Infectieuze colitis: Ontsteking dikke darm met diarree

Infectieuze colitis: Ontsteking dikke darm met diarree Infectieuze colitis is een aandoening waarbij de dikke darm (colon) ontstoken raakt door een infectie. Deze ontsteking kan leiden tot plotselinge, ernstige buikpijn en diarree, de meest kenmerkende symptomen van infectieuze colitis. Tijdige diagnose en behandeling door een arts zijn cruciaal om levensbedreigende complicaties te voorkomen. De arts zal doorgaans een ontlastings- en bloedonderzoek uitvoeren om de oorzaak van de infectie vast te stellen. Geneesmiddelen, gecombineerd met voldoende vochtinname, helpen meestal om de klachten te verlichten, wat leidt tot een goede prognose bij de meeste patiënten. Een goede hygiëne kan het risico op deze vervelende darmaandoening aanzienlijk verminderen.

Oorzaken van infectieuze colitis

Bacteriën

Infectieuze colitis kan worden veroorzaakt door verschillende bacteriën. Plotselinge, ernstige diarree kan ontstaan door het consumeren van besmet voedsel met bacteriën zoals Escherichia coli, Salmonella, Shigella, Yersinia of Campylobacter (buikkrampen, koorts en diarree). Een infectie met Clostridium difficile (ook bekend als C. diff) kan ook leiden tot infectieuze colitis. Deze bacterie is normaal gesproken aanwezig in de dikke darm, maar bij een verstoring van de normale darmflora, bijvoorbeeld door overmatig gebruik van antibiotica, kan C. difficile overgroeien en toxinen produceren die ontsteking in de dikke darm veroorzaken.

Virussen

Virale infecties kunnen ook infectieuze colitis veroorzaken, hoewel virale colitis relatief zeldzaam is. Dit type colitis komt vaker voor bij patiënten met een verzwakt immuunsysteem, zoals bij degenen die chemotherapie ondergaan of lijden aan aids. Het rotavirus (verantwoordelijk voor diarree en braken bij baby's en jonge kinderen), Norwalkvirus en cytomegalovirus zijn bekende virale veroorzakers van infectieuze colitis.

Schimmels

Schimmelinfecties, zoals die veroorzaakt door Candida albicans, kunnen ook leiden tot colitis, vooral bij patiënten met een verzwakt immuunsysteem.

Parasieten

Infectieuze colitis kan ook worden veroorzaakt door parasieten, vaak als gevolg van voedselvergiftiging door besmet voedsel. De meest voorkomende parasiet is Entamoeba histolytica, die kan worden overgedragen via besmet water. Andere parasieten die infectieuze colitis kunnen veroorzaken zijn Giardia lamblia en Cryptosporidium, die waterige diarree en braken kunnen veroorzaken.

Besmetting

De meeste gevallen van infectieuze colitis zijn besmettelijk, hoewel sommige vormen niet besmettelijk zijn.

Risicofactoren voor infectieuze colitis

Het risico op infectieuze colitis is verhoogd voor mensen die wonen of werken in zorginstellingen of kinderdagverblijven. Slechte handhygiëne is ook een risicofactor. Mensen die reizen naar gebieden met slechte sanitaire voorzieningen lopen een verhoogd risico. Andere risicofactoren zijn het drinken van vervuild water, het eten van besmet voedsel, recent antibioticagebruik en een verzwakt immuunsysteem.

Symptomen: Buikpijn en diarree

Infectieuze colitis leidt tot ontsteking en irritatie van de dikke darm, wat resulteert in een variëteit aan symptomen die afhankelijk zijn van de oorzaak van de infectie. Veelvoorkomende symptomen zijn:

Diagnose en onderzoeken

Sommige symptomen van infectieuze colitis kunnen lijken op die van de griep, waardoor patiënten soms geen medische hulp zoeken. Bij aanhoudende buikpijn en een opgeblazen gevoel is het echter belangrijk om onmiddellijk een arts te raadplegen. De arts zal de klachten noteren en een grondig onderzoek uitvoeren. Een typerend symptoom van infectieuze colitis is een geschiedenis van bloederige diarree met een dringende behoefte om te ontlasten, vaak enkele uren na een maaltijd. Meestal zijn aanvullende onderzoeken nodig, zoals een ontlastingsonderzoek en een bloedonderzoek, om de oorzaak van de ontsteking vast te stellen en een passende behandeling te bepalen.

