Infectieuze colitis: Ontsteking dikke darm met diarree

Infectieuze colitis: Ontsteking dikke darm met diarree Infectieuze colitis is een aandoening waarbij het hoofdgedeelte van de dikke darm (colon) ontstoken is. Plotseling (ernstige) pijn in de onderbuik en diarree zijn de meest kenmerkende symptomen van infectieuze colitis. De darmziekte moet de arts snel behandelen, want anders ontstaan levensbedreigende complicaties. Hiervoor moet hij eerst een ontlastings- en bloedonderzoek uitvoeren om de oorzaak te achterhalen. Geneesmiddelen in combinatie met vochtinname doen bij het grootste deel van de patiënten de klachten verbeteren, waardoor de prognose meestal goed is. Een goede hygiëne vermindert tot slot het risico op deze vervelende darmaandoening.

Oorzaken darmziekte

Bacteriën

Plotse hevige diarree ontstaat mogelijk als gevolg van het consumeren van voedsel dat besmet is met de bacteriën Escherichia coli, Salmonella, Shigella, Yersinia of Campylobacter (buikkrampen, koorts en diarree). Ook een infectie met C. difficile of C. diff resulteert mogelijk in infectieuze colitis. De bacterie Clostridium difficile bevindt zich in de dikke darm en is een normaal onderdeel van de darmflora. Wanneer de normale darmflora echter door overmatig antibioticagebruik vernietigd wordt, ontstaat een overgroei van C. diff. Hierdoor komen toxinen vrij wat leidt tot een ontsteking in de dikke darm.

Virussen

Virussen zijn mogelijk ook de boosdoener van infectieuze colitis, al is virale colitis wel zeldzaam. Dit type infectieuze colitis komt voornamelijk voor bij patiënten met een verzwakt immuunsysteem, bijvoorbeeld bij patiënten die chemotherapie nemen of lijden aan aids. Het rotavirus (diarree en braken bij baby's en jonge kinderen), Norwalkvirus en cytomegalovirus zijn bekende veroorzakers van de ziekte.

Schimmels

Colitis die het gevolg is van schimmels, zoals van Candida albicans, is meestal ook geassocieerd bij patiënten met een zwak immuunsysteem.

Parasieten

Infectieuze colitis is vaak gekoppeld met een voedselvergiftiging (diarree door inname van besmet voedsel), waarbij een infectie van de maag en het rectum plaatsvindt. De meest voorkomende oorzaak hiervan is het consumeren van besmet water waarin zich de parasiet Entamoeba histolytica bevindt. Andere parasieten die leiden tot infectieuze colitis omvatten Giardia lamblia en Cryptosporidium (waterige diarree en braken door parasiet).

Besmetting

Infectieuze colitis is meestal besmettelijk, maar een paar vormen zijn niet besmettelijk.

Risicofactoren infectieuze colitis

Wonen of werken in een zorginstelling verhoogt het risico op infectieuze colitis. Dit geldt eveneens voor een kinderdagverblijf waar een kind naartoe gaat. Daarnaast is een slechte handhygiëne een risicofactor. Mensen die reizen naar een gebied met slechte sanitaire voorzieningen, krijgen tevens meer kans op de ziekte. Andere verhogende risicofactoren zijn het drinken van vervuild water of het eten van besmet voedsel, recent antibioticagebruik en een verzwakt immuunsysteem.

Symptomen: Buikpijn en diarree

Het hoofdgedeelte van de dikke darm is gezwollen en geïrriteerd bij infectieuze colitis. De ziekte kent variabele symptomen, afhankelijk van de oorzaak. Meestal komt een combinatie van volgende klachten tot stand:

Diagnose en onderzoeken

Sommige symptomen zijn niet-specifiek en doen denken aan de griep, waardoor patiënten niet altijd een arts bezoeken. Bij aanhoudende pijn en een opgeblazen gevoel is het echter belangrijk om meteen een arts te raadplegen. De arts noteert de klachten. Eén van de typerende symptomen van infectieuze colitis is een geschiedenis van bloederige diarree met urgentie, vooral enkele uren na een maaltijd. Meestal is echter bijkomend onderzoek nodig in de vorm van een ontlastingsonderzoek en een bloedonderzoek. Door deze extra onderzoeken komt de arts de oorzaak van de ontsteking te weten, hetgeen nodig is voor het opstellen van een gepaste behandeling.

Voldoende vocht innemen is nodig om uitdroging te voorkomen / Bron: Clker Free Vector Images, PixabayVoldoende vocht innemen is nodig om uitdroging te voorkomen / Bron: Clker Free Vector Images, Pixabay

