Gezwollen lymfeklieren: klieren in hals, nek, lies & oksel

Gezwollen lymfeklieren: klieren in hals, nek, lies & oksel Gezwollen lymfeklieren of opgezette lymfeklieren is een vervelende klacht. Vooral in hals, oksels en liezen kun je last krijgen van gezwollen lymfeklieren. In de hals, de oksels en de liezen bevinden zich namelijk de grootste concentratie van lymfklieren. Bij elke palpabele of voelbare lymfeklier spreekt men reeds van een vergrote of gezwollen klier. In de meeste gevallen is de oorzaak van een gezwollen lymfeklier relatief onschuldig. Bij kinderen bijvoorbeeld is een lymfeklierzwelling in de hals in verreweg de meest gevallen een reactie op (terugkerende) bovenste luchtweginfecties, zoals een verkoudheid of griep. Soms kunnen de klieren zal ook geïnfecteerd raken. Het opzwellen van de lymfeklier is een normale reactie op een infectie en de zwelling neemt af zodra de infectie de kop is ingedrukt door het afweersysteem van het lichaam. Een gezwollen lymfeklier in de hals kan meestal geen kwaad. De behandeling van gezwollen lymfeklieren hangt af van de onderliggende oorzaak.
Lymfeklieren / Bron: National Cancer Institute, Wikimedia Commons (Publiek domein)Lymfeklieren / Bron: National Cancer Institute, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Gezwollen lymfeklieren

Lymfeklieren of lymfeknopen

Lymfeklieren of lymfeknopen komen in het hele lichaam voor; een mens heeft in totaal ongeveer 400 tot 600 lymfeklieren. Lymfeklieren maken een belangrijk onderdeel uit van het immuunsysteem en liggen op zeer strategische plaatsen in het lichaam, onder meer in de oksels, in de hals en onder de kaak en in de liesstreek. In de lymfeklieren bevinden zich ophopingen van lymfocyten, welke zorg dragen voor de productie van antistoffen (antilichamen). Lymfeklieren hebben ook de taak om lichaamsvreemde stoffen — bacteriën, virussen of giftige stoffen — uit het lichaam te filteren en deze te vernietigen. De meeste lymfeklieren liggen onder de huid en zijn normaal niet voelbaar. Bij elke palpabele of voelbare lymfeklier spreekt men al van een vergroting. Een aantal lymfeklieren liggen op plaatsen die onbereikbaar zijn voor lichamelijk onderzoek.

Lokale lymfeklierzwelling

Bij een infectie ergens in het lichaam zal de dichtstbijzijnde lymfeklier vaak gezwollen raken. Als mensen een (onverklaarbare) vergrote lymfeklier waarnemen, wordt nogal eens gedacht aan lymfeklierkanker of uitzaaiingen van andere kanker. Dit kan tot (grote) ongerustheid leiden. Toch komt het maar zelden voor dat een vergrote lymfeklier het gevolg is van kanker. Gezwollen lymfeklieren zijn vrijwel altijd een reactie op een infectie. Vergrote halslymfeklieren komen vaak bij kinderen voor en zijn in de meeste gevallen een reactie op (terugkerende) bovenste luchtweginfecties.

Gegeneraliseerde lymfeklierzwelling

Bij één op de vier mensen met lymfeklierzwelling zijn meerdere plaatsen in het lichaam getroffen door gezwollen lymfeklieren (gegeneraliseerde lymfadenopathie).

Lymfestelsel vrouw / Bron: The Emirr, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Lymfestelsel vrouw / Bron: The Emirr, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Klieren in hals, nek, lies en oksel

In de hals, de oksels en de liezen bevinden zich de grootste concentratie van lymfklieren. Lymfeklieren worden voorts aangetroffen in de omgeving van het borstbeen, de buik, tussen de ribben, knieholtes, elleboogplooi, rond de enkels en onder de rand van het achterhoofdsbeen.

