Bult anus: oorzaken knobbel naast anus of pijnlijke anusbult

Bult anus: oorzaken knobbel naast anus of pijnlijke anusbult Last van een bult bij de anus of anusbultje? Een pijnlijke of pijnloze knobbel of bult die op, in of rond de anus optreedt, kan een teken zijn van letsel, infectie of verkeerde persoonlijke hygiëne. Als de huid rond je anus rood lijkt of warm aanvoelt wanneer je hem aanraakt, wordt de zwelling waarschijnlijk veroorzaakt door een onderliggende infectie. Een knobbeltje of zwelling kan overal op je lichaam voorkomen, maar het kan behoorlijk pijnlijk zijn als deze op, in of rondom je anus voorkomt. De grootte van het bultje of knobbeltje kan variëren. Ook kan de kleur van de anusbult kan verschillen; er kan sprake zijn van een wit, vleeskleurig of rood bultje. Een bultje op de anus kan gepaard gaan met pijn of jeuk, maar dat hoeft niet. Er kunnen zich ook andere klachten voordoen. Sommige symptomen van een anale knobbel kunnen je huisarts helpen bij het stellen van de diagnose.

Het eiwitomhulsel (capside) van een papillomavirus / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Het eiwitomhulsel (capside) van een papillomavirus / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Oorzaken van een bult op de anus

Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van een bultje of bult bij de anus of een anusbultje. De meest voorkomende oorzaken zijn aambeien en anale huidflapjes. Beide zijn onschuldig en hooguit vervelend, vooral aambeien.

Anale wratten

Knobbels in of rond de anus kunnen duiden op een infectie met het humaan papillomavirus (HPV). HPV is een van de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen (soa). Het veroorzaakt genitale wratten en ook anale wratten. De wratten kunnen last geven van jeuk, pijn of een branderig gevoel rond de anus.

Anale puistjes

Puistjes doen zich vaak voor in het gezicht, hoewel ze zich kunnen vormen op je rug, schaamstreek en vrijwel overal op het lichaam, inclusief de anus. Als je bij de anus een bultje of knobbeltje opmerkt wat op een anale puist lijkt, kies er dan niet voor om deze uit te knijpen. Dat kan leiden tot infecties en andere complicaties. De bobbel die je voelt, kan ook een ander gezondheidsprobleem zijn, waaronder een aambei of een cyste die behandeling door een een arts vereist.

Schimmelinfectie anus

Een andere waarschijnlijke oorzaak van een anale bult of knobbel is een schimmelinfectie. Dit wordt veroorzaakt door een overgroei van candida. De infectie veroorzaakt de vorming van witte puistjes. Een schimmelinfectie kan ook voorkomen in de mond, de vagina, de penis en rond de lies. Deze bultjes kunnen rood of ontstoken van uiterlijk zijn. Een veel voorkomend symptoom van schimmelinfectie rond de anus zal zijn:

Aambeien

Aambeien ontstaan door zwelling van het slijmvlies van de anus; het zijn uitgezakte zwellichamen van de endeldarm. Een bekende oorzaak is persen tijdens het poepen. Aambeien zowel kunnen binnen als buiten het rectum voorkomen. Ze zijn ongevaarlijk maar kunnen erg pijnlijk zijn. Symptomen kunnen bestaan uit:

Getromboseerde aambei

Een getromboseerde aambei is een klein en ongevaarlijk bloedstolseltje in een onderhuids adertje net aan de buitenkant van de aars, dat plotseling ontstaat. Dit veroorzaakt een pijnlijk bultje. De getromboseerde aambei voelt hard aan. De pijn is vaak het hevigst in de eerste week nadat het is ontstaan. Je hebt er vooral last van tijdens het poepen, bij afvegen en bij zitten.

Genitale herpes

Genitale herpes wordt veroorzaakt door het herpes simplex-virus type 2 en kan evengoed verantwoordelijk zijn voor het verschijnen van een pijnlijke bult op de anus. Om te weten of de knobbels of hobbels bij je anus worden veroorzaakt door genitale herpes, kun je de volgende symptomen opmerken:
  • gevoelige en ernstige jeuk rond de anus en je kruis
  • blaasjes of zweertjes rond en in de anus
  • tintelingen

Anaal hematoom

Een anaal hematoom is een lokale ophoping van bloed onder de huid die zich kan voordoen als een roodkleurige, blauwe zwelling. Vaak als gevolg van een trauma. Deze bult kan zich in of op de rand van de anus bevinden. Een anaal hematoom wordt veroorzaakt door de breuk van de kleine aderen die bloed uit de anus afvoeren. Na een ruptuur, accumuleert het bloed snel om een ​​bloedstolsel te vormen. De hobbel kan ernstige pijn veroorzaken als de breuk groter wordt als gevolg van druk.

Abces bij de anus

Een perianaal abces is een pijnlijke situatie waarbij zich pus verzamelt in een holte in de buurt van de anus. Je kunt een warme, rode zwelling naast de anus voelen en er kan pus of vocht uit de zwelling. Je kunt daarnaast last krijgen van koorts.

