Te veel suiker (overdosis suiker): symptomen en gevolgen

Te veel suiker (overdosis suiker): symptomen en gevolgen Mensen weten over het algemeen dat suiker niet goed is, maar ze beseffen vaak niet hoeveel gevolgen het kan hebben als je dagelijks te veel suiker inneemt. Als je naar alle dingen in je voeding kijkt die je kunt veranderen, is het verwijderen van geraffineerde of toegevoegde suiker het beste wat je kunt doen. Voedingsdeskundigen suggereren niet dat je stopt met de suikers die van nature voorkomen in vers en bevroren fruit. Integendeel, het gaat om suikers die je aan koekjesdeeg toevoegt of over je havermoutpap sprenkelt. Suiker heeft vele vormen (glucose-fructosestroop, maltose, dextrose, ahornsiroop, bruine suiker, melasse, rietsuiker, honing, etc.), maar het is nog steeds suiker. Fabrikanten doen suiker in talloze verwerkte voedingsmiddelen, waaronder frisdrank, verpakte granen, ijs, gebak, snoep, gearomatiseerde yoghurt, mueslirepen en gedroogde vruchten. Het wordt ook toegevoegd aan producten als saladedressings, ketchup en pastasauzen.
Te veel suiker heeft gevolgen voor de gezondheid / Bron: Umberto Salvagnin, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Te veel suiker heeft gevolgen voor de gezondheid / Bron: Umberto Salvagnin, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Wat is suiker?

Suiker is een zoete stof die tot de koolhydraten behoort. Het komt van nature voor in verschillende voedingsmiddelen, zoals fruit en honing, maar het kan ook kunstmatig geproduceerd worden. Chemisch gezien bestaat suiker voornamelijk uit koolstof, waterstof en zuurstof. Het specifieke type suiker dat het meest bekend is en het vaakst wordt gebruikt, is sacharose. Sacharose of sucrose wordt in het dagelijks taalgebruik tafelsuiker of suiker genoemd. Sacharose is een disacharide, Dit houdt in dat het is opgebouwd uit twee eenvoudige suikermoleculen, namelijk glucose en fructose, die met elkaar verbonden zijn. De chemische formule van sacharose is C12H22O11.

Te veel suiker eten

Anno 2023 gebruikt een gemiddelde Nederlander ongeveer 65 gram suiker per dag, wat neerkomt op grofweg 24 kilo suiker per jaar. Nederlanders eten daarmee te veel suiker. Het menselijk lichaam is niet gemaakt om buitensporige hoeveelheden suiker te consumeren, vooral fructose. Het is eigenlijk een hepatotoxine, een giftige stof (toxine) die de lever aantast, die direct wordt gemetaboliseerd tot vet; factoren die een hele reeks problemen kunnen veroorzaken die verreikende effecten en gevolgen op je gezondheid kunnen hebben.

Zo kan fructose (vruchtensuiker of fruitsuiker, een enkelvoudige suiker die als zoetstof in onder meer koek, snoep en frisdrank wordt gebruikt) gemakkelijk door kankercellen worden gebruikt om hun proliferatie te vergroten; het voedt de kankercellen, bevordert de celdeling en versnelt hun groei, waardoor de kanker zich sneller kan verspreiden. Wetenschappers begrijpen dat kankercellen hun snelle vermenigvuldiging ondersteunen door hun metabolisme opnieuw te bedraden om glucose op te nemen, te fermenteren en lactaat te produceren. Omgekeerd gaan gezonde cellen door met normale celademhaling, een proces waarbij ze glucose opnemen en afbreken in koolstofdioxide en water.[1]

Het eten van te veel suiker draagt ​​bij aan talrijke gezondheidsproblemen, waaronder gewichtstoename, diabetes type 2, tandcariës, metabool syndroom en hartaandoeningen, en zelfs indirect aan kanker vanwege de relatie van bepaalde kankers met overgewicht/obesitas.[2]

Kun je overgevoelig zijn voor suiker (suikerovergevoeligheid)?

Er zijn mensen die beweren overgevoelig te zijn voor suiker. Dit staat bekend als 'suikerovergevoeligheid'. Zij ervaren dan meestal klachten als hoofdpijn en/of vermoeidheid. Er is anno 2023 geen wetenschappelijk bewijs dat suiker deze klachten direct veroorzaakt. Nochtans kan een teveel aan suiker problemen veroorzaken. Overmatige suikerconsumptie, met name fructose, kan leiden tot maag- en darmklachten. Voorts bestaat het risico dat je te weinig andere belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals vitamines, mineralen en vezels. Een tekort aan deze essentiële stoffen kan weer leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn en/of maag-darmklachten.

Hoeveel suiker mag je per dag eten?

