Witte vlokjes in urine: oorzaken van sliertjes en draadjes

Witte vlokjes in urine: oorzaken van sliertjes en draadjes Witte vlokjes, draadjes, schilfers of stukjes in je urine? Het is niet nodig om meteen in paniek te raken als je witte vlokjes of draadjes in je urine aantreft, maar het verdient wel je aandacht. Er zijn veel mogelijke oorzaken waarom er witte vlokjes in de urine kunnen verschijnen en sommige redenen zijn urgenter dan andere. Witte vlokjes in de urine kan te wijten zijn aan een urineweginfectie (blaasontsteking). Er zijn oorzaken van witte stukjes in de urine die specifiek gelden voor vrouwen of mannen. Zo kunnen vrouwen tijdens de zwangerschap of eisprong witte draadjes in hun plas opmerken. Mannen kunnen dit opmerken als gevolg van een prostaatontsteking. Het is belangrijk om je huisarts de oorzaak van het probleem nader te laten onderzoeken. De huisarts zal naast een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek, je urine laten onderzoeken. Witte vlokjes in de urine kan eenmalig optreden of steeds terugkeren. Afhankelijk van de oorzaak, kan het gepaard gaan met andere symptomen.

Witte draadjes in de plas

de aanwezigheid van witte draadje, vlokjes of deeltje in de plas of urine kan op diverse manieren zichtbaar zijn, bijvoorbeeld:
 • draderige witte sliertjes in de urine
 • een wit tot grijsachtig sediment dat in de urine zweeft
 • troebele of melkachtige urine (witte urine)
 • witte vlokjes in de urine
 • witte draadjes in de plas

De urine kan de normale lichtgele kleur hebben, maar kan ook helder of kleurloos zijn of troebel.

Oorzaken van witte vlokjes in urine

Er zijn verschillende oorzaken die ertoe kunnen leiden dat deeltjes in je urine terechtkomen. Mogelijke oorzaken van witte vlokjes en draadjes in je urine zijn de volgende.

Niersteen / Bron: Tsester, Wikimedia Commons (CC0)Niersteen / Bron: Tsester, Wikimedia Commons (CC0)

Nierstenen

Witte deeltjes in de urine kunnen een symptoom zijn van nierstenen. Kleine stenen kunnen als zandachtige korrels in je urine verschijnen. Nierstenen kunnen ontstaan ​​door verschillende oorzaken zoals voeding, leefstijl, enz. Mensen met een voorgeschiedenis van nierstenen zijn gevoeliger dan anderen. Terugkerende episodes van nierstenen kunnen uitgebreide schade aan de nieren en de urinewegen veroorzaken en uiteenlopende gezondheidscomplicaties veroorzaken. Naast witte deeltjes in de urine kun je last hebben van pijn in de flank, pijn bij het plassen, verlies van eetlust, enz. De aandoening wordt behandeld met medicijnen, veel water drinken en soms is een operatie nodig, vooral bij grotere stenen.

Urineweginfectie

Een urineweginfectie verwijst naar een infectie van de urinewegen, meestal veroorzaakt door bacteriën, in het bijzonder de Escherichia coli (E. coli), die zich normaal gesproken in de dikke darm ophoudt. Deze pathogenen kunnen vanuit de bloedbaan of via de urethra het urinewegstelsel binnendringen. Ze vermenigvuldigen zich vervolgens snel en veroorzaken de infectie. Vrouwen lopen een groter risico op een urineweginfectie vanwege hun genitale anatomie, waarbij de anus zich vrij dicht bij de vagina bevindt. Een urineweginfectie geeft vaak troebele urine met vlokken, vanwege de aanwezigheid van pus in de vorm van witachtige of witte vlokken (pyurie). Naast witte deeltjes in de urine kun je symptomen hebben zoals pijnlijk urineren, branderig gevoel bij het plassen, moeheid, frequente aandrang en vaak kleine beetjes plassen. Een urineweginfectie wordt meestal behandeld met antibiotica, pijnstillers, veranderingen in levensstijl en zelfzorg.