Waterwratjes / Bron: E van Herk, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Waterwratjes / Bron: E van Herk, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Waterwratjes

Waterwratjes is een veel voorkomende virale infectie van de huid die uiterst besmettelijk is en zowel kinderen als volwassenen treft. Bij volwassenen zitten de waterwratjes meestal op en rond de anus en geslachtsorganen, op de dijbenen, de onderbuik en in de lies. De infectie kan zich van de ene persoon naar de andere verspreiden door kleren te delen of aangetaste oppervlakken aan te raken. De aandoening onschuldig en zal deze binnen enkele maanden zonder behandeling vaak verbeteren. De meest voorkomende symptomen van waterwratjes zijn de aanwezigheid van kleine, stevige, verhoogde plekken op de huid met een kleine kuil in het midden. De hobbels ontwikkelen zich in een cluster en kunnen over verschillende delen van het lichaam worden verspreid.

Endeldarmverzakking

Een rectale prolaps of endeldarmverzakking treedt op wanneer een deel van de dikke darm dat het rectum wordt genoemd naar beneden zakt, soms zakt uit de anus steekt. Dit geeft de volgende klachten:
  • poepen gaat moeilijk
  • gevoel van blokkade tijdens het poepen
  • een balgevoel rondom de anus
  • soms komt de endeldarm via de anus naar buiten
  • ontlastingsincontinentie
  • in etappes poepen

Anale huidflapjes (skintags)

Anale huidflapjes (skintags) zijn onschadelijke gezwellen aan de buitenkant van de anus. Deze gezwellen worden vaak verward met wratten en aambeien. Anale huidflapjes zijn niet besmettelijk, ze kunnen het gevolg zijn van een ontsteking, een letsel, verwonding of als gevolg van de behandeling van aambeien.

Anuskanker

Een bloeding op, rond of in de anus kan ook het eerste teken van anuskanker zijn. Andere symptomen van anuskanker zijn:

Bij welke symptomen een arts bezoeken?

Raadpleeg een arts als je het volgende opmerkt:
  • onverklaarbare veranderingen in stoelgang
  • pijn of frequent ongemak in het rectale gebied, met name bij stoelgang
  • pusachtige afscheiding uit een knobbeltje bij de anus
  • symptomen van een systemische infectie, zoals:
  • toenemende hoeveelheid bloed op toiletpapier bij het afvegen van de billen na het poepen

Sommige van de bovenstaande symptomen kunnen ook worden veroorzaakt door andere aandoeningen, zoals een anuskloofje, anale wratten en aambeien.

Medische behandeling van knobbel naast anus

Anuswratten
Anale wratten kunnen in principe geen kwaad en verdwijnen binnen enkele jaren vanzelf. Wanneer er veel wratten zijn, kun je ze elektrisch laten wegschroeien (coagulatie).

Anuspuistjes
Als je een bobbel bij je anus voelt en het betreft een puistje, dan moet je er vooral niet in knijpen of anderszins manipuleren. Enkele eenvoudige hygiënische stappen kunnen voldoende zijn om het probleem op te lossen:
  • gebruik bij voorkeur geen toiletpapier na de stoelgang, maar gebruik een toiltedouche, ook wel gekscherend 'douche voor de billen' genoemd
  • reinig je anus en billen met warm water tijdens het baden en douchen
  • draag schoon katoenen ondergoed, wat vaak beter ademt dan andere stoffen.
  • verwijder zo snel mogelijk nat ondergoed, zwembroek/badpak of andere kleding

Als de puistjes aanwezig blijven, is het het verstandig om je huisarts te raadplegen.

Infectie
Antibiotica en schimmelwerende crèmes en pillen kunnen respectievelijk worden gebruikt voor een bacteriële en een schimmelinfectie.

Dagelijks voldoende drinken / Bron: Luminast/Shutterstock.comDagelijks voldoende drinken / Bron: Luminast/Shutterstock.com
Aambeien
Drink voldoende, dat wil zeggen 1,5 tot 2 liter per dag. Zorg dagelijks voor genoeg lichaamsbeweging en eet vezelrijk.Je kunt ook aambeienzalf gebruiken ter verlichting van de klachten.

Genitale herpes
Bij lichte klachten kan de huisarts een indrogende crème voorschrijven. Bij een eerste infectie of bij ernstige klachten kan de huisarts tabletten voorschrijven die het virus te remmen.

Anaal hemetoom
Een anaal hematoom kan vaak met zelfzorg verdwijnen (zoals het nemen van een warm bad, pijnstillers en voldoende drinken en gezond eten), maar soms is een chirurgische ingreep nodig.

Anaal abces
Het abces moet worden opengemaakt om de pus eruit te laten (abcesdrainage).

Waterwratjes
De waterwratjes verdwijnen meestal vanzelf binnen 1 jaar en een behandeling is niet nodig. Je kunt er desgewenst Sudocrem opsmeren.

