Meningokokkenmeningitis: Bacteriële hersenvliesontsteking
Meningitis is een infectie van de hersenvliezen; dit zijn de membranen die de hersenen en het ruggenmerg bedekken. Meningitis kan het gevolg zijn van een speciale soort bacteriën, namelijk de meningokokkenbacteriën. Wanneer deze bacteriën leiden tot een hersenvliesontsteking, is er sprake van 'meningokokkenmeningitis'. Deze zeldzame maar ernstige infectie veroorzaakt een grote waaier van mogelijke symptomen zoals onder andere misselijkheid, een stijve nek, gewrichtspijn of plotselinge hoge koorts. Een zeer snelle behandeling met antibiotica is nodig, aangezien deze aandoening snel levensbedreigend kan worden. Circa één op de vijf patiënten komt hieraan te overlijden. Overlevende patiënten ervaren mogelijk blijvende complicaties door de hersenschade die is opgetreden.
Epidemiologie van meningokokkenmeningitis
Meningococcus is de meest voorkomende oorzaak van bacteriële
meningitis bij kinderen en tieners. Bij volwassenen is deze bacterie de op één na meest voorkomende oorzaak van bacteriële meningitis. De infectie komt vaker voor in de winter of de lente. De bacterie veroorzaakt soms lokale epidemieën op internaten, slaapzalen van universiteiten of militaire bases. Meningokokkenmeningitis komt wereldwijd voor, maar de meeste patiënten leven in de gordel van Afrika ten zuiden van de Sahara, die zich uitstrekt van Senegal in het westen tot Ethiopië in het oosten. Jaarlijks krijgen circa 30.000 patiënten uit dat gebied te maken met meningokokkenmeningitis.
Oorzaken: Bacterie Neisseria meningitidis
De bacterie
Neisseria meningitidis (ook bekend als meningococcus) veroorzaakt meningokokkenmeningitis. De bacteriën worden van persoon tot persoon overgedragen via druppeltjes van de ademhaling of keelsecreties van dragers.
Roken, kortdurend en langdurig contact (zoenen,
niezen of
hoesten), of in de buurt wonen van een drager vergemakkelijkt de
verspreiding van de ziekte. De transmissie van
N. meningitidis gebeurt sneller tijdens massabijeenkomsten. Meningokokkenbacteriën veroorzaken een infectie in een lichaamsdeel, bijvoorbeeld de huid, het maagdarmkanaal of de luchtwegen. Om onbekende redenen verspreiden de bacteriën zich via de bloedbaan naar het zenuwstelsel. Wanneer de bacteriën daar terechtkomen, veroorzaken ze meningokokkenmeningitis. Bacteriën komen ook direct de
hersenen binnen via een ernstig
hoofdtrauma, een operatie of een infectie in het zenuwstelsel.
Risicofactoren van meningokokkenmeningitis
Risicofactoren voor de
meningokokkenziekte zijn een recente blootstelling aan een patiënt met de bacteriële infectie en een recente hogere luchtweginfectie.
Baby's, kinderen en tieners lopen het grootste risico op de aandoening.
Ernstige en aanhoudende hoofdpijn komt mogelijk tot stand /
Bron: Geralt, Pixabay
Symptomen
De symptomen van meningokokkenmeningitis verschijnen meestal na vier dagen, maar dit bereik varieert tussen twee en tien dagen. De tekenen bestaan uit:
Alarmsymptomen
Wanneer de volgende symptomen optreden, is dringende medische hulp nodig:
- aanhoudende onverklaarbare koorts
- een hoge schreeuw
- een roodachtige of paarse huiduitslag: Een roodachtige of paarse huiduitslag is een zeer belangrijk alarmsymptoom. Als de huiduitslag niet wit wordt wanneer de patiënt hier een glas tegenaan drukt, is de huiduitslag mogelijk een teken van bloedvergiftiging (sepsis). Dit is een medisch noodgeval.
- prikkelbaarheid
- voedingsproblemen
Diagnose en onderzoeken
Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek
De arts voert een fysiek onderzoek uit. Hij stelt bovendien vragen die gericht zijn op de symptomen en de mogelijke blootstelling aan een patiënt met dezelfde symptomen, zoals een stijve nek en koorts.
Een bloedonderzoek is soms nodig /
Bron: Frolicsomepl, Pixabay
Diagnostisch onderzoek
Als de arts denkt dat meningitis mogelijk aanwezig is, voert hij een lumbale punctie (
ruggenprik) uit waarbij hij een monster van het ruggenmerg verwijdert voor verder laboratoriumonderzoek. Andere mogelijke onderzoeken zijn een
bloedonderzoek, een
CT-scan van het hoofd en een
röntgenfoto van de
borstkas (
thoraxfoto).
Behandeling van meningokokkenmeningitis
De arts start zo snel mogelijk met de behandeling van intraveneuze (via een ader) antibiotica. Ceftriaxon is één van de meest gebruikte
antibiotica. Penicilline in hoge doses is bijna altijd effectief. Als de patiënt een
allergie heeft voor penicilline (
penicillineallergie), zet de arts
chlooramfenicol in. Sommige artsen schrijven
corticosteroïden (krachtige ontstekingsremmers die het immuunsysteem onderdrukken) voor voor kinderen. Personen die in nauw contact staan met een patiënt die meningokokkenmeningitis heeft, moeten eveneens antibiotica krijgen om de bacteriële infectie te voorkomen. Dit zijn onder meer mensen uit hetzelfde huishouden, huisgenoten in slaapzalen en mensen die in nauw en langdurig contact komen met een geïnfecteerde patiënt.
Prognose
Een vroegtijdige behandeling verbetert de prognose van meningokokkenmeningitis. Meningokokkenmeningitis is geassocieerd met een hoge dodelijke afloop (tot 50% indien onbehandeld) en een hoge frequentie van ernstige complicaties. Jonge kinderen en vijftigplussers hebben het hoogste sterfterisico. Zelfs na behandeling kunnen er blijvende gevolgen optreden, afhankelijk van de snelheid van de behandeling en de ernst van de infectie.
Complicaties
Circa één op de vijf patiënten ervaart complicaties door meningokokkenmeningitis:
Preventie van meningokokkenmeningitis
Personen die nauw met elkaar in contact komen in hetzelfde huishouden, op school of in het kinderdagverblijf moeten worden gecontroleerd op vroege tekenen van de ziekte zodra de eerste patiënt de diagnose van meningokokkenmeningitis krijgt. Alle familieleden en directe contacten van deze patiënt moeten zo snel mogelijk beginnen met de behandeling van antibiotica om de verspreiding van de infectie te voorkomen. Verder moeten mensen altijd goede hygiënische gewoonten hanteren, zoals het wassen van de
handen voor en na het verwisselen van een luier of na het toiletgebruik. Vaccins voor meningokokken zijn effectief voor het beheersen van de verspreiding. Mensen die een reis plannen naar risicogebieden, raadplegen vooraf best een arts en laten zich vaccineren.
Lees verder