Keelpijn aan één kant: oorzaken van eenzijdige keelpijn

Keelpijn aan één kant: oorzaken van eenzijdige keelpijn Keelpijn aan één kant is eenzijdige keelpijn, oftewel een zere keel die je aan 1 kant voelt bij slikken. Keelpijn kan variëren van irriterend tot ondraaglijk. Iedereen heeft wel eens last van een zere keel gehad. Keelpijn kan zich in de hele keel voordoen, maar keelpijn kan ook aan één kant van je keel voelbaar zijn: aan de linkerkant of rechterkant van je keel. Er zijn veel mogelijke oorzaken van pijn aan één kant van je keel, zelfs als je geen amandelen meer hebt. Keelpijn aan één kant kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door postnasale drip, aften, een abces en andere aandoeningen. Afhankelijk van de oorzaak kan keelpijn gepaard gaan met andere symptomen, zoals oorpijn en gezwollen lymfeklieren.
Keelpijn aan één kant / Bron: Istock.com/ajijchanKeelpijn aan één kant / Bron: Istock.com/ajijchan

Oorzaken van keelpijn aan één kant

De meeste mensen hebben minstens een keer in hun leven keelpijn ervaren. Het ongemak wordt vaak veroorzaakt door een verkoudheidsvirus. Wanneer slechts één kant van je keel pijn doet, kan dit wijzen op een specifieke oorzaak van je klachten, bijvoorbeeld met betrekking tot je amandelen, lymfeklieren of lymfatisch weefsel. Of de keelpijn kan gewoon het resultaat zijn van een tandabces of infectie.

Gezwollen lymfeklieren

Sommige ziekten en aandoeningen veroorzaken pijn aan slechts één kant van de keel. De lymfeklieren van het lichaam werken als filters, die ziektekiemen identificeren en vangen zoals virussen en bacteriën, voordat ze andere gebieden kunnen infecteren. Terwijl ze dit belangrijke werk uitvoeren, kunnen de lymfeklieren opzwellen en pijnlijk worden. De lymfeklieren die het dichtst bij de keel liggen, bevinden zich aan weerszijden van de hals. Deze knooppunten kunnen een gevoel van pijn veroorzaken wanneer ze gezwollen of ontstoken raken. Veel ziekten en infecties leiden tot gezwollen lymfeklieren. Soms is slechts één knoop in het gebied gezwollen en pijnlijk, wat aan één kant een zere keel kan veroorzaken. Sommige aandoeningen die kunnen leiden tot gezwollen lymfeklieren zijn:

Eenzijdige keelpijn door aften

Aften zijn kleine zweertjes die zich in je mond vormen. Ze kunnen zich aan de binnenkant van je wangen vormen en op of onder je tong, in je lippen, of aan de achterkant van je keel. De meeste aften zijn klein en rond met een rode rand en een wit of geel centrum. Hoewel ze klein zijn, kunnen ze behoorlijk pijnlijk zijn. Wanneer er zich een aft achterin de keel heeft gevormd, kun je aan één kant pijn voelen. De meeste aften genezen binnen twee weken vanzelf, dus zonder verdere behandeling. Zelfzorgmiddelen kunnen verlichting van de klachten geven, zoals gorgelen met zuiveringszout.

Postnasale drip

Veel voorkomende virale ziekten, zoals verkoudheid of griep, kunnen een zere keel veroorzaken. In deze gevallen kan de keel aan één kant pijn doen. Bij een flinke verkoudheid kan er slijm en vocht naar beneden langs de achterkant van de keel lopen. Dit staat bekend als postnasale drip. Bij postnasale drip zijn de slijmvliezen achter in de neusholte opzet en hierdoor komt er meer slijm vrij. Voortdurende slijmtoevoer kan de keel irriteren, wat leidt tot een gevoel van pijn of irritatie. Een specifiek deel van de keel kan meer geïrriteerd raken door deze klachten. Het kan aanvoelen alsof de ene kant rauw en ontstoken is.

Gewone amandelen en amandelontsteking / Bron: Solar22/Shutterstock.comGewone amandelen en amandelontsteking / Bron: Solar22/Shutterstock.com

Tonsillitis of amandelontsteking

Tonsillitis of amandelontsteking duidt op een ontsteking van een of meer amandelen. De amandelen bevinden zich aan de achterkant van de keel, en een virus of bacterie is meestal de boosdoener. Een infectie in slechts één amandel kan aan één kant van de keel pijn veroorzaken. Het kan ook koorts en moeite met slikken veroorzaken. De keelamandelen zijn opgezwollen en rood, waarbij soms witte stippen en pus zichtbaar worden. Tevens kunnen de lymfeklieren in de hals pijnlijk en opgezwollen zijn.