Voldoende vochtinname is cruciaal om uitdroging te voorkomen. / Bron: Clker Free Vector Images, PixabayVoldoende vochtinname is cruciaal om uitdroging te voorkomen. / Bron: Clker Free Vector Images, Pixabay

Behandeling van infectieuze colitis

De behandeling van infectieuze colitis hangt af van de oorzaak van de infectie. De arts kan antibiotica (voor bacteriële infecties), antimycotica (voor schimmelinfecties) of antivirale middelen (voor virale infecties) voorschrijven. Pijnstillers en koortsverlagende middelen kunnen worden gegeven bij ernstige symptomen. Het is cruciaal om voldoende vocht en zout in te nemen om uitdroging te voorkomen. Misselijkheid en braken zijn minder frequent maar kunnen optreden, vooral bij patiënten met een gevoelige spijsvertering. Bij ernstige waterige diarree en braken is ziekenhuisopname mogelijk nodig om intraveneus vocht toe te dienen. Bij ernstige of langdurige bloedingen kunnen ijzersupplementen worden voorgeschreven voor de behandeling van ferriprieve anemie (bloedarmoede door ijzertekort). Het is belangrijk om geen medicijnen te nemen om de diarree te stoppen, omdat dit de symptomen kan verergeren en het risico op vertraagde darmbewegingen of een toxisch megacolon kan verhogen. Bij ernstige rectale bloedingen kan een bloedtransfusie nodig zijn.

Goede handhygiëne is essentieel voor preventie. / Bron: Gentle07, PixabayGoede handhygiëne is essentieel voor preventie. / Bron: Gentle07, Pixabay

Preventie van infectieuze colitis

Er zijn verschillende maatregelen die kunnen helpen om infectieuze colitis te voorkomen:

Handhygiëne: Het is belangrijk om goede handhygiëne toe te passen voor en na het eten, na toiletbezoeken, na het verschonen van luiers en na contact met dieren. Het gebruik van warm water en zeep wordt aangeraden.
Voedselveiligheid: Groenten en fruit, evenals snijplanken, messen, borden en ander eetgerei, moeten grondig worden gewassen. Theedoeken, sponsjes en andere schoonmaakmiddelen moeten wekelijks in heet water worden gewassen. Eten moet goed worden gekookt of gebakken, waarbij eieren stevig gekookt moeten zijn. Het gebruik van een vleesthermometer kan helpen om te verzekeren dat vlees goed is doorgebakken.
Waterveiligheid: Zorg voor schoon drinkwater en drink voldoende om uitdroging te voorkomen.

Prognose en complicaties

Infectieuze colitis heeft vaak een goede prognose, vooral bij tijdige behandeling. Bij symptomen zoals plotseling gewichtsverlies, plasproblemen, zwakte, duizeligheid, vermoeidheid, een lage bloeddruk (hypotensie), verwardheid of onregelmatige ademhaling is medische hulp nodig. Ook bij symptomen die langer dan dertig dagen aanhouden of ernstige symptomen, is het belangrijk om medisch advies in te winnen. Indien onbehandeld, kan infectieuze colitis leiden tot ernstige complicaties zoals een snelle hartslag (tachycardie), ernstige rectale bloedingen, aambeien en bloedarmoede (anemie).

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezondheid: De ziekte van Crohn en Colitis UlcerosaGezondheid: De ziekte van Crohn en Colitis UlcerosaDe ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa zijn aandoeningen die betrekking hebben op het spijsverteringskanaal. De darmwan…
De darmziekte collagene of microscopische colitisDe darmziekte collagene of microscopische colitisCollagene colitis (ook wel microscopische colitis of colitis collagenosa genoemd) is een weinig voorkomende ziekte die e…
Colitis ulcerosa: symptomen, diagnose, behandeling, oorzaakColitis ulcerosa: symptomen, diagnose, behandeling, oorzaakColitis ulcerosa (CU) is een ziekte waarbij het slijmvlies van de dikke darm chronisch in ontstoken. Deze ontsteking doe…
Colitis ulcerosa: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseColitis ulcerosa: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseColitis ulcerosa is een chronische ontsteking van de dikke darm met vorming van zweren. De aandoening begint meestal op…

Gezwollen tong: oorzaken van een dikke, opgezwollen tongGezwollen tong: oorzaken van een dikke, opgezwollen tongEen gezwollen tong of zwelling van de tong kan optreden als gevolg van ontsteking van de tong, bekend als glossitis, de…
Lumbale spondylose: Veroudering van wervelkolom in onderrugLumbale spondylose: Veroudering van wervelkolom in onderrugLumbale spondylose is een chronische aandoening waarbij de botten van de wervelkolom, met name in de onderrug, slijtage…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipart-Vectors, Pixabay
  • Geraadpleegd op 9 mei 2017:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Colitis (cont.), http://www.emedicinehealth.com/colitis/page3_em.htm
  • Infectious Colitis – Causes and Treatment, http://www.healthhype.com/infectious-colitis-causes-treatment.html
  • Infectious Colitis Signs & Symptoms, http://www.livestrong.com/article/234698-infectious-colitis-signs-symptoms/
  • Infectious colitis, https://www.drugs.com/cg/infectious-colitis.html
  • Infectious colitis: Causes, symptoms, and treatment tips, http://www.belmarrahealth.com/infectious-colitis-causes-symptoms-treatment-tips/
  • Is Colitis Contagious?, http://www.medicinenet.com/is_colitis_contagious/article.htm
  • Afbeelding bron 1: Clker Free Vector Images, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Gentle07, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.