Volgens het Diabetesfonds mag een volwassen vrouw mag per dag 50 gram en een volwassen man 60 gram aan zogeheten vrije suikers binnenkrijgen. Vrije suikers zijn alle suikers die door een producent, kok of consument zijn toegevoegd aan de voeding en alle suikers uit honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat. Vrije suikers zijn dus niet de suikers die in groente, fruit en zuivelproducten als melk en yoghurt zitten. Dit zijn van nature aanwezige suikers. In fruit zit vruchtensuiker (fructose) en in melk zit melksuiker (lactose).

In ketchup zit veel suiker / Bron: Visitor7, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)In ketchup zit veel suiker / Bron: Visitor7, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Vrije suikers of toegevoegde suikers

Suikerhoudende dranken, snoep, gebak en gezoete zuivelproducten zijn de belangrijkste bronnen van vrije suikers (of toegevoegde suikers). Maar zelfs hartig voedsel, zoals brood, tomatensaus en eiwitrepen, kunnen suiker bevatten, waardoor het maar al te gemakkelijk is om een ​​overschot aan suiker binnen te krijgen. Om het nog ingewikkelder te maken, is het zo dat toegevoegde suikers soms moeilijk te vinden zijn op voedingsetiketten, omdat ze kunnen worden vermeld onder een aantal namen, zoals glucosestroop, agave nectar, palmsuiker, rietsap of sucrose. Hoe het ook wordt genoemd, suiker is suiker, en het kan op verschillende manieren een negatieve invloed hebben op je lichaam.

Gevolgen van een overdosis suiker

In tegenstelling tot overdoseringen van veel stoffen, leidt een overdosis suiker niet tot acute vergiftigingsverschijnselen, hoewel ze in extreme gevallen uitdroging kan veroorzaken, wat een waaier aan klachten kan geven. In plaats daarvan leidt een overdosis suiker tot twee afzonderlijke problemen: te hoge bloedsuikerspiegel en overconsumptie van calorieën. Elk van deze zijn geassocieerd met bepaalde verschijnselen.

Suikerpiek

Wanneer je een suikerpiek ervaart van een overdosis suiker, zul je een lekker gevoel of een warm gevoel krijgen. Je handen kunnen gaan trillen en je lichaam kan tremoren ervaren. Soms lijkt het of je druk of hyperactief wordt na het eten van veel suiker of snoep.

Vermoeidheid door een suikerdip / Bron: Istock.com/BartekSzewczykVermoeidheid door een suikerdip / Bron: Istock.com/BartekSzewczyk

Suikerdip of suikercrash

Wanneer er te veel suiker in het bloed zit, zal je alvleesklier insuline afgeven, dat door je lichaam circuleert en de cellen vertelt om suiker uit het bloed te verwijderen. Je alvleesklier gaat in overdrive om deze disbalans op te lossen. Uiteindelijk ga je snel van een hoge bloedsuikerspiegel naar een lage bloedsuikerspiegel omdat de alvleesklier de insuline blijft signaleren om de suiker op te nemen, nog ver voorbij het evenwichtspunt. Dit leidt tot vermoeidheid, zwakte, prikkelbaarheid en honger bij het ingaan van de suikerarme toestand. Dit is de zogenaamde suikerdip of suikercrash.

Extra vetopslag

Nadat de cellen de suiker uit de bloedbaan hebben gehaald, moeten ze er iets mee doen. Normaal gesproken worden kleine hoeveelheden suiker gebruikt voor brandstof, maar als er een te grote hoeveelheid is, wordt het in vetcellen opgeslagen voor later gebruik. Herhaaldelijke overdoses van suiker leidt dus tot extra vetopslag.

Verminderde werking van het immuunsysteem

Een overmatige hoeveelheid suiker in je lichaam verlaagt op enig moment het functioneren van je immuunsysteem.[3] Je witte bloedcellen bestrijden bacteriën niet zo effectief wanneer snelle of eenvoudige suikers in grote hoeveelheden door je worden geconsumeerd. Het is het meest opvallend 30 minuten tot 5 uur na consumptie. Als je snoepjes eet terwijl je gestrest bent, zal dit je kans op ziek worden vergroten. De combinatie van stress en eenvoudige suiker zal je immuunsysteem drastisch verminderen. De uitzondering hierop is als de suiker de vorm heeft van complexe koolhydraten of zetmeel. Deze vormen hebben dit effect op het immuunsysteem niet.

Symptomen van te veel suiker

Hersenen

Het eten van suiker geeft je hersenen een goed gevoel door een chemische stof genaamd dopamine, wat verklaart waarom je eerder om een ​​snoepreep hunkert om 3 uur 's middags dan een appel of een wortel. Omdat hele voedingsmiddelen zoals fruit en groenten er niet voor zorgen dat de hersenen zoveel dopamine afgeven, hebben je hersenen steeds meer suiker nodig om hetzelfde euforische gevoel te krijgen.