Symptomen

Als de afweer nodig is om een ​​bacteriële of virale ziekteverwekker te bestrijden, zwellen de lymfeklieren op. Deze zwelling wordt vaak opgemerkt aan de zijkant van de hals, bijvoorbeeld bij een verkoudheid. De lymfeklieren kunnen dan groter zijn dan twee centimeter. Bij gezonde mensen zijn ze normaal gesproken niet voelbaar. Het is gebruikelijk dat lymfeklieren opgezwollen blijven, zelfs nadat een ziekte zoals verkoudheid of ontsteking van de amandelen is verdwenen. Dit kan enkele dagen aanhouden. Als de symptomen aanhouden en niet verdwijnen, is het verstandig om je huisarts in te schakelen.

Oorzaken van vergrote lymfeklieren

Verschillende mechanismen kunnen ertoe leiden dat de lymfeklieren vergroten:
  • Infecties;
  • Systeemziekten;
  • Maligniteit (kanker);
  • Geneesmiddelen; en
  • Wondjes en zweertjes.

Opgezette lymfeklieren door infecties

Infecties (viraal, parasitair en bacterieel): het opzwellen van de lymfeklier is een normale reactie op een infectie. Lymfeklieren vergroten als reactie op een infectie in hun drainagegebied. De witte bloedcellen of lymfocyten in de lymfeklieren vermenigvuldigen zich dan heel snel, waardoor de lymfeklieren opzetten. Vooral in de hals komen vaak opgezette lymfeklieren voor, in het bijzonder bij kinderen. Je voelt de vergrote lymfeklier in dat geval voorin de hals en/of in de nek of achter een oor. Je voelt ze aan een kant, of aan beide kanten in de hals. Je kunt één klier voelen, maar soms ook meerdere. Halsklieren kunnen snel in omvang toenemen, maar ze slinken vaak ook weer snel als de ontsteking achter de rug is. Soms duurt het echter wat langer voordat de lymfeklieren slinken.

Bovenste luchtweginfectie

Bij de bovenste luchtweginfecties zijn de neus en de neusbijholten (bijholteontsteking), keel (keelontsteking), amandelen (amandelontsteking) of strottenhoofd (strottenhoofdontsteking) geïnfecteerd. De meest voorkomende oorzaak van lymfeklierzwelling in de hals zijn bovenste luchtweginfecties, zoals een verkoudheid of griep.

Ziekte van Pfeiffer

De ziekte van Pfeiffer kan aanleiding geven tot pijnlijke en gezwollen lymfeklieren, vooral in de nek, maar soms ook in de oksels en liezen. Andere mogelijke klachten zijn keelpijn, koorts en moeheid. Pfeiffer of klierkoorts gaat vanzelf over, meestal binnen een paar weken. Soms houden de klachten zoals moeheid langer aan.

Blaasontsteking

Bij een blaasontsteking of urineweginfectie kúnnen de lymfeklieren in de lies opzetten. Als je tijdens de zwangerschap een blaasontsteking krijgt, is het verstandig direct je huisarts te raadplegen.

Gezwollen lymfeklieren in de hals door een koortslip / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Gezwollen lymfeklieren in de hals door een koortslip / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Koortslip

Bij een koortslip heb je soms ook last van gezwollen lymfeklieren in de hals. De halsklieren kunnen dan ook pijn doen.

Borstontsteking

Een borstontsteking is een ontsteking van een melkkliertje in de borst en komt vooral voor bij vrouwen die borstvoeding geven. Het kan onder meer gezwollen lymfeklieren veroorzaken in hals of oksels.

Teelbalontsteking en bijbalontsteking

Typisch aan teelbalontsteking is het vrij acuut ontstaan van scrotale pijn en zwelling van het scrotum of balzak, waarbij de pijn kan uitstralen naar de lies. Dit gaat gepaard met klachten passend bij een lage urineweginfectie en mogelijk koorts. Gezwollen lymfeklieren aan één of beide kanten komt ook voor. Dit geldt ook voor een bijbalontsteking.

