Bultjes in nek: oorzaken knobbeltje of bult in nek of hals

Bultjes in nek: oorzaken knobbeltje of bult in nek of hals Plotselinge, al dan niet pijnlijke of jeukende bultjes in de nek die niet weggaan, is een veel voorkomende klacht. Het kan bij bultjes in de nek gaan om onderhuidse bultjes of juist om aangroeisels. Het kan gaan om kleine, rode, jeukende bultjes in de nek of juist om witte of huidkleurige bultjes. Knobbels in de nek en hals zijn zeer gewoon. Het gewaarworden van een bultje of meerdere bultjes in de nek kan je zorgen baren, omdat je misschien onwillekeurig denkt aan kanker. Gelukkig is de overgrote meerderheid van de nekbultjes geen kwaadaardige groei, vooral niet bij kinderen en jongvolwassenen. Verreweg de meest waarschijnlijke oorzaak van bultjes in de nek en hals, is een gezwollen lymfeklier. Er zijn meer dan 100 lymfeklieren in je nek. Meestal weet je niet dat ze er zijn en kun je ze niet voelen. Als je een infectie of ontsteking krijgt, kunnen ze opzwellen. Raadpleeg bij aanhoudende of verergerende klachten je huisarts voor een goede diagnose en een passende behandeling.
Bron: Tommas Gunnarsson, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Bron: Tommas Gunnarsson, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Bijkomende symptomen van bultjes in de nek

Omdat een nekknobbeltje of bultjes in de nek kunnen worden veroorzaakt door een verscheidenheid aan aandoeningen en ziekten, kunnen er veel andere gerelateerde symptomen zijn. Sommige mensen hebben geen symptomen. Anderen zullen enkele symptomen hebben die verband houden met de aandoening die de bultjes in de nek veroorzaakt.

Als de bultjes in de nek worden veroorzaakt door een infectie en je lymfeklieren zijn vergroot, dan kun je ook last hebben van een zere keel, moeite met slikken of pijn in het oor (oorpijn). Als de nekzwelling je luchtwegen blokkeert, kun je ook moeite hebben met ademhalen of hees klinken wanneer je spreekt. Soms hebben mensen met een bult in de nek die door kanker wordt veroorzaakt, huidveranderingen in het gebied. Ze kunnen ook bloed in hun slijm hebben.

Wanneer huisarts inschakelen?

De enige manier om er zeker van te zijn dat je knobbeltje niet iets is om je zorgen over te maken is door een afspraak te maken met je huisarts om het te laten controleren. Bij bultjes in de nek die niet weggaan, is dit alleszins verstandig. Als een zeer algemene regel kan gesteld worden dat een zacht bultje waarschijnlijk niet iets gevaarlijks is. Als het vanzelf weggaat, of komt en gaat, dan is het waarschijnlijk ook iets wat niet ernstig is. Als het rood of heel zacht is, is het misschien een infectie en is behandeling met antibiotica nodig. De meest zorgwekkende soorten bultjes (in de nek) hebben de neiging om heel hard, vast (niet-beweegbaar) of grillig aan te voelen en zijn geleidelijk gegroeid over een periode van een paar weken.

Alarmsymptomen

Raadpleeg je huisarts bij een knobbeltje in de nek dat niet vanzelf weggaat. Neem direct contact op met je huisarts bij een bultje in de nek die gepaard gaat met één of meer van de volgende symptomen:
Bloed ophoesten / Bron: Ljupco/Istock.comBloed ophoesten / Bron: Ljupco/Istock.com

Oorzaken van bultjes in de nek

Er kunnen knobbels of bultjes ontstaan ​​aan de buitenzijde van de nek, dat wil zeggen op de huid, of net iets eronder. Knobbels kunnen van vele structuren komen, zoals:
 • Je huid en de lagen weefsel, vet en spieren onder de huid.
 • Je schildklier, een vlindervormig orgaan dat in de hals onder het strottenhoofd en boven het borstbeen tegen de luchtpijp ligt.
 • Je speekselklieren: deze klieren geven speeksel vrij wanneer je eet of aan eten denkt.
 • De bloedvaten in je nek. Het belangrijkste bloedvat in je nek is je halsslagader.
 • Je lymfeklieren. Deze zwellen op bij het bestrijden van infectie of ontsteking in je lichaam.