Ligging van de Nucleus accumbens / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Ligging van de Nucleus accumbens / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Net als drugs triggert suiker de afgifte van dopamine in de nucleus accumbens. Op de lange termijn verandert je suikerconsumptie feitelijk de genexpressie en beschikbaarheid van dopaminereceptoren in zowel de middenhersenen als de frontale cortex. Suiker verhoogt specifiek de concentratie van dopamine receptor D1, maar vermindert een andere dopaminereceptor genaamd D2, dat een remmende werking heeft. Regelmatige suikerconsumptie remt ook de werking van de dopaminetransporter, een eiwit dat dopamine uit de synaps pompt en terug in het neuron nadat het afgevuurd is. Kortom, dit betekent dat herhaalde toegang tot suiker na verloop van tijd leidt tot langdurige dopamine-signalering, grotere excitatie van de beloningsroutes van de hersenen en een behoefte aan nog meer suiker om alle dopamine-receptoren van de middenhersenen te activeren zoals voorheen. De hersenen worden tolerant voor suiker en je hebt steeds meer nodig om dezelfde 'suikerniveau' te bereiken.

Stemming

Af en toe een snoepje of koekje kan je een snelle energieboost geven door je bloedsuikerspiegel snel te verhogen. Wanneer deze niveaus dalen terwijl je cellen de suiker opnemen, kun je je zenuwachtig en angstig voelen (de gevreesde suikercrash). Maar als je te vaak in de snoeppot grijpt, begint suiker je humeur te beïnvloeden. Een te hoge suikerinname wordt geassocieerd met een groter risico op depressie bij volwassenen.

Tanden

De bacteriën in de tandplak zetten suiker om in zuur en deze zuren tasten je glazuurlaag aan wat kan resulteren in gaatjes

Gewrichten

Als je gewrichtspijn hebt, is dat een goede reden om minder suiker te eten. Het is gebleken dat het eten van veel suiker pijn in de gewrichten verergert vanwege de ontsteking die het in het lichaam veroorzaakt. Zo kunnen mensen met reumatoïde artritis erg veel baat hebben bij een dieet met weinig suikers.[4]

Huid

Een ander neveneffect van een ontsteking: het leidt tot snellere huidveroudering. Suiker hecht zich aan eiwitten in je bloedbaan en creëert schadelijke moleculen die 'AGE's' (Advanced Glycation Endproducts) worden genoemd. Deze moleculen versnellen de huidveroudering. Er is aangetoond dat ze collageen en elastine in je huid beschadigen; eiwitvezels die je huid stevig en jeugdig houden. Het resultaat? Rimpels en een uitgezakte huid.

Normale lever en vervette lever / Bron: Alila Medical Media/Shutterstock.comNormale lever en vervette lever / Bron: Alila Medical Media/Shutterstock.com

Lever

Niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) is de hepatische manifestatie van het metabool syndroom; de stijgende prevalentie loopt parallel met de toename van obesitas en diabetes. Van oudsher wordt gedacht dat dit het resultaat is van overvoeding en een sedentaire levensstijl, maar in 2023 suggereert bewijs evenwel dat diëten rijk aan suiker (uit sucrose en/of high-fructose corn syrup (HFCS, glucose-fructosestroop) niet alleen het risico op NAFLD verhoogt, maar ook niet-alcoholische steatohepatitis (NASH).[5]

Hart- en bloedvaten

Wanneer je te veel suiker eet, kan de extra insuline in je bloedbaan je bloedvaten beschadigen. Dit kan leiden tot hartaandoeningen, hartaanvallen en beroertes. De inname van minder suiker kan helpen de bloeddruk te verlagen, een belangrijke risicofactor voor hartziekten. Bovendien hebben mensen die veel toegevoegde suikers eten (waarbij ten minste 25% van hun calorieën afkomstig is van toegevoegde suikers) twee keer zoveel kans om te overlijden aan hartziekten als diegenen wiens dieet minder dan 10% van de totale calorieën uit toegevoegde suiker bestaat.

Alvleesklier

De alvleesklier produceert insuline en glucagon, die het suikergehalte van het lichaam op peil houden. Als je veel te veel suiker eet of drinkt, dan vergroot dit de kans op overgewicht en dit geeft een grotere kans op diabetes type 2. Je lichaam reageert niet meer goed op insuline en je alvleesklier begint nog meer insuline te produceren. Uiteindelijk zal je overwerkte alvleesklier het afleggen en je bloedsuikerspiegel zal stijgen, waardoor je diabetes type 2 diabetes ontwikkelt.

