Bultjes op armen: Oorzaken van knobbeltjes op de arm

Bultjes op armen: Oorzaken van knobbeltjes op de arm Af en toe hebben mensen kleine tot grote bultjes op de armen. Deze hebben mogelijk diverse kleuren: huidkleurig, roze, rood, paars, bruin, zwart of wit. Meestal zijn deze zichtbare knobbeltjes het gevolg van een onschuldige huidaandoening die thuis te behandelen is. Pijn, jeuk, een droge huid, een ruwe huid of een schilferende huid zijn enkele symptomen die mogelijk gepaard gaan met knobbeltjes op de arm of armen. Mogelijk zijn de bultjes ook nog op andere lichaamsdelen aanwezig. Bij ernstige of aanhoudende tekenen of bijkomende tekenen is het verstandig om een arts te raadplegen. Soms is namelijk een grondige onderzoek van de huid nodig om de juiste oorzaak te bepalen. Met deze informatie kan de arts namelijk geschikte medicatie of een ander behandelplan samenstellen.

Acne

Acne is een vaak voorkomende huidaandoening veroorzaakt door een ontsteking van de talgklieren. De bultjes bevinden zich vaak in lichaamsdelen die veel olie en zweet produceren, waaronder de schouders en de bovenarmen. Er zijn verschillende soorten acne. Deze veroorzaken mogelijk allen verhoogde rode, gevoelige knobbeltjes. Afhankelijk van het type acne, zijn er verschillende behandelingen beschikbaar. De arts zet lokale tot orale (via de mond ingenomen) medicatie in. Veel reinigingsmiddelen en exfoliators (middelen om dode huidcellen te verwijderen van het huidoppervlak) beperken puistjes tot een minimum en behandelen de rode knobbeltjes.

Allergische reacties en bultjes op de armen

Het gebruik van cosmetica, huidverzorging, haarverzorging en zelfs een wasmiddel leidt mogelijk tot een allergische reactie met bultjes tot gevolg. Patiënten reageren meestal allergisch op de conserveermiddelen in deze productie. Het is aanbevolen om natuurlijke, hypoallergene middelen te kiezen en deze allergenen (uitlokkende stoffen van een allergische reactie) te vermijden.

Eczeem

Eczeem, een chronische huidziekte met een droge huid en jeukende huid, leidt tot irritatie van de poriën en de huid of dermatitis (huidontsteking). De bultjes komen mogelijk overal op het lichaam tot stand, maar vooral op de elleboogplooien of achter de knieën. De huiduitslag is jeukend, roze en droog.

Folliculitis

Folliculitis is een besmettelijke huidziekte waarbij een ontsteking ontstaat van de haarfollikels. De ziekte veroorzaakt rode knobbeltjes, malse steenpuisten en witkopjes. Er zijn twee soorten: met name infectueuze en niet-infectieuze folliculitis. Infectieuze folliculitis is het gevolg van een besmetting met bacteriën, gisten en candida. Niet-infectieuze folliculitis ontstaat door bijvoorbeeld brandwonden, ingegroeide haartjes of een verstopping van de haarzakjes door het gebruik van zware vochtinbrengende middelen.

Symptomen

Pijnlijke rode bultjes die gepaard gaan met folliculitis bevinden zich rond de haarzakjes en veroorzaken mogelijk behoorlijk veel jeuk. Milde gevallen verdwijnen vanzelf, maar ernstige infecties verspreiden zich en vereisen een onmiddellijke medische behandeling.

Behandeling

Een dermatoloog bepaalt het type folliculitis. Hij neemt mogelijk een monster uit het gebied om het onderscheid te maken tussen de verschillende soorten, wat nuttig is om de juiste behandeling voor te kunnen schrijven. Benzoylperoxide of een actueel acnemedicijn is inzetbaar. Bij bacteriële folliculitis is een orale (via de mond ingenomen) en/of lokale antibioticabehandeling nodig. Voor schimmel- of candida-infecties, zet de arts op de huid toegepaste antischimmelcrèmes. Soms schrijft de arts orale antischimmelmedicatie voor.

Granuloma teleangiectaticum

Granuloma teleangiectaticum is een huidziekte waarbij vooral op de huid van de armen, handen en het gezicht gladde, vochtige bultjes ontstaan. Deze bultjes gaan gemakkelijk bloeden doordat zich veel bloedvaten in het gebied bevinden. De goedaardige, niet-besmettelijke huidziekte heeft een onbekende oorzaak maar een eerdere verwonding vormt wel een risicofactor. Indien nodig verwijdert de arts de huidletsels wat mogelijk is op diverse manieren.

