Loratadine: Medicijn voor behandeling allergie en netelroos

Loratadine: Medicijn voor behandeling allergie en netelroos Loratadine is een vrij verkrijgbaar medicijn voor de verlichting en behandeling van allergische rhinitis (hooikoorts) en urticaria (netelroos: allergische huiduitslag). Dit antihistaminicum (medicijn dat allergische reacties behandelt) is veilig te gebruiken bij ouderen en bij kinderen ouder dan twee jaar. Hoewel loratadine een relatief veilig medicijn is, kunnen bijwerkingen optreden, zoals maag- en darmklachten en slaperigheid. Bepaalde patiënten mogen dit medicijn ook niet gebruiken, of anders is medisch advies nodig. Soms nemen mensen (vooral ouderen) onbedoeld een overdosis van dit antihistaminicum, wat vooral hartklachten kan veroorzaken. Tot slot moeten patiënten altijd aan de apotheker of arts melden welke andere medicijnen, voedingssupplementen, kruidensupplementen en/of vitaminen ze gebruiken, evenals eventuele bestaande aandoeningen of problemen om de kans op bijwerkingen te minimaliseren.

Algemene informatie over antihistaminica

Antihistaminica zijn medicijnen die worden gebruikt om symptomen van allergieën te verlichten. Ze werken door het blokkeren van histamine, een stof die door het lichaam wordt geproduceerd tijdens een allergische reactie. Histamine veroorzaakt symptomen zoals jeuk, verstopte neus, en ontstoken ogen. Antihistaminica zijn beschikbaar in verschillende vormen, waaronder tabletten, capsules, siropen en neussprays.

Namen

Loratadine is ook bekend onder de volgende namen:
  • Allerfre
  • Claritine
  • Hooikoortstablet loratadine
  • Loratadine (merkloze naam)
  • Loratadine Sandoz

Loratadine verlicht onder andere ontstoken ogen als gevolg van een allergie / Bron: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Loratadine verlicht onder andere ontstoken ogen als gevolg van een allergie / Bron: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Toepassing (indicatie): Behandeling van allergie en netelroos

Loratadine is een effectief en veilig medicijn gebleken voor het verlichten van symptomen van allergische rhinitis (hooikoorts) en het behandelen van urticaria (netelroos). Loratadine is een antihistaminicum van de tweede generatie dat een patiënt mag gebruiken voor het verlichten van symptomen die gerelateerd zijn aan een seizoensgebonden allergie (rhinitis en hooikoorts). Het antihistaminicum verlicht:

Contra-indicaties van medicijn

<BR><BR>

Zwangere vrouwen raadplegen het best een arts wanneer ze loratadine wensen te gebruiken<BR><BR>

 / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Zwangere vrouwen raadplegen het best een arts wanneer ze loratadine wensen te gebruiken

/ Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Borstvoeding

Moeders die borstvoeding geven, moeten vóór het gebruik van dit antihistaminicum de arts raadplegen, omdat het medicijn in de moedermelk wordt uitgescheiden. Bovendien is zelfmedicatie met loratadine bij zwangere vrouwen niet aan te raden tijdens het eerste trimester van de zwangerschap.

Fenylketonurie

Patiënten met de aandoening fenylketonurie (afwijking aan hersenen en lichaam) krijgen het advies om contact op te nemen met hun huisarts voordat ze loratadine gebruiken, omdat sommige formuleringen (zoals smelttabletten) fenylalanine kunnen bevatten, wat de symptomen van de ziekte kan verergeren.

Kinderen jonger dan 2 jaar

Kinderen jonger dan 2 jaar mogen dit medicijn niet nemen vanwege de antihistamine-eigenschappen, die het centrale zenuwstelsel kunnen stimuleren of epileptische aanvallen kunnen veroorzaken.

Leverproblemen

Patiënten met leverziekte of leverinsufficiëntie moeten dit medicijn voorzichtig gebruiken, omdat de lever loratadine uitgebreid metaboliseert en dosisaanpassingen noodzakelijk kunnen zijn.

Longaandoening

Dit medicijn vereist voorzichtig gebruik bij patiënten met astma (chronische ontsteking van de luchtwegen in de longen) of COPD (chronisch obstructief longlijden) vanwege de anticholinerge effecten, die een verergering van de longaandoening kunnen veroorzaken.

Nierproblemen

Ook moeten patiënten met nierfalen of nierinsufficiëntie voorzichtig zijn, omdat deze patiënten verhoogde loratadineconcentraties hebben, die dosisaanpassingen vereisen.

Overgevoeligheid

Patiënten met een overgevoeligheid voor het geneesmiddel of componenten van de formulering mogen dit medicijn niet gebruiken, omdat dit de kans op complicaties kan vergroten.

Toediening van loratadine

De dosering van loratadine gebeurt per tablet (kauwtablet of smelttablet), capsule of siroop. Een patiënt mag dit medicijn via de mond innemen, met of zonder voedsel. De smelttablet moet in de mond worden gebracht en vanzelf smelten. De patiënt mag dit met of zonder water doorslikken. Loratadine werkt binnen één tot drie uur, en de effecten pieken binnen acht tot twaalf uur. De werking van het antihistaminicum houdt ongeveer één dag aan. Als de patiënt een allergische reactie verwacht, bijvoorbeeld door een gepland bezoek aan mensen met een huishond waarop de patiënt allergisch reageert, kan het medicijn één uur van tevoren worden ingenomen. Bij een seizoensgebonden allergie kan de patiënt dit dagelijks innemen (meestal gedurende enkele weken tot zolang er bijvoorbeeld veel pollen in de lucht zijn). Bij een allergie die het hele jaar door aanwezig is, kan het antihistaminicum worden gebruikt zolang de klachten aanhouden.

