Zwarte spikkeltjes of streepjes in ontlasting: oorzaken

Zwarte spikkeltjes of streepjes in ontlasting: oorzaken Het zien van zwarte spikkeltjes in de ontlasting of zwarte streepjes in ontlasting, kan vragen oproepen. Je ontlasting is een combinatie van water, onverteerde voedselresten (meestal vezels), slijm en bacteriën. Normaal gesproken is ontlasting bruin van kleur vanwege de aanwezigheid van gal dat de darmbacteriën afbreken. Er zijn echter factoren waardoor je ontlasting van kleur kan veranderen. Omdat kleur en consistentie van ontlasting grotendeels het gevolg is van het voedsel dat je eet, zijn zwarte spikkeltjes of streepjes in de ontlasting gewoonlijk een gevolg van je dieet. Er zijn echter enkele uitzonderingen. Zwarte vlekjes of streepje kunnen duiden op oud bloed zijn dat afkomstig is uit het maag-darmkanaal. Bij bloed in de ontlasting, is het belangrijk om direct contact op te nemen met je huisarts.
Donkere stukjes in de ontlasting door bosbessen / Bron: Couleur, PixabayDonkere stukjes in de ontlasting door bosbessen / Bron: Couleur, Pixabay

Oorzaken van zwarte spikkeltjes in ontlasting

De aanwezigheid van zwarte stippen, spikkeltjes of slierten in de ontlasting of bij het afvegen van je billen na het poepen, is meestal het gevolg van een van de twee volgende oorzaken: iets dat je hebt gegeten of in een bloeding ergens in het maag-darmkanaal.

Voedsel of medicatie

Het lichaam kan bepaalde voedingsmiddelen niet volledig verteren, wat zwarte spikkeltjes of streepjes in je poep tot gevolg kan hebben. Voorbeelden van voedingsmiddelen die zwarte spikkeltjes of streepjes in de stoelgang kunnen veroorzaken zijn:
 • bosbessen
 • kersen
 • vijgen
 • chocoladepudding
 • drop
 • kruiden en specerijen, zoals zwarte peper of paprika
 • pruimen
 • rood vlees (vooral rare of bijna rauw)
 • onverteerde zaden en pitten, zoals aardbeipitten of sesamzaad

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan ijzer kunnen ook zwart getinte ontlasting veroorzaken. Dit kan soms ook aanwezig zijn als vlekken in je drol. Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn oesters en bruine bonen. Het nemen van ijzersupplementen kan er ook voor zorgen dat de ontlasting zwart of groen wordt met zwarte stippen.

Bloeding in het maag-darmkanaal

Soms worden zwarte vlekken in de ontlasting omschreven als een koffiedik-aspect. Als algemene regel geldt dat hoe langer het bloed in het maag-darmkanaal reist, hoe donkerder het in de ontlasting zal zijn; vers bloed is helderrood en oud (deels verteerd) bloed is donkergekleurd. Fel rood bloed in de ontlasting wijst dus op een bloeding in het onderste gedeelte van het maag-darmkanaal, terwijl donkerder bloed meestal wordt veroorzaakt door een bloeding in het bovenste gedeelte van het maag-darmkanaal. Ontsteking, een anuskloofje of zelfs een tumor kan bloedingen in het bovenste gedeelte van het maag-darmkanaal veroorzaken.

Ibuprofen / Bron: Martin SulmanIbuprofen / Bron: Martin Sulman
Soms kan het nemen van bepaalde medicijnen die bekend staan ​​als niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's), zoals ibuprofen, irritatie en bloeding veroorzaken die leidt tot zwarte stippen in de ontlasting.

Parasitaire infectie

Parasieten zijn een soort organismen die een ander organisme als gastheer gebruiken. Ze kunnen worden verspreid via verontreinigd water, voedsel, aarde, afval en bloed. De zwarte stippels in je ontlasting kunnen worden veroorzaakt door de eitjes of afscheiding van de parasiet.

Zwarte streepjes in ontlasting bij kinderen

Meconium / Bron: Jeremy Kemp, Wikimedia Commons (CC0)Meconium / Bron: Jeremy Kemp, Wikimedia Commons (CC0)

Baby's

Bij baby's is de eerste ontlasting na de geboorte bijna helemaal zwart en kleverig. Deze ontlasting staat ​​bekend als meconium en wordt ook wel kinderpek of darmpek genoemd. Dit komt doordat een ongeboren kind nog geen volwaardige darmmicrobiota heeft.

