Pijn bij het slikken of slikpijn: oorzaken en behandeling

Pijn bij het slikken of slikpijn: oorzaken en behandeling Pijn bij het slikken of slikpijn is een hinderlijke klacht. Slikpijn of pijn bij het slikken komt vaak voor. Meestal is pijn bij het slikken en slikproblemen te wijten aan infecties zoals verkoudheid en griep, of problemen met de slokdarm. Er kunnen ook andere oorzaken in het spel zijn. Slikpijn of pijn bij het slikken duidt op pijn of ongemak tijdens het slikken. Je voelt het hoog in de nek of lager achter het borstbeen. Meestal voelt de pijn als een sterk knijpend of branderig gevoel. Pijn bij het slikken kan in de gehele keel worden gevoeld en soms alleen aan de linkerkant of rechterkant. Slikpijn is soms een symptoom van een ernstige aandoening, maar meestal is er sprake van een relatief onschuldige aandoening. Bij het slikken zijn er veel zenuwen en spieren in de mond, in de keel en in de slokdarm betrokken. Het slikken wordt bij de mens bepaald door de slikreflex.

Pijn bij het slikken

Pijn bij het slikken of slikpijn komt relatief vaak voor. Mensen van alle leeftijden kunnen er last van krijgen. Dit symptoom heeft veel mogelijke oorzaken. Pijn bij het slikken of slikpijn is over het algemeen een symptoom van een infectie of een allergische reactie. Raadpleeg je arts als de pijn hevig is of als deze pijn interfereert met eten, drinken of ademhalen.

Pijn bij het slikken / Bron: Piotr Marcinski/Shutterstock.comPijn bij het slikken / Bron: Piotr Marcinski/Shutterstock.com

Oorzaken van slikpijn

Veel voorkomende oorzaken

De meest voorkomende oorzaken van pijn bij het slikken zijn:

Minder vaak voorkomende oorzaken

Andere mogelijke oorzaken van pijnlijk slikken zijn onder meer:

Zeldzame oorzaken

Slechts in zeldzame gevallen kan slikpijn wijzen op bepaalde soorten kanker, zoals keelkanker of slokdarmkanker.

Oorzaken van slikpijn in vogelvlucht

Een aantal oorzaken van slikpijn zijn de volgende.

Verkoudheid en griep

Slikpijn kan soms verband houden met een verkoudheid of griep. In dergelijke gevallen zal pijn bij het slikken vanzelf verdwijnen zodra de verkoudheid of griep opgeklaard is.

Slikpijn door allergie voor katten / Bron: Chiemsee2016, PixabaySlikpijn door allergie voor katten / Bron: Chiemsee2016, Pixabay

Allergie

Wanneer je last hebt van een allergie voor pollen, huisstofmijt of andere stoffen, dan kun je last krijgen van allerlei klachtenw waaronder pijn bij het slikken of slikpijn. Dit ontstaat vanwege irritatie aan het keelgebied.

Candida-infectie

Dit is een schimmelinfectie (gist) die in je mond kan voorkomen. Het kan zich verspreiden en slokdarmklachten veroorzaken, zoals pijnlijk slikken.

Gastro-oesofageale refluxziekte

Bij gastro-oesofageale reflux vloeien maagzuur en enzymen vanuit de maag in de slokdarm, als gevolg waarvan ontstekingen en pijn in de slokdarm ontstaan. Het ontstaat doordat de onderste sluitspier in de slokdarm niet goed sluit. Als gevolg hiervan lekt maagzuur terug in de slokdarm. Dit kan gepaard gaan met pijnlijk slikken, samen met andere symptomen, zoals brandend maagzuur of pijn op de borst.

Hiv

Slokdarmproblemen komen vaak voor bij mensen met hiv. Een Candida-infectie de meest voorkomende oorzaak. Soms kunnen antiretrovirale middelen die worden gebruikt om hiv te behandelen zure reflux veroorzaken. Dit kan dan leiden tot andere symptomen zoals slikpijn.

