Longabces: Bacteriële infectie met abces in longen

Longabces: Bacteriële infectie met abces in longen Bij een longabces heeft de patiënt pus in een niet-eerder bestaande holte in het longweefsel, veroorzaakt door een bacteriële infectie. Door de infectie sterft weefsel af (necrose) en ontwikkelt zich in die ruimte pus. De symptomen, gelijkaardig aan een longontsteking, verschijnen veelal geleidelijk, maar bij sommige longontstekingen is de patiënt acuut ziek. De behandeling van een longabces is van lange duur, maar meestal is de prognose uiteindelijk wel goed. In een aantal omstandigheden is een longabces echter wel snel fataal.

Synoniemen longabces

Een longabces is eveneens gekend onder deze synoniemen:
 • long gangreen (bij meerdere kleine abcessen)
 • necrotiserende longontsteking (bij meerdere kleine abcessen)

Epidemiologie aandoening

De frequentie van longabcessen in de algemene populatie is onbekend. Door de ruime beschikbaarheid van antibiotica, is de incidentie van longabcessen wel drastisch verminderd. Een longabces komt meer bij mannen dan bij vrouwen voor. Longabcessen komen voorts meer voor bij oudere patiënten als gevolg van de verhoogde incidentie van parodontitis (ontsteking en schade aan weefsel en bot die tanden ondersteunen) en de toegenomen prevalentie van dysfagie en aspiratie.

Oorzaken: Bacteriële infectie met abces of abcessen in longen

Niet in staat zijn te hoesten

Wanneer een patiënt bacteriën inademt die normaal leven in de mond of keel (zogenaamde commensalen) ontstaat een infectie. Het lichaam heeft een eigen afweersysteem (zoals hoesten) om te voorkomen dat bacteriën in de longen terechtkomen. Infectie treedt daarom vooral op wanneer een patiënt bewusteloos of erg suf is door sedatie, anesthesie, alcoholgebruik of drugsgebruik, een beroerte (onvoldoende bloedtoevoer naar de hersenen met mentale en lichamelijke symptomen) of een andere aandoening van het zenuwstelsel. Hij is dan minder goed in staat om te hoesten om de bacteriën weg te krijgen. Bij patiënten bij wie het immuunsysteem slecht functioneert, ontstaat een longabces door organismen die normaal gesproken te vinden zijn in de mond of keel, zoals schimmels of Mycobacterium tuberculosis (het organisme dat tuberculose veroorzaakt). Andere bacteriën die longabcessen veroorzaken zijn streptokokken en stafylokokken, waaronder methicilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA: bacteriële infectie met resistentie tegen antibiotica).

Obstructie van de luchtwegen

Obstructie van de luchtwegen leidt ook tot abcesvorming. Als de luchtpijptakken (bronchiën) geblokkeerd zijn door een tumor of een vreemd voorwerp, vormt zich een abces omdat pus (slijm) zich ophoopt achter de obstructie. De obstructie voorkomt dat de pus met bacteriën terug in de luchtwegen terechtkomt.

Septische longembolieën

Minder vaak ontstaan abcessen wanneer bacteriën of geïnfecteerde bloedstolsels door de bloedbaan in de longen terechtkomen vanuit een andere geïnfecteerde plaats in het lichaam (septische longembolieën).

Symptomen van een longabces, infectie door bacteriën

Abces in één long of in beide longen

Meestal ontwikkelen patiënten slechts één longabces als gevolg van aspiratie of luchtwegobstructie (medische term voor "verstopping van de luchtwegen"). Indien meerdere abcessen ontstaan, is dat meestal in dezelfde long. Wanneer een infectie de longen via de bloedbaan bereikt, ontstaan echter vele verspreide abcessen in beide longen. Dit probleem doet zich het meest voor bij patiënten die drugs via vuile naalden of via niet-steriele methoden injecteren.

