Urticariële vasculitis: Ontsteking bloedvaten en netelroos

Urticariële vasculitis: Ontsteking bloedvaten en netelroos Urticariële vasculitis is een zeldzame aandoening waarbij ontsteking van de bloedvaten optreedt, gecombineerd met huidletsels die lijken op netelroos. Bij deze aandoening blijven de huidletsels echter langer dan 24 uur zichtbaar, in tegenstelling tot gewone netelroos. Daarnaast kunnen milde tot ernstige systemische symptomen optreden. De diagnose wordt bevestigd door bloedonderzoek en huidbiopsie, en de behandeling bestaat vaak uit medicatie. De vooruitzichten variëren en zijn afhankelijk van de ernst van de ziekte.

Oorzaken van urticariële vasculitis

De meeste gevallen van urticariële vasculitis ontstaan zonder een duidelijke oorzaak. De aandoening kan echter worden geassocieerd met verschillende aandoeningen en factoren:

Indeling

Urticariële vasculitis wordt ingedeeld in twee types:
  • [LI]Normocomplementaire urticariële vasculitis: Bij deze vorm van de aandoening zijn de niveaus van complement-eiwitten in het bloed normaal, zoals bevestigd door bloedonderzoek.[/LI]
  • [LI]Hypocomplementaire urticariële vasculitis: Bij deze vorm zijn de niveaus van complement-eiwitten verlaagd, zoals aangetoond door bloedonderzoek. Dit type is vaak sterk geassocieerd met inflammatoire bindweefselaandoeningen.[/LI]

Symptomen

De symptomen van urticariële vasculitis kunnen variëren van milde huidletsels tot ernstige systemische symptomen die de huid en organen aantasten.

Huid

De huiduitslag bevindt zich vaak op de romp en proximale ledematen. De ontstoken huidletsels lijken op urticaria (netelroos), maar blijven langer dan 24 uur zichtbaar en zijn meestal jeukend, pijnlijk, branderig en/of gevoelig. Blauwe plekken, petechiën (kleine rode puntbloedingen op de huid) of purpura kunnen ook optreden.

Systemische symptomen

Beide types urticariële vasculitis kunnen gepaard gaan met systemische symptomen zoals angio-oedeem (zwelling van diepere huidlagen), buikpijn, pijn op de borst, koorts, gezwollen lymfeklieren, spierpijn, en gewrichtspijn. Soms kunnen ook ademhalingsproblemen zoals hoesten en astma, maag- en darmproblemen zoals braken, diarree en misselijkheid, en symptomen aan de ogen zoals conjunctivitis en overgevoeligheid voor licht, optreden. Ook het hart kan aangetast worden, met aandoeningen zoals pericarditis, en het zenuwstelsel kan betrokken zijn, met symptomen zoals myelitis en perifere neuropathie. Deze systemische symptomen zijn vaak meer uitgesproken bij de hypocomplementaire vorm van de aandoening.

Diagnose en onderzoeken

De diagnose van urticariële vasculitis wordt bevestigd door een huidbiopsie, waarbij ontstoken bloedvaten in de huid worden aangetoond. Een bloedonderzoek is ook noodzakelijk om de diagnose te bevestigen. Voor patiënten met hypocomplementaire urticariële vasculitis en ademhalingsproblemen kan een röntgenfoto van de borstkas (thoraxfoto) nodig zijn.

Een medicamenteuze behandeling kan noodzakelijk zijn / Bron: Stevepb, PixabayEen medicamenteuze behandeling kan noodzakelijk zijn / Bron: Stevepb, Pixabay

Behandeling

Milde symptomen

Bij milde gevallen van urticariële vasculitis kan de behandeling bestaan uit antihistaminica en NSAID's (niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen), zoals ibuprofen, om symptomen te verlichten.

Ernstige symptomen

Bij ernstigere gevallen worden vaak corticosteroïden (krachtige ontstekingsremmers die het immuunsysteem onderdrukken) zoals Prednisolon voorgeschreven. Voor de meer ernstige vormen van urticariële vasculitis kunnen corticosteroïden worden gecombineerd met immunosuppressiva (medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken), zoals Azathioprine, Cyclophosphamide of Mycophenolate Mofetil (CellCept). Indien deze behandeling niet effectief is, kunnen intraveneuze immunoglobuline en anti-cytokine monoklonale antilichamen, zoals rituximab, worden overwogen. In geval van zeer ernstige ziekte kunnen grote doses methylprednisolon of plasmaferese (plasma-uitwisseling) vereist zijn.

Ziekte onder controle houden

Zodra de ziekte onder controle is, kan de arts minder toxische geneesmiddelen voorschrijven om de symptomen verder te beheersen, zoals Azathioprine, Methotrexaat en Mycophenolate Mofetil. Deze worden vaak gecombineerd met lagere doses Prednisolon.

Prognose

De prognose van urticariële vasculitis varieert. Patiënten met de normocomplementaire vorm hebben vaak huidletsels die tot maximaal drie jaar aanhouden, soms met blijvende hyperpigmentatie (bruine of blauwe verkleuring van de huid). Patiënten met geassocieerde aandoeningen ervaren vaak ernstigere en chronische symptomen. De aanwezigheid van systemische symptomen maakt de prognose onvoorspelbaar en afhankelijk van de mate van orgaanschade.