Zweren

Zweren kunnen opduiken in je mond, keel of slokdarm (slokdarmzweer), evenals de maag (maagzweer). Zweren kunnen ook worden veroorzaakt door onbehandelde refluxklachten. Het langdurig gebruik van ontstekingsremmende geneesmiddelen, zoals ibuprofen kan het risico op maagzweren vergroten.

Vreemd lichaam

Vreemde lichamen die vastzitten in de bekleding van de keel of slokdarm, evenals objecten die deze gebieden gedeeltelijk of volledig afsluiten, kunnen leiden tot pijn bij het slikken. Een obstructie van de keel zal ook van invloed zijn op de ademhaling. Kleine en scherpe vreemde voorwerpen die de bekleding van de keel of slokdarm beschadigen, zoals visgraten, zijn veel voorkomende oorzaken.

Medische behandeling

Slikpijn kan ook worden veroorzaakt door medische behandelingen, zoals bestralingstherapie voor kanker. Sommige voorgeschreven medicijnen kunnen ook leiden tot pijnlijk slikken.

Kanker

Soms is chronisch pijnlijk slikken een vroeg teken van slokdarmkanker. Dit wordt veroorzaakt door tumoren die zich in de slokdarm ontwikkelen. Slokdarmkanker kan ontstaan ​​door langdurig roken, alcoholmisbruik of aanhoudende brandend maagzuur. Het kan ook erfelijk zijn.

Hoofdpijn / Bron: Andresr/Shutterstock.comHoofdpijn / Bron: Andresr/Shutterstock.com

Symptomen: keelpijn, oorpijn en hoesten

Afhankelijk van de oorzaak, kan pijn bij het slikken gepaard gaan met de volgende klachten:

Complicaties van pijnlijk slikken

Aandoeningen die pijn bij het slikken veroorzaken, kunnen leiden tot complicaties zoals een verslechtering van bacteriële of virale infecties, verlies van smaak, dat tijdelijk of permanent kan zijn en gezwollen lymfeklieren in de nek, waardoor het moeilijk kan zijn om je hoofd te draaien of om met je hoofd achterover te leunen.

Zelfzorg

Om de slikpijn te verzachten is het belangrijk om langzaam te eten en het voedsel goed te kauwen. Eet eventueel gepureerd voedsel of vloeibaar voedsel als vast voedsel moeilijk door te slikken is. Vermijd erg koud of erg warm voedsel als dit de symptomen verergert

Huisarts onderzoekt de keel / Bron: BravissimoS/Shutterstock.comHuisarts onderzoekt de keel / Bron: BravissimoS/Shutterstock.com

Onderzoek en diagnose

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

Wanneer je bij je huisarts langsgaat, is het van belang dat je elk symptoom waar je last van hebt vermeldt. Je moet de huisarts ook vertellen of eventuele symptomen nieuw zijn of erger worden. Als je al je klachten beschrijft, kan de arts de oorzaak van de slikpijn achterhalen. De huisarts kan aan je vragen of je pijn hebt bij het doorslikken van vaste stoffen, vloeistoffen of beide. Of de pijn constant aanwezig of juist komt en gaat. Of er sprake is van keelpijn of dat je het gevoel hebt dat er een brok in je keel zit. Of je irriterende stoffen geïnhaleerd of ingeslikt hebt. Daarnaast zal de huisarts je medische voorgeschiedenis in acht nemen en bekijken of je last hebt van andere gezondheidsproblemen en welke medicijnen je op dit ogenblik neemt. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de huisarts met een speciaal instrument in je keel kijkt. Hij zal ook naar je ademhaling luisteren met een stethoscoop.

Vervolgonderzoek

Als een lichamelijk onderzoek niet voldoende is om een ​​diagnose te stellen, kan de arts bepaalde onderzoeken (laten) uitvoeren, zoals:

Bloedonderzoek

Bloedonderzoek bestaat in het onderhavige geval vaak uit een compleet bloedbeeld. Deze bepaalt de hoeveelheid verschillende soorten bloedcellen in je lichaam. De resultaten kunnen je arts helpen met het bepalen of je lichaam een ​​infectie afweert die wordt veroorzaakt door een virus of bacterie.