Nieren

Als je diabetes hebt, kan te veel suiker leiden tot nierschade. De nieren spelen een belangrijke rol bij het filteren van je bloed. Als de glucosespiegel in het bloed te hoog blijft (en bij diabetes mellitus zit er meer glucose in het bloed) en boven de nierdrempel* komt, zullen de nieren het overtollige suiker zoveel mogelijk proberen uit te scheiden in de urine. Hierdoor moet je vaak plassen. Dit verhoogde suikergehalte trekt namelijk extra vocht aan door de osmotische waarde**. Door het suiker in de urine wordt er dus veel meer urine geproduceerd en uitgeplast dan normaal. Als het ongecontroleerd blijft, kan diabetes de nieren beschadigen, waardoor ze hun werk niet kunnen doen en dit kan leiden tot nierfalen.

(*) Er is een maximale hoeveelheid glucose die uit de voorurine gehaald kan worden, hetgeen de nierdrempel wordt genoemd. Bij een bepaalde concentratie zullen de nieren de stof gaan uitscheiden.
(**) De osmotische waarde geeft aan hoeveel opgeloste stoffen aanwezig zijn in een bepaalde vloeistof. Des te hoger de osmotische waarde van een oplossing des te groter is de zuigkracht (aan vrije watermoleculen die zich eraan binden) van de oplossing.

Dikker worden door te veel suiker eten / Bron: Istock.com/VladimirFLoydDikker worden door te veel suiker eten / Bron: Istock.com/VladimirFLoyd

Lichaamsgewicht

Hoe meer suiker je eet, hoe zwaarder je zult wegen. Overmatig eten van ongezond voedsel en met suikers gezoete frisdrankconsumptie is gekoppeld aan gewichtstoename, omdat het een belangrijke en onnodige bron van calorieën met weinig of geen voedingswaarde oplevert.

Seksuele gezondheid

Een veel voorkomende bijwerking van chronisch hoge suikerniveaus in de bloedbaan is dat het mannen impotent kan maken. Dit komt omdat het je bloedsomloop beïnvloedt, die de bloedstroom door je lichaam regelt en goed moet werken om een ​​erectie te krijgen en te behouden.

Suiker en hoofdpijn

Snelle schommelingen van de bloedsuikerspiegel veroorzaakt door het eten van te veel suiker kan soms hoofdpijn veroorzaken. Deze 'suikerhoofdpijn' kan variëren in ernst. Voor sommige mensen met migraine, kan suikerhoudend voedsel een trigger zijn. Fluctuaties in je glucosespiegel beïnvloeden je hersenen meer dan enig ander orgaan. Deze stijgingen en dalingen kunnen hoofdpijn tot gevolg hebben. De hoofdpijn veroorzaakt door glucose en je hersenen zijn ook gerelateerd aan hormonen geactiveerd door suikerniveaus.

Misselijk en buikpijn door te veel suiker / Bron: Istock.com/WavebreakmediaMisselijk en buikpijn door te veel suiker / Bron: Istock.com/Wavebreakmedia

Misselijk door suiker

Als je last hebt van misselijkheid, braken, buikpijn of een opgeblazen gevoel na het eten van suikerrijke voedingsmiddelen, kunnen je symptomen mogelijk worden toegeschreven aan hoe je lichaam suiker verdraagt. Als je een plotselinge daling in energie, hoofdpijn of duizeligheid ervaart, kunnen je symptomen wijzen op hoe je suiker omzet nadat het lichaam het verteert. Er zijn een aantal redenen waarom je je kort na het nuttigen van suikerachtig voedsel ziek en ellendig voelt, zoals:

Dyspepsie

Het kan zijn dat je last hebt van dyspepsie, vooral als je in korte tijd veel suiker eet. Hoewel braken het vaakst wordt geassocieerd met dit type dyspepsie, is het ook verantwoordelijk voor een breed scala aan symptomen, waaronder hoofdpijn, buikpijn en een opgeblazen gevoel. Zelfs als je denkt dat het 'gewoon dyspepsie' is, moet je nooit negeren hoe je je voelt. Pijn en ongemak is de manier waarop je lichaam zegt dat er iets mis is en de klachten kunnen ook wijzen op een onderliggend probleem.

Fructose-intolerantie

Bij een fructose malabsorptie treden er klachten op na het eten van producten met fructose. Fructose malabsorptie is een aandoening waarbij je lichaam fructose niet op de juiste manier kan opnemen, normaal gesproken met symptomen als buikpijn, diarree, misselijkheid, obstipatie of winderigheid. Fructose komt van nature voor in fruit, vruchtensappen, sommige groenten en honing. Voedsel met een lager fructose-gehalte (bijvoorbeeld bananen, wortels en sperziebonen) kunnen tijdens de maaltijden in kleinere hoeveelheden worden getolereerd. De intensiteit en nadelige effecten kunnen variëren van persoon tot persoon en zelfs van dag tot dag.

Wazig zien / Bron: CHOATphotographer/Shutterstock.comWazig zien / Bron: CHOATphotographer/Shutterstock.com

Bloedsuikerspiegel

Hyperglykemische ontregeling (abnormaal hoge niveaus van suiker in het bloed) kunnen symptomen veroorzaken zoals vermoeidheid, verhoogde dorst, wazig zien en gewichtstoename. Hypoglycemie (lager dan normale bloedglucosespiegels) kan bijvoorbeeld zweten, misselijkheid, beven, duizeligheid, humeurigheid en verwardheid veroorzaken.

