zoals koorts, vermoeidheid en diarree, maar ook andere, soms ernstigere symptomen zijn mogelijk. Een bloedonderzoek is nodig om de diagnose van de infectieziekte te stellen. De ziekte valt goed te behandelen met antibiotica, al komen onbehandeld ernstige complicaties voor. Japanse wetenschappers beschreven ehrlichiose voor het eerst in 1954.

Synoniemen ehrlichiose

Ehrlichiose is eveneens gekend onder deze synoniemen:
  • Ehrlichia
  • Ehlichiosis

Epidemiologie

Ehrlichiose komt wereldwijd voor, maar de prevalentie varieert sterk afhankelijk van de regio. De prevalentie bedraagt 0,16-0,26 per 100.000 personen. Ondanks dat 5-20% van de teken besmet is met de bacteriën, lijden relatief weinig mensen aan de ziekte. In de Verenigde Staten worden jaarlijks enkele honderden gevallen gerapporteerd. Mannen zijn iets vaker dan vrouwen aangetast, mogelijk omdat zij vaker buitenactiviteiten ondernemen en daardoor meer blootgesteld worden aan teken. De gemiddelde leeftijd van diagnose ligt boven de vijftig jaar (40-64 jaar). In België komen relatief veel infecties met ehrlichiose voor vergeleken met andere Europese landen.

Oorzaken

Ehrlichiose wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie die wordt overgedragen door een tekenbeet. Ongeveer 5-20% van alle teken is besmet met de bacterie. De gramnegatieve bacteriën behoren tot de familie van Rickettsia. Rickettsia veroorzaken een aantal ernstige ziekten wereldwijd, waaronder Rocky Mountain spotted fever (tekenziekte met koorts, hoofdpijn en huiduitslag) en tyfus (bacteriële infectie door besmette insectenbeet). Een teek brengt al deze ziekten over naar de mens. De bacteriën vallen de witte bloedcellen aan, waardoor griepachtige verschijnselen ontstaan. Een mens-op-mensbesmetting is mogelijk via moeder op kind of via een bloedtransfusie.

Risicofactoren

Risicofactoren voor ehrlichiose zijn onder meer:
  • een huisdier bezitten dat een teek het huis in brengt
  • in de buurt van een gebied met veel teken wonen
  • wandelen of spelen in hoge grassen

Symptomen

De incubatietijd tussen de tekenbeet en het optreden van de symptomen bedraagt ongeveer zeven tot veertien dagen, met uitschieters van vijf tot eenentwintig dagen. De symptomen lijken op de griep (influenza), maar andere symptomen kunnen ook optreden:

Ernstige hoofdpijn is een mogelijk teken van ehrlichiose / Bron: Geralt, PixabayErnstige hoofdpijn is een mogelijk teken van ehrlichiose / Bron: Geralt, Pixabay
Griepachtige symptomen
LIST koorts
braken

diarree

een algemeen ziek gevoel (malaise)

een verminderde eetlust

gewrichtspijn

hoesten

hoofdpijn (ernstig)

krampen

misselijkheid

rillingen

spierpijn

Bijkomende symptomen

Andere symptomen zijn:
  • een rode uitslag (maculopapulaire uitslag: uitslag met vlekken en bultjes) (zeldzaam)
  • kleine onderhuidse puntvormige huidbloedingen (petechiën)
  • verwardheid (als het centrale zenuwstelsel aangetast is, wat soms ook gebeurt)

Alarmsymptomen

Alarmsymptomen van ehrlichiose kunnen zijn:
  • Ernstige ademhalingsproblemen
  • Plotselinge verergering van symptomen
  • Tekenen van orgaanfalen
  • Verlies van bewustzijn
  • Hoge koorts die niet reageert op behandeling

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk onderzoek

De arts voert een lichamelijk onderzoek uit en controleert de vitale functies, waaronder de bloeddruk, de hartslag en de temperatuur. Naast de zichtbare symptomen kan de arts opmerken dat de milt vergroot is (splenomegalie), de lever vergroot is (hepatomegalie) en/of de lymfeklieren gezwollen (gezwollen lymfeklieren) zijn (dit komt echter weinig voor).

Een bloedonderzoek spoort ehrlichiose op / Bron: Frolicsomepl, PixabayEen bloedonderzoek spoort ehrlichiose op / Bron: Frolicsomepl, Pixabay
Diagnostisch onderzoek

Daarnaast wordt een volledig bloedonderzoek uitgevoerd. Het bloedonderzoek onthult de bacteriële infectie, maar toont vaak ook leverfunctie-, nierfunctie- en stollingsstoornissen. Bloedingsaandoeningen die via het bloedonderzoek kunnen worden geïdentificeerd, omvatten trombocytopenie (tekort aan bloedplaatjes), anemie (tekort aan rode bloedcellen), leukopenie (tekort aan witte bloedcellen) en matig verhoogde levertransaminasen.