Huidinfectie

of een (huid)infectie aan de voeten, benen of geslachtsorganen, kunnen de lymfeklieren in de lies opzetten. Bij een huidinfectie aan de handen of armen, kunnen de lymfeklieren in de oksel opspelen. De zwelling van de lymfeklieren verdwijnt zodra de ziekteverwekkers door het lichaam zijn uitgeschakeld. Wanneer virussen, bacteriën of andere ziekteverwekkers in het spel zijn, doen de nabijgelegen lymfeklieren er alles aan om ze te vernietigen. De volgende huidinfecties kunnen een lymfeklierzwelling veroorzaken:

Tropische infectieziekten

Opgezwollen lymfeklieren kunnen ook veroorzaakt worden door tropische infectieziekten:

Andere infecties

Andere infectieziekten die aanleiding kunnen geven tot gezwollen lymfeklieren zijn:

Chronisch opgezette lymfeklieren

Bij een chronisch gezwollen klier bij een niet-ziek kind kan de oorzaak een infectie met een atypische mycobacterie zijn.

Lymfadenopathie of opgezette lymfeklieren (in de hals) / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Lymfadenopathie of opgezette lymfeklieren (in de hals) / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Dikke klieren door systeemziekten

Systeemziekten zoals systemische lupus erythematodes, ziekte van Lyme, sarcoïdose, reumatoïde artritis en fibromyalgie, kunnen ook de oorzaak zijn van gezwollen lymfeklieren.

Systemische lupus erythematodes (SLE)

Systemische lupus erythematodes (SLE) is een auto-immuunziekte die huid, gewrichten en interne organen kan aantasten. De symptomen en de ernst variëren per persoon. Klachten die vaak voorkomen zijn moeheid, gewichtsverlies en matige koorts. Vaak ontwikkel je ook spier- en gewrichtsklachten. Een rode uitslag op de handen en neus komt ook vaak voor. Nierontsteking komt relatief vaak voor en geestelijke gezondheidsproblemen zoals depressie en angsten zijn ook veel geziene klachten. Ook kunnen sommige lymfeklieren opzwellen.

Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de Borrelia bacterie die wordt overgedragen door teken. Lyme kent veel uitingsvormen. Je kunt onder meer last krijgen van griepachtige verschijnselen zoals koorts en opgezette lymfeklieren, pijn in de spieren en gewrichten, en vaak hevige hoofdpijn.

Sarcoïdose

Sarcoïdose is een zeldzame auto-immuunziekte waarbij spontaan ontstekingen ontstaan in verschillende organen en weefsels van het lichaam. De aandoening tast bij voorkeur de longen en de lymfeklieren in de borstgebied aan (pulmonale sarcoïdose).

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam keert. Het wordt gekenmerkt door ontstekingen in de gewrichten, wat pijn en stijfheid van de gewrichten veroorzaakt.

Fibromyalgie

fibromyalgie komt veel voor en is een vorm van wekedelenreuma die pijn, stijfheid en vermoeidheid veroorzaakt. Het is ook mogelijk dat je last krijgt van gevoelige of gezwollen lymfeklieren, vooral in de nek en oksels.

Acne fulminans

Acne fulminans is een zeer heftige vorm van acne, een acute verergering van een bestaande acne die gepaard gaat met algemeen ziektegevoel (koorts, malaise, opgezette lymfeklieren).

Gezwollen lymfeklieren door stress / Bron: Istock.com/BartekSzewczykGezwollen lymfeklieren door stress / Bron: Istock.com/BartekSzewczyk

Gezwollen lymfeklieren door stress en angst

Zeldzaam

Angst kan veel extreem ongewone symptomen veroorzaken. In zeldzame gevallen kan angst en stress zelfs een gevoel van gezwollen lymfeklieren veroorzaken, en voor mensen met angststoornissen kan dit gevoel ongelooflijk angstaanjagend zijn. Interessant is dat het onduidelijk is of angst en stress daadwerkelijk gezwollen lymfeklieren veroorzaken. Wat wel duidelijk is, is dat angst ervoor zorgt dat mensen het gevoel hebben dat ze opgezwollen lymfeklieren hebben, en dit kan leiden tot meer angst ten aanzien van je algehele gezondheid. Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van gezwollen lymfeklieren als gevolg van angst of stress:

Beleving

Je lymfeklieren variëren vaak in grootte en vorm. Wanneer je je angstig voelt, is het niet ongebruikelijk dat je lymfeklieren groter aanvoelen dan ze in werkelijkheid zijn. Dat komt omdat sommige vormen van angst een gevoel van overgevoeligheid kunnen veroorzaken en wanneer je je lymfeklieren aanraakt, heb je het subjectieve gevoel dat ze groter zijn dan normaal.

