Drukkend gevoel onderbuik: oorzaken drukkende pijn onderbuik

Drukkend gevoel onderbuik: oorzaken drukkende pijn onderbuik Veel mensen hebben wel eens last van buikpijn of een zwaar of drukkend gevoel in de onderbuik. Vooral vrouwen ervaren bij tijd en wijle pijn in de onderbuik. De redenen voor deze pijn variëren van persoon tot persoon. De buik is het gebied met de spijsverteringsorganen en is verbonden aan het bekken en het middenrif. Buikpijn, waaronder een drukkende gevoel in de onderbuik, duidt meestal op pijn die afkomstig is van organen in de buikholte. Die organen omvatten de maag, dunne darm, dikke darm, lever, galblaas, milt en alvleesklier. Bij vrouwen is het laagste deel van de buik eigenlijk het bekken, met daarin de baarmoeder, eileiders en eierstokken. Soms kan het moeilijk zijn om te zeggen of de pijn in de buik of in het bekkengebied is gelokaliseerd. De meest voorkomende reden voor pijn in de onderbuik of een drukkend gevoel gevoel in de onderbuik bij vrouwen is menstruatie.

Drukkend gevoel in de onderbuik / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.comDrukkend gevoel in de onderbuik / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.com

Courante oorzaken van drukkend gevoel in de onderbuik

Een drukkend gevoel in de onderbuik kan een teken zijn van veel verschillende medische problemen of aandoeningen. In sommige gevallen verdwijnt de pijn snel, terwijl in andere gevallen een (vaak eenvoudige) behandeling vereist is.

Diverticulitis

Een van de meest voorkomende oorzaken van pijn in de linkeronderbuik is diverticulitis. Deze aandoening kan zich ontwikkelen wanneer divertikels – kleine uitstulpingen van de darmwand in de buikholte – ontstoken raken. Deze uitstulpingen kunnen scheuren, zwellen en geïnfecteerd raken. Andere symptomen van diverticulitis zijn koorts, misselijkheid en braken. Soms gaat het gepaard met bloed- en slijmverlies uit de anus.

Gasvorming

Het hebben van gas in je spijsverteringskanaal is normaal en is in het algemeen het gevolg van slikken en spijsvertering. Gasopbouw in het darmkanaal kan ervoor zorgen dat het uitzet, wat leidt tot ongemak, pijn en een drukkend gevoel. Gas kan worden veroorzaakt door meer lucht te slikken dan normaal (aërofagie), te veel te eten en gasproducerende voedingsmiddelen te eten. Overmatig gas wordt meestal verlicht door boeren of door winderigheid.

Dyspepsie

Dyspepsie duidt op een verstoring in het spijsverteringsysteem met verkramping of overactiviteit van de spieren in je maag, waarbij voornamelijk maagklachten optreden. Een scenario dat optreedt na het eten en te wijten is aan het feit dat de maag verkramp of overactief is als reactie op voedsel. Het voedsel blijft te lang in de maag met een drukkend gevoel tot gevolg en je kunt last krijgen van maagzuur. Dyspepsie wordt vaak gevoeld als ongemak, pijn of als een branderig gevoel. Andere symptomen zijn maagzuur, opgeblazen gevoel en misselijkheid (na het eten).

Liesbreuk

Een liesbreuk is een zwakke plek of opening in de buikwand, waardoor buikvlies en buikvet of darm naar buiten puilt. Een liesbreuk klachten veroorzaken als pijn, of een knellend, drukkend, brandend of stekend gevoel.

Urinewegen / Bron: La Gorda/Shutterstock.comUrinewegen / Bron: La Gorda/Shutterstock.com

Blaasontsteking

Een blaasontsteking kun je herkennen aan de volgende symptomen:

Menstruele krampen

Menstruele krampen worden veroorzaakt door samentrekkingen van de baarmoeder en de pijn kan variëren van een lichte ergernis tot ernstige pijn die interfereert met je dagelijkse activiteiten. Deze maandelijkse krampen zijn een pijnlijke aankondiging van de maandelijkse menstruele cyclus en kunnen ook ervaren worden als een zeurend of drukkend gevoel in de onderbuik.

Endometriose

Endometriose is een aandoening waarbij baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder groeit. Het uit zich als hevige menstruatieklachten. Symptomen zijn pijnlijke menstruatiekrampen die mettertijd erger worden, pijn tijdens seks en zware menstruatiebloedingen. De oorzaak van endometriose is anno 2024 onbekend.