Parasitaire infecties

Schistosomiasis, filariasis en andere parasitaire infecties kunnen ook de urinewegen aantasten. Deze wormachtige parasieten hebben de neiging om samen met urine uit het lichaam te worden verwijderd, waardoor de urine er troebel uitziet met witte zwevende deeltjes. Genitale schistosomiasis kan resulteren in het optreden van slijmdraden in de urine; dit kan urine een troebel uiterlijk geven samen met witte draadachtige deeltjes. Raadpleeg een arts voor diagnose en behandeling.

Sediment

Sedimentdeeltjes (niet opgeloste elementen) kunnen onder meer bestaan uit witte fosfaatdeeltjes in de urine. Onder normale omstandigheden bevat urine nauwelijks sediment. Meestal zijn de witte sedimentdeeltjes in de urine losse cellen van de wand van het urinekanaal die tijdens het plassen worden verwijderd; met het blote oog is dit normaliter niet te zien. Vaginale schimmelinfectie of een urineweginfectie kunnen echter ook zulke witte deeltjes in de urine veroorzaken die wel te zien zijn.

Eiwit in urine

Als de nieren beschadigd zijn of door een andere oorzaak niet naar behoren werken, komen eiwitten in de urine terecht. De aanwezigheid van meer dan normale hoeveelheden eiwit in de urine, wordt 'proteïnurie' genoemd. Grote hoeveelheden eiwit in de urine kan schuimende urine veroorzaken.

Witte slierten in urine door diabetes

mensen die diabetes hebben een overmatige hoeveelheid bloedglucose, die in hun urine kan verschijnen. Diabetici zijn ook vatbaar voor ketonurie, een aandoening die vaak optreedt bij slecht gecontroleerde diabetes. Hierbij heb je een overmatige hoeveelheid ketonen in de urine. Bij het afbreken van vetten worden er ketonen gevormd. Bij gezonde mensen verplaatsen ketonendeeltjes zich nooit van het bloed naar de urine, maar mensen die lijden aan diabetes kunnen dit wel ervaren, waardoor het in de urine aanwezig is in de vorm van witte deeltjes of slierten.

Stukjes in de urine door soa

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) veroorzaken vaak afwijkingen aan de urine. Trichomoniasis, chlamydia en gonorroe zijn drie soa's die bij zowel mannen als vrouwen een genitale afscheiding kunnen veroorzaken.

Trichomonas

De symptomen van trichomonas zijn een ontstoken vagina (vaginitis) en schuimige, geel-groenachtige tot grijze vaginale afscheiding.

Chlamydia

Chlamydia is de meest voorkomende soa. Abnormale vaginale afscheiding (anders dan normaal) kan wijzen op chlamydia.

Gonorroe

De oorzaak van gonorroe (druiper) is een bacterie. Deze soa komt vaak voor en is met een goede behandeling helemaal te genezen met antibiotica.

Witte schilfers in urine bij mannen

Er zijn een aantal oorzaken van witte vlokjes of witte spikkeltjes in de urine die alleen bij mannen voorkomen.

Retrograde ejaculatie

Bij retrograde ejaculatie of retrogade zaadlozing komt sperma tijdens ejaculatie of klaarkomen van de man gedeeltelijk in zijn blaas terecht. Het sperma wordt dan als witte deeltjes in de urine verwijderd. Mannen die eerder een bepaalde prostaatoperatie hebben ondergaan, lopen meer kans op retrograde ejaculatie. De aandoening kan ook optreden als de blaashals zich niet (of onvoldoende) sluit tijdens de ejaculatie. Een behandelmogelijkheid bestaat uit het gebruik van medicatie waardoor de blaashals zich alsnog voldoende sluit.

Prostaatontsteking

Prostaatontsteking of prostatitis verwijst naar een ontsteking van de prostaatklier. Dit kan worden veroorzaakt door een bacteriële infectie. Bacteriële prostatitis kan urethrale afscheiding veroorzaken die in je urine kan weglekken, waardoor het lijkt alsof er witte stukjes in de urine zitten. Bijkomende symptomen van prostaatontsteking zijn onder andere:
moeite met plassen

Als er sprake is van acute bacteriële prostatitis, dan zal de arts antibiotica voorschrijven en adviseren om meer water te drinken.