Mogelijke milde infectie

Stress verzwakt je immuunsysteem. Je lichaam vecht doorlopend tegen ziektekiemen en bacteriën. Het is mogelijk dat je vanwege stress meer vatbaar bent voor zeer milde infecties die je lichaam vervolgens moet bestrijden. Deze infecties zijn mogelijk niet gevaarlijk of vertonen andere symptomen.

Spierspanning

Angst en stress veroorzaken ook een aanzienlijke hoeveelheid spierspanning in je nek en schouder. Veel mensen voelen dat ze een brok in hun keel hebben, terwijl anderen de druk meer aan de zijkanten van hun nek voelen richting de lymfeklieren. Een vaak voorkomend angstsymptoom is nekspanning die je voelt bij het slikken, dus het is mogelijk dat je klieren alleen gezwollen aanvoelen, terwijl de nek gespannen en gezwollen is.

Andere oorzaken

Het mogelijk dat je lymfeklieren zwellen vanwege redenen die nog onduidelijk zijn. Angst veroorzaakt veel vreemde sensaties n het lichaam en veel mensen ervaren angst op een andere manier. Terwijl de nek de meest voorkomende plek is om gezwollen lymfeklieren aan te treffen, kan deze ook in andere gebieden voorkomen, zoals oksels, buikholte en lies.

Gezwollen lymfeklieren door kanker

Maligniteit (kanker): Hodgkin-lymfoom, non-Hodgkin-lymfoom, lymfatische leukemie of metastasen (uitzaaiingen) van een primaire tumor. Zo verspreidt borstkanker zich meestal het eerst naar de lymfeklieren in de oksel en een melanoom op een been zaait het eerst uit naar de lymfeklieren in de lies.

Gezwollen lymfeklieren door medicijnen / Bron: Stevepb, PixabayGezwollen lymfeklieren door medicijnen / Bron: Stevepb, Pixabay

Lymfeklierzwelling door medicijnen

Geneesmiddelen (zelden):
  • Fenytoïne: regelt de hartslag en heeft verschillende stoornissen in het hartritme op. Voorgeschreven bij epilepsie en hartritmestoornissen).
  • Carbamazepinekan: toegepast om manische periodes te voorkomen.
  • Allopurinol: een xanthine-oxidaseremmer en door de remming van xanthine-oxidase wordt de vorming van urinezuur geremd. Het wordt gebruikt bij aandoeningen door te veel urinezuur, onder meer jicht en nierstenen.
  • Pandemrix: pandemisch influenzavaccin Mexicaanse griep.
  • Medicatie voor de behandeling van malaria.

Dikke klieren door wondjes en zweertjes

Snijwonden, kneuzingen, breuken, maar ook zweertjes in de mond kunnen aanleiding geven tot gezwollen lymfeklieren rond de plaats van het letsel. Het lichaam weert op deze manier ziektekiemen af waardoor de wond sneller geneest.

Huisarts raadplegen bij gezwollen lymfeklieren / Bron: Michaeljung/Shutterstock.comHuisarts raadplegen bij gezwollen lymfeklieren / Bron: Michaeljung/Shutterstock.com

Vaak onschuldige oorzaak

Het is belangrijk om te weten dat in het merendeel van de gevallen er een relatief onschuldige verklaring is voor gezwollen lymfeklieren. Het kan gaan om één vergrote klier of meerdere vergrote klieren. Indien er meerdere klieren vergroot zijn, is er meer kans op een systemische aandoening. Dit kan gepaard gaan met algemene ziekteverschijnselen, zoals koorts, algehele malaise en nachtzweten.