Minder suiker binnenkrijgen

Suiker in zijn natuurlijke vorm is niet inherent slecht, zolang het met mate geconsumeerd wordt. Zo zit fructose onder meer in fruit, maar fructose zit ook in ongelofelijk veel sterk bewerkte voeding. Dit is laatste is niet gezond. Als je fruit in zijn geheel eet, krijg je naast fructose ook een waaier aan vitaminen, mineralen en enzymen binnen waardoor de fructose op een goede manier wordt afgebroken. Dit betekent dat je al het bewerkte voedsel waarin fructose zit het beste kunt vermijden. Tot driekwart van het bewerkte voedsel bevat verborgen suikers onder meer dan 60 verschillende namen. Idealiter bestaat 90 procent van de voeding die je eet uit hele voedingsmiddelen en slechts 10 procent of minder aan bewerkte voedingsmiddelen. (Hele voedingsmiddelen ofwel whole foods zijn onbewerkte natuurproducten die je in zijn geheel kunt terugvinden in de natuur.) Je kunt ook overstappen op een volledig plantaardig dieet.

Plantaardig dieet / Bron: Bitt24/Shutterstock.comPlantaardig dieet / Bron: Bitt24/Shutterstock.com
Je kunt het beste de consumptie van geraffineerde koolhydraten en granen ernstig beperken, aangezien ze in je lichaam worden afgebroken tot glucose in je lichaam, waardoor je insulineniveau stijgt en er sneller insulineresistentie ontstaat. Houd, als algemene aanbeveling, je totale fructoseconsumptie onder de 25 gram per dag, inclusief die van heel fruit. Houd in gedachten dat hoewel fruit rijk is aan voedingsstoffen en antioxidanten, ze ook van nature fructose bevatten, en als het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd, dan kan het de insulinegevoeligheid juist verslechteren en je urinezuurwaarden verhogen.

Suiker minderen in eten en drinken

Er zijn meerdere maatregelen die je kunt nemen om te minderen met suiker, waardoor je er veel minder van binnenkrijgt.

Lees voedseletiketten

Je zult snel beseffen hoe vaak suiker aan voedsel wordt toegevoegd als je het op ingrediëntenlijsten opzoekt. Zelfs dingen waarvan je denkt dat ze niet kunstmatig gezoet zijn, zoals tomatensaus, crackers, kruiden en saladedressings, kunnen vol zitten met suiker. Een voedseletiket ontcijferen lijkt wat op hogere wiskunde. Bedenk daarom dat als je voedseletiketten bestudeert, je op zoek moet gaan naar meer dan alleen het woord 'suiker'. Suiker verstopt zich onder verschillende stiekeme namen, waaronder fructose-glucosestroop, gedroogde rietsuikerstroop, invertsuiker (een mengsel van gelijke hoeveelheden glucose en fructose), melasse (een stroopachtig bijproduct van de productie van suiker uit suikerriet of suikerbieten), sucrose (of elk ander woord dat eindigt op '-ose'), bruine rijststroop, honing en ahornsiroop. Deze kunnen afzonderlijk op ingrediëntenlijsten worden vermeld. Zo veel voedingsmiddelen, zelfs schijnbaar gezonde zoals yoghurt en graangewassen, kunnen drie of vier verschillende soorten zoetstof bevatten. Als er meerdere suikers op het etiket verschijnen, is dit een indicatie dat het voedsel minder gezond is dan je denkt.

Kies voor ongezoete producten

Als je eenmaal weet waar suiker zich verbergt, kun je beginnen met het aanbrengen van wijzigingen. Eén strategie is het kopen van voedingsmiddelen het label 'zonder toegevoegde suiker' of 'ongezoet'. Je zult ongezoete versies van veel voorkomende voedingsmiddelen aantreffen bij de meeste supermarkten: zoals ongezoete amandelmelk of sojamelk. Of ongezoete appelmoes en pure havermout.

Beperk suikers en verzadigde vetten / Bron: Syda Productions/Shutterstock.comBeperk suikers en verzadigde vetten / Bron: Syda Productions/Shutterstock.com

Steeds minder suiker gebruiken

Cold turkey stoppen met alle vormen van suiker is voor de meeste mensen niet haalbaar. Je kunt evenwel langzaamaan steeds minder suiker gaan gebruiken. Als je bijvoorbeeld twee klontjes suiker in je koffie doet, stap dan over op één klontje en na na een paar weken stop je er helemaal mee. Meng gezoete yoghurt met een halve portie ongezoete yoghurt en zoet de yoghurt op een gegeven ogenblik met echte fruitstukjes.