<BR><BR>

Het medicijn kan slaperigheid veroorzaken, daarom is voorzichtigheid geboden voor patiënten die bijvoorbeeld een auto moeten besturen<BR><BR>

 / Bron: Unsplash, Pixabay

Het medicijn kan slaperigheid veroorzaken, daarom is voorzichtigheid geboden voor patiënten die bijvoorbeeld een auto moeten besturen

/ Bron: Unsplash, Pixabay

Bijwerkingen van loratadine

Hoewel loratadine een relatief veilig en effectief medicijn is voor de behandeling van allergische rhinitis, zijn de belangrijkste bijwerkingen hoofdpijn, duizeligheid en maag- en darmproblemen (diarree, buikpijn, misselijkheid en braken). Loratadine kan soms ook (ernstige) vermoeidheid, slaperigheid en sufheid (zeldzame bijwerking), mydriasis (verwijde oogpupillen) en een droge mond, droge keel en/of droge neus veroorzaken vanwege de anticholinerge effecten. Patiënten die activiteiten uitvoeren waarvoor concentratie vereist is, zoals auto rijden, moeten voorzichtig zijn bij het gebruik van deze medicatie. Het ’s avonds innemen van dit medicijn wordt aanbevolen bij sufheid, slaperigheid en vermoeidheid. Andere uiterst zeldzame bijwerkingen omvatten mondzweren, een bloedneus, keelpijn, zwakte, rode ogen, jeukende ogen, gewichtstoename () en [ARTIKEL=185161]haaruitval.

Overdosis van antihistaminicum

Patiënten (vooral ouderen) die een hogere dosis dan de aanbevolen dosis loratadine innemen, kunnen binnen 24 uur na inname hartklachten ervaren, zoals hartritmestoornissen en verlenging van het QT-interval. Af en toe kan een overdosis loratadine significante toxiciteit (giftigheid) veroorzaken, zoals agitatie (rusteloosheid) en symptomen van het anticholinerge syndroom. Deze symptomen omvatten onder andere mydriasis, urineretentie (vasthouden van urine), versnelde hartslag) en blozen van de huid. De arts behandelt loratadine-toxiciteit door het zuurstofgehalte en de hartfunctie te monitoren. Natriumbicarbonaat wordt gebruikt om een onregelmatige hartslag en verlengde QT-intervallen te behandelen bij patiënten met vermoedelijke toxiciteit. Benzodiazepinen worden gebruikt om agitatie te behandelen. Volwassenen met symptomen van anticholinerge vergiftiging als gevolg van loratadine-toxiciteit kunnen worden geholpen met het antidotum (tegengif) fysostigmine.

Verschil tussen eerste- en tweede-generatie antihistaminica

Antihistaminica worden vaak ingedeeld in twee generaties. Eerste-generatie antihistaminica, zoals diphenhydramine, kunnen slaperigheid en andere anticholinerge bijwerkingen veroorzaken. Tweede-generatie antihistaminica, zoals loratadine, hebben over het algemeen minder invloed op het centrale zenuwstelsel en veroorzaken minder slaperigheid. Dit maakt tweede-generatie antihistaminica geschikter voor dagelijks gebruik bij allergieën.

Interacties met andere medicijnen

Loratadine kan interacties hebben met andere medicijnen, zoals bepaalde antidepressiva en antibiotica. Deze interacties kunnen de effectiviteit van loratadine beïnvloeden of het risico op bijwerkingen verhogen. Het is belangrijk om een arts of apotheker te raadplegen over mogelijke interacties voordat u loratadine samen met andere medicijnen gebruikt.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Desloratadine: medicijn tegen allergische reactiesDesloratadine: medicijn tegen allergische reactiesBij een allergie reageert je lichaam overdreven sterk op prikkels. Meestal uit zich dit in niezen, snotterig zijn, rode…
Netelroos behandelenNetelroos behandelenNetelroos is een soort van allergische reactie van het lichaam waarbij rode vlekjes kunnen verschijnen op het lichaam di…
Netelroos/Urticaria/Galbulten, hoe komt u er snel vanaf?Netelroos is een reactie van de huid, het staat ook bekend als Urticaria of Galbulten. Iedereen komt vroeg of laat er me…
Dermografie: krassen blijven in de huid staanDermografie: krassen blijven in de huid staanWanneer je met een stomp voorwerp over de huid van bijvoorbeeld de arm of de rug krast dan geeft dit normaliter geen rea…

Licht gevoel in het hoofd: oorzaken, symptomen & behandelingLicht gevoel in het hoofd: oorzaken, symptomen & behandelingJe licht in het hoofd voelen of een licht gevoel in het hoofd is een vorm van duizeligheid. Je voelt je draaierig, zweve…
Histamine-intolerantie; diagnose, symptomen en adviesHistamine-intolerantie; diagnose, symptomen en adviesHistamine is een stof die in het menselijk lichaam voorkomt en die betrokken is bij verschillende processen in het licha…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dennis S. Hurd, Flickr (CC0)
  • Geraadpleegd op 14 augustus 2019:
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Loratadine Sandoz 10 mg | 100 tabletten, https://www.pharmamarket.be/be_nl/loratadine-sandoz-10-mg-100-tabletten.html
  • Loratadine, https://medlineplus.gov/druginfo/meds/a697038.html
  • Loratadine, https://www.apotheek.nl/medicijnen/loratadine?product=loratadine
  • Loratadine, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK542278/
  • Loratadine, https://www.pharmamarket.be/be_nl/loratadine-sandoz-10-mg-100-tabletten.html
  • Afbeelding bron 1: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 2: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Unsplash, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 29-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.