Endeldarmverzakking
Een edneldarmverzakking kan behandeld worden met het aanpassen van voeding en eventueel laxeermiddel, bekkenfysiotherapie,
darmspoelen en begeleiding van een continentieverpleegkundige. Soms is een operatieve ingreep nodig.

Anale huidflapjes
Als er sprake is van aanhoudende anale jeuk of cosmetische bezwaren, dan kan de chirurg de huidflapjes verwijderen.

Anuskanker
De standaardbehandelingen van anuskanker zijn radiotherapie (bestraling), chemotherapie en een operatie.

Huismiddel bij pijnlijke anusbult

Warm kompres aanbrengen

Een eenvoudig warm kompres kan worden aangebracht rond het gebied van ongemak om pijnlijke gezwollen bulten rond de anus te verzachten en te verlichten. Dit kan worden gebruikt bij aambeien, anale abcessen en andere hobbels op de anus.

Tea tree olie / Bron: OptimaTea tree olie / Bron: Optima

Tea tree-olie

Je kunt ook tea tree-olie gebruiken om pijnlijke, jeukende en gezwollen bult op de anus te verwijderen. Tea tree-olie is naar verluidt een geweldig antiseptisch en antischimmelmiddel. Het is wel raadzaam om de tea-olie te verdunnen voordat ze op de huid wordt aangebracht.

Antiseptische crèmes

Een antiseptisch middel of zeep kan gebruikt worden ter reiniging van de huid bij een schimmelinfecties. Antiseptica helpen je huid schoon te houden en versnellen de genezing van dergelijke infecties.

Aloë vera

Aloë vera-gel is een natuurlijke antiseptische, antibacteriële en ontstekingsremmende remedie. Het aanbrengen van aloë vera-gel op een bult op de anus zal de jeuk helpen kalmeren en de zwelling verlichten, vooral voor aambeien en anale wratten.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anale trombose: symptomen, oorzaken, behandeling & tipsAnale trombose: symptomen, oorzaken, behandeling & tipsBij een anale trombose kan je last hebben van hevige pijn in de anus. Dit komt doordat er zich een bloedklonter heeft ge…
Aambeien en pijn bij de ontlastingAambeien en pijn bij de ontlastingAambeien zijn klachten die veel voorkomen. Ze veroorzaken pijn en hinder bij de ontlasting. Een klacht waarmee je missch…
Anale jeuk / jeuk aan de anus; oorzaken, behandeling, tipsAnale jeuk / jeuk aan de anus; oorzaken, behandeling, tipsAnale jeuk is een klacht die vrij veel mensen hebben, maar waar weinig over gepraat wordt. Het wordt gezien als een te g…
Anorectale malformatie: Ontlasting kan lichaam niet verlatenAnorectale malformatie: Ontlasting kan lichaam niet verlatenIn de vroege zwangerschap ontwikkelen de anus en/of endeldarm (rectum) zich mogelijk niet goed of ontbreken ze. In medis…

Eosinofiele fasciitis: Verdikking en zwelling van huidEosinofiele fasciitis: Verdikking en zwelling van huidEosinofiele fasciitis (Shulman-syndroom, shulmansyndroom) is een zeer zeldzame aandoening waarbij weefsel onder de huid…
Acute flaccid myelitis: Verlamming en zwakte bij kinderenAcute flaccid myelitis: Verlamming en zwakte bij kinderenAcute flaccid myelitis (AFM) is een zeldzame neurologische aandoening waarbij de grijze stof (deel van het ruggenmerg) o…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/chingyunsong
  • Anale klachten online. Getromboseerde aambei. https://www.analeklachten.online/aandoening/getromboseerde-aambei/ (ingezien op 20-9-2022)
  • Healthline. Do I Have an Anal Pimple, Abscess, Hemorrhoids, or Something Else? https://www.healthline.com/health/pimple-on-anus (ingezien op 3-2-2020)
  • https://www.cwz.nl/patient/aandoeningen/endeldarm-verzakking/
  • https://www.thuisarts.nl/aambeien
  • https://www.helderkliniek.nl/anale-aandoeningen/wratten/
  • https://www.rivm.nl/Onderwerpen/H/HPV_Humaan_Papillomavirus
  • https://www.nidirect.gov.uk/conditions/lumps-and-swellings
  • https://www.health24.com/Medical/Cancer/Experts/Question/Small-lump-in-anus-20180715
  • https://www.healthline.com/health/pimple-on-anus
  • https://www.healthdiary365.com/2018/03/12/causes-bumps-on-anus-symptoms-home-remedies/
  • https://www.bustle.com/p/11-ways-to-know-if-bumps-blemishes-around-your-butt-are-normal-not-63713
  • Huidinfo. Perianaal trombose. https://www.huidinfo.nl/p/perianaal-trombose/ (ingezien op 3-2-2020)
  • Medical News Today. 7 causes of anal bumps. https://www.medicalnewstoday.com/articles/327459.php (ingezien op 3-2-2020)
  • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • Afbeelding bron 2: E van Herk, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Luminast/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 4: Optima
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 22-08-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 18
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.