Denk aan eiwitten en gezonde vetten

Ongezonde koolhydraten beladen met een berg suiker kan je bloedsuikerspiegel snel doen stijgen (en na een poosje weer even hard doen crashen, waardoor je weer honger hebt). Om deze snelle opkomst en ondergang te minimaliseren, voeg je eiwitten, gezonde vetten en vezels toe aan je maaltijd. Dit kan de bloedsuikerspiegel in je lichaam stabiliseren. Bij het ontbijt betekent dit bijvoorbeeld dat je amandelen toevoegt aan je havermout. Vetten zijn een belangrijke speler omdat ze helpen het langer vol te houden, waardoor je minder suiker nodig hebt. Focus op vetten zoals avocado's, noten, zaden en hart-gezonde oliën zoals olijfolie, walnotenolie en kokosolie.

Let op met aspartaam

Wanneer je je suikerinname verlaagt, kunt je in de verleiding komen om over te schakelen op kunstmatige suikers om toch een zoete smaak er behouden. Kijk evenwel uit met aspartaam. Er is onderzoek gedaan onder muizen. Aspartaam ​​blokkeert het enzym dat overgewicht voorkomt.[6] Een van de afbraakproducten van aspartaam ​​is fenylalanine (afgekort tot Phe of F) een remmer van een darmenzym dat intestinale alkalische fosfatase (IAP) wordt genoemd en van IAP is aangetoond dat het obesitas, diabetes en metaboolsyndroom helpt voorkomen. Er is anno 2023 onderzoek nodig onder mensen, want wat is waargenomen bij muizen is mogelijk niet van toepassing bij mensen.

Drink bij voorkeur geen frisdrank / Bron: Leemonton/Shutterstock.comDrink bij voorkeur geen frisdrank / Bron: Leemonton/Shutterstock.com

Vermijd frisdrank

Het vermijden van frisdrank is een goed idee, maar dat is niet de enige drank vol suiker zit. Zelfs drankjes die als gezond worden beschouwd zoals vruchtensappen, bevatten vaak meer suiker dan je zou mogen hebben op een hele dag.

Voeg meer smaak toe

Vanilleboon en vanille-extract, kruiden en citruszaden kunnen zoetheid aan voedingsmiddelen toevoegen zonder dat je suiker gebruikt, en met nul calorieën. Bestel een ongezoete caffè latte en voeg smaak toe met cacao of vanillepoeder. Sla de gearomatiseerde havermout over en voeg zoetheid toe met kaneel, nootmuskaat en gember. Het mooie is dat kaneel van nature de bloedsuikerspiegel reguleert, wat helpt om je eetlust onder controle te houden.

Suiker tijdens de zwangerschap

Uit onderzoek blijkt dat kinderen van wie de moeders tijdens de zwangerschap veel suiker en suikervervangers consumeren, of zelf een hoog suikerverbruik hadden gedurende de vroege kinderjaren, te maken hebben met slechtere leer- en geheugenvaardigheden.[7] Fruitconsumptie van kinderen had echter gunstige effecten en werd geassocieerd met hogere cognitieve scores.

Suiker tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, PixabaySuiker tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, Pixabay
In dit onderzoek dat in het American Journal of Preventive Medicine werd gepubliceerd, analyseerden onderzoekers gegevens van meer dan 1.000 zwangere vrouwen van 1999 tot 2002 die deelnamen aan Project Viva, een longitudinale onderzoeksstudie van vrouwen en kinderen. Daarnaast heeft het team ook de voeding van de volgende nakomelingen van de vrouw en hun cognitie op driejarige leeftijd beoordeeld en opnieuw op zevenjarige leeftijd. De resultaten toonden aan dat slechtere cognitieve vaardigheden in de kindertijd verband hielden met moeders die tijdens hun zwangerschap suikerrijke voeding gebruikten of doordat kinderen tijdens de eerste levensjaren grotere hoeveelheden suiker consumeerden. Deze cognitieve tekortkomingen werden het meest opgemerkt in niet-verbale vermogens om problemen op te lossen, het verbale (werk)geheugen, evenals verminderde intelligentie.

De consumptie van light frisdrank tijdens de zwangerschap ging ook gepaard met slechtere cognitieve vaardigheden bij kinderen, wat suggereert dat zelfs suikeralternatieven vergelijkbare nadelige effecten kunnen hebben. De consumptie van fruit in de vroege kinderjaren was echter geassocieerd met hogere cognitieve scores op verschillende gebieden, waaronder receptieve woordenschat. Fruitconsumptie werd ook geassocieerd met betere visueel-motorische vaardigheden in de vroege kindertijd en verbale intelligentie in het midden van de kindertijd. Hetzelfde effect werd echter niet gezien voor de consumptie van vruchtensap.