Symptomen van pneumonie

Symptomen presenteren zich meestal langzaam. Afhankelijk van de oorzaak van het abces, treden de symptomen plotseling op. De eerste symptomen lijken op die van pneumonie en omvatten een hoest die veel sputum (slijm) met zich meebrengt, koorts met rillingen, verlies van eetlust, vermoeidheid en nachtzweten. Clubbing ontwikkelt zich mogelijk snel. Het sputum is stinkend (omdat de bacteriën uit de mond of keel stank produceren) of bevat bloed. Patiënten voelen soms borstpijn als ze inademen, vooral wanneer de bekleding aan de buitenkant van de longen en de binnenkant van de borstwand (pleura) ontstoken is (pleuritis). Veel patiënten hebben deze symptomen weken of maanden voordat ze op zoek gaan naar medische hulp. Deze patiënten hebben chronische abcessen en, naast andere symptomen, hebben ze aanzienlijk veel gewichtsverlies, hebben ze dagelijks koorts en zweten ze Ďs nachts. Daarentegen zijn longabcessen veroorzaakt door Staphylococcus aureus of MRSA fataal binnen dagen, soms zelfs uren.

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk onderzoek

De patiënt krijgt een uitgebreid lichamelijk onderzoek waardoor de arts alle symptomen bemerkt.

Diagnostische onderzoeken

De volgende diagnostische onderzoeken zijn mogelijk bij patiënten:

Differentiële diagnose

De differentiële diagnoses omvatten:

Behandeling

De patiënt krijgt een behandeling met antibiotica (intraveneus en later oraal) gedurende drie à zes weken tot zelfs zes maanden. Een thoraxfoto (radiografisch onderzoek) bewijst dat het abces verdwenen is. Een bronchoscopie is nodig voor het verwijderen van een vreemd voorwerp. Een arts draineert verder zelden een empyeem via een buisje ingebracht via de borstwand. Ook zelden verwijdert een chirurg het of geïnfecteerde longweefsel. Soms is een chirurgische verwijdering van een totaal kwab van een long of een gehele long vereist. Voorts stopt de patiënt best met roken en het drinken van alcohol.

Complicaties

Een chronisch abces of een onbehandeld abces leidt tot een chronische longaandoening, gewichtsverlies, anemie of andere longproblemen.

Prognose aandoening

De meeste patiënten (90 tot 95%) met een longabces herstellen volledig. De behandeling is vaak minder succesvol wanneer de patiënt verzwakt is, een verzwakt immuunsysteem heeft, wanneer een bronchus geblokkeerd is door een tumor, bij ondervoeding, bij een virusinfectie en bij oudere patiënten. Ook bij ziekenhuisinfecties zijn de resultaten vaak minder goed.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Longabces: symptomen, oorzaak en behandeling abces in longLongabces: symptomen, oorzaak en behandeling abces in longLongabces symptomen bestaan vaak uit een productieve hoest, een slechte adem, koorts en rillingen. Een longabces is een…
Tandvleesabces: Oorzaken, types, symptomen en behandelingTandvleesabces: Oorzaken, types, symptomen en behandelingPatiënten met een tandvleesabces hebben een met pus gevulde, gezwollen bult op het tandvlees. Deze abcessen vormen zich…
Longabces: slecht riekend slijm opgehoest, koorts, vermoeidLongabces: slecht riekend slijm opgehoest, koorts, vermoeidHeb je de laatste tijd behoorlijk veel last van hoestbuien, dan zijn er mogelijk bacteriën in de longen terechtgekomen.…
Pulmonale actinomycose: Bacteriële infectie aan de longenPulmonale actinomycose: Bacteriële infectie aan de longenPulmonale actinomycose is een zeldzame, chronische en langzaam progressieve bacteriële infectie aan de longen, veroorzaa…

Ramsay Hunt-syndroom: Huiduitslag oren door varicella zosterRamsay Hunt-syndroom: Huiduitslag oren door varicella zosterHet Ramsay Hunt-syndroom is een pijnlijke uitslag rond het oor die optreedt wanneer het varicella zoster virus de zevend…
Clubbing: Nagelafwijking (door onderliggende aandoening)Clubbing: Nagelafwijking (door onderliggende aandoening)Clubbing zijn veranderingen in en rond het uiteinde van de vingernagels en teennagels die optreden bij sommige aandoenin…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Bykst, Pixabay
 • http://emedicine.medscape.com/article/299425-clinical#showall
 • http://emedicine.medscape.com/article/299425-differential
 • http://emedicine.medscape.com/article/299425-overview#showall
 • http://radiopaedia.org/articles/lung-abscess
 • http://www.healthline.com/health/lung-abscess#Oorzaken2
 • http://www.medicinfo.nl/%7B9E86605B-9635-4EE9-9CD7-F0DF78C7CE9C%7D
 • http://www.merckmanuals.com/home/lung-and-airway-disorders/abscess-in-the-lungs/abscess-in-the-lungs
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Lung_abscess
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 04-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.