Griepcomplicaties: Soorten aandoeningen door influenza

Griepcomplicaties: Soorten aandoeningen door influenza De griep (influenza) is een zeer besmettelijke ziekte die resulteert uit een infectie met het influenzavirus (griepvirus). Meestal ontstaat deze vaak voorkomende luchtwegaandoening in de herfst en de winter. Het virus verspreidt zich snel door de hogere luchtwegen en dringt soms ook de longen binnen. Bekende symptomen zijn bijvoorbeeld een loopneus, keelpijn en (hoge) koorts. Maar af en toe ontstaan ook ernstigere symptomen en complicaties, zoals sinusitis (bijholteontsteking), bronchitis (ontsteking van de luchtpijpvertakkingen) of een longontsteking. Griepcomplicaties ontstaan vooral bij bepaalde risicogroepen, zoals ouderen en patiënten met een verzwakt immuunsysteem. Via een aantal tips is het mogelijk om deze luchtwegaandoening zoveel mogelijk te voorkomen en gezond te blijven.
Hoofdpijn en vermoeidheid zijn enkele tekenen van de griep / Bron: Geralt, PixabayHoofdpijn en vermoeidheid zijn enkele tekenen van de griep / Bron: Geralt, Pixabay

Symptomen van de griep

Bekende symptomen van de griep zijn:


Risicogroepen voor complicaties door influenza

Een aantal risicogroepen hebben meer kans op griepcomplicaties met name:

Griepcomplicaties

De meeste patiënten die griep krijgen, herstellen binnen de twee weken, maar sommige patiënten ontwikkelen complicaties.

Veel water drinken is belangrijk bij bronchitis / Bron: Jarmoluk, PixabayVeel water drinken is belangrijk bij bronchitis / Bron: Jarmoluk, Pixabay

Bronchitis

Bronchitis (ontsteking van luchtpijpvertakkingen) resulteert uit irritatie van de slijmvliezen van de bronchiën (luchtpijpvertakkingen) in de longen. Enkele tekenen van bronchitis zijn bijvoorbeeld:

Dankzij het nemen van voldoende rust, het drinken van voldoende vocht, het gebruik van een luchtbevochtiger en het nemen van vrij verkrijgbare pijnstillers herstellen veel patiënten spontaan. Bij een hoest met hoge koorts (>38°C), aanhoudende klachten (>3 weken), slaapproblemen, bloed of gekleurd slijm bij het hoesten is advies van een arts nodig. Onbehandelde, chronische bronchitis resulteert mogelijk in een longontsteking, emfyseem, hartfalen en pulmonale hypertensie.

Encefalitis (hersenontsteking)

Af en toe leidt de griep tot een ontsteking van de hersenen. Virale encefalitis ontstaat wanneer het griepvirus het hersenweefsel binnendringt en daar een ontsteking veroorzaakt. Dit leidt tot een vernietiging van de zenuwcellen, hersenbloedingen en uiteindelijk ook hersenschade.

Mogelijke symptomen zijn onder meer:

Hartproblemen

Andere mogelijke ernstige complicaties veroorzaakt door de griep zijn onder meer een ontsteking van de hartspier (myocarditis) of het hartzakje (pericarditis)

Pijn op de borst is een mogelijk teken van een longontsteking / Bron: Pexels, PixabayPijn op de borst is een mogelijk teken van een longontsteking / Bron: Pexels, Pixabay

Longontsteking

Een virale longontsteking of bacteriële longontsteking is een ernstige griepcomplicatie is die het gevolg is van ofwel een influenzavirusinfectie alleen of van een co-infectie van het griepvirus en bacteriën. Een longontsteking treedt op wanneer het griepvirus de longen binnendringt of wanneer de patiënt tijdens de ziekte een bacteriële infectie krijgt. Een longontsteking veroorzaakt mogelijk ernstige tekenen waarvoor een ziekenhuisopname nodig is. Bekende symptomen omvatten:

Wanneer een patiënt een bacteriële longinfectie door de griep krijgt, verbeteren de symptomen in het begin. Daarna verergeren ze en kampt de patiënt met hoge koorts, meer hoesten en een groenachtige slijmproductie bij het hoesten. Antibiotica behandelen een bacteriële longontsteking, maar deze medicijnen zijn niet inzetbaar bij een virale longontsteking. Een longontsteking houdt ongeveer twee weken aan, of zelfs langer bij jonge kinderen, ouderen en patiënten met een verzwakt immuunsysteem of een chronische ziekte zoals COPD of astma. Zelfs gezonde patiënten kampen soms een maand of langer met vermoeidheid en zwakte nadat de longontsteking is verdwenen. Er zijn twee soorten vaccins voor het behandelen van een longontsteking met name een pneumokokkenpolysaccharidevaccin (PPSV23) voor volwassenen en het pneumokokkenconjugaatvaccin (PCV13) voor kinderen.

Oorinfecties

Otitis media is een oorinfectie waarbij een ontsteking en zwelling van het middenoor tot stand komt. Deze oorcomplicatie ontstaat mogelijk door influenza. Symptomen zijn onder meer:

Sepsis

Een griepvirusinfectie van de luchtwegen veroorzaakt soms een extreme ontstekingsreactie in het lichaam en wat leidt tot sepsis (bloedvergiftiging).