Wanneer medische hulp inschakelen?

In verreweg de meest gevallen is er een onschuldige verklaring voor een opgezette lymfeklier. Neem in de volgende gevallen altijd contact op met de huisarts:
  • Als de zwelling langer duurt dan twee weken of wanneer de zwelling gepaard gaat met symptomen als gewichtsverlies, nachtzweten, vermoeidheid of aanhoudende koorts.
  • Als de vergrote lymfeklier zeer vast is (dit kan wijzen op metastasering, soms bij Hodgkin, en tbc) of rubberachtig (kan gezien worden bij lymfoom en chronische leukemie). Als de klier zacht of week van consistentie is, dan is de oorzaak meestal onschuldig.
  • Wanneer niet één, maar meerdere lymfeklieren in het lichaam zijn opgezet.
  • Bij een abcederende lymfeklierzwelling (dus een lymfeklierzwelling met abcesvorming).

Huisarts onderzoekt kind / Bron: Istock.com/michaeljungHuisarts onderzoekt kind / Bron: Istock.com/michaeljung

Onderzoek en diagnose

Bij gezwollen lymfeklieren zal de huisarts een anamnese afnemen en lichamelijk onderzoek verrichten om zo tot een goede diagnose te komen. Soms blijkt uit het onderzoek dat het niet om een vergrote lymfeklier gaat, maar om een ander soort zwelling. Eventueel kan aanvullend onderzoek worden verricht, zoals beeldvormend onderzoek (bijvoorbeeld een röntgenfoto) of een cytologische punctie. Hierbij wordt er een prikje gegeven in de zwelling en worden cellen in een naald opgezogen. Deze cellen worden vervolgens onderzocht door de patholoog om te achterhalen wat de aard van de zwelling is.

Behandeling van opgezette lymfeklieren

Oorzakelijke behandeling

De behandeling van gezwollen lymfeklieren hangt af van de oorzaak:
  • Antibiotica kan worden voorgeschreven bij een infectie veroorzaakt door bacteriën.
  • Medicijnen die helpen bij ontsteking (voor lupus en reumatoïde artritis).
  • Chirurgie, bestraling of chemotherapie (in geval van kanker).
  • Tegen de pijn kan paracetamol of ibuprofen worden genomen.

Abces

In geval van een abces wacht men totdat deze is uitgerijpt. Daarna zal de chirurg onder plaatselijke verdoving of algehele narcose een sneetje maken in het abces, zodat de pus naar buiten kan komen.

Kun je sporten met gezwollen lymfeklieren?

Sportactiviteiten en andere fysieke inspanningen moeten worden vermeden met gezwollen lymfeklieren. Blijkbaar is je immuunsysteem momenteel bezig met de verdediging tegen ziekteverwekkers. Bijkomende (sportieve) uitdagingen en krachtsinspanningen zouden het lichaam in een dergelijke situatie onnodig verzwakken.

Bewegen is goed is goed voor de bloedcirculatie, ademhaling, spieren, gewrichten, botten, darmen en lymfestelsel / Bron: Goodluz/Shutterstock.comBewegen is goed is goed voor de bloedcirculatie, ademhaling, spieren, gewrichten, botten, darmen en lymfestelsel / Bron: Goodluz/Shutterstock.com

Lichaamsbeweging is goed voor je lymfestelsel

Bewegen is goed is goed voor de bloedcirculatie, ademhaling, spieren, gewrichten, botten, darmen en lymfestelsel. Het lymfestelsel wordt gestimuleerd als je je spieren beweegt en je hartslag verhoogt. Dit stimuleert de lymfestroom in de grote lymfevaten wat de afvoer uit de kleinere vaten vergemakkelijkt. De samentrekking van je spieren wordt de pomp die helpt de vloeistof door je lichaam te laten stromen. Beweging en sportieve activiteiten kunnen het lymfestelsel effectiever laten stromen en mogelijk helpen infecties en andere ziekten, zoals kanker, te voorkomen.

