Drukkend gevoel onderbuik: oorzaken drukkende pijn onderbuik
Veel mensen hebben wel eens last van buikpijn of een zwaar of drukkend gevoel in de onderbuik. Vooral vrouwen ervaren bij tijd en wijle pijn in de onderbuik. De redenen voor deze pijn variëren van persoon tot persoon. De buik is het gebied met de spijsverteringsorganen en is verbonden aan het bekken en het middenrif. Buikpijn, waaronder een drukkende gevoel in de onderbuik, duidt meestal op pijn die afkomstig is van organen in de buikholte. Die organen omvatten de maag, dunne darm, dikke darm, lever, galblaas, milt en alvleesklier. Bij vrouwen is het laagste deel van de buik eigenlijk het bekken, met daarin de baarmoeder, eileiders en eierstokken. Soms kan het moeilijk zijn om te zeggen of de pijn in de buik of in het bekkengebied is gelokaliseerd. De meest voorkomende reden voor pijn in de onderbuik of een drukkend gevoel gevoel in de onderbuik bij vrouwen is menstruatie.
Drukkend gevoel in de onderbuik /
Bron: Andrey Popov/Shutterstock.comCourante oorzaken van drukkend gevoel in de onderbuik
Een drukkend gevoel in de onderbuik kan een teken zijn van veel verschillende medische problemen of aandoeningen. In sommige gevallen verdwijnt de pijn snel, terwijl in andere gevallen een (vaak eenvoudige) behandeling vereist is.
Diverticulitis
Een van de meest voorkomende oorzaken van
pijn in de linkeronderbuik is
diverticulitis. Deze aandoening kan zich ontwikkelen wanneer divertikels – kleine uitstulpingen van de darmwand in de buikholte – ontstoken raken. Deze uitstulpingen kunnen scheuren, zwellen en geïnfecteerd raken. Andere symptomen van diverticulitis zijn
koorts,
misselijkheid en
braken. Soms gaat het gepaard met
bloed- en
slijmverlies uit de anus.
Gasvorming
Het hebben van gas in je spijsverteringskanaal is normaal en is in het algemeen het gevolg van slikken en spijsvertering. Gasopbouw in het darmkanaal kan ervoor zorgen dat het uitzet, wat leidt tot ongemak, pijn en een drukkend gevoel. Gas kan worden veroorzaakt door meer lucht te slikken dan normaal (
aërofagie), te veel te eten en gasproducerende voedingsmiddelen te eten. Overmatig gas wordt meestal verlicht door boeren of door winderigheid.
Dyspepsie
Dyspepsie duidt op een verstoring in het spijsverteringsysteem met verkramping of overactiviteit van de spieren in je maag, waarbij voornamelijk
maagklachten optreden. Een scenario dat optreedt na het eten en te wijten is aan het feit dat de maag verkramp of overactief is als reactie op voedsel. Het voedsel blijft te lang in de maag met een drukkend gevoel tot gevolg en je kunt last krijgen van maagzuur. Dyspepsie wordt vaak gevoeld als ongemak, pijn of als een branderig gevoel. Andere symptomen zijn maagzuur,
opgeblazen gevoel en
misselijkheid (na het eten).
Liesbreuk
Een
liesbreuk is een zwakke plek of opening in de buikwand, waardoor buikvlies en buikvet of darm naar buiten puilt. Een liesbreuk klachten veroorzaken als pijn, of een knellend, drukkend, brandend of stekend gevoel.
Urinewegen /
Bron: La Gorda/Shutterstock.comBlaasontsteking
Een
blaasontsteking kun je herkennen aan de volgende symptomen:
Menstruele krampen
Menstruele krampen worden veroorzaakt door samentrekkingen van de baarmoeder en de pijn kan variëren van een lichte ergernis tot ernstige pijn die interfereert met je dagelijkse activiteiten. Deze maandelijkse krampen zijn een pijnlijke aankondiging van de maandelijkse menstruele cyclus en kunnen ook ervaren worden als een zeurend of drukkend gevoel in de onderbuik.
Endometriose
Endometriose is een aandoening waarbij baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder groeit. Het uit zich als hevige menstruatieklachten. Symptomen zijn pijnlijke
menstruatiekrampen die mettertijd erger worden, pijn tijdens seks en zware menstruatiebloedingen. De oorzaak van endometriose is anno 2024 onbekend.
Eierstokcyste
Een
eierstokcyste is een holte in een eierstok die met vocht is gevuld. Hoewel de meeste cysten goedaardig zijn en geen noemenswaardige symptomen veroorzaken, kan een bijzonder grote cyste complicaties veroorzaken. Grotere cysten kunnen op de blaas drukken, waardoor het plassen toeneemt. Een cyste kan scheuren, met ernstige pijn of inwendige bloedingen tot gevolg.
Buitenbaarmoederlijke zwangerschap
Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is een zwangerschap die zich buiten de baarmoeder bevindt en hierbij kun je een licht zeurend of drukkend gevoel in de buik hebben, vaak links of rechts onderin.
Pelvic inflammatory disease (PID)
Pelvic inflammatory disease is een complicatie veroorzaakt door een onbehandelde seksueel overdraagbare aandoening zoals
chlamydia of
gonorroe. Vrouwen kunnen wel of geen symptomen krijgen met PID, maar de symptomen bestaan uit
buikpijn, koorts,
vaginale afscheiding en pijn of bloeding tijdens seks.
Polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS)
Dit is een hormonale stoornis die wordt gezien bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. De symptomen bestaan vaak uit
bekkenpijn, onregelmatige menstruatie, zware menstruatie en overmatige groei van gezichts- en lichaamshaar.
Eileiderontsteking
Eileiderontsteking of salpingitis geeft symptomen als algemeen ziek zijn, buikpijn,
pijn bij plassen en koorts.
Galblaas en alvleesklier /
Bron: Nerthuz/Shutterstock.comAndere oorzaken van drukkende pijn in onderbuik
Alvleesklierontsteking
Een
alvleesklierontsteking is een ontsteking van de
alvleesklier of pancreas, een orgaan dat verantwoordelijk is voor de productie van hormonen en enzymen die nodig zijn voor het verteren van voedsel. Wanneer deze aandoening optreedt, kan dit leiden tot
pijn in de onderbuik en
onderrug.
Blindedarmontsteking
Wanneer buikpijn aan de rechterkant optreedt en uitstraalt naar andere delen van de buik, kan dit wijzen op een
blindedarmontsteking. Dit is een aandoening die binnen enkele uren kan verergeren.
Vleesboom
Een
vleesboom in de baarmoeder kan symptomen geven als pijn en druk in het bekken, zware menstruatie, frequent urineren,
obstipatie, evenals pijn in de rug en
benen.
Galblaasontsteking
Een
galblaasontsteking (cholecystitis) is een ontsteking en zwelling van de
galblaas en veroorzaakt drukkende pijn in de onderbuik.
Onderzoek en diagnose
Wanneer je met pijn in de onderbuik of een drukkend gevoel in de onderbuik naar de dokter gaat, zal de arts allereerst allerlei vragen stellen over je klachten. Ook zal de huisarts je medische voorgeschiedenis in ogenschouw nemen en lichamelijk onderzoek doen. De arts zal de buik controleren en kan (bij een vrouw) zelfs een inwendig onderzoek uitvoeren. Vaak vragen artsen om een urinemonster, dat infecties kan detecteren (
urineonderzoek). In gevallen waarin een vrouw vaginale afscheiding heeft, kan de arts daar een monster van nemen. Ook kan vervolgonderzoek plaatsvinden, bijvoorbeeld:
- Gynaecologisch onderzoek.
- Bloedonderzoek.
- Endoscopisch onderzoek.
- CT-scan.
- MRI-scan.
- Echografie.
Warme kruik bij menstruatiepijn /
Bron: Absolutimages/shutterstockBehandeling van pijn in de onderbuik
Behandeling van drukkende pijn in de onderbuik is afhankelijk van de oorzaak:
- Diverticulitis: bij ernstig ontstoken divertikels kan geadviseerd worden een vloeibaar en vezelarm dieet te volgen. Soms is een operatieve ingreep nodig.
- Gasvorming: hierbij is het belangrijk dat je regelmatig eet en geen maaltijden overslaat. Ook is het verstandig om producten te vermijden die extra gasvorming geven.
- Dyspepsie: hierbij kan een antacidum worden genomen. Dit verhoogt de pH van het maagzuur.
- Liesbreuk: bij klachten word je geopereerd.
- Blaasontsteking: veel drinken en afwachten of de klachten vanzelf overgaan of antibiotica gaan slikken.
- Menstruele krampen: ontspannen door rust, een warme kruik, bad, massage of oefeningen, kan menstruatiekrampen verminderen.
- Een pijnstiller kan ook helpen.
- Endometriose: NSAID’s helpen vaak goed tegen de pijn en behandeling met hormonen kan ook een optie zijn.
- Eierstokcyste: veel cysten verdwijnen spontaan, maar soms moet een eierstokcyste worden verwijderd.
- Buitenbaarmoederlijke zwangerschap: middels medicatie (methotrexaat) of een operatie.
- Pelvic inflammatory disease: dit wordt behandeld met medicijnen.
- Polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS): er zijn geen medicijnen om PCOS te behandelen. Bij overgewicht is een gezonde leefstijl en afvallen belangrijk.
- Eileiderontsteking: behandeling bestaat uit antibiotica en rust.
- Alvleesklierontsteking: hierbij is het belangrijk dat die oorzaak wordt behandeld, bijvoorbeeld galstenen verwijderen, stoppen met alcohol drinken, etc.
- Blindedarmontsteking: meestal is een operatie in het ziekenhuis nodig.
- Vleesboom: een vleesboom kan worden behandeld met medicijnen, embolisatie of een operatie.
- Galblaasontsteking: de behandeling bestaat vaak uit het operatief verwijderen van de galblaas.
Zelfzorg en preventie
Hoewel je geen invloed hebt op sommige vormen van pijn in de onderbuik, kun je sommige vormen van buikpijn voorkomen. Een gezonde levensstijl met een voedzaam dieet en veel
water drinken kan helpen om
urineweginfecties te voorkomen. Het kan ook obstipatie voorkomen, wat kan leiden tot pijn of een drukkend gevoel in de onderbuik. Andere preventieve maatregelen zijn:
- Draag onderkleding van katoen of linnen.
- Gebruik geen geparfumeerde producten rond de vagina.
- Drink citroensap en gemberdrank om PMS en menstruatiepijn te beheersen en te voorkomen.
- Neem pijnstillers en andere medicijnen volgens doktersvoorschrift.
Lees verder