Behandeling aandoening

Bij infectieuze colitis zet de arts antibiotica (geneesmiddelen tegen bacteriën), antimycotica (geneesmiddelen tegen schimmels) of antivirale middelen (geneesmiddelen tegen virussen) in. Pijnstillersen koortsverlagende geneesmiddelen zijn inzetbaar bij een ernstig klinisch beeld. De inname van vocht en zout is belangrijk voor het lichaam, zeker bij infectieuze colitis. Misselijkheid en braken komen voorts minder vaak voor dan de andere symptomen, en presenteert zich voornamelijk bij patiënten die gevoelig zijn in de spijsvertering. Waterige diarree in combinatie met braken veroorzaakt snel uitdroging, wat resulteert in gewichtsverlies. Een ziekenhuisopname is hiervoor vereist, zodat de patiënt intraveneus (via een ader) vocht toegediend krijgt. Heeft de patiënt ernstig of langdurig gebloed, dan zijn ijzersupplementen aangewezen voor de behandeling van ferriprieve anemie (bloedarmoede door ijzertekort). Het is bovendien aangewezen om zeker geen medicatie te nemen om de diarree te stoppen, omdat dit de symptomen vaak doen toenemen en dit het risico verhoogt op een vertraagde darmmotiliteit (darmbewegingen) en een toxisch megacolon (gevaarlijke verbreding van de dikke darm). Heeft de patiënt ernstige rectale bloedingen, dan leidt dit tot bloedarmoede waarvoor een bloedtransfusie vereist is.

Een goede handhygiëne is nodig / Bron: Gentle07, PixabayEen goede handhygiëne is nodig / Bron: Gentle07, Pixabay

Preventie van ontsteking dikke darm

Infectieuze colitis valt op enkele manieren te voorkomen. Het is vooral belangrijk om een goede handhygiëne toe te passen voor en na het eten, na een toiletbezoek, na het verschonen van luiers en na het aanraken van dieren. Hierbij is het gebruik van warm water en zeep aanbevolen. Daarnaast is het nodig om groenten en fruit, maar ook snijplanken, messen, borden en ander eetgerei grondig schoon te maken. Theedoeken, sponsjes en andere schoonmaakmiddelen moeten minstens éénmaal per week in heet water gewassen worden. Eten goed doorkoken of bakken is belangrijk. Bij het koken van eieren is het bijvoorbeeld essentieel dat de dooiers stevig zijn bij consumptie. Het gebruik van een vleesthermometer is voorts nuttig om zeker te zijn dat bacteriën gedood zijn. Verder is een geschikte bewaarplaats voor voedsel nodig. Proper water en een voldoende hoeveelheid vocht drinken is tot slot nodig voor het voorkomen van uitdroging.

Prognose en complicaties

Meestal bestaan snelle en doeltreffende oplossingen voor infectieuze colitis. Medische hulp is wel nodig bij plotseling gewichtsverlies, plasproblemen, zwakte, duizeligheid, vermoeidheid, een lage bloeddruk (hypotensie), verwardheid of een onregelmatige ademhaling. Ook wanneer de symptomen langer dan dertig dagen aanhouden of bij ernstige symptomen, is het nodig om medisch advies in te winnen. Onbehandelde infectieuze colitis leidt mogelijk tot een snelle hartslag (tachycardie), en ernstige rectale bloedingen en aambeien, waardoor bloedarmoede (anemie) tot stand komt.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezondheid: De ziekte van Crohn en Colitis UlcerosaGezondheid: De ziekte van Crohn en Colitis UlcerosaDe ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa zijn aandoeningen die betrekking hebben op het spijsverteringskanaal. De darmwan…
De darmziekte collagene of microscopische colitisDe darmziekte collagene of microscopische colitisCollagene colitis (ook wel microscopische colitis of colitis collagenosa genoemd) is een weinig voorkomende ziekte die e…
Colitis ulcerosa: symptomen, diagnose, behandeling, oorzaakColitis ulcerosa: symptomen, diagnose, behandeling, oorzaakColitis ulcerosa (CU) is een ziekte waarbij het slijmvlies van de dikke darm chronisch in ontstoken. Deze ontsteking doe…
Colitis ulcerosa: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseColitis ulcerosa: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseColitis ulcerosa is een chronische ontsteking van de dikke darm met vorming van zweren. De aandoening begint meestal op…

Gezwollen tong: oorzaken van een dikke, opgezwollen tongGezwollen tong: oorzaken van een dikke, opgezwollen tongEen gezwollen tong of zwelling van de tong kan optreden als gevolg van ontsteking van de tong, bekend als glossitis, de…
Lumbale spondylose: Veroudering van wervelkolom in onderrugLumbale spondylose: Veroudering van wervelkolom in onderrugLumbale spondylose is een chronische aandoening waarbij de botten van de wervelkolom slijtage vertonen, meer bepaald van…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: OpenClipart-Vectors, Pixabay
 • Geraadpleegd op 9 mei 2017:
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Colitis (cont.), http://www.emedicinehealth.com/colitis/page3_em.htm
 • Infectious Colitis – Causes and Treatment, http://www.healthhype.com/infectious-colitis-causes-treatment.html
 • Infectious Colitis Signs & Symptoms, http://www.livestrong.com/article/234698-infectious-colitis-signs-symptoms/
 • Infectious colitis, https://www.drugs.com/cg/infectious-colitis.html
 • Infectious colitis: Causes, symptoms, and treatment tips, http://www.belmarrahealth.com/infectious-colitis-causes-symptoms-treatment-tips/
 • Is Colitis Contagious?, http://www.medicinenet.com/is_colitis_contagious/article.htm
 • Afbeelding bron 1: Clker Free Vector Images, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Gentle07, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 23-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.