MRI-scan / Bron: Istock.com/© james steidlMRI-scan / Bron: Istock.com/© james steidl

MRI-scan of CT-scan

Deze beeldvormende onderzoeken kunnen gedetailleerde beelden opleveren van je keel en slokdarm, zodat de arts kan controleren op eventuele afwijkingen. Deze beeldvormingsonderzoeken kunnen ook worden gebruikt om de aanwezigheid van tumoren in de keel te detecteren.

Uitstrijkje

Een uitstrijkje uit de keel omvat het nemen van een monster slijm uit de achterkant van je keel. Deze test kan controleren op de aanwezigheid van bepaalde soorten organismen in de keel die een infectie kunnen veroorzaken.

Sputumcultuur

Een sputumcultuur bestaat uit het verkrijgen van een monster van sputum of slijm en het testen op de aanwezigheid van bepaalde organismen. Deze eenvoudige, pijnloze test kan je arts helpen bepalen of een infectie de pijn bij het slikken veroorzaakt.

Contrastvloeistof bij röntgenfoto’s

Onderzoek van de slokdarm kan gedaan worden met röntgenfoto's met behulp van contrastvloeistof (barium). Middels dit onderzoek kan de arts een tumor, een vernauwing of een ontsteking van de binnenwand opsporen. De arts kan tevens het slikproces rechtstreeks op de monitor volgen.

Medicatie bij pijn bij het slikken / Bron: Stevepb, PixabayMedicatie bij pijn bij het slikken / Bron: Stevepb, Pixabay

Behandeling van pijnlijk slikken

Behandeling van pijn bij het slikken varieert en is afhankelijk van de oorzaak van de pijn.

Medicijnen

De huisarts zal waarschijnlijk antibiotica voorschrijven om bacteriële infecties van de keel, amandelen of slokdarm te behandelen. De arts kan je een mondwater geven dat je keel verdooft terwijl je orale antibiotica gebruikt. Het gaat hierbij om lidocaïne voor in de mond. Dit wordt gebruikt bij pijn in de mondholte of slokdarm. Dit middel verdooft de pijn gedurende korte tijd. Bij ernstige pijn kan een keelspray de pijn verdoven. Je arts kan ook anti-inflammatoire geneesmiddelen voorschrijven om ontstekingen in de slokdarm, keel of amandelen te verminderen.

Operatie

Als je vaak last hebt van pijn bij het slikken vanwege een terugkerende tonsillitis met opgezwollen en rode keelamandelen waarbij soms witte stippen en pus zichtbaar wordt, of als de tonsillitis niet reageert op medicatie, dan kan de arts een operatie aanbevelen om je amandelen te verwijderen. Deze operatie wordt een tonsillectomie genoemd. Het is een poliklinische procedure, wat betekent dat je dezelfde dag nog naar huis kunt.

Huismiddeltjes tegen pijn bij slikken

Maagzuurremmers

Vrij verkrijgbare maagzuurremmers kunnen gebruikt worden voor een kortdurende behandeling van reflux symptomen, zoals brandend maagzuur en zure oprispingen, bij volwassenen. De arts zal echter medicijnen voorschrijven die specifiek zijn ontworpen om symptomen te verlichten als je last hebt van chronische zure reflux of gastro-oesofageale refluxziekte (GERD).

Zelfzorgmaatregelen

Zelfzorgmaatregelen om pijn bij slikken tegen te gaan zijn onder meer:
  • Drink veel vocht. Je blijft daardoor niet alleen gehydrateerd, maar het drinken van ten minste acht glazen water per dag kalmeert en bevochtigt ook je keel.
    Thee met verse gember / Bron: Istock.com/ChamilleWhiteThee met verse gember / Bron: Istock.com/ChamilleWhite
  • Meng 1 theelepel zout in een laagje water en gorgel ermee in de achterkant van je keel. Dit helpt om zwelling en pijn te verlichten.
  • Nip warme vloeistoffen, zoals warm water of thee gemengd met honing en gember, om zwelling en pijn in de keel te verlichten.
  • Vermijd stoffen waarvan bekend is dat ze je keel irriteren. Deze omvatten allergenen, chemicaliën en sigarettenrook.

