Chemosis: Zwelling van de conjunctiva (oogbindvlies)

Chemosis: Zwelling van de conjunctiva (oogbindvlies) Chemosis is een ernstige oogontsteking die ontstaat door irritatie van de ogen. De aandoening treedt op wanneer de bekleding van de oogleden en het oogbindvlies (conjunctiva) zwelt. Chemosis wordt meestal veroorzaakt door allergieën, maar kan ook ontstaan door virale of bacteriële infecties, of andere factoren. Het oogbindvlies krijgt hierdoor een gelatineachtig uiterlijk en de patiënt kan problemen ondervinden met het gezichtsvermogen. De behandeling omvat zowel zelfzorgmaatregelen als medicatie. Soms is chemosis het gevolg van een ernstige allergische reactie, wat een medische noodsituatie vormt omdat de symptomen levensbedreigend kunnen zijn. De prognose is doorgaans goed als de oogarts een effectieve behandeling toepast gericht op de onderliggende oorzaak van chemosis.

Oorzaken van chemosis: Allergieën en ooginfecties

De primaire oorzaak van de ernstige oogontsteking is irritatie. Diverse mogelijke factoren kunnen oogirritatie veroorzaken.

Rode ogen bij conjunctivitis / Bron: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Rode ogen bij conjunctivitis / Bron: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Allergieën

Allergieën (allergische reacties door contact met uitlokkende stoffen) spelen een rol bij irritatie van de ogen en chemosis. Seizoensgebonden allergieën of allergische reacties op huisdieren zijn belangrijke oorzaken. Huidschilfers van dieren (bijvoorbeeld huidschilfers van honden) en pollen kunnen waterige ogen en/of rode ogen veroorzaken. Deze aandoening staat bekend als allergische conjunctivitis. Allergieën kunnen zowel conjunctivitis (oogbindvliesontsteking) als chemosis veroorzaken.

Angio-oedeem

Chemosis van de conjunctiva (oogbindvlies) kan soms gepaard gaan met angio-oedeem. Bij angio-oedeem, een vorm van allergische reactie, ontstaan herhalende aanvallen van voorbijgaand jeukend oedeem van de huid en/of slijmvliezen. In tegenstelling tot netelroos (huidziekte met jeukende bultjes op het huidoppervlak), treedt de zwelling bij angio-oedeem op onder de huid.

Ooginfecties

Ooginfecties, zoals virale of bacteriële conjunctivitis of mucormycose (een agressieve schimmelinfectie die ook de ogen kan treffen), kunnen eveneens chemosis veroorzaken bij sommige patiënten.

Andere ooggerelateerde factoren

Chemosis kan ook optreden na cataractchirurgie. Andere oogaandoeningen die chemosis kunnen veroorzaken zijn de oogaandoening van Graves (bij een te snel werkende schildklier, hyperthyreoïdie), acuut glaucoom, panoftalmitis, orbitale cellulitis, gonorroe conjunctivitis (ooginfectie overgedragen via geslachtsgemeenschap), dacryocystitis (traanzakontsteking) en een rhabdomyosarcoom van de oogkas. Het te vaak of te hard wrijven in de ogen kan ook chemosis veroorzaken.

Andere aandoeningen

Een obstructie (verstopping) van de bovenste vena cava (holle ader), wat kan leiden tot zwelling in het gezicht, kan soms ook chemosis veroorzaken. Andere mogelijke oorzaken zijn onder andere een trombose van de holle sinus (sinustrombose), een carotis-caverneuze fistel, clusterhoofdpijn (plotse, eenzijdige en pijnlijke hoofdpijn), trichinellose (worminfectie met symptomen in maag, darmen en spieren), systemische lupus erythematosus en urticaria (netelroos).

Symptomen: Zwelling van het oogbindvlies (conjunctiva)

Sommige patiënten ervaren alleen ontstekingsverschijnselen zonder andere symptomen. Bijkomende symptomen kunnen zijn:

Bij een ernstige allergische reactie is onmiddellijke medische zorg vereist. Hierbij kan de patiënt een verhoogde hartslag (tachycardie), een piepende ademhaling en een gezwollen keel ervaren, wat kan leiden tot ademhalingsproblemen.

