Angiosarcoom: Kwaadaardig bloedvatgezwel (vorm van kanker)

Angiosarcoom: Kwaadaardig bloedvatgezwel (vorm van kanker) Een angiosarcoom is een zeldzame en zeer variabele vorm van kanker die zich ontwikkelt uit de cellen die van de bloedvatwanden. De meestal agressieve kanker is mogelijk in elk lichaamsdeel, maar komt het vaakst voor in de huid (vaak de hoofdhuid en het gezicht), de borst, de lever, de milt en andere organen. De symptomen zijn zeer variabel en afhankelijk van de aangetaste locatie. Vaak gebeurt de diagnose vrij laat omdat een kleine tumor veelal geen symptomen veroorzaakt. De behandeling gebeurt aan de hand van een operatie in combinatie met chemotherapie en/of radiotherapie.

Epidemiologie angiosarcoom

Emedine meldt dat ongeveer 50% van de angiosarcomen verschijnen in het hoofd- en halsgebied, maar dat ze niettemin 0,5% van hoofd- en halskanker uitmaakt. Een angiosarcoom treft vrouwen en mannen meestal in gelijke aantallen. Een angiosarcoom op de huid komt (cutaan angiosarcoom) komt echter dubbel zo vaak bij mannen dan bij vrouwen voor. De ziekte kent ook geen raciale voorliefde. Kinderen krijgen zelden te maken met een angiosarcoom.

Oorzaken kwaadaardig bloedvatgezwel

In de meeste gevallen is de oorzaak van een sarcoom (kanker in bindweefsel) niet bekend. De tumoren ontwikkelen zich soms als een complicatie van een reeds bestaande aandoening of behandeling.

Risicofactoren tumor: vaak lymfoedeem

De meest bekende risicofactor van een angiosarcoom is chronisch lymfoedeem. Lymfoedeem is de medische term voor een zwelling van een gebied van het lichaam als gevolg van de ophoping van vocht, wat vaak te zien is onder de armen bij patiënten die een radicale mastectomie hebben ondergaan enkele jaren eerder (volledige verwijdering van de borst na borstkanker). Maar lymfoedeem verschijnt ook bij een infectie, bij een trauma of bij een aangeboren afwijking. Een angiosarcoom treedt eveneens op als gevolg van de blootstelling aan radiotherapie. Patiënten met aids krijgen de tumor vaker. Een angiosarcoom is daarbovenop geassocieerd met carcinogenen (kankerverwekkende stoffen) zoals vinylchloride, arseen (arsenicum) en thoriumdioxide. Tot slot vormen vreemde materialen in het lichaam een risicofactor, bijvoorbeeld plastic prothesemateriaal, staal, chirurgische materialen enzovoort.

Locatie en symptomen

Een angiosarcoom presenteert zich op veel verschillende manieren omdat de tumor diverse organen aantast.

Borst

Onder de borst ontstaat een snelgroeiende tastbare massa die niet gevoelig is en meestal ook niet pijnlijk aanvoelt. De tumoren groeien vaak diep in het borstweefsel en veroorzaken een diffuse borstvergroting met bijbehorende blauwachtige verkleuring van de huid.

Bot

Een angiosarcoom van het bot groeit soms op meerdere botten van dezelfde extremiteit die vaak gezwollen en vergroot is. De patiënt ervaart pijn en gevoeligheid aan het getroffen gebied. Botfracturen treden mogelijk op.

Huid

Veelal zijn ouderen getroffen en bevinden cutane angiosarcomen zich op het hoofd en de nek. Wanneer de kanker zich op de huid bevindt, dan verschijnt een huidinfectie, een blauwe plek of een paarskleurig huidletsel (huidzweer) dat niet geneest (slechte wondgenezing). De huidletsels bloeden soms en de patiënt ervaart ook pijn door de tumor. Het gezwel valt soms te voelen of zien als een knobbel. De tumor, die steeds groeit, is meestal doch niet altijd pijnlijk en heeft een grootte van meestal meer dan vijf centimeter in diameter.

Lever

Diverse niet-specifieke symptomen ontstaan, zoals vermoeidheid / kankervermoeidheid, gewichtsverlies, en pijn in de rechterbovenhoek van de buik.

Longen

De symptomen die gepaard gaan met een angiosarcoom in de longen zijn pijn op de borst, bloedig sputum (slijm), gewichtsverlies, hoesten en ademhalingsproblemen.

Pijn op de borst komt voor bij een angiosarcoom in de longen / Bron: Pexels, PixabayPijn op de borst komt voor bij een angiosarcoom in de longen / Bron: Pexels, Pixabay
Weke delen
Een weke delen angiosarcoom treft de ledematen of de buik. Bloedingen, bloedarmoede (anemie), een hematoom (een bloeduitstorting door bloed buiten bloedvaten), en gastro-intestinale bloedingen zijn de belangrijkste symptomen van deze meestal snelgroeiende tumoren waarbij de aangrenzende lymfeklieren vergroot zijn (gezwollen lymfeklieren).