Noten:
  1. Peeters K, Van Leemputte F, Fischer B, Bonini BM, Quezada H, Tsytlonok M, Haesen D, Vanthienen W, Bernardes N, Gonzalez-Blas CB, Janssens V, Tompa P, Versées W, Thevelein JM. Fructose-1,6-bisphosphate couples glycolytic flux to activation of Ras. Nat Commun. 2017 Oct 13;8(1):922. doi: 10.1038/s41467-017-01019-z.
  2. Karen Basen-Engquist and Maria Chang. Obesity and Cancer Risk: Recent Review and Evidence. Curr Oncol Rep. 2011 Feb; 13(1): 71–76.
  3. Albert Sanchez J. L. Reeser H. S. Lau P. Y. Yahiku R. E. Willard P. J. McMillan S. Y. Cho A. R. Magie U. D. Register. Role of sugars in human neutrophilic phagocytosis. The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 26, Issue 11, 1 November 1973, Pages 1180–1184, https://doi.org/10.1093/ajcn/26.11.1180
  4. Darlington LG. Dietary therapy for arthritis. Rheumatic Diseases Clinics of North America17(2):273-286, 1991.
  5. Jensen T, Abdelmalek MF, Sullivan S, Nadeau KJ, Green M, Roncal C, Nakagawa T, Kuwabara M, Sato Y, Kang DH, Tolan DR, Sanchez-Lozada LG, Rosen HR, Lanaspa MA, Diehl AM, Johnson RJ. Fructose and sugar: A major mediator of non-alcoholic fatty liver disease. J Hepatol. 2018 May;68(5):1063-1075. doi: 10.1016/j.jhep.2018.01.019. Epub 2018 Feb 2.
  6. Gul SS, Hamilton AR, Munoz AR, Phupitakphol T, Liu W, Hyoju SK, Economopoulos KP, Morrison S, Hu D, Zhang W, Gharedaghi MH, Huo H, Hamarneh SR, Hodin RA. Inhibition of the gut enzyme intestinal alkaline phosphatase may explain how aspartame promotes glucose intolerance and obesity in mice. Appl Physiol Nutr Metab. 2017 Jan;42(1):77-83. doi: 10.1139/apnm-2016-0346. Epub 2016 Nov 18.
  7. Cohen JFW, Rifas-Shiman SL, Young J, Oken E. Associations of Prenatal and Child Sugar Intake With Child Cognition. Am J Prev Med. 2018 Jun;54(6):727-735. doi: 10.1016/j.amepre.2018.02.020. Epub 2018 Apr 16.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Natuurlijk mooi met SuikerSuiker is een ideaal ingrediënt om een gevoelige en droge huid mee te scrubben: suiker is zachter dan zout maar heeft ev…
Minder suiker etenMinder suiker etenWe doen het bijna allemaal: te veel suiker eten. De meeste mensen krijgen dagelijks een gigantische hoeveelheid aan suik…
Afvallen: hoeveel suiker zit er in je drinken?Afvallen: hoeveel suiker zit er in je drinken?Iedereen weet dat het eten van suiker niet verstandig is wanneer je wilt afvallen. Suiker is een echte dikmaker. Toch zi…
Afvallen: tips om minder suiker te etenAfvallen: tips om minder suiker te etenWanneer je wilt afvallen, is het wellicht verstandig om eens goed te kijken naar de hoeveelheid suiker die je binnen kri…