Differentiële diagnose

Ehrlichiose kan gemakkelijk worden verward met andere aandoeningen die door teken worden overgedragen. De arts kan erroneus denken aan de ziekte van Lyme (bacteriële infectie door tekenbeet met symptomen aan huid en hart, hersenen, spieren en/of gewrichten). Andere differentiële diagnoses zijn babesiosis, Rocky Mountain spotted fever en buiktyfus (bacteriële infectie met koorts en buikpijn).

Behandeling

Antibiotica (tetracycline of doxycycline) zijn nodig voor de behandeling van de ziekte. Kinderen mogen geen orale toediening van tetracycline krijgen, omdat dit de groei en kleur van de permanente tanden kan beschadigen. Doxycycline wordt vaak minder dan twee weken gebruikt bij kinderen, wat doorgaans geen gebitsafwijkingen veroorzaakt. Rifampin is een ander medicijn dat kan worden gebruikt voor patiënten die doxycycline niet verdragen.

Prognose

Ehrlichiose is zelden dodelijk. De meeste patiënten herstellen spontaan zonder medicijnen. Met antibiotica verbeteren de symptomen meestal binnen 24 tot 48 uur. De totale hersteltijd bedraagt meestal maximaal drie weken.

Complicaties

Indien onbehandeld kan deze infectie leiden tot:

In zeldzame gevallen kan een tekenbeet leiden tot meer dan één infectie (co-infectie), omdat teken soms meerdere soorten organismen dragen. Twee van dergelijke infecties zijn:
  • babesiosis, een parasitaire ziekte die sterk lijkt op malaria
  • de ziekte van Lyme

Preventie

Preventieve maatregelen tegen ehrlichiose omvatten:
  • Het dragen van beschermende kleding (lange mouwen en lange broek) bij verblijf in gebieden met teken
  • Het gebruik van insectenwerende middelen met DEET
  • Regelmatig controleren op teken na buitenactiviteiten
  • Het grondig verwijderen van teken met een pincet (het bijtende deel moet volledig verwijderd worden)

Zorg ervoor dat je snel handelt bij het verwijderen van een teek om de kans op infectie te verminderen.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anaplasmose: Bacteriële infectie door besmette tekenbeetAnaplasmose: Bacteriële infectie door besmette tekenbeetAnaplasmose (anaplasmosis, humane granulocytische ehrlichiose) is een zeldzame bacteriële infectie die wordt veroorzaakt…
Ehrlichiose: bescherm je hond tegen buitenlandse teken!Ehrlichiose: bescherm je hond tegen buitenlandse teken!Teken zuigen bloed bij zoogdieren, mensen en vogels en tekenbeten kunnen ontstekingen of abcessen veroorzaken. Teken zij…
Gezondheidsproblemen bij de hond: Vaatziektes door tekenGezondheidsproblemen bij de hond: Vaatziektes door tekenSommige ziektes die je hond kan oplopen ontstaan doordat een teek op je hond terecht gekomen is. Ehrlichiose en babesios…
Erythema migrans: Rode huiduitslag na besmette tekenbeetErythema migrans: Rode huiduitslag na besmette tekenbeetDe ziekte van Lyme is een bacteriële infectie die wordt veroorzaakt door een tekenbeet met een bacterie van het geslacht…

Encefalitis: Ontsteking van hersenen (hersenontsteking)Encefalitis: Ontsteking van hersenen (hersenontsteking)Encefalitis is een acute ontsteking van het hersenweefsel, vaak veroorzaakt door een bacteriële of virale infectie. De a…
Ehlers-Danlos syndroom: Symptomen aan huid en gewrichtenEhlers-Danlos syndroom: Symptomen aan huid en gewrichtenHet Ehlers-Danlos syndroom (EDS) is een groep van erfelijke bindweefselaandoeningen die invloed hebben op de sterkte en…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: James K. Lindsey, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Clinical Presentation, http://emedicine.medscape.com/article/235839-clinical-presentation#showall , geraadpleegd op 2 november 2016
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010, geraadpleegd op 2 november 2016
  • Co-infecties bij Lyme, http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/130185-co-infecties-bij-lyme.html, geraadpleegd op 2 november 2016
  • De ziekte van Lyme en co-infecties, http://www.timeforlyme.eu/nl/wat-is-lyme/de-ziekte-van-lyme-en-co-infecties, geraadpleegd op 2 november 2016
  • Differential Diagnoses, http://emedicine.medscape.com/article/235839-differential-diagnoses#showall, geraadpleegd op 2 november 2016
  • Ehrlichia, http://www.tekenbeetziekten.nl/ehrlichia/, geraadpleegd op 2 november 2016
  • Ehrlichiosis, https://medlineplus.gov/ency/article/001381.htm, geraadpleegd op 2 november 2016
  • LCI-richtlijn Anaplasmose en Ehrlichiose, http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Professioneel_Praktisch/Richtlijnen/Infectieziekten/LCI_richtlijnen/LCI_richtlijn_Anaplasmose_en_Ehrlichiose, geraadpleegd op 2 november 2016
  • Overview, http://www.tekenbeetziekten.nl/ehrlichia/ , geraadpleegd op 2 november 2016
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Frolicsomepl, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 09-09-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.