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk onderzoek

Meestal geeft een lichamelijk onderzoek geen opvallende bevindingen weer, tenzij de tumor te zien en voelen is.

Diagnostisch onderzoek

De arts voert naast een lichamelijk onderzoek, ook beeldvormende onderzoeken uit om de tumor te identificeren en hierover meer informatie te krijgen. Dit gebeurt via een röntgenfoto (radiografie), een CT-scan, een MRI-scan en/of een PET-scan. De arts verkrijgt hiermee informatie over de plaats en grootte van de tumor, en de mogelijke uitzaaiingen (metastasen) van de ziekte in het lichaam. Een definitieve diagnose gebeurt aan de hand van een biopsie, waarbij de arts een klein stukje van de tumor uit het lichaam verwijdert. Dit laat hij dan door een patholoog microscopisch bekijken en hij onthult dan de aanwezigheid van een angiosarcoom.

Differentiële diagnose

Volgende aandoeningen komen in aanmerking voor de differentiële diagnose van een angiosarcoom omdat de symptomenreeks gelijkaardig is:

Behandeling tumoren

De behandeling van een angiosarcoom is afhankelijk van de plaats en omvang van de tumor en de medische voorgeschiedenis van de patiënt. De behandeling bestaat uit chemotherapie, chirurgie, radiotherapie of een combinatie van deze behandelingen. De arts verwijdert normaal gesproken eerst de tumor via een operatie. Daarnaast krijgt de patiënt chemotherapie en/of radiotherapie en dit voor of na de operatie. Dankzij de onderzoeksresultaten weet de arts precies wanneer hij welke behandeling of welke combinatie hij moet geven. De patiënt krijgt bovendien regelmatig controlebezoeken bij de arts.

Prognose

De meeste angiosarcoom zijn hooggradige tumoren die agressief en snelgroeiend zijn, maar sommige tumoren zijn wel laaggradig die minder agressief zijn en langzaam groeien. Vaak gebeurt de diagnose echter laat waardoor de vooruitzichten minder goed zijn. De vijfjaarsoverleving bedraagt bij agressieve tumoren 20%. Tumoren die niet chirurgisch niet volledig te verwijderen zijn, keren vaak terug, zaaien vervolgens snel uit en leiden tot een slechte prognose. De prognose is beter voor patiënten met een kleine tumor met duidelijk zichtbare randen. Een laaggradig angiosarcoom van de borst heeft tevens een betere prognose dan andere angiosarcomen.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het angiosarcoom, een vorm van kankerHet angiosarcoom, een vorm van kankerEen sarcoom is een kwaadaardige tumor die ontstaat in steun en bindweefsel. Hiervan zijn meer dan 50 verschillende varia…
Kanker: leverkankerEr zijn twee soorten leverkanker: primaire en secundaire leverkanker. Primaire leverkanker betekent dat de kanker in de…
Tumoren, oftewel kankerTumoren, oftewel kankerTegenwoordig hoor je veel om je heen over mensen die kanker hebben (gehad). Het woord ‘kanker’ heeft dezelfde werking al…
Metastasering carcinoom, symptomen en behandelingMetastasering carcinoom, symptomen en behandelingEen carcinoom is een kwaadaardig gezwel, ook wel woekering of tumor genoemd. Wanneer dit kwaadaardig is spreken we ook w…

Oogproblemen bij een beroerte: Schade aan gezichtsvermogenOogproblemen bij een beroerte: Schade aan gezichtsvermogenNa een beroerte voert een arts verschillende lichamelijke en neurologische onderzoeken uit. Maar veelal verliest hij hie…
Ziekte van Binswanger: Progressieve neurologische aandoeningZiekte van Binswanger: Progressieve neurologische aandoeningDe ziekte van Binswanger is een progressieve neurologische aandoening die meestal voorkomt bij ouderen. De ziekte is het…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mufidpwt, Pixabay
  • Angiosarcoma, http://www.curesarcoma.org/patient-resources/sarcoma-subtypes/angiosarcoma/, geraadpleegd op 29 september 2016
  • Angiosarcoma, http://www.dermnetnz.org/topics/angiosarcoma/, geraadpleegd op 29 september 2016
  • Angiosarcoma, https://sarcoma.org.uk/sarcoma-types/angiosarcoma, geraadpleegd op 29 september 2016
  • Clinical Presentation, http://emedicine.medscape.com/article/276512-clinical-presentation#showall, geraadpleegd op 29 september 2016
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010, geraadpleegd op 29 september 2016
  • Differential Diagnoses, http://emedicine.medscape.com/article/276512-differential-diagnoses#showallgeraadpleegd op 29 september 2016
  • Overview, http://emedicine.medscape.com/article/276512-overview#showall, geraadpleegd op 29 september 2016
  • What is angiosarcoma?, http://sarcomahelp.org/angiosarcoma.html, geraadpleegd op 29 september 2016
  • Afbeelding bron 1: Pexels, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 06-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.