Zijn gezwollen lymfeklieren gevaarlijk?

Meestal duidt een zwelling van de lymfeklieren op een verhoogde afweer tegen infectie bij verkoudheid of griep. De vergroting van de knooppunten is dan ongevaarlijk. De symptomen kunnen ook duiden op een ernstige ziekte. Het komt bijvoorbeeld voor dat lymfeklieren opzwellen, zelfs als er meer lymfocyten (witte bloedcellen) worden aangemaakt dan nodig is of als ze niet meer voldoende worden afgebroken in het lymfestelsel. Dan kunnen zich zogenaamde lymfomen (maligne) ontwikkelen. Als er geen aanwijsbare reden is voor de zwelling van de lymfeklieren of als de symptomen lange tijd aanhouden, dien je je huisarts te raadplegen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezwollen lymfeklieren in lies: oorzaken opgezette klierenGezwollen lymfeklieren in lies: oorzaken opgezette klierenOpgezette of gezwollen klieren in de lies? Een voelbare lymfeklier is in 75% van de gevallen een lokaal verschijnsel. Da…
Opgezette lymfeklieren achter oor: oorzaak opgezette klierenOpgezette lymfeklieren achter oor: oorzaak opgezette klierenOpgezette lymfeklieren achter het oor kunnen voor onrust zorgen, maar veelal is de oorzaak relatief onschuldig. Lymfekli…
Opgezette klieren in de hals: oorzaken gezwollen halsklierenOpgezette klieren in de hals: oorzaken gezwollen halsklierenLast van opgezette klieren in de hals? De meeste mensen hebben wel eens ervaren dat hun lymfeklieren in de hals opgezet…
Opgezwollen lymfeklieren hals: symptomen en oorzakenOpgezwollen lymfeklieren hals: symptomen en oorzakenLast van opgezwollen lymfeklieren voorin de hals en/of in de nek of achter een oor? Lymfeklieren vormen een belangrijk o…

Schizofrenie en andere psychotische stoornissenSchizofrenie en andere psychotische stoornissenPsychosen zijn de meest ernstige psychiatrische stoornissen die we kennen. Iemand die psychotisch is, heeft ervaringen e…
Is weekmaker Bisfenol A (BPA) een echte dikmaker?Is weekmaker Bisfenol A (BPA) een echte dikmaker?Wat is Bisfenol A (BPA)? En op welke manier komt deze weekmaker in ons lichaam terecht? Hoe zit het met onze voeding, on…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/AlexRaths
  • Calm Clinic. Stop Swollen Lymph Nodes Caused by Anxiety. https://www.calmclinic.com/anxiety/symptoms/swollen-lymph-nodes (ingezien op 22-1-2018)
  • Dr. J.A.H. Eekhof, dr. A. Knuistingh Neven, dr. W. Opstelten: Kleine kwalen bij kinderen. Elsevier Gezondheidszorg, Maarssen, tweede druk 2009.
  • H&W. Vergrote lymfeklieren. https://www.henw.org/artikelen/vergrote-lymfeklieren (ingezien op 4-11-2018)
  • Huisarts en Wetenschap, jaargang 2001, nummer 11:498-502.
  • J.A.M. Baar, C.A. Bastiaansen, A.A.F. Jochems: Anatomie & fysiologie. Bohn Stafleu van Loghum, tweede druk, 2007.
  • Mijn kinderarts. Vergrote halslymfklieren. https://mijnkinderarts.nl/ziekten/keel-neus-oorgebied/vergrote-halslymfklieren/ (ingezien op 22-1-2018)
  • Mdanderson. Exercise and the lymphatic system. https://www.mdanderson.org/publications/focused-on-health/exercise-and-the-lymphatic-system.h20-1592991.html (ingezien op 23-5-2020)
  • Patient1. Systemische Lupus Erythematodes. https://www.patient1.nl/encyclopedie/systemische-lupus-erythematodes (ingezien op 22-1-2018)
  • Prof. dr. D.H. Ford, prof. dr. J.P. Schadé, dr. J. Tomson (hoofdredactie). Het grote medische handboek. Rebo Productions, Lisse, 2009.
  • www.apotheek.nl
  • WebMD. When Do Swollen Lymph Nodes Mean Cancer? https://www.webmd.com/cancer/when-swollen-lymph-nodes-mean-cancer (ingezien op 23-5-2020)
  • WebMD. Why Are My Glands Swollen? https://www.webmd.com/a-to-z-guides/swollen-glands#2-4 (ingezien op 22-1-2018)
  • Afbeelding bron 1: National Cancer Institute, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: The Emirr, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • Afbeelding bron 4: Evanherk, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 5: B. Welleschik, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 6: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 7: Istock.com/BartekSzewczyk
  • Afbeelding bron 8: Stevepb, Pixabay
  • Afbeelding bron 9: Michaeljung/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 10: Istock.com/michaeljung
  • Afbeelding bron 11: Goodluz/Shutterstock.com
Reacties