Oudere kinderen

Bij oudere kinderen zijn zwarte spikkels in de ontlasting echter te wijten aan de bovengenoemde oorzaken, vaak door het eten van bepaald voedsel zoals heel vel drop.

Behandeling

De behandelingen voor zwarte stippen of strepen in de ontlasting zijn vaak afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Als je zwarte stippeltjes in je poep opmerkt en je herinnert je dat je de afgelopen 48 uur iets hebt gegeten dat de oorzaak kan zijn, stop dan met het eten van dat voedsel om te zien of de zwarte vlekken verdwijnen.

Zwarte spikkels in ontlasting door medicatie / Bron: Stevepb, PixabayZwarte spikkels in ontlasting door medicatie / Bron: Stevepb, Pixabay

Medicatie

Als je medicijnen gebruikt waarvan bekend is dat deze maag-darmklachten of een maagbloeding kan veroorzaken, neem dan contact op met je arts om te bepalen of je veilig kunt stoppen met het nemen van het medicijn om irritatie van de maag-darmkanaal te verminderen.

Bloeding

Bij zwarte puntjes in de ontlasting als gevolg van gastro-intestinale bloedingen, is een bezoek aan een arts noodzakelijk. De arts zal je medische geschiedenis in ogenschouw nemen en je klachten en symptomen beoordelen. Ook kan de arts bloedonderzoek of ontlastingsonderzoek laten doen. Als er bloed wordt aangetroffen in de ontlasting, kan een colonoscopie (darmonderzoek) zinvol zijn, waarbij de binnenbekleding/het slijmvlies van de dikke darm onderzocht wordt.

Behandeling van een parasitaire infectie

Als de arts een parasitaire infectie vermoedt, kan een bloed- of ontlastingsonderzoek worden gedaan. Parasieten kunnen meestal worden behandeld met medicijnen zoals antibiotica.

Wanneer arts raadplegen?

Als je zwarte spikkeltjes in je ontlasting ziet, bedenk dan welke voedingsmiddelen je hebt gegeten in de afgelopen 24 tot 48 uur die dit mogelijk kan veroorzaken. Als je stopt met het eten van dat voedsel en je volgende ontlasting vrij is van de zwarte stippen, dan kan het hiermee mogelijk samenhangen.

Als je zwarte stippen, stukjes of slierten in je ontlasting aantreft en één of enkele van de volgende symptomen hebt, maak dan een afspraak met je huisarts:

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Problemen stoelgang: zwarte, rode en groene ontlasting/poepProblemen stoelgang: zwarte, rode en groene ontlasting/poepLast van zwarte ontlasting, rode poep of groene ontlasting al dan niet met verstopping of andere klachten? Wat kan het z…
Zwarte stipjes, plekjes en vlekjes in ontlasting: OorzakenZwarte stipjes, plekjes en vlekjes in ontlasting: OorzakenNormaal gesproken is de stoelgang bruin van kleur, en lang en glad van vorm. In een aantal gevallen zijn zwarte plekjes,…
Bloed in poep van de hondBloed in poep van de hondHet is niet smakelijk, maar het is als baas wel goed om te weten hoe de ontlasting van uw hond er uit ziet. Dan valt blo…
De ongeboren baby poept in het vruchtwaterDe ongeboren baby poept in het vruchtwaterVruchtwater hoort helder te zijn. Als de baby wordt geboren en het vruchtwater is groenig of bruinig van kleur, dan heef…

Neuropathische pijn: Pijn door schade aan zenuwstelselNeuropathische pijn: Pijn door schade aan zenuwstelselPijn valt in te delen in twee grote soorten, namelijk nociceptieve pijn (pijn door een schadelijke prikkel aan het licha…
Nociceptieve pijn: Pijn als reactie op schadelijke prikkelsNociceptieve pijn: Pijn als reactie op schadelijke prikkelsFysieke pijn is in te delen in twee belangrijke types, namelijk nociceptieve pijn en neuropathische pijn (pijn door scha…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/gpointstudio
 • https://healdove.com/disease-illness/black-specks-in-stool
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Meconium
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/321253.php
 • https://www.healthline.com/health/black-specks-in-stool
 • https://www.health24.com/Experts/Question/black-specks-in-stool-20060311
 • Afbeelding bron 1: Couleur, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Martin Sulman
 • Afbeelding bron 3: Jeremy Kemp, Wikimedia Commons (CC0)
 • Afbeelding bron 4: Stevepb, Pixabay
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 21-08-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.