Aortitis: Aorta-ontsteking (ontstoken aortawand)

Aortitis: Aorta-ontsteking (ontstoken aortawand) Aortitis is de medische term voor een ontsteking van de aortawand. Vaak ligt een auto-immuunaandoening aan de basis van de aortaontsteking, maar ook infecties zijn gekoppeld aan de ziekte. De zeldzame aandoening veroorzaakt diverse mogelijke klachten, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rugpijn en koorts. De behandeling is gericht op de onderliggende oorzaak. Meestal volstaan medicijnen, maar soms moet de arts een operatie uitvoeren. De prognose is meestal goed bij een snelle diagnose en behandeling, maar af en toe komen wel ernstige en zelfs levensbedreigende complicaties tot stand.

Epidemiologie van aortaontsteking

De jaarlijkse incidentie van aortitis bedraagt 1-3 per miljoen personen. Aortitis komt het meest voor bij patiënten tussen tien en veertig jaar oud. Mannen en vrouwen zijn in gelijke aantallen aangetast.

Oorzaken van ontsteking van aortawand

Een aortaontsteking heeft een aantal mogelijke oorzaken, waaronder een trauma, infecties en bepaalde immuunaandoeningen en bindweefselaandoeningen. Af en toe is de arts echter niet in staat om de oorzaak te achterhalen van een ontsteking van de aortawand. Ook komt een aortaontsteking soms geïsoleerd voor, dus zonder aanwezigheid van een auto-immuunaandoening of infectie.

Auto-immuunaandoeningen

Aortitis komt het vaakst tot stand bij patiënten met volgende auto-immuunziekten:

Infecties

Meestal zijn de oorzaken van aortitis niet-infectieus, maar af en toe zijn infecties gekoppeld aan een aortaontsteking:

Symptomen

Pijn op de borst is een mogelijk symptoom / Bron: Pexels, PixabayPijn op de borst is een mogelijk symptoom / Bron: Pexels, Pixabay

Ontstoken aorta

Er is een breed scala aan symptomen. De tekenen hangen af van de locatie van de aorta-ontsteking of bijbehorende aandoening. Enkele bekende symptomen zijn:

Onderliggende reumatische aandoening

Mogelijk lijdt de patiënt aan een reumatische ziekte en dan komen ook volgende mogelijke symptomen tot uiting:

Diagnose en onderzoeken

Na het beluisteren van de medische geschiedenis en symptomen, volgt een lichamelijk onderzoek en een bloedonderzoek. Wanneer de arts vermoedt dat reuscelarteritis aanwezig is, is een biopsie van de arteria temporalis (slagader bij de slaap) nodig. Bij Takayasu-arteritis meet de arts de bloeddruk van beide armen en zoekt hij naar tekenen van een vernauwing. De arts zet bovendien beeldvormende onderzoeken in want deze onthullen de afwijkingen die specifiek zijn voor elk type aortitis. Volgende testen zijn inzetbaar: een duplexonderzoek, een MRI-scan en/of MR-angiografie (onderzoek van de bloedvaten van de aorta), een CT-scan en/of een PET-scan.

De arts zet vaak medicatie in / Bron: Stevepb, PixabayDe arts zet vaak medicatie in / Bron: Stevepb, Pixabay

Behandeling van aortitis

De behandeling van aortitis hangt af van de onderliggende oorzaak. Wanneer er een besmettelijke oorzaak aanwezig is van de ontsteking van de aortawand, zet de arts een antibioticabehandeling in. Wanneer een auto-immuun vaataandoening aan de basis ligt van aortitis, schrijft de arts meestal steroïden voor. Af en toe is een operatie nodig. Dit gebeurt vooral voor de reparatie van een aneurysma of vernauwing of de verwijdering van beschadigd weefsel.

Prognose

Patiënten zonder complicaties of met milde tot matig ernstige complicaties hebben een tienjaarsoverleving van 100% en een overlevingspercentage van 15 jaar van 93% -96%. De belangrijkste voorspellers voor een slechte uitkomst zijn een late diagnose en complicaties, een progressie (geassocieerd met een besmettelijke oorzaak).

Complicaties van ontstoken aortawand

Indien onbehandeld ontstaan diverse mogelijke complicaties zoals:
  • aortadissectie (scheur in wand van aorta met pijn op de borst) of -breuk (zeldzaam)
  • aorta-insufficiëntie (acuut of chronisch)
  • aortatrombose met distale embolisatie
  • alle gevolgen van vaatziekten
  • angina pectoris
  • aorta-insufficiëntie
  • een aneurysma
  • een beroerte
  • een hartinfarct
  • een hoge bloeddruk
  • hypertensie van de nierslagader
  • ischemie van de ledematen
  • regurgitatie van de aorta
  • Takayasu-retinopathie (schade aan het netvlies van het oog of de ogen)

Lees verder

© 2020 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontstoken eierstokken: oorzaken, symptomen en behandelingDoor allerlei oorzaken kun je een ontsteking van je eierstokken oplopen, een hele vervelende en pijnlijke aandoening met…
Botontsteking: oorzaken, symptomen en behandelingBotontsteking: oorzaken, symptomen en behandelingEen botontsteking of osteomyelitis is een ontsteking van het bot, beenmerg en/of beenvlies. Het is een ernstige aandoeni…
Ontstoken traanzak: symptomen, diagnose en behandelingOntstoken traanzak: symptomen, diagnose en behandelingAls de traanzak is ontstoken spreekt men van dacryocystitis. Hierbij is sprake van zwelling van de traanzak. In deze zak…
Pericarditis of ontsteking hartzakje: symptomen, behandelingPericarditis of ontsteking hartzakje: symptomen, behandelingPericard is een andere naam voor hartzakje, dit is het vlies om het hart. Als het hartzakje ontstoken raakt spreken we v…

Focomelie: Misvormde of ontbrekende ledematen (armen/benen)Focomelie: Misvormde of ontbrekende ledematen (armen/benen)Focomelie is een uiterst zeldzame aangeboren aandoening waarbij een baby ter wereld komt met misvormingen aan de armen e…
Thymoom: Tumor in borstkas, vaak met myasthenia gravisThymoom: Tumor in borstkas, vaak met myasthenia gravisJaarlijks krijgen enkele tientallen patiënten in Nederland de diagnose van een thymoom. Een thymoom (thymoma) is een zel…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 2 maart 2020:
  • Aortitis (aortaontsteking), https://www.uza.be/behandeling/aortitis-aortaontsteking
  • Aortitis, https://en.wikipedia.org/wiki/Aortitis
  • Aortitis, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2759760/
  • Aortitis, https://www.tvg.be/article/aortitis
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Klepaandoeningen, https://www.uza.be/behandeling/klepaandoeningen
  • Overview, https://emedicine.medscape.com/article/150755-overview#showall
  • Afbeelding bron 1: Pexels, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 01-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.