Geneeskracht van water bij te hoge of te lage bloeddruk

Geneeskracht van water bij te hoge of te lage bloeddruk De kracht waarmee het bloed door de aders stroom wordt bloeddruk genoemd. Deze kracht is te meten. In feite wordt de kracht op de bloedvatwanden gemeten. Je kunt op twee verschillende manieren de bloeddruk meten: de diastolische bloeddruk of onderdruk en de systolische bloeddruk of bovendruk. De onderdruk is de constante druk in de aders. Het houdt de bloedvaten gevuld op constante druk. Wanneer het gemeten wordt is het de laagste waarde en hij ligt meestal tussen de 60 en de 90. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Bovendruk

De bovendruk is de scherpe stijging van de bloeddruk in de slagaderen. De linkerkant van het hart perst het bloed door het aderstelsel. De bovendruk ligt tussen de 90 en 130, tenminste in gezonde toestand. Artsen kijken vooral naar het verschil tussen de boven- en onderdruk. Wanneer er een nieuwe stroom bloed vanuit het hart geperst wordt, stroomt dit sneller dan het ´oude´ bloed.

Vermoeid hart

Wanneer het hart het bloed te krachtig door de aders moet persen kan er sprake zijn van een vermoeid hart. Dat komt vooral voor bij mensen die nauwere aders hebben. Je kunt tijdelijk nauwe aders hebben door een vochttekort of door spanningen van buitenaf. Het weefsel om de bloedvaten spant zich samen waardoor de bloedvaten vernauwen. Hierdoor wordt de totale hoeveelheid bloed minder. Via de haarvaten en nieren, waar zich minuscule gaatjes bevinden, kan er weer bloed worden afgevoerd uit het aderstelsel.

Dagritme bloeddruk

De bloeddruk kent een dagritme in die zin dat op sommige tijdstippen de druk anders is. ´s Nachts is de bloeddruk het laagst. Bij het opstaan loopt de bloeddruk geleidelijk aan omhoog. In de loop van de dag wordt de druk weer iets lager. Aan het einde van de dag stijgt de bloeddruk weer enigszins.

Bloeddruk en inspanning

De bloeddruk verandert naarmate er meer of minder inspanning verricht wordt. Hoe meer inspanning er wordt verricht, des te meer zuurstof er nodig is voor de spieren. Daarom stijgt de bloeddruk bij fysieke inspanning. Bij geestelijke inspanning of stress hebben de hersenen meer zuurstof nodig. Dat is de reden dat de bloeddruk stijgt door stressvolle omstandigheden. Bij mensen met een gezonde bloeddruk en gezonde manier van leven stijgt de bloeddruk minder snel bij een fysieke inspanning. Dagelijkse beweging zoals een half uur per dag wandelen heeft een positieve invloed op de bloeddruk.

Zelf je bloeddruk meten

De bloeddruk kun je zelf meten met een bloeddrukmeter. Deze is al voor een lage prijs te koop in een warenhuis. Een zelf gekochte bloeddrukmeter geeft een uitstekende indicatie over de bloeddruk maar wanneer er echt iets aan de hand is kun je beter de bloeddruk door een huisarts laten meten. Je bloeddruk laten meten is pijnloos.

Witte jassensyndroom

Sommige mensen vertonen bij de huisarts altijd een hogere bloeddruk dan wanneer ze het zelf meten. Het is aangetoond dat dit komt omdat een bezoek aan de huisarts enige spanning met zich mee brengt; dit wordt witte jassensyndroom genoemd. Thuis kan men in alle rