InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Aandoeningen > Bronchitis: symptomen, behandeling, besmettelijk en oorzaak

Bronchitis: symptomen, behandeling, besmettelijk en oorzaak

Bronchitis: symptomen, behandeling, besmettelijk en oorzaak Bronchitis symptomen, behandeling en is bronchitis besmettelijk? Bronchitis is een acute ontsteking van de bronchiën, de vertakkingen van de luchtpijp in de longen. De bronchiën vervoeren lucht van en naar de longen. Zowel volwassenen als kinderen kunnen bronchitis krijgen. Door de ontsteking ontstaat er een een zwelling aan de binnenkant van de bronchiën. Hierdoor wordt de doorgang vernauwt en de ademhaling bemoeilijkt. Aanhoudend slijm ophoesten en een piepende ademhaling zijn kenmerkende symptomen van bronchitis. Hoesten is voor je longen de manier om het slijm naar buiten te werken. De behandeling van bronchitis hangt af van de oorzaak. Bronchitis is vaak het gevolg van een virale infectie. Dit betekent dat de klachten meestal binnen enkele dagen tot een week vanzelf verdwijnen.

Bronchitis


Oorzaken van bronchitis

<STRONG>Ligging van de longen in het menselijk lichaam</STRONG><BR>
(Klik op afbeelding voor vergroting)
Ligging van de longen in het menselijk lichaam
(Klik op afbeelding voor vergroting)
Bronchitis wordt meestal opgelopen in de koude wintermaanden, tijdens het griepseizoen, meestal in combinatie met een infectie van de bovenste luchtwegen zoals een infectie van de neus- of keelholte (verkoudheid). Verschillende virussen veroorzaken bronchitis, met inbegrip van influenza A en B, algemeen bekend als 'de griep'. Een aantal bacteriën kunnen ook bronchitis veroorzaken. Het kan tevens veroorzaakt worden door allergische of aspecifieke prikkels, zoals het inhaleren van tabaksrook.

Mensen met een verhoogd risico op het krijgen van bronchitis, als wel het ontwikkelen van meer ernstige symptomen zijn ouderen, mensen met een verzwakt immuunsysteem, rokers, en iedereen die herhaaldelijk blootstaat aan stoffen die de longen irriteren.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen acute en chronische bronchitis. De meeste gevallen van acute bronchitis verdwijnen binnen enkele dagen tot een week en soms langer. Chronische bronchitis is een vorm van bronchitis die niet meer overgaat en voornamelijk geassocieerd wordt met roken. Het gaat vaak gepaard met andere longaandoeningen, zoals longemfyseem. Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) is de verzamelnaam voor beide aandoeningen. De kans op andere infecties, zoals een longontsteking, neemt bij chronische bronchitis toe.

Bronchitis symptomen

Acute bronchitis treedt meestal op na een bovenste luchtweginfectie, zoals de gewone verkoudheid of een sinusinfectie, ofwel sinusitis of bijholteontsteking. De bijbehorende klachten zijn dan koorts met koude rillingen, spierpijn, verstopte neus, loopneus, vermoeidheid, rugpijn, spierpijn, lichte koorts en keelpijn.

Hoesten is een veel voorkomend symptoom van bronchitis. De hoest is aanvankelijk vaak droog. Na een aantal dagen kunnen er kleine hoeveelheden helder of geel slijm of sputum opgehoest worden. Later kan de persoon meer geel slijm of groen slijm of sputum ophoesten. De bronchiën produceren altijd slijm waardoor ingeademde stof- en rookdeeltjes verwijderd worden. In geval van bronchitis produceren deze kliertjes extra veel slijm, hetgeen opgehoest wordt. Piepende ademhaling (wheezing - een fluitend ademhalingsgeluid) en kortademigheid zijn ook veelvoorkomende klachten. Pijn op de borst of pijn achter het borstbeen kan optreden.

Bijkomende symptomen van chronische bronchitis zijn:
 • gezwollen enkels, benen en voeten (oedeem)
 • cyanose (blauwe huidskleur ten gevolge van laag zuurstofgehalte in het bloed),
 • terugkerende infecties van de luchtwegen

Bronchitis besmettelijk?