Adem vochtige lucht in

Een luchtbevochtiger is een machine die water omzet in vocht dat langzaam de lucht vult. Een luchtbevochtiger verhoogt de luchtvochtigheid in een ruimte. Het inademen van deze vochtige lucht kan keelontsteking verlichten en verlichting bieden aan een zere keel. Het nemen van een warme douche heeft een soortgelijk effect.

Thee en kruiden

Bepaalde kruiden kunnen keelpijn verminderen. Voorbeelden zijn salie, zoethout en kamperfoelie. Je kan deze producten kopen bij een drogisterij of natuurvoedingswinkel.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slikpijn (odynofagie): Oorzaken van pijn bij het slikkenSlikpijn (odynofagie): Oorzaken van pijn bij het slikkenOdynofagie duidt op pijn die een patiënt ervaart tijdens een onderdeel van het slikproces. Deze slikpijn is voelbaar in…
Slikklachten: Oorzaken en behandelingSlikklachten: Oorzaken en behandelingDysfagie ( Letterlijk moeilijk eten) komt meestal door een probleem in de slokdarm en minder vaak ligt de oorzaak in de…
Moeilijk slikken: oorzaken & behandeling slikproblemenMoeilijk slikken: oorzaken & behandeling slikproblemenSlikproblemen kunnen verschillende symptomen met zich meebrengen, zoals onder meer het hebben van een schorre keel en he…
Pijn in de keel: oorzaken, symptomen & behandeling keelpijnPijn in de keel: oorzaken, symptomen & behandeling keelpijnIn de koude winterperiode verschijnt bij veel mensen die vervelende keelpijn weer op het voorplan. Het immuunsysteem wor…

Ooginfecties door schimmels: Schimmelinfecties aan ogenOoginfecties door schimmels: Schimmelinfecties aan ogenDe unieke structuur van het menselijk oog en de directe blootstelling van het oog aan de omgeving maakt het kwetsbaar vo…
Ooginfecties door contactlenzen en tips contactlenshygiëneOoginfecties door contactlenzen en tips contactlenshygiëneVeel brildragers verkiezen contactlenzen. Ze corrigeren het gezichtsvermogen, zakken niet van de neus af bij het zweten,…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/Staras
  • Apotheek.nl. lidocaïne in de mond. http://www.apotheek.nl/medicijnen/lidocaine-in-de-mond#wat-doet-lidocaine-in-de-mond-en-waarbij-gebruik-ik-het (ingezien op 27-11-2017)
  • Falk GW, Katzka DA. Diseases of the esophagus. In: Goldman L, Schafer AI, eds. Goldman's Cecil Medicine. 25th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2016:chap 138.
  • Health Hype. Swallowing Pain – Causes of Odynophagia (Painful Swallowing). http://www.healthhype.com/swallowing-pain-causes-of-odynophagia-painful-swallowing.html (ingezien op 9-1-2018)
  • Healthline. Everything You Should Know About Odynophagia. https://www.healthline.com/health/odynophagia (ingezien op 9-1-2018)
  • Healthline. What Causes Pain On Swallowing? https://www.healthline.com/symptom/pain-on-swallowing (ingezien op 17-11-2017)
  • Medicinfo. Röntgenfoto’s, contrastvloeistof en fluoroscopie. https://encyclopedie.medicinfo.nl/rontgenfotos-contrastvloeistof-en-fluoroscopie/1aa97efeaf26495baacb444cfb32345b (ngezien op 27-11-2017)
  • PennState Hershey. Painful swallowing. http://pennstatehershey.adam.com/content.aspx?productId=117&pid=1&gid=003116 (ingezien op 27-11-2017)
  • Wikipedia. Slikken. https://nl.wikipedia.org/wiki/Slikken (ingezien op 27-11-2017)
  • Afbeelding bron 1: Piotr Marcinski/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 2: Chiemsee2016, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Andresr/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 4: BravissimoS/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 5: Istock.com/© james steidl
  • Afbeelding bron 6: Stevepb, Pixabay
  • Afbeelding bron 7: Istock.com/ChamilleWhite
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 16-08-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 16
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.