Knobbeltjes in de nek en hals door gezwollen lymfeklieren

Gezwollen lymfeklieren is de meest voorkomende oorzaak van knobbels in de nek. Allerlei infecties kunnen ervoor zorgen dat de lymfeklieren opzwellen.

Verkoudheid

Een verkoudheid is een infectie van de neus en de bovenste luchtwegen veroorzaakt door een verkoudheidsvirus. Een verkoudheid komt heel vaak voor. Een volwassene kan 2-4 verkoudheden per jaar verwachten en een kind kan ongeveer 5-6 keer per jaar verkouden worden. Zeer jonge kinderen in de kleuterschool krijgen misschien wel 12 verkoudheden per jaar. Veel verschillende virussen kunnen een verkoudheid veroorzaken. Dit is de reden waarom verkoudheid steeds terugkomt en immunisatie tegen verkoudheid niet mogelijk is. Verkoudheid kan allerlei klachten geven, waaronder gezwollen lymfeklieren in de hals.

Gewone amandelen en amandelontsteking / Bron: Solar22/Shutterstock.comGewone amandelen en amandelontsteking / Bron: Solar22/Shutterstock.com

Amandelontsteking

Amandelontsteking of tonsillitis is een ontsteking van de amandelen. Het wordt meestal veroorzaakt door een virale infectie. Een zere keel is het meest voorkomende symptoom van tonsillitis. Je kunt ook hoesten en last hebben van koorts, hoofdpijn, misselijkheid, moeheid, pijn bij het slikken en gezwollen nekklieren. De amandelen kunnen opzwellen en rood worden. Pus kan verschijnen als witte vlekken op de amandelen. De symptomen worden in 2-3 dagen slechter en verdwijnen daarna geleidelijk, meestal binnen een week.

Lagere luchtweginfectie

Je luchtwegen lopen vanaf je neus naar de longblaasjes. De luchtwegen worden onderverdeeld in 'bovenste' en 'lagere' luchtwegen. De lagere luchtwegen bestaan uit de bronchiën, de longblaasjes en het longweefsel. De overgrote meerderheid van de lagere luchtweginfecties wordt veroorzaakt door virale infecties. De belangrijkste symptomen zijn:

Oorontsteking

Een oorontsteking komt zeer vaak voor bij baby's en kinderen, hoewel het bij mensen van elke leeftijd kan voorkomen, dus ook bij volwassen mannen en vrouwen. De belangrijkste symptomen zijn oorpijn en algehele malaise. Opgezwollen lymfeklieren kunnen ook voorkomen.

Tandinfecties en abcessen

Een abces is een verzameling pus. Pus is een dikke vloeistof die meestal witte bloedcellen, dood weefsel en ziektekiemen (bacteriën) bevat. De gebruikelijke oorzaak van een abces is een infectie met bacteriën. Dit kan gepaard gaan met gezwollen lymfeklieren.

Hoofdluis / Bron: Gilles San Martin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Hoofdluis / Bron: Gilles San Martin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Hoofdluis

Veel mensen met hoofdluis hebben geen symptomen. In sommige gevallen treedt echter een jeukende hoofdhuid op. Dit komt door een huidreactie op de luizenbeten of speeksel, niet vanwege de luizenbeet zelf of hun bewegingen op je hoofd. Het kan ongeveer drie maanden duren voordat je last krijgt van jeuk nadat je bent geïnfecteerd met luizen. Hoofdluizen veroorzaken meestal geen andere medische problemen. Heel af en toe kan het krabben huiduitslag op de hoofdhuid veroorzaken, en af ​​en toe kan dit een infectie veroorzaken en kunnen klieren in de nek groter worden als reactie.

Huidinfecties

Een huidinfectie in de nek kan bultjes en vergrote lymfeklieren veroorzaken.

Klierkoorts of Pfeiffer

Klierkoorts of de ziekte van Pfeiffer kan een waaier aan klachten veroorzaken, waaronder opgezwollen klieren. Omdat het immuunsysteem van je lichaam het virus bestrijdt, kunnen de lymfeklieren zwellen. Elke lymfeklier in het lichaam kan worden aangetast. Meestal zwellen de klieren in de nek/hals op. Ze kunnen behoorlijk groot en gevoelig worden.