Oorzaken van witte stukjes in de plas alleen bij vrouwen

Vaginale afscheiding tijdens de zwangerschap is niet de enige oorzaak die alleen vrouwen treft. Vanwege een complexere anatomie zijn vrouwen meer vatbaar voor urinaire of gynaecologische problemen die ook kunnen resulteren in witte stukjes of vlokjes in de urine.

Witte vlokjes in de urine tijdens zwangerschap / Bron: Zerocool, PixabayWitte vlokjes in de urine tijdens zwangerschap / Bron: Zerocool, Pixabay

Zwangerschap en witte sliertjes in de urine

Tijdens de zwangerschap zijn er verschillende hormonale veranderingen die vaginale afscheiding en andere symptomen kunnen veroorzaken. Deze afscheiding kan zich vermengen met de urine wanneer deze het lichaam verlaat en verschijnt dan als witte deeltjes of volkjes in de urine. Dit is normaal en geen reden tot bezorgdheid. Iedereen die zwanger is en vaginale afscheiding heeft die donkerder lijkt of afscheiding heeft die gepaard gaat met andere symptomen, zoals jeuk (vaginale jeuk) of branderigheid moet een arts raadplegen, omdat er dan mogelijk sprake is van een infectie.

Ovulatie of eisprong

Er wordt slijmvlies geproduceerd en afgescheiden door de baarmoederhals. Zowel de consistentie als de hoeveelheid zijn afhankelijk van waar je je bevindt in je maandelijkse cyclus. Vóór en in de aanloop naar de ovulatie of eisprong heb je misschien extra slijm dat er vochtiger en romiger uitziet dan op andere momenten. Het is niet ongebruikelijk dat een deel van dit slijm in de urine terechtkomt. Als deze slijmafscheiding stinkt, bloederig of groen is, neem dan contact op met je huisarts.

Bacteriële vaginose

Bacteriële vaginose is een aandoening die wordt veroorzaakt door overgroei van bacteriën die van nature in de vagina voorkomen. Een dergelijke overgroei kan worden veroorzaakt door vele oorzaken, waaronder slechte genitale hygiëne. Behalve witte deeltjes in de urine, kun je een verscheidenheid aan symptomen ervaren, zoals witachtige of grijze vaginale afscheiding, visachtige of stinkende urine, en jeuk in en rond de vagina. Het is belangrijk voor vrouwen om bacteriële vaginose onmiddellijk te laten behandelen, om complicaties te voorkomen. Een van de complicaties is PID, een infectie van de baarmoeder en eileiders, welke het risico van onvruchtbaarheid kan verhogen.

Candida-infectie

Candida bevindt zich van nature ook in en op het menselijk lichaam. Ook komt het van nature in kleine hoeveelheden voor in het vaginale kanaal. De gist kan zich soms vermenigvuldigen en in een hoog tempo groeien, waardoor een vaginale schimmelinfectie ontstaat. In de meeste gevallen wordt dergelijke overgroei veroorzaakt door veranderingen in de pH-niveaus van de vagina, bijvoorbeeld door een antibioticakuur. Een van de belangrijkste symptomen van een candida-infectie in de vagina is een witachtige vaginale afscheiding met kwarkachtige klontjes erin. Deze afscheiding kan worden gecombineerd met urine, waardoor witte deeltjes in de urine ontstaan. Andere symptomen zijn roodheid, jeuk in en rond de vagina en branderige gevoelens in het genitale gebied. Behandeling geschiedt met antischimmelmiddelen.

Symptomen

Het hebben van sediment in de urine is waarschijnlijk een symptoom van een onderliggende aandoening in plaats van een op zichzelf staand probleem. Daarom kunnen er allerlei andere klachten en symptomen optreden, naast de witte vlokjes in de urine.

Niersteen

Als het sediment bijvoorbeeld te wijten is aan een niersteen, kan je last krijgen van de volgende klachten:
 • Ernstige pijn in de onderrug;
 • Pijn verspreidt zich naar de lies (liespijn);
 • De pijnintensiteit kan fluctueren;
 • Extreme bewegingsdrang;
 • Pijn bij het plassen;
 • Misselijkheid;
 • Braken;
 • Troebele urine;
 • Verhoogde aandrang om te plassen;
 • Koorts en koude rillingen.

Infectie van de urinewegen

Symptomen van een urineweginfectie kunnen bestaan uit:
 • Pijn of brandend gevoel als je plast;
 • Een drang om vaak te plassen maar meestal slechts kleine hoeveelheden plassen;
 • Pijn in de onderbuik;
 • Urine die troebel oogt, roze of rood is, of stinkt;
 • Pijn in de flank, die net onder de ribbenkast en boven de taille aan één of beide zijden van de rug gevoeld wordt;
 • Koorts en koude rillingen;
 • Misselijkheid en overgeven.

Urineonderzoek in het laboratorium / Bron: Tyler Olson/ShutterstockUrineonderzoek in het laboratorium / Bron: Tyler Olson/Shutterstock

Onderzoek en diagnose

Je kunt niet de oorzaak van witte vlokjes in de urine achterhalen door er simpelweg naar te kijken. Daarom is het belangrijk om je huis​arts te raadplegen als je merkt dat meer dan eens last hebt van witte vlokken in de urine. Om een ​​juiste diagnose te stellen, zal de arts vragen stellen over je klachten, een lichamelijk onderzoek uitvoeren en een urineonderzoek doen:
 • Urinescreening: het testen van de urine op de aanwezigheid van cellen, bacteriën, eiwit en glucose.
 • Urinesediment, wat kan worden uitgevoerd bij vermoeden van een nierziekte of urineweginfectie. In het onderzoek wordt het sediment in de urine door middel van een microscoop onderzocht (bijvoorbeeld op de aanwezigheid van rode en/of witte bloedcellen).

Verwijzing naar een specialist kan nodig zijn / Bron: Minerva Studio/Shutterstock.comVerwijzing naar een specialist kan nodig zijn / Bron: Minerva Studio/Shutterstock.com
Een afwijkende urineanalyse kan voor de huisarts aanleiding zijn voor verwijzing naar een specialist of aanvullend onderzoek teneinde aard en ernst van de onderliggende ziekte vast te stellen.

Behandeling van witte draadjes in urine

Raadpleeg altijd een arts als je deeltjes of witte vlokjes in je urine opmerkt. Als dit één keer gebeurt en dan verdwijnt zonder bijkomende klachten, dan kun je mogelijk even afwachten en kijken of het opnieuw gebeurt voordat je je huisarts bezoekt. Als je echter vaker witte vlokjes in je urine opmerkt en het gaat gepaard met andere symptomen, dan is dit waarschijnlijk een teken van een infectie of ziekte. Een arts kan verschillende tests uitvoeren om de oorzaak van het sediment te bepalen. Het behandelplan zal dan gebaseerd zijn op de oorzaak van de vlokken in je urine. Als de deeltjes bijvoorbeeld te wijten zijn aan bacteriën, kan een antibioticum worden voorgeschreven om die infectie te bestrijden. Als het sediment het gevolg is van een ernstiger aandoening, zoals ernstige nierproblemen, kan een operatie worden voorgesteld.

Preventie

Wat de oorzaak van het probleem ook is, de beste aanpak voor het voorkomen van gezondheidsklachten is een gezonde leefstijl, waaronder een evenwichtig dieet, gewichtsbeheersing, het vermijden van overmatig alcoholgebruik, niet roken, en lichaamsbeweging. Je voedingspatroon kan een grote invloed hebben op de kans op het ontwikkelen van veel ziekten. Gezond en gevarieerd eten met veel verschillende groenten en fruit, geven je lichaam de antioxidanten die het nodig heeft om ziekten te bestrijden. Dagelijks voldoende drinken is goed voor je nieren en blaas.