Diagnose en onderzoeken

Allereerst verstrekt de patiënt informatie aan de oogarts over zijn klachten en mogelijke allergieën. De oogarts diagnosticeert de aandoening vervolgens via een uitgebreid oogonderzoek. Bij vermoeden van een tumor kan de oogarts een biopsie uitvoeren.

Behandeling

De behandeling richt zich voornamelijk op de onderliggende oorzaak van chemosis. Dit kan via zelfzorgmaatregelen en professionele medische zorg.

Zelfzorg

Koele kompressen worden aanbevolen om pijn en ontsteking te verlichten. De patiënt wordt geadviseerd om tijdens de behandeling geen contactlenzen te dragen om verdere irritatie te voorkomen. Daarnaast dient de patiënt zoveel mogelijk uit de buurt te blijven van bekende allergenen, zoals pollen, huidschilfers van huisdieren en rook.

Professionele medische zorg

De arts vermindert de zwelling door ontstekingsremmende medicatie voor te schrijven. Ook kunsttranen kunnen de symptomen verlichten. Antihistaminica worden voorgeschreven bij allergieën. Bij bacteriële conjunctivitis zal de arts antibiotische zalf of oogdruppels voorschrijven, die de patiënt moet gebruiken volgens de correcte oogdruppelrichtlijnen.

Prognose

De vooruitzichten zijn afhankelijk van de oorzaak en de ernst van chemosis. Als de arts de onderliggende oorzaak effectief behandelt, herstelt de patiënt doorgaans volledig.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Homeopathie: Bindvliesontsteking (conjunctivitis)De conjunctiva is de dunne, doorzichtige bekleding die de oogballen en de binnenkant van de oogleden bedekt. Infecties,…
Oogproblemen bij AIDS (Acquired Immunodeficiency Syndrome)Oogproblemen bij AIDS (Acquired Immunodeficiency Syndrome)AIDS of het verworven immuundeficiëntie syndroom is het gevolg van een besmetting door het humaan immunodeficiëntie viru…
Conjunctivitis (pink eye), een ontsteking van de conjunctivaConjunctivitis (pink eye), een ontsteking van de conjunctivaConjunctivitis is een ontsteking van de conjunctiva, dit is de slijmvlieslaag die de binnenkant van de oogleden en de bu…
Gezwollen slapen: Zwelling van slaap aan zijkant van hoofdGezwollen slapen: Zwelling van slaap aan zijkant van hoofdAan beide zijkanten van het hoofd bevindt zich de slaap. Soms ontstaat er een letsel aan de slaap, waardoor deze gaat op…

Rillingen na blootstelling aan koude of gepaard met koortsRillingen na blootstelling aan koude of gepaard met koortsBij rillingen gebeurt een herhaaldelijke spanning en ontspanning van de spieren. De term "rillingen" verwijst vaak naar…
Branchioom: Goedaardige tumor onder huid aan zijkant van nekBranchioom: Goedaardige tumor onder huid aan zijkant van nekEen branchioom is een goedaardige tumor dat zich meestal onder de huid aan de zijkant van de nek vormt. Dit gezwel bevat…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Gabriel Petrovay, Wikimedia Commons (CC0.0)
  • Chemosis, http://mddk.com/chemosis.html, geraadpleegd op 9 juli 2016
  • Chemosis, https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003038.htm, geraadpleegd op 9 juli 2016
  • Chemosis of Conjunctiva, http://healthtools.aarp.org/health/chemosis, geraadpleegd op 9 juli 2016
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010, geraadpleegd op 9 juli 2016
  • Diagnosing Conjunctival Problems, http://patient.info/doctor/diagnosing-conjunctival-problems, geraadpleegd op 9 juli 2016
  • Afbeelding bron 1: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 19-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.