Complicaties

Urticariële vasculitis kan verschillende complicaties met zich meebrengen, afhankelijk van de ernst en duur van de aandoening:
  • Chronische obstructieve longziekte (COPD): Een ernstige complicatie die kan optreden bij patiënten met langdurige urticariële vasculitis is chronische obstructieve longziekte. Deze aandoening leidt tot een langdurige obstructie van de luchtwegen, wat ademhalingsproblemen en een verminderde longfunctie kan veroorzaken.
  • Nierbeschadiging: In zeldzame gevallen kan urticariële vasculitis leiden tot nierproblemen, vooral als er sprake is van ernstige systemische symptomen. Dit kan zich uiten in verminderde nierfunctie of nierinsufficiëntie.
  • Cardiovasculaire problemen: Sommige patiënten kunnen last krijgen van cardiovasculaire complicaties, zoals pericarditis (ontsteking van het hartzakje) of andere hartgerelateerde problemen, die voortkomen uit de systemische ontsteking die gepaard gaat met urticariële vasculitis.
  • Langdurige huidveranderingen: Na de acute fase van urticariële vasculitis kunnen er blijvende huidveranderingen optreden, zoals hyperpigmentatie (donkere verkleuring) of hypopigmentatie (lichte verkleuring), die cosmetische zorgen kunnen veroorzaken.
  • Infecties: Bij gebruik van immunosuppressiva en corticosteroïden om de aandoening te behandelen, kan het risico op infecties toenemen door de onderdrukking van het immuunsysteem.

Preventie van urticariële vasculitis

Hoewel er geen specifieke manier is om urticariële vasculitis volledig te voorkomen, kunnen de volgende maatregelen helpen om het risico te verminderen of de symptomen te beheersen:
  • Vermijden van triggerfactoren: Identificeer en vermijd bekende triggers zoals bepaalde geneesmiddelen of infecties die urticariële vasculitis kunnen uitlokken. Dit kan worden bereikt door zorgvuldig medicijngebruik en monitoring van virale infecties.
  • Regelmatige medische controles: Voor patiënten met een geschiedenis van urticariële vasculitis of een verhoogd risico op inflammatoire aandoeningen, is het belangrijk om regelmatig medische controles te ondergaan. Dit helpt bij het vroegtijdig opsporen van eventuele terugval of complicaties.
  • Ondersteunende behandeling: Volg de aanbevelingen van de arts met betrekking tot het gebruik van medicatie en andere behandelingen om de aandoening onder controle te houden. Het vermijden van zelfmedicatie en het strikt naleven van het behandelingsplan kunnen helpen om verergering van de symptomen te voorkomen.
  • Gezonde levensstijl: Het handhaven van een gezonde levensstijl door middel van een uitgebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging, en voldoende rust kan bijdragen aan een algemeen goede gezondheid en het versterken van het immuunsysteem, wat kan helpen bij het voorkomen van complicaties.
  • Educatie en bewustwording: Zorg ervoor dat patiënten goed geïnformeerd zijn over hun aandoening en de mogelijke symptomen. Dit stelt hen in staat om vroegtijdig medische hulp te zoeken bij symptomen of veranderingen in hun toestand.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ziekte van Wegener: Symptomen, oorzaken en behandelingDe Ziekte van Wegener is een auto-immuunziekte, waarbij er in het gehele lichaam ontstekingen ontstaan. Longen, gewricht…
Rode vlekken op benen en voeten, zonder schilferingRode vlekken op benen en voeten, zonder schilferingWat zijn de mogelijke oorzaken van rode vlekken op benen en voeten, zonder schilfering? De meest voorkomende huidaandoen…
Ziekte van Schamberg: Huidaandoening met bruine vlekkenZiekte van Schamberg: Huidaandoening met bruine vlekkenDe ziekte van Schamberg is een huidaandoening waarbij vooral op de onderbenen rode tot bruine plekjes of vlekken ontstaa…
Golfersbenen (wandelbenen): Ontsteking van kleine bloedvatenGolfersbenen (wandelbenen): Ontsteking van kleine bloedvatenPatiënten met golfersbenen lijden aan een goedaardige aandoening waarbij de kleine bloedvaten in de huid en het onderhui…

Terry's nagels: Nagelafwijking met band aan rand van nagelsTerry's nagels: Nagelafwijking met band aan rand van nagelsTerry's nagels is een nagelafwijking waarbij een patiënt een smalle band aan de bovenrand van de nagels vertoont. Deze a…
Convulsies (stuipen): symptomen, oorzaken en behandelingConvulsies (stuipen): symptomen, oorzaken en behandelingConvulsies of stuipen zijn onwillekeurige spiertrekkingen, waarbij contractie (samentrekking) en ontspanning elkaar ritm…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 11 oktober 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Urticarial vasculitis, http://www.pcds.org.uk/clinical-guidance/urticarial-vasculitis
  • Urticarial vasculitis, http://www.vasculitis.org.uk/about-vasculitis/urticarial-vasculitis
  • Urticarial vasculitis, https://www.dermnetnz.org/topics/urticarial-vasculitis/
  • Urticarial Vasculitis: Types, Causes, Symptoms, Treatment, Prognosis, https://www.epainassist.com/systemic-diseases/urticarial-vasculitis
  • URTICARIËLE VASCULITIS , https://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/utxt/UrticarieleVasculitis.htm
  • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 15-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.