Prognose van witte stukjes in de plas

Vaak is genitale afscheiding de oorzaak van het aantreffen van witte deeltjes of stukjes in de urine. Het opsporen van de onderliggende oorzaak is essentieel voor het verkrijgen van de juiste behandeling. Veel gevallen zijn gemakkelijk te behandelen met hulp van je huisarts. Sommige oorzaken, zoals soa's of nierstenen, kunnen meer aandacht vereisen. De vooruitzichten zijn echter in de meeste gevallen gunstig.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Witte stukjes in urine: Wit uitziende vlokjes in plasWitte stukjes in urine: Wit uitziende vlokjes in plasGezonde urine is lichtgeel van kleur en helder van uiterlijk, en bevat in principe geen spikkeltjes. In bepaalde omstand…
Zwarte stipjes in urine: oorzaken van zwart gruis in urineZwarte stipjes in urine: oorzaken van zwart gruis in urineSoms zie je zwart gruis of zwarte vlokjes, sliertjes, pluisjes, korrels of stipjes in de urine. Dit kan worden veroorzaa…
Berg bij je baby; schilfers op de hoofdhuidBerg bij je baby; schilfers op de hoofdhuidAls je baby een droge en vlokkerige huid heeft, dat een beetje op roos lijkt, of dik, olie-achtig, gele of bruine schilf…
Een beker urine drinken, gezond of een fabeltje?Een beker urine drinken, gezond of een fabeltje?Verscheidene mensen in het Oosten en ook sommige in het Westen drinken elke dag een beker met urine. Dit zou erg gezond…

Oogwormen: Soorten en symptomen van worminfectie aan ogenOogwormen: Soorten en symptomen van worminfectie aan ogenDiverse parasieten zijn in staat om het menselijk lichaam te treffen. Zo komen wormen soms in de ogen terecht om zich da…
Ooginfecties door virussen: Virale infecties aan oog of ogenOoginfecties door virussen: Virale infecties aan oog of ogenDe ogen zijn mogelijk geïnfecteerd door schimmels, bacteriën, parasieten en ook virussen. Virale infecties in het oog le…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/jacky9946
 • Bloedwaardentest.nl. Urine onderzoek screening. https://bloedwaardentest.nl/urine-onderzoek-screening/ (ingezien op 28-11-2017)
 • Gezondheidsplein. Nierstenen. https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/nierstenen/item32937 (ingezien op 28-11-2017)
 • Healthline. Why Are There White Particles in My Urine? https://www.healthline.com/health/white-particles-in-urine#urinary-tract-infection (ingezien op 11-5-2018)
 • Health Therapy. White Particles in Urine. http://healththerapy.org/white-particles-in-urine/ (ingezien op 28-11-2017)
 • Medical News Today. Nine causes of white particles in urine. https://www.medicalnewstoday.com/articles/321338.php (ingezien op 11-5-2018)
 • Medinfo.org. Particles Floating In Urine Causes, Treatment and Prevention. https://medinfo.org/particles-in-urine (ingezien op 28-11-2017)
 • RIVM. Schistosomiasis. https://lci.rivm.nl/richtlijnen/schistosomiasis (ingezien op 28-11-2017)
 • The Healthy Apron. Particles Floating In Urine Causes, Treatment and Prevention. https://www.thehealthyapron.com/particles-in-urine (ingezien op 11-5-2018)
 • UMCG. Zaadlozingstoornissen. https://www.umcg.nl/NL/UMCG/Afdelingen/Urologie/Informatie%20voor%20patienten/Alle_ziekten_onderzoeken_en_behandelingen_alfabetisch/zaadlozingsstoornissen/paginas/default.aspx (ingezien op 28-11-2017)
 • WebMD. Urinary Tract Infections in Teens and Adults - Symptoms. https://www.webmd.com/a-to-z-guides/tc/urinary-tract-infections-in-teens-and-adults-symptoms (ingezien op 28-11-2017)
 • Afbeelding bron 1: Tsester, Wikimedia Commons (CC0)
 • Afbeelding bron 2: Zerocool, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Tyler Olson/Shutterstock
 • Afbeelding bron 4: Minerva Studio/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 14-03-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.