Peritonsillair abces of keelabces

Een peritonsillair abces of keelabces vereist onverwijld medische aandacht. Een abces is een met pus gevulde zwelling in lichaamsweefsel. Het wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie. Een peritonsillair abces of keelabces vormt zich in de weefsels bij de amandelen, meestal wanneer een amandelontsteking ernstig wordt of onbehandeld blijft. Het kan hevige pijn aan de ene kant van je keel veroorzaken. Het kan ook koorts, gezwollen lymfeklieren en moeite met slikken veroorzaken. Bij een keelabces heb je dringend medische zorg nodig. In ernstige gevallen kan het de ademhaling verstoren.

Schade aan de keel

Veel dingen kunnen de achterkant van de mond of keel beschadigen, waaronder:
  • verbranding door heet voedsel of vloeistof
  • voedsel met scherpe randen, zoals chips of crackers
  • endotracheale intubatie, wat duidt op het aanbrengen van een beademingsbuis in de luchtpijp om de luchtweg te beveiligen en je kunstmatig te kunnen beademen

Gastro-oesofageale refluxziekte GORZ

Gastro-oesofageale refluxziekte (GORZ) is een aandoening die ervoor zorgt dat de maaginhoud, inclusief maagzuur, terugstroomt in de slokdarm en de keel. Reflux kan 's nachts en tijdens het liggen heviger zijn. Als maagzuur terugstroomt wanneer je op je zij ligt, kan dit pijn aan de zijkant van de keel veroorzaken. Andere symptomen van GORZ zijn onder meer:

Als GORZ te lang onbehandeld blijft, kan het de slokdarm en keel beschadigen. De aandoening is behandelbaar met medicijnen en leefstijlveranderingen.

Hand-, voet- en mondziekte op de hand van een volwassene / Bron: Mrradiostar82, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Hand-, voet- en mondziekte op de hand van een volwassene / Bron: Mrradiostar82, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Hand-, voet- en mondziekte

Hand-, voet- en mondziekte is een besmettelijke ziekte waarbij vlekjes en blaasjes in de mond, op de handen en op de voeten ontstaan. Blaasjes kunnen zich ontwikkelen in de achterkant van de mond, in de buurt van de zijkanten van de keel, en de ene kant van de keel kan meer worden aangetast dan de andere. Hand-, voet- en mondziekte komt meestal voor bij kinderen jonger dan 5 jaar, maar kan zich ook verspreiden naar oudere kinderen en volwassenen.

Tandabces of infectie

Een periapicaal abces of tandabces is een lokale opstapeling van etter na weefseldood, veroorzaakt door een bacteriële infectie. Dit abces ontwikkelt zich op het puntje van de wortel van je tand. Het kan ernstige pijn veroorzaken die uitstraalt naar je kaakbeen (kaakpijn) en je oor (oorpijn) aan één kant van je gezicht. De lymfeklieren rond je hals en keel kunnen ook opgezwollen en gevoelig zijn. Andere symptomen die erop wijzen dat je tand is geïnfecteerd, zijn:
  • gevoeligheid voor warme en koude temperaturen
  • pijn tijdens het kauwen
  • koorts
  • zwelling in je gezicht of wang
  • gevoelige, gezwollen lymfeklieren onder je kaak of in je nek

Bacteriële en virale keelontsteking / Bron: Designua/Shutterstock.comBacteriële en virale keelontsteking / Bron: Designua/Shutterstock.com

Keelontsteking

Bij een keelontsteking (faryngitis) zijn de keelamandelen en het slijmvlies van de keel ontstoken en meestal is de boosdoener een virus. Het belangrijkste symptoom van keelontsteking is een zere keel en pijn bij het slikken. Bij infectieuze keelontsteking variëren de andere symptomen naargelang de infectie viraal of bacterieel is.

Virale keelontsteking

Keelpijn als gevolg van keelontsteking gaat vaak gepaard met andere symptomen, zoals:

Sommige virussen veroorzaken pijnlijke zweren in en rond de mond, inclusief de lippen.

Bacteriële keelontsteking

De streptococcus pyogenes is vaak de veroorzaker van een bacteriële keelontsteking, wat gepaard gaat met pijn bij het slikken en een rode keel. De symptomen van bacteriële keelontsteking zijn vaak ernstiger dan een virale keelontsteking. Andere klachten die kunnen optreden zijn:

Kinderen kunnen ook last hebben van misselijkheid, braken en buikpijn hebben.