Sinusitis

Sinusitis (bijholteontsteking) ontstaat door irritatie en een zwelling van de sinussen (bijholten). Een patiënt kampt dan met:

Een vrij verkrijgbare zoutoplossing, decongestiva (medicijnen om de zwelling van de slijmvliezen in de neus te verminderen) en pijnstillers behandelen een sinusinfectie. Soms schrijft de arts corticosteroïde neussprays voor om de ontstekingen te verminderen.

Verergering chronische ziekten

Influenza verergert tevens chronische problemen. Patiënten met astma (chronische ontsteking van luchtwegen in de longen) krijgen astma-aanvallen terwijl ze griep hebben, patiënten met chronische hartaandoeningen (zoals congestief hartfalen) ervaren een verergering van deze aandoening als gevolg van influenza en patiënten met diabetes mellitus (suikerziekte) kampen ook sneller met complicaties.

Andere complicaties

Ook het spierweefsel (myositis, rhabdomyolyse) en multiorgaanfalen (bijvoorbeeld ademhalingsfalen en nierfalen) zijn mogelijk getroffen door de griep.

Dubbelzien is een alarmsymptoom / Bron: Frankieleon, Flickr (CC BY-2.0)Dubbelzien is een alarmsymptoom / Bron: Frankieleon, Flickr (CC BY-2.0)

Alarmsymptomen

In een aantal omstandigheden is het nodig om meteen een arts te raadplegen met name wanneer één of meer volgende symptomen

Preventie

Een goede handhygiëne is belangrijk / Bron: Gentle07, PixabayEen goede handhygiëne is belangrijk / Bron: Gentle07, Pixabay

Gezondheidsgewoonten aanpassen

De beste manier om griep te voorkomen, is om elk jaar te worden gevaccineerd, maar goede gezondheidsgewoonten zoals het bedekken van de mond bij het hoesten en niezen, het gezicht niet aanraken met ongewassen handen en het wassen van de handen kunnen vaak de verspreiding van ziektekiemen stoppen en luchtwegaandoeningen zoals griep voorkomen. Andere gezondheidsgewoonten die er voor zorgen dat de griep minder snel tot stand komt, zijn voldoende slapen, regelmatig sporten, stress verlichten, veel water drinken en een gezonde, evenwichtige voeding eten.

Medicatie

Er zijn bovendien antivirale middelen tegen griep om de griep te behandelen en te voorkomen.

Nauw contact vermijden

Nauw contact met zieke patiënten is niet aanbevolen. Zieke patiënten blijven thuis en houden afstand van anderen om te voorkomen dat ook zij ziek worden.

Oppervlakten desinfecteren

Verder is het verstandig om regelmatig vaak aangeraakte oppervlakten thuis, op het werk of op school te reinigen en desinfecteren en dan zeker wanneer iemand ziek is.

Lees verder

© 2020 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Griep: verschijnselen en behandeling en de griepprikGriep: verschijnselen en behandeling en de griepprikMensen zeggen al gauw dat ze grieperig zijn, maar vaak is het dan alleen maar een flinke verkoudheid. Griep komt veel vo…
De griep (influenza)De griep (influenza)Officieel heet de griep "Influenza". Bij griep is er sprake van een luchtweginfectie die veroorzaakt wordt door het infl…
Wat is het verschil tussen Mexicaanse griep en gewone griep?Mensen zijn enorm bang voor het krijgen van de Mexicaanse griep maar is het eigenlijk erger wanneer je deze griep krijgt…
Symptomen q-koorts en mexicaanse griepSymptomen q-koorts en mexicaanse griepZiek door de Q-koorts of de Mexicaanse griep. En er zijn zeker overeenkomsten tussen beide ziekten. Maar hoe weet u wat…

Persoonlijkheidsveranderingen: Oorzaken en symptomenPersoonlijkheidsveranderingen: Oorzaken en symptomenDe persoonlijkheid omvat de manier waarop mensen denken, voelen en handelen. Dit betreft gewoonten, eigenaardigheden en…
Hersenvliestumor (meningeoom): symptomen en behandelingHersenvliestumor (meningeoom): symptomen en behandelingDe hersenen en het ruggenmerg zijn omgeven door drie beschermende membranen, de zogenaamde hersenvliezen. Een meningeoom…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 1 mei 2020:
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Flu Complications, https://www.healthline.com/health/flu-complications
  • Flu prevention, https://www.nationaljewish.org/conditions/health-information/health-infographics/flu-prevention-tips
  • Flu Symptoms & Complications, https://www.cdc.gov/flu/symptoms/symptoms.htm
  • Healthy Habits to Help Prevent Flu, https://www.cdc.gov/flu/prevent/actions-prevent-flu.htm
  • People at High Risk For Flu Complications, https://www.cdc.gov/flu/highrisk/index.htm
  • Pneumokokkenvaccinatie voor ouderen, https://www.rivm.nl/pneumokokken/pneumokokkenvaccinatie-voor-ouderen#Welke%20pneumokokkenvaccins%20zijn%20geregistreerd%20in%20Nederland
  • What Are Flu Complications?, https://www.webmd.com/cold-and-flu/flu-complications#1
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Jarmoluk, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Pexels, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: Frankieleon, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 5: Gentle07, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-09-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.