Waterpokken

Waterpokken is een infectie die wordt veroorzaakt door het varicella-zoster-virus. De meeste kinderen krijgen waterpokken, vaak voor de leeftijd van 10 jaar.

Koortslip: blaasjes op de lip / Bron: Sergii Chepulskyi/Shutterstock.comKoortslip: blaasjes op de lip / Bron: Sergii Chepulskyi/Shutterstock.com

Koortslip

Een koortslip is een infectie van de huid op of rond de lippen die wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Het kan gepaard naga met lymfeklierzwelling.

Hiv

De belangrijkste symptomen van de acute hiv-infectiefase zijn (ineens) griepachtige verschijnselen en opgezette lymfeklieren.

Andere oorzaken

Er zijn naast infectie ook andere oorzaken van zwelling van de lymfeklieren. Lymfeklieren kunnen ook zwellen door ontsteking. Bijvoorbeeld als je huiduitslag hebt, zoals psoriasis of eczeem op je hoofd. Een aandoening die sarcoïdose wordt genoemd, kan ook de lymfeklieren doen opzwellen. Kankers waarbij de lymfeklieren zijn betrokken, hebben de neiging om een hardere zwelling te veroorzaken. Kankers die lymfeklierzwelling kunnen veroorzaken zijn:

Zwelling van de halsklier door obstructie a.g.v. een speekselsteen / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Zwelling van de halsklier door obstructie a.g.v. een speekselsteen / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Problemen met de speekselklieren

Tussen elke speekselklier en de binnenkant van de mond, is er een verbinding (een speekselklierkanaal) die het speeksel naar de mond vervoert. Als dit geblokkeerd raakt door speekselstenen of iets anders, kan er een speekselklierontsteking ontstaan. De zwelling die hierdoor ontstaat, komt en gaat vaak.

Problemen met de schildklier

Knobbels en bultjes kunnen ook afkomstig zijn van de schildklier:

Bultjes in de nek door huidaandoeningen

Allerlei bultjes en knobbeltjes kunnen van de huid in je nek komen, waaronder:

Acne vulgaris op het voorhoofd / Bron: Roshu Bangal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Acne vulgaris op het voorhoofd / Bron: Roshu Bangal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Acne

Acne is een veel voorkomende huidaandoening die zwarte, witte of rode bultjes veroorzaakt, meestal op het gezicht. Het kan ook voorkomen op de rug, nek en de bovenkant van de borst. De meeste mensen met acne zijn tussen de 12 en 25 jaar oud. Jongens worden vaker getroffen dan meisjes.

Steenpuist

Een steenpuist kan onder meer opduiken in je nek en een dikke bult veroorzaken; een rode zwelling waar een puskop opkomt. Een steenpuist (furunkel) is een infectie van een haarzakje.

Talgkliercyste

Een talgkliercyste komt vooral voor op het hoofd, de nek en de rug. Het gaat hierbij om een goedaardige zwelling van de huid die ontstaat wanneer een talgklier de aangemaakte talg niet meer kan uitscheiden en verstopt raakt.

Lipoom of vetbultje

Een lipoom is een vetknobbel of vetbult die enkele millimeters tot soms wel meer dan 10 centimeter in omvang kan zijn. Meestal wordt een vetbult net onder de huid aangetroffen. Deze knobbels zijn beweegbaar zijn en voelen zacht en rubberachtig aan.

Insectenbeet, zoals muggenbult

Een of meerdere bultjes in de nek kunnen komen door een insectenbeet, waaronder muggenbulten.

Bultjes na scheren (scheerbultjes)

Na het scheren kunnen er vervelende en jeukende bultjes ontstaan. Dat kan ook gebeuren als je de haargrens van de nek bijscheert. Een andere berichte plek voor scheerbultjes is je hals, omdat je huid daar vaak wat gevoeliger is.

Abces

Een abces is een hoeveelheid pus in een niet eerder bestaande holte en de symptomen bestaan uit een pijnlijke, rode, warme, zwelling.

