Spasmolytica: Krampstillende medicatie bij spastische darmen

Spasmolytica: Krampstillende medicatie bij spastische darmen Spasmolytica zijn vrijwel enkel op doktersvoorschrift verkrijgbare geneesmiddelen die de arts inzet om symptomen zoals pijn en spasmen bij het prikkelbaredarmsyndroom (oude term: spastische darmen) te verlichten. Spiercontracties zijn nodig om eten langs de darmen te bewegen, maar bij een patiënt met spastische darmen, zijn deze spiercontracties pijnlijk of treden ze te vaak op. Dit resulteert dan in pijn en een opgeblazen gevoel. Twee verschillende groepen spasmolytica zijn voorhanden. De meest voorkomende bijwerkingen zijn meestal mild. Een synoniem voor spasmolytica zijn antispasmodica.

Soorten spasmolytica

Antimuscarinemiddelen

Antimuscarinemiddelen (neurotroop actief) doen de spiercontracties verminderen door in te werken op de neuronen waardoor een aantal symptomen reeds verbeteren. Dicycloverine, Hyoscine en Atropine zijn enkele voorbeelden van antimuscarinemiddelen. Het nemen van dit geneesmiddel veroorzaakt vrij vaak een droge mond (xerostomie) als bijwerking.

Gladde spierverslappers

Gladde spierverslappers (musculotroop actief) werken direct op de gladde spieren in de darmwand. Hier doen ze de spieren ontspannen en verlichten ze de pijn geassocieerd met een samentrekking van de darm. Enkele voorbeelden omvatten Alverine, Mebeverine en Pepermuntolie.

Indicatie spasmolytica: Prikkelbaredarmsyndroom (spastische darmen) en divertikelaandoeningen

Spasmolytica schrijft de arts vaak voor bij een patiënt met het prikkelbaredarmsyndroom (symptomen van diarree en obstipatie). Ze verlichten enkele van de symptomen zoals spasmen (koliek), een opgeblazen gevoel en buikpijn. Daarnaast verminderen ze de beweging (medische term: motiliteit) van de darm. Spasmolytica zijn ook inzetbaar bij divertikelaandoeningen. Een divertikel is een zakvormige uitstulping van de slokdarm, de dikke darm of de urineblaas.

Tegenindicatie krampstillende geneesmiddelen

De meeste patiënten met het prikkelbaredarmsyndroom en divertikelaandoeningen nemen probleemloos spasmolytica. Maar bij enkele doelgroepen is de medicatie niet aanbevolen en bij anderen schrijft de arts deze medicatie voor met uiterste voorzichtigheid.

Niet aanbevolen

Spasmolytica zijn niet geschikt voor patiënten met volgende aandoeningen:

Gebruik met voorzichtigheid

Zwangere vrouwen of moeders die borstvoeding geven winnen best advies in bij de arts alvorens deze medicatie in te nemen. Ook bij patiënten met volgende ziektes is de arts uiterst voorzichtig bij het voorschrijven van de spasmolytica:

Gebruik geneesmiddel

De arts adviseert de dosis en frequentie van inname. De patiënt neemt de tablet in met een vol glas water. Sommige patiënten nemen een dosis vóór de maaltijd als de pijn vaak na het eten ontstaat. De patiënt neemt deze medicijnen enkel wanneer dat nodig is. Vaak krijgt een patiënt met het prikkelbaredarmsyndroom namelijk plots opflakkeringen en dan is de medicatie nuttig. De patiënt neemt met andere woorden geen medicatie in indien hij geen symptomen ervaart. Spasmolytica werken meestal binnen één uur. Is de patiënt een dosis vergeten, dan neemt hij deze wanneer hij hier aan denkt. Is het alweer bijna tijd voor de volgende dosis, dan hoeft hij geen dubbele dosis te nemen maar slaat hij gewoon de gemiste dosis over. Kaliumsupplementen en alcohol gebruikt de patiënt niet in combinatie met spasmolytica. Indien de patiënt verdovende pijnstillers, slaappillen, spierverslappers, anti-epileptica, antidepressiva of een anxiolyticum (geneesmiddel tegen angst) neemt, veroorzaakt een spasmolyticum mogelijk nog meer slaperigheid. Hiermee houdt de patiënt rekening, bijvoorbeeld met autorijden. Voorts is extreme inspanning afgeraden omdat de patiënt door de medicatie minder zweet en hierdoor sneller vatbaar is voor een zonnesteek (oververhitting van het lichaam door een defect in het koelsysteem).