Onbedoeld gewichtverlies: Onverklaarbaar verlies van gewichtOnbedoeld gewichtverlies: Onverklaarbaar verlies van gewichtDiverse factoren bepalen het gewicht van een persoon: de calorie-inname, het activiteitsniveau, de algemene gezondheid,…
Flauwvallen (syncope): Tijdelijk verlies van bewustzijnFlauwvallen (syncope): Tijdelijk verlies van bewustzijnBij het flauwvallen (syncope) verliest een patiënt plotseling en tijdelijk het bewustzijn. Een syncope treedt op wanneer…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Romain Behar, Wikimedia Commons (Publiek domein/bewerkt)
  • Albert Sanchez J. L. Reeser H. S. Lau P. Y. Yahiku R. E. Willard P. J. McMillan S. Y. Cho A. R. Magie U. D. Register. Role of sugars in human neutrophilic phagocytosis. The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 26, Issue 11, 1 November 1973, Pages 1180–1184, https://doi.org/10.1093/ajcn/26.11.1180
  • Biologielessen. Osmotische waarde. https://biologielessen.nl/index.php/a-10/1646-osmotische-waarde (ingezien op 29-4-2020)
  • Cohen JFW, Rifas-Shiman SL, Young J, Oken E. Associations of Prenatal and Child Sugar Intake With Child Cognition. Am J Prev Med. 2018 Jun;54(6):727-735. doi: 10.1016/j.amepre.2018.02.020. Epub 2018 Apr 16.
  • Darlington LG. Dietary therapy for arthritis. Rheumatic Diseases Clinics of North America17(2):273-286, 1991.
  • Diabetes Fonds. Kun je overgevoelig zijn voor suiker? https://www.diabetesfonds.nl/over-eten/veelgestelde-vragen-suiker/kun-je-overgevoelig-zijn-voor-suiker (ingezien op 24-5-2023)
  • Diabetes Fonds. Wat is suiker? https://www.diabetesfonds.nl/over-eten/veelgestelde-vragen-suiker/wat-is-suiker (ingezien op 24-5-2023)
  • Gul SS, Hamilton AR, Munoz AR, Phupitakphol T, Liu W, Hyoju SK, Economopoulos KP, Morrison S, Hu D, Zhang W, Gharedaghi MH, Huo H, Hamarneh SR, Hodin RA. Inhibition of the gut enzyme intestinal alkaline phosphatase may explain how aspartame promotes glucose intolerance and obesity in mice. Appl Physiol Nutr Metab. 2017 Jan;42(1):77-83. doi: 10.1139/apnm-2016-0346. Epub 2016 Nov 18.
  • http://www.iflscience.com/brain/here-s-what-happens-your-brain-when-you-give-sugar-lent/
  • https://www.health.com/nutrition/sugar-cancer-risk
  • https://www.aarp.org/health/healthy-living/info-2018/give-up-sugar-fd.html
  • https://www.webmd.com/diet/features/how-sugar-affects-your-body
  • https://articles.mercola.com/sugar-side-effects.aspx
  • https://www.healthline.com/nutrition/too-much-sugar
  • https://www.rd.com/health/diet-weight-loss/too-much-sugar/
  • http://www.kenniscentrumsuiker.nl/actueel?catid=0&id=138
  • https://www.diabetesfonds.nl/minder-suiker/veelgestelde-vragen/hoeveel-suiker-mag-je-per-dag
  • https://www.diabetesfonds.nl/minder-suiker/veelgestelde-vragen/wat-is-fructose
  • https://www.healthline.com/health/headache/sugar-headache#hypoglycemia-vs-hyperglycemia
  • https://www.livestrong.com/article/242637-side-effects-of-a-sugar-overdose/
  • https://healthfully.com/signs-symptoms-sugar-overdose-8314782.html
  • https://www.washingtonpost.com/national/health-science/eating-too-much-sugar-can-hurt-your-health-and-for-some-its-actually-addictive/2017/12/15/3853d3e8-de8b-11e7-bbd0-9dfb2e37492a_story.html?noredirect=on&utm_term=.71fad00fea27
  • https://www.health.com/health/gallery/0,,20809521,00.html
  • https://www.nu.nl/gezondheid/4355803/mogelijke-verklaring-averechtse-werking-veel-lightproducten.html
  • http://www.actiononsugar.org/sugar-and-health/sugar-and-obesity/
  • https://www.yellowpages.ca/tips/why-do-i-feel-sick-after-eating-sugar/
  • Karen Basen-Engquist and Maria Chang. Obesity and Cancer Risk: Recent Review and Evidence. Curr Oncol Rep. 2011 Feb; 13(1): 71–76.
  • Jensen T, Abdelmalek MF, Sullivan S, Nadeau KJ, Green M, Roncal C, Nakagawa T, Kuwabara M, Sato Y, Kang DH, Tolan DR, Sanchez-Lozada LG, Rosen HR, Lanaspa MA, Diehl AM, Johnson RJ. Fructose and sugar: A major mediator of non-alcoholic fatty liver disease. J Hepatol. 2018 May;68(5):1063-1075. doi: 10.1016/j.jhep.2018.01.019. Epub 2018 Feb 2.
  • Peeters K, Van Leemputte F, Fischer B, Bonini BM, Quezada H, Tsytlonok M, Haesen D, Vanthienen W, Bernardes N, Gonzalez-Blas CB, Janssens V, Tompa P, Versées W, Thevelein JM. Fructose-1,6-bisphosphate couples glycolytic flux to activation of Ras. Nat Commun. 2017 Oct 13;8(1):922. doi: 10.1038/s41467-017-01019-z.
  • Wikipedia. Glucosedrempel. https://nl.wikipedia.org/wiki/Glucosedrempel (ingezien op 29-4-2020)
  • Wikipedia. Glucosurie. https://nl.wikipedia.org/wiki/Glucosurie (ingezien op 29-4-2020)
  • Afbeelding bron 1: Umberto Salvagnin, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Visitor7, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Istock.com/BartekSzewczyk
  • Afbeelding bron 4: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 5: Alila Medical Media/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 6: Istock.com/VladimirFLoyd
  • Afbeelding bron 7: Istock.com/Wavebreakmedia
  • Afbeelding bron 8: CHOATphotographer/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 9: Bitt24/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 10: Syda Productions/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 11: Leemonton/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 12: Zerocool, Pixabay
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 10-10-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 43
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.