Een bronchitis die is veroorzaakt door niet-infectieuze prikkels zoals een allergie, rook of vervuilde lucht, is uiteraard niet besmettelijk. Bij virale en bacteriële bronchitis kunnen de ziekteverwekkers worden overgedragen op anderen. Door het aanhoesten kunnen de ziekteverwekkers via onzichtbare speekseldeeltjes verspreid worden in de lucht.en overgedragen worden op andere mensen. Gezonde personen hebben in de regel een goede afweer en zij zullen dan ook niet besmet worden door dit aanhoesten. Mensen met een verminderde weerstand kunnen daarentegen wel besmet worden, doordat het natuurlijke afweermechanisme van deze personen reeds verzwakt is en niet goed in staat is om het hoofd te bieden aan de binnendringers. Het immuunsysteem van gezonde mensen is onder normale omstandigheden goed in staat om ervoor te zorgen dat deze ziekte zich niet openbaart doordat het vreemde infectieuze ziekteverwekkers opruimt. Mensen met een verminderde weerstand hebben echter een verhoogde kans om besmet te worden.

Behandeling van bronchitis

De behandeling hangt uiteraard af van de oorzaak. Veruit de meerderheid van de gevallen van bronchitis zijn het gevolg van virale infecties. Dit betekent dat de klachten meestal binnen enkele dagen tot een week verdwijnen. Het is aan te raden veel te drinken en te rusten. Koorts en spierpijn kunnen verlicht worden met aspirine of ibuprofen. Als bloed opgehoest wordt of als het hoesten gepaard met een hardnekkige koorts, dan moet de huisarts geraadpleegd worden. Zorg ervoor dat je voldoende drinkt, zeker als je koorts hebt. Voorts is het verstandig om te stoppen met roken, want door het roken ben je vatbaarder voor infectie en duurt het herstel ervan aanzienlijk langer.

Bij bacteriële infecties kan een antibioticum worden voorgeschreven. Het is niet duidelijk wat de effectiviteit van antibiotica bij acute bronchitis (of COPD-exacerbaties). Daarom wordt Nederlandse huisartsen geadviseerd terughoudend te zijn in het voorschrijven van een antibioticum. Als de infectie wordt veroorzaakt door een virus, heeft antibiotica geen zin. Verder geldt dat door overmatig gebruik van antibiotica bacteriën resistent kunnen worden. Nu blijkt uit onderzoek dat er een therapeutisch alternatief is voor acute bronchitis in de vorm van Pelargonium sidoides-extract EPs® 7630, een kruidenextract van geraniums. De werkzaamheid van het kruidenpreparaat is uitgebreid onderzocht en blijkt zowel antibacteriële als immunomodulerende eigenschappen te bezitten.

Chronische bronchitis wordt meestal behandeld met inhalatiemedicijnen, waardoor de bronchiën ontspannen en wijder worden. Stop met roken; roken verergert de klachten. Het is nooit te laat om met roken te stoppen. Bronchitis wordt verergert door koude, vochtige omstandigheden. Zorg er daarom voor dat je huis warm en droog is.

Borstvoeding bevat antistoffen tegen allerlei ziekten en ondersteunt de ontwikkeling van het afweersysteem van de baby
Onderzoek wijst uit dat borstgevoede kinderen minder ziek zijn doordat moedermelk de antistoffen tegen ziekten van de moeder aan de baby doorgeeft. Het blijkt dat ongeveer 80% van de cellen in moedermelk uit macrofagen bestaat, dat zijn cellen die bacteriën, schimmels en virussen bestrijden en doden. Borstgevoede baby's worden op verschillende manieren beschermd tegen een aantal ziektes waaronder bronchitis. Kunstvoeding (flesvoeding) levert deze voordelen niet.¹

Klik hier voor een special over hoesten en keelpijn.

Noot
 1. Koutras, A.K., 'Fecal Secretory Immunoglobulin A in Breast Milk vs. Formula Feeding in Early Infancy'. J. Ped Gastro Nutr 1989.