Anoniem, 25-05-2017
Hallo ik heb een vraag, mijn dochter heeft zo een bult die steeds groter wordt onder haar oksel. Is dat gevaarlijk voor kinderen? Reactie infoteur, 26-05-2017
U kunt dit het beste even laten beoordelen door de huisarts.

Cynthia van Putten, 14-01-2017
Ik heb 2 harde gezwellen zitten in mijn lies. De rechterkant is het grootste en pijnlijkste. En met lopen voel je het heel goed. Ik heb het gekregen van griep en zware verkoudheid. Maar hoe kom ik er weer vanaf, of wat kan ik aan de pijn doen? Het is nu een week dat ik verkouden ben. Ik zit momenteel in het buitenland, dus even naar een huisarts gaan is geen optie. Heb ook nog andere chronische ziektes, dus kan niet allerlei medicijnen gaan slikken. Reactie infoteur, 06-02-2017
Naar aanleiding van uw vraag heb ik een apart artikel geschreven over lymfeklierzwelling in de lies: https://goo.gl/Vi6Rs4.

Laila, 03-09-2016
Ik heb al een hele land tijd last van opgezette klieren (ongeveer langer dan een jaar). In het begin begon het in mijn hals, aan de rechter kant. Ik kon het volgens mij wel bewegen dus ik maakte me niet veel zorgen. Toen dit na twee weken niet weg ging begon ik me wat meer zorgen te maken, maar opnieuw omdat het los zat besloot ik niet naar de huisarts te gaan. Nu ongeveer een jaar verder is de klier nog niet veranderd. Alleen is er wel een aan de linkerkant van mijn hals bijgekomen en soms voel ik ze in mijn lies en oksels maar dat weet ik niet helemaal zeker. Sinds kort ben ik veel meer moe terwijl ik prima min. 9 uur slaap. Ook wordt ik soms opeens benauwd en ik heb geen idee waarom. Moet ik hiermee naar de huisarts? En is er een kans dat het kanker is? Ik maak me wel zorgen. Alvast bedankt! Reactie infoteur, 11-09-2016
Het is belangrijk om bij een chronische opgezette klier na te laten kijken wat de mogelijke oorzaak is, zeker in combinatie met andere klachten zoals moeheid. Het kan iets onschuldigs zijn, maar dat weet je pas zeker na onderzoek.

Esmee, 10-07-2015
Ik heb al een tijdje last van opgezette klieren in mijn hals/nek. Ik ben ook al naar de dokter geweest en die zei dat het wel over zou gaan en dat het waarschijnlijk kwam omdat ik een infectie had in mijn luchtwegen (waar ik zelf geen last van had maar hij kon dat zien toen hij in me keel keek). Nu is het een maand later en ik voel ze weer zitten ik ben niet ziek en heb geen wondjes. Ik maak me zelf gek met allerlei dingen die ik lees op het net. Reactie infoteur, 10-07-2015
In het merendeel van de gevallen is er een relatief onschuldige verklaring voor een opgezette lymfeklier. Dus niet meteen van het ergste uitgaan. Uw huisarts vermoedt dat een luchtweginfectie de (eerdere) zwelling veroorzaakte. Na behandeling van de infectie slinken de lymfeklieren, maar dit kan soms enige tijd duren.