Eierstokcyste

Een eierstokcyste is een holte in een eierstok die met vocht is gevuld. Hoewel de meeste cysten goedaardig zijn en geen noemenswaardige symptomen veroorzaken, kan een bijzonder grote cyste complicaties veroorzaken. Grotere cysten kunnen op de blaas drukken, waardoor het plassen toeneemt. Een cyste kan scheuren, met ernstige pijn of inwendige bloedingen tot gevolg.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is een zwangerschap die zich buiten de baarmoeder bevindt en hierbij kun je een licht zeurend of drukkend gevoel in de buik hebben, vaak links of rechts onderin.

Pelvic inflammatory disease (PID)

Pelvic inflammatory disease is een complicatie veroorzaakt door een onbehandelde seksueel overdraagbare aandoening zoals chlamydia of gonorroe. Vrouwen kunnen wel of geen symptomen krijgen met PID, maar de symptomen bestaan uit buikpijn, koorts, vaginale afscheiding en pijn of bloeding tijdens seks.

Polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS)

Dit is een hormonale stoornis die wordt gezien bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. De symptomen bestaan vaak uit bekkenpijn, onregelmatige menstruatie, zware menstruatie en overmatige groei van gezichts- en lichaamshaar.

Eileiderontsteking

Eileiderontsteking of salpingitis geeft symptomen als algemeen ziek zijn, buikpijn, pijn bij plassen en koorts.

Galblaas en alvleesklier / Bron: Nerthuz/Shutterstock.comGalblaas en alvleesklier / Bron: Nerthuz/Shutterstock.com

Andere oorzaken van drukkende pijn in onderbuik

Alvleesklierontsteking

Een alvleesklierontsteking is een ontsteking van de alvleesklier of pancreas, een orgaan dat verantwoordelijk is voor de productie van hormonen en enzymen die nodig zijn voor het verteren van voedsel. Wanneer deze aandoening optreedt, kan dit leiden tot pijn in de onderbuik en onderrug.

Blindedarmontsteking

Wanneer buikpijn aan de rechterkant optreedt en uitstraalt naar andere delen van de buik, kan dit wijzen op een blindedarmontsteking. Dit is een aandoening die binnen enkele uren kan verergeren.

Vleesboom

Een vleesboom in de baarmoeder kan symptomen geven als pijn en druk in het bekken, zware menstruatie, frequent urineren, obstipatie, evenals pijn in de rug en benen.

Galblaasontsteking

​Een galblaasontsteking (cholecystitis) is een ontsteking en zwelling van de galblaas en veroorzaakt drukkende pijn in de onderbuik.

Onderzoek en diagnose

Wanneer je met pijn in de onderbuik of een drukkend gevoel in de onderbuik naar de dokter gaat, zal de arts allereerst allerlei vragen stellen over je klachten. Ook zal de huisarts je medische voorgeschiedenis in ogenschouw nemen en lichamelijk onderzoek doen. De arts zal de buik controleren en kan (bij een vrouw) zelfs een inwendig onderzoek uitvoeren. Vaak vragen artsen om een ​​urinemonster, dat infecties kan detecteren (urineonderzoek). In gevallen waarin een vrouw vaginale afscheiding heeft, kan de arts daar een monster van nemen. Ook kan vervolgonderzoek plaatsvinden, bijvoorbeeld:
 • Gynaecologisch onderzoek.
 • Bloedonderzoek.
 • Endoscopisch onderzoek.
 • CT-scan.
 • MRI-scan.
 • Echografie.

Warme kruik bij menstruatiepijn / Bron: Absolutimages/shutterstockWarme kruik bij menstruatiepijn / Bron: Absolutimages/shutterstock