Lees verder

© 2009 - 2016 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde links
Symptomen & behandeling en Bronchitis besmettelijk?.
Gerelateerde artikelen
Acute- en chronische bronchitisAcute- en chronische bronchitisIemand met bronchitis heeft een ontsteking aan de luchtwegen. Deze aandoening heb je in 2 vormen, dit zijn acute bronchi…
Luchtwegproblemen bij paardenChronische luchtwegproblemen, is een veelvoorkomend probleem bij paarden. Wat is bronchitis? Wat is astma? Wat is dampig…
Bronchitis: hoe pak je dat aan?Bronchitis: hoe pak je dat aan?Bronchitis is dikwijls iets heel erg lastig. Het begint met een kriebel achter in de keel. Dan loopt dit door naar je bo…
Luchtwegaandoeningen bronchitis en longemfyseemBronchitis en longemfyseem zijn luchtwegaandoeningen die vallen onder de zogenaamde COPD (Chronic Obstructive Pulmonary…
Borstvliesontsteking: Oorzaken, symptomen en behandelingBorstvliesontsteking: Oorzaken, symptomen en behandelingBij borstvliesontsteking ofwel pleuritis raakt het borstvlies net buiten de longen ontstoken. Dit kan gebeuren door een…
Bronnen en referenties
 • http://www.emedicinehealth.com/bronchitis/page6_em.htm
 • http://www.gezondvgz.nl/%7B330f0787-846f-4b64-a47e-45f288bcc3b1%7D
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Bronchitis
 • http://www.bureau-identificatie.nl/baby_peuter_kleuter_kinderen.htm
 • http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/103/bronchitis.html
 • http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001087.htm
 • http://www.astrazeneca.nl/patienteninformatie/luchtwegen/bronchitis?itemId=1598548&nav=yes
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/COPD
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Oedeem
 • http://www.hartziekte.be/Bronchitis.html
 • http://www.bronchitis-symptomen-besmettelijk.nl/
 • Koutras, A.K., 'Fecal Secretory Immunoglobulin A in Breast Milk vs. Formula Feeding in Early Infancy'. J. Ped Gastro Nutr 1989.
 • www.nhg.org

Reageer op het artikel "Bronchitis: symptomen, behandeling, besmettelijk en oorzaak"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Godelieve, 13-01-2016 00:05 #8
Is copd besmettelijk, heb nog een bejaarde moeder bij mij wonen? Reactie infoteur, 13-01-2016
COPD is niet besmettelijk. Ik heb over COPD een apart artikel geschreven: http://goo.gl/uL20PL.

COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Letterlijk vertaald is dat: chronische obstructieve longaandoening. Chronische obstructieve longziekten zijn van oudsher bekend onder andere benamingen, zoals:
- chronische bronchitis,
- chronische astmatische bronchitis,
- emfyseem, en
- CARA (Chronische Aspecifieke Respiratoire Aandoening).

Bij chronische bronchitis zijn de vertakkingen van de luchtpijp blijvend ontstoken. Deze vertakkingen heten de bronchiën. Als een ziekte blijvend is, wordt dat 'chronisch' genoemd. Als iemand chronische bronchitis heeft, zijn zijn of haar bronchiën de hele tijd geïrriteerd. Dit geeft allerlei klachten.

Pieter Dalebout, 20-07-2015 21:22 #7
Ik heb chronische bronchitis. Ik heb dat met een Pufje en Spiriva aardig onder controle en kan er ook mee sporten
MIJN PROBLEEM IS DE REUTEL IN MIJN KEEL. Ik hoest weinig en geef ook weinig slijm op
Wie geeft mij raad of weet een middel om van de reutel in mijn keel af te komen.
Graag reactie Reactie infoteur, 11-08-2015
Mogelijk komt dat door een ophoping van secreties in keel en luchtpijp als gevolg van te weinig hoesten (verminderde hoestreflex?). U kunt het beste overleggen met uw huisarts wat u aan dit probleem kunt doen.

Therese Verdonk, 26-04-2014 10:03 #6
Gister naar de huisarts geweest mijn verkoudheid 5 weken ging niet over antibiotica kuurtje en tabl voor kriebelhoest gekregen. moet longfoto laten maken. symptomen chronische bronchites ook vroeger net wat meer moeite met sporten dan andere kinderen.ben altijd blijven sporten. rond mijn 41 jaar werkte ik op de haven in verontreinigde lucht toen had ik veel slijm opbouw. ben nu rij instructrice en in contact met veel leerlingen en airco in de auto. de laatste 2 jaar heb ik 3 maanden uit het jaar slijm en hoest problemen. kan niet zeggen dat ik last heb met sporten ik geef 5 uur in de week zumba les wel als ik extra over de top ga [thuis] produceer ik zoveel slijm dat dat tot braak neigingen leid en soms spontaan mijn eten opgooi. Bij feestjes rookte ik af en toe maar ben in januari gestopt. Natuurlijk blijf ik sporten zolang ik geen koorts heb.
mijn pa en oma zijn aan copd overleden. is het erfelijk? hoe schadelijk is meeroken? welke medicijnen helpen het beste tegen slijm opbouw? word het erger als je ouder word? Reactie infoteur, 13-05-2014
COPD is een chronische longziekte, waarbij de longen ontstoken en beschadigd zijn. Onder de verzamelnaam COPD valt ook chronische bronchitis. Ik heb daar een uitgebreid artikel over geschreven: http://goo.gl/EZRTqj

Evert Cornelder, 25-07-2012 15:38 #5
Geachte,
Enige maaanden geleden heb ik een acute bronchitis opgelopen. Deze is door mijn huisarts behandeld met een inhaler. Dat heeft goed geholpen ware het niet dat ik daarna ( en nu nog niet) geen smaak- en reuk meer heb. Ik vind dat heel erg. Is daar nog iets aan te doen? Ik moet er bij vertellen dat ik een man ben van 81 jaar.