Stembandlaesies

Stembandlaesies zijn goedaardige gezwellen. Ze kunnen bestaan uit knobbeltjes, poliepen en cysten. Vocaal trauma of overmatig gebruik is geassocieerd met stembandenlaesies. Een stembandpoliep ontstaat meestal als gevolg van beschadiging van het slijmvlies van de stemband en kan gepaard gaan met heesheid en andere klachten. Stembandlaesies kunnen heesheid, ademhalingsproblemen, verlies van stembereik, vocale vermoeidheid of stemverlies tot gevolg hebben. Mensen met stembandknobbeltjes of poliepen kunnen hun stem ervaren als hard, hees, raspend of krassend. Pijn is een ander symptoom dat kan optreden, vooral stekende pijn van oor tot oor, algemene nekpijn of als een brok in de keel. Andere klachten zijn hoesten, keelontsteking of algehele vermoeidheid.

Eenzijdige keelpijn door tumor

Hoewel ze een van de minst voorkomende oorzaken van een zere keel zijn, kunnen tumoren zich voordoen in de keel en de omliggende gebieden. Het kan hierbij gaan om goedaardige tumoren of kanker. Een tumor kan pijn aan één kant van de keel veroorzaken. Het kan zich aan de achterkant van de keel of tong bevinden, of in het strottenhoofd. Gewoonlijk zal een tumor ook leiden tot symptomen die niet voorkomen bij gewone infecties en ziektes. Je kunt last krijgen van:

Huisarts raadplegen

Als je keel aan één kant erg pijnlijk is, is de oorzaak meestal een virale infectie, zoals verkoudheid. Het is echter belangrijk om je huisarts te raadplegen als de volgende symptomen ook optreden:
  • een onvermogen om te eten of te drinken vanwege de zere keel
  • een ernstige keelpijn die langer dan 7 dagen aanhoudt
  • gezwollen lymfeklieren die groter worden naarmate de keelpijn herstelt
  • moeite met ademhalen of een gevoel dat de keel wordt afgesloten
  • problemen met slikken
  • koorts
  • pus aan de achterkant van de keel
  • pijn in het lichaam of gewrichtspijn
  • oorpijn
  • huiduitslag
  • bloed in de mond
  • bloed ophoesten
  • een knobbel in de nek
  • een zere keel die weggaat en terugkomt
  • heesheid die langer dan 2 weken aanhoudt

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe ontstaat keelpijn?Hoe ontstaat keelpijn?Keelpijn: iedereen heeft het weleens. In het ene geval heb je alleen een irritant en vervelend gevoel in je keel. Op and…
Wat kun je doen bij keelpijn? - De 'R' in de maandWat kun je doen bij keelpijn? - De 'R' in de maandBijna iedereen heeft er wel eens last van, keelpijn. Vooral wanneer het september, oktober, november en december is hebb…
Wat te doen bij keelpijnIedereen heeft wel eens keelpijn, het komt vaak voor. De meeste mensen met keelpijn hebben last van een virusinfectie en…
Pijn in de keel: oorzaken, symptomen & behandeling keelpijnPijn in de keel: oorzaken, symptomen & behandeling keelpijnIn de koude winterperiode verschijnt bij veel mensen die vervelende keelpijn weer op het voorplan. Het immuunsysteem wor…

Gastro-intestinale stromale tumor: Kanker in maag of darmGastro-intestinale stromale tumor: Kanker in maag of darmEen gastro-intestinale stromale tumor is een zeldzame vorm van kanker. De tumor start in gespecialiseerde zenuwcellen di…
Braken (overgeven): Oorzaken, behandeling en preventieBraken (overgeven): Oorzaken, behandeling en preventieBraken (emesis) duidt op het vrijwillig of onvrijwillig ledigen van de maag, waarbij de maag de druk moet overwinnen die…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/Staras
  • https://www.webmd.com/cold-and-flu/sore-throat-cold-strep-throat-tonsillitis
  • https://www.nhs.uk/conditions/sore-throat/
  • http://www.wrha.mb.ca/wave/2014/03/sore-throat-vs-strep-throat.php
  • https://www.entnet.org//content/sore-throats
  • https://www.healthdirect.gov.au/sore-throat
  • http://www.mydr.com.au/respiratory-health/sore-throat-what-you-need-to-know
  • https://www.onhealth.com/content/1/sore_throat_strep_throat
  • Afbeelding bron 1: Istock.com/ajijchan
  • Afbeelding bron 2: Solar22/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 3: Mrradiostar82, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 4: Designua/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 28-02-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.