Ik adviseer u om telefonisch contact op te nemen met de doktersassistent. Hij/zij kan met de huisarts overleggen of een bezoek aan de huisarts geboden is.

Celine, 23-02-2015
Hoi ik heb al 2 jaar last van opgezette lymfeklieren, naar de huisarts geweest en die zei dat het niks was in het eerste jaar. Alleen die zwellingen die worden steeds groter, en voel me ook steeds vermoeider. Krijg ook versneld last van moedervlekken, tintelingen in de handen en mijn amandelen die zijn heel erg pijnlijk.
Vraag me af wat het is want voel me er niet fijner door. Reactie infoteur, 28-02-2015
U hebt last van een breed scala aan klachten. Het is belangrijk om deze klachten te bespreken met uw huisarts en er niet mee door te blijven lopen.

Myrddin, 24-09-2014
Haai

Het is zoveel drie dagen verkouden al knoflook gegeten en ja hoor een opgezwollen lymfe klier aan de linker kant. Best wel pijnlijk.Mijn ma zegt dat t komt doordat de knoflook de anti stoffen aan het verwerken is maar hoe kom je van die pijn af?

greez myrddin Reactie infoteur, 07-10-2014
Paracetamol kan helpen. Paracetamol heeft het voordeel dat het tegelijk een pijnstillend en koortswerend middel is. Daarom is paracetamol uiterst geschikt bij verkoudheid.

Roos, 13-12-2012
Ik heb al 3 maanden een opgezet lymfekliertje in mijn nek, voelt als een klein hard bolletje ben hier 2 maanden geleden mee naar de dokter geweest, maar die zegt niks aan de hand, nu dus 2 maanden later zit het er nog, en ben heel erg moe, dus vraag me af of dit toch niet iets anders kan zij? Reactie infoteur, 15-12-2012
U kunt dit het beste opnieuw laten beoordelen door uw huisarts. Als u bij herhaling geen goede uitleg krijgt van uw eigen arts, of als u zijn of haar oordeel niet vertrouwt, kunt u een second opinion aanvragen.

Monique van Stigt Thans, 06-06-2012
Ik ben ziek sinds vrijdag. Begon met hoofdpijn, toen keelpijn en veel slijm in mn keel en nu kan ik nog steeds bijna niet slikken en zijn m'n lymfeklieren links erg opgezet.
Moet ik hiermee naar de huisarts of nog even wachten.ik voel me erg lamlendig.
Help.
Gr. Monique Reactie infoteur, 06-06-2012
U kunt het beste even telefonisch overleggen met de dokterassistente, die wat aanvullende vragen kan stellen.

Esmee, 09-05-2012
Ik heb nog een vraag naar aanleiding van dit stukje. Ik heb als kind last gehad van de ziekte van Lyme, maar sindsdien ben ik nog steeds elke dag heel moe. Ook heb ik sinds een jaar of 2 last van een gek groeiend stukje huid (lijkt een beetje op een soort. vetkwabje zegmaar) onder mijn ene oksel. Ik ben nu 16 en heb dus geleerd dat daar de klieren zitten. Toen ben ik verder gaan zoeken en kwam ik weer uit op de ziekte van Lyme. Ik vroeg me af wat het nou precies is en of de ziekte van Lyme daar invloed in heeft gehad? Ik hoop dat ik van iemand antwoord kan krijgen. Alvast bedankt. Reactie infoteur, 15-05-2012
Mogelijk is het een fibroma pendulans (steelwratje). Een steelwratje of fibroom is een vrij klein aangroeisel op de huid, een huidflapje. Voorkeursplekken zijn de hals, de romp, de liezen of de oksel. Het zijn gesteelde rubberachtige, zachte goedaardige huidtumoren. Steelwratjes komen bij ongeveer 46% van de mensen voor. Zie: http://goo.gl/zL9Q7. Alleen uw huisarts kan een diagnose stellen.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 04-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 24
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.