Ben benieuwd naar uw antwoord.

Met vriendelijke groet,
E.C. Cornelder Reactie infoteur, 07-08-2012
In de bijsluiter kunt u kijken of 'ontbreken van reuk' één van de mogelijke bijwerkingen kan zijn.

Evert Cornelder, 25-07-2012 14:09 #4
Geachte,
Enige maaanden geleden heb ik een acute bronchitis opgelopen. Deze is door mijn huisarts behandeld met een inhaler. Dat heeft goed geholpen ware het niet dat ik daarna ( en nu nog niet) geen smaak- en reuk meer heb. Ik vind dat heel erg. Is daar nog iets aan te doen? Ik moet er bij vertellen dat ik een man ben van 81 jaar.

Ben benieuwd naar uw antwoord.

Met vriendelijke groet,
E.C. Cornelder

Kim, 09-03-2012 18:43 #3
Hallo, goedenmiddag,
ik heb zes van de tien symptomen van Bronchitis.
ik weet niet wat ik nu moet doen. mijn dochter heeft vroeger een pufje gebruikt
ik heb nog nooit eerder last van deze ziekte gehad. weet iemand wat ik nu verder moet? Reactie infoteur, 11-03-2012
U doet er dan verstandig aan contact op te nemen met uw huisarts.

Jan, 14-12-2011 09:57 #2
Wat begonnen is met een ernstige verkoudheid heeft zich geopenbaard in een chronische bronchitis. Tenminste als ik mij huisarts moet geloven. Ongeveer een jaar heb ik nu last van het ophoesten van transparant e/o wit slijm en ben doorlopend verkouden (de ene keer heftiger dan de andere keer, maar kom er niet vanaf). Ik rook niet, heb geen piepende ademhaling, kom geen adem tekort (ook niet bij het sporten) en de longfunctietest was goed. Voor de verkoudheid (neusslijmvlies) heb ik Avamys voorgeschreven gekregen van de K.N.O. arts, wat ik nu ook al ong. een jaar gebruik. Tegen het (op)hoesten heb ik verder niets. (Ik heb een tijdje Ventolin gebruikt, maar dat maakte geen verschil). Wie kan mij zeggen wat dit nu precies is. Is dit chronische bronchitis of C.O.P.D.? Of bestaat er nog een andere omschrijving waaraan ik me vastklamp met hopelijk een zicht op verbetering e/o genezing. Reactie infoteur, 14-12-2011
Alleen een arts kan een diagnose stellen. Ik kan alleen maar in algemene zin ingaan op uw vraag. COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Diseases en dit is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Voorheen werden astma, longemfyseem en chronische bronchitis samen vaak CARA (Chronische Aspecifieke Respiratoire Aandoeningen) genoemd. Tegenwoordig wordt astma apart benoemd en heten de overige aandoeningen COPD. Uw huisarts spreekt over 'chronische bronchitis', maar wat zegt de KNO-arts? Ik adviseer u om al uw vragen en twijfels op te schrijven en deze voor te leggen aan de behandelend arts.

G. van den Hurk, 18-02-2011 13:38 #1
De huisarts zegt dat ik spastische bronchitis heb. Verschijnselen: ophoesten van veel slijm, maar vooral af en toe hevige aanvallen van hoest en benauwdheid. Ik kan nauwelijks adem halen, de lucht giert door mijn keel voor zover dat mogelijk is. Ik heb het gevoel dat ik stik. Ik heb nu een inhalator, maar bij zo'n aanval kan ik die natuurlijk niet gebruiken, ik kan niet goed inademen en uitademen. Het is zeer beangstigend. De aanval duurt ongeveer 10 minuten. Wat is dit en wat kan ik doen? Deze vorm van 'bronchitis' vind ik hier boven niet beschreven. Reactie infoteur, 19-02-2011
Wat vroeger ook wel spastische bronchitis of luchtweghyperreactiviteit genoemd werd, wordt nu als astma aangeduid. Vraag uw huisarts of hij dit ermee bedoeld. Zo ja, dan hier een link naar een artikel over astma: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/53933-astma-symptomen-en-klachten-astma-aanval-kind-volwassene.html

Infoteur: Tartuffel
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Longaandoeningen symptomen
Bronnen en referenties: 13
Reacties: 8
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!