Bijwerkingen geneesmiddelen

De meeste patiënten die spasmolytica nemen ervaren geen ernstige bijwerkingen. Meestal zijn de bijwerkingen mild. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

Deze lijst is niet volledig maar de lijst van bijwerkingen vindt de patiënt steeds in de bijsluiter. Spasmolytica reageren soms wel met andere geneesmiddelen die de patiënt neemt. Daarom is de arts het best op de hoogte van de gebruikte medicatie.

Werkzaamheid medicatie

Deze medicijnen werken voor de meeste patiënten goed, maar niet bij iedereen is de medicatie effectief. De patiënt ervaart vaak een verlichting van de pijn al gaan de symptomen veelal niet volledig weg. Ook reageert een patiënt mogelijk soms beter op een bepaald type medicijn dan een andere patiënt. De arts schrijft daarom een ander spasmolyticum voor indien nodig.
© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spastische darmSpastische darmHet prikkelbare darm syndroom, oftewel: het hebben van een spastische darm, kan erg lastig en pijnlijk zijn. Wat is prec…
Wat te doen bij spastische darmen?Wat te doen bij spastische darmen?Een spastische darm wordt ook wel een prikkelbare darm genoemd. Met een prikkelbare darm heb je wekenlang buikpijn. Met…
Spastische darm: prikkelbare darmSpastische darm: prikkelbare darmEen spastische darm staat ook wel bekend als een prikkelbare darm. Veel mensen hebben last van darmproblemen, waarvan ee…
Medicatie: Bijwerkingen aan de mond en tandenMedicatie: Bijwerkingen aan de mond en tandenAlle medicijnen hebben een risico op bijwerkingen. Zo veroorzaken talloze medicijnen mogelijk problemen met de mond. Med…

Het geheugen: wat weten we hiervan?Het geheugen: wat weten we hiervan?Onderzoek naar de werking van de hersenen is in volle gang. Wetenschappers weten er nog niet het fijne van en sommige on…
Antipsychotica: Medicatie tegen schizofrenie of manieAntipsychotica: Medicatie tegen schizofrenie of manieAntipsychotica zijn enkel op doktersvoorschrift verkrijgbare geneesmiddelen die de arts voornamelijk inzet voor de behan…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipartVectors, Pixabay
  • Antispasmodic Medicines, http://patient.info/health/antispasmodic-medicines, geraadpleegd op 28 juni 2016
  • Antispasmodic, https://www.drugs.com/mtm/antispasmodic.html, geraadpleegd op 28 juni 2016
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010, geraadpleegd op 28 juni 2016
  • Spasmolytica, http://apotheekdedeyne.mypharma.be/nl/default/1002196/Spasmolytica.aspx, geraadpleegd op 28 juni 2016
  • Spasmolytica, http://www.farmamozaiek.be/farmamozaiek/?q=book/export/html/1554, geraadpleegd op 28 juni 2016
Reactie

Sonja, 29-06-2016
Spastische darm is de verouderde naam voor prikkelbare darm syndroom, beter is dus die laatste naam te gebruiken. Voor meer info zie de website van de patiëntenvereniging www.pdsb.nl. Reactie infoteur, 30-06-2016
Bedankt Sonja. Zoals je kan zien, heb ik dit al aangepast. In de titel lukt het niet wegens het maximum aantal karakters.

Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 14-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.