Behandeling van pijn in de onderbuik

Behandeling van drukkende pijn in de onderbuik is afhankelijk van de oorzaak:
 • Diverticulitis: bij ernstig ontstoken divertikels kan geadviseerd worden een vloeibaar en vezelarm dieet te volgen. Soms is een operatieve ingreep nodig.
 • Gasvorming: hierbij is het belangrijk dat je regelmatig eet en geen maaltijden overslaat. Ook is het verstandig om producten te vermijden die extra gasvorming geven.
 • Dyspepsie: hierbij kan een antacidum worden genomen. Dit verhoogt de pH van het maagzuur.
 • Liesbreuk: bij klachten word je geopereerd.
 • Blaasontsteking: veel drinken en afwachten of de klachten vanzelf overgaan of antibiotica gaan slikken.
 • Menstruele krampen: ontspannen door rust, een warme kruik, bad, massage of oefeningen, kan menstruatiekrampen verminderen.
 • Een pijnstiller kan ook helpen.
 • Endometriose: NSAID’s helpen vaak goed tegen de pijn en behandeling met hormonen kan ook een optie zijn.
 • Eierstokcyste: veel cysten verdwijnen spontaan, maar soms moet een eierstokcyste worden verwijderd.
 • Buitenbaarmoederlijke zwangerschap: middels medicatie (methotrexaat) of een operatie.
 • Pelvic inflammatory disease: dit wordt behandeld met medicijnen.
 • Polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS): er zijn geen medicijnen om PCOS te behandelen. Bij overgewicht is een gezonde leefstijl en afvallen belangrijk.
 • Eileiderontsteking: behandeling bestaat uit antibiotica en rust.
 • Alvleesklierontsteking: hierbij is het belangrijk dat die oorzaak wordt behandeld, bijvoorbeeld galstenen verwijderen, stoppen met alcohol drinken, etc.
 • Blindedarmontsteking: meestal is een operatie in het ziekenhuis nodig.
 • Vleesboom: een vleesboom kan worden behandeld met medicijnen, embolisatie of een operatie.
 • Galblaasontsteking: de behandeling bestaat vaak uit het operatief verwijderen van de galblaas.

Zelfzorg en preventie

Hoewel je geen invloed hebt op sommige vormen van pijn in de onderbuik, kun je sommige vormen van buikpijn voorkomen. Een gezonde levensstijl met een voedzaam dieet en veel water drinken kan helpen om urineweginfecties te voorkomen. Het kan ook obstipatie voorkomen, wat kan leiden tot pijn of een drukkend gevoel in de onderbuik. Andere preventieve maatregelen zijn:
 • Draag onderkleding van katoen of linnen.
 • Gebruik geen geparfumeerde producten rond de vagina.
 • Drink citroensap en gemberdrank om PMS en menstruatiepijn te beheersen en te voorkomen.
 • Neem pijnstillers en andere medicijnen volgens doktersvoorschrift.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Diagnose: buikpijnBuikpijn kan erg lastig zijn om te diagnosticeren. Met het onderstaande schema kunt u een aantal veelvoorkomende oorzake…
Steken in onderbuik: stekende pijn linksonder of rechtsonderSteken in onderbuik: stekende pijn linksonder of rechtsonderSteken in de onderbuik of stekende pijn in de onderbuik kan rechtsonder of linksonder of meer in het midden gevoeld word…
Pijn in de onderbuikPijn in de onderbuikPijn in de onderbuik is een pijn die gevoeld wordt laag in de buik. Het wordt dan ook wel lage buikpijn genoemd. Buikpij…
Buikpijn laag in de onderbuikBuikpijn laag in de onderbuikBuikpijn is pijn die gevoeld wordt rondom de organen die zich in de buikholte bevinden. Pijn laag in de onderbuik kan te…

Rectale pijn: oorzaken van pijn aan het rectum of endeldarmRectale pijn: oorzaken van pijn aan het rectum of endeldarmRectale pijn duidt op pijn in en rond het rectum of endeldarm. Rectale pijn is een veel voorkomende klacht. De meeste oo…
Lage rugpijn: Oorzaken en behandeling van pijn in onderrugLage rugpijn: Oorzaken en behandeling van pijn in onderrugDe onderrug, die onder de ribbenkast begint, staat in medische termen bekend als de ‘lumbale wervelkolom’. Lage rugpijn…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/Wavebreakmedia
 • https://www.umcutrecht.nl/nl/Ziekenhuis/Ziekte/Eileiderontsteking
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Dyspepsie
 • https://www.belmarrahealth.com/lower-abdominal-pain-women-causes-treatments/
 • https://www.mlds.nl/ziekten/divertikels-en-diverticulitis/
 • https://www.iberogast.nl/nl/maag-darmklachten/dyspepsie/
 • https://www.huisarts.nl/de-gevolgen-van-een-verwaarloosde-blaasontsteking/
 • https://www.degynaecoloog.nl/onderwerpen/buitenbaarmoederlijke-zwangerschap/
 • Afbeelding bron 1: Andrey Popov/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: La Gorda/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: Nerthuz/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 4: Absolutimages/shutterstock
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 02-04-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.