Keratosis pilaris

Rode bultjes die aanvoelen als kippenvel wijzen mogelijk op keratosis pilaris. Deze huidaandoening is het resultaat van een opeenhoping van keratine, het harde eiwit dat de huid produceert. Deze algemene huidaandoening is mogelijk een variant van eczeem. De ziekte verschijnt in verschillende vormen en treedt op verschillende leeftijden op. Soms hebben jongere patiënten keratosis pilaris op het gezicht, terwijl ouderen vooral symptomen op hun dijen of bovenarmen hebben. Patiënten met een droge huid, eczeem, hooikoorts of een melanoom (vorm van huidkanker door blootstelling aan de zon) en vrouwen en patiënten met obesitas (zwaarlijvigheid) lopen een groter risico om aan deze huidaandoening te lijden.

Symptomen

Keratosis pilaris presenteert zich als rode bultjes die geen pijn doen of jeuken, maar die ruwaanvoelen. Hoewel de aandoening onschadelijk is, verergert de aandoening mogelijk wel door weersomstandigheden. De huid wordt in de winter een beetje droger, waardoor de bultjes van keratosis pilaris ook ruwer en hobbeliger worden. De rode stippen zijn meer zichtbaar in de zomermaanden.

Behandeling

Het is belangrijk om de huid voldoende vochtig te houden. Producten met een ingrediënt om de keratine af te breken, zijn aanbevolen zoals:
 • alfa-hydroxylzuur
 • een retinoïde (adapaleen, retinol, tazaroteen, tretinoïne)
 • glycolzuur
 • melkzuur
 • salicylzuur
 • ureum

Patiënten gebruiken dit middel best één of twee keer per dag om de huid gladder te maken.

Insectenbeten en bultje op de huid van de arm

Knobbeltjes op de armen zijn soms het resultaat van beten door insecten. De insectenbeten verschijnen mogelijk een lineair patroon en veroorzaken soms een extreem jeukende huid en/of pijn op de plaats van de beet. Steroïde crème vermindert de jeuk. Verder moet de patiënt indien mogelijk maatregelen nemen om de beten te voorkomen, zoals het professioneel laten behandelen van de woning bij de aanwezigheid van bedwantsen, een volledige lichaamsbehandeling met permethrinecrème die de organismen die schurft veroorzaken, doodt.

Andere oorzaken van knobbeltjes op armen

Er zijn ook vele andere oorzaken van de bultjes bekend zoals onder andere:

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bultje op de neus: symptomen, oorzaak en behandelingBultje op de neus: symptomen, oorzaak en behandelingEen bultje op de neus kent vele mogelijke oorzaken. Bij een huidkleurig bultje of knobbeltje op de neus gaat het vaak om…
Rode bultjes op benen en armen: keratosis pilarisRode bultjes op de bovenbenen of armen: het is een onschuldige, cosmetische aandoening die vaak voorkomt. De aandoening…
Knobbeltjes in de borstKnobbeltjes in de borstSommige vrouwen hebben van nature knobbelige borsten. Dit is te wijten aan de opbouw van hun borstweefsel en meestal gee…
Dermatofibroom: bruin-zwart, rood, paars, huidkleurig bultjeDermatofibroom: bruin-zwart, rood, paars, huidkleurig bultjeEen dermatofibroom is een veel voorkomend en goedaardig bruin, grijs, zwart, blauw, geel, rood, paars of huidkleurig bul…

Pityriasis rotunda: symptomen, oorzaken en behandelingPityriasis rotunda: symptomen, oorzaken en behandelingPityriasis rotunda (pityriasis circinata) is een zeldzame ziekte die wordt gekenmerkt door ronde of ovale geschubde, gep…
Psoriasis palmoplantaris: psoriasis handpalmen en voetzolenPsoriasis palmoplantaris: psoriasis handpalmen en voetzolenPsoriasis is een chronische inflammatoire huidziekte waarbij sprake is van duidelijk begrensde, rode, schilferige plaque…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 30 april 2019:
 • Bumps on arms, https://www.mdedge.com/familymedicine/article/109519/dermatology/bumps-arms
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Here's How to Get Rid of Those Tiny Red Bumps on Your Arms, https://www.health.com/skin-conditions/how-to-get-rid-of-bumps-arms
 • How to Get Rid of Bumps on Arms, https://www.top10homeremedies.com/how-to/get-rid-bumps-arms.html
 • Red Bumps on Arms Causes: Itchy, Small, Get Rid, https://tastestylemag.com/red-bumps-on-arms-causes-itchy-small-get-rid/amp/
 • Red Bumps on Arms: How to Identify & Treat Them, https://www.dermstore.com/blog/red-bumps-on-arms/
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.