Steelwratje in de nek / Bron: Dsom/Shutterstock.comSteelwratje in de nek / Bron: Dsom/Shutterstock.com

Steelwratjes

Steelwratjes zijn goedaardige, gesteelde huiduitstulpingen. ontstaan vooral op plekken waar wrijving van de huid het meest frequent is, zoals in de nek waar de huid tegen een kraag van je blouse of ander kledingstuk aan kan wrijven. Steelwratjes komen vaker voor tijdens de zwangerschap.

Huidkanker

Huidkanker, zoals melanoom of plaveiselcelcarcinoom, kan zich ook in de nek voordoen.

Zonnebultjes (zonneallergie)

Zonneallergie is een overgevoelige reactie van je huid op zonlicht, waarbij je rode, jeukende blaasjes, bultjes of vlekjes krijgt.

Warmtebultjes

Warmtebultjes kunnen ontstaan bij warm en vochtig weer. Dergelijke bultjes komen vaak voor bij baby's omdat ze kleinere poriën hebben, maar ook oudere kinderen en volwassenen kunnen ze krijgen.

Allergie

Een allergie duidt op een abnormale reactie van je immuunsysteem op ongevaarlijke omgevingsfactoren. In de nek kun je bijvoorbeeld bultjes krijgen van kleding. Naar schatting heeft 2 tot 3 % van de bevolking een huidreactie op kleding doorgemaakt.

Bult in nek door bloedvatknobbels

Soms kan een knobbel, zwelling of bult uit het hoofdbloedvat in de nek komen, de halsslagader. Soms wordt dit groter, waardoor er een knobbel ontstaat die een aneurysma wordt genoemd. Dit is een plaatselijke verwijding of uitstulping van een slagader.

Stress

Je kunt ook huiduitslag krijgen door stress. Huiduitslag door stress neemt vaak de vorm aan van netelroos.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rode bultjes op benen en armen: keratosis pilarisRode bultjes op de bovenbenen of armen: het is een onschuldige, cosmetische aandoening die vaak voorkomt. De aandoening…
Kleine, witte bultjes op de (boven)lipKleine, witte bultjes op de (boven)lipAls je je lip strak trekt, zijn er bij sommige mensen kleine, witte stipjes zichtbaar. Wat zijn dit voor stipjes en zijn…
Bultjes in het gezicht: oorzaken van (jeukende) bultjesBultjes in het gezicht: oorzaken van (jeukende) bultjesWat zijn die bultjes in je gezicht? Niet alle bultjes en puistjes worden veroorzaakt door acne. Soms kan het moeilijk zi…
Bobbeltjes, pukkeltjes, bultjes en ontstekingenEr bestaan allerlei bobbeltjes, pukkeltjes, bultjes en ontstekingen van de huid. Ik behandel in dit artikel een aantal v…

Macrosomie: Baby die veel groter is dan gemiddeldMacrosomie: Baby die veel groter is dan gemiddeldOngeveer 9 procent van alle baby’s komt ter wereld met macrosomie. Macrosomie (hypersomie, reuzengroei) is een symptoom…
Patent ductus arteriosus: Aangeboren hartaandoeningPatent ductus arteriosus: Aangeboren hartaandoeningDe ductus arteriosus is een bloedvat waarmee bloed rond de longen van de baby kan stromen vóór de geboorte. Kort nadat h…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Steven Fruitsmaak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • https://www.cancer.net/cancer-types/head-and-neck-cancer/symptoms-and-signs
 • https://patient.info/health/neck-lumps-and-bumps-leaflet
 • https://patient.info/health/cough-leaflet/common-cold-upper-respiratory-tract-infections
 • https://www.healthline.com/health/neck-lump
 • https://www.gezondheidsnet.nl/astma-en-copd/veel-gestelde-vragen-over-luchtweginfecties
 • https://www.thuisarts.nl/koortslip
 • https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/105072-hiv-conversiegriep-symptomen-besmetting-en-behandeling.html
 • https://www.thuisarts.nl/steenpuist/ik-heb-steenpuist
 • Afbeelding bron 1: Tommas Gunnarsson, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 2: Ljupco/Istock.com
 • Afbeelding bron 3: Solar22/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 4: Wavebreakmedia/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 5: Gilles San Martin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
 • Afbeelding bron 6: Sergii Chepulskyi/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 7: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 8: Roshu Bangal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 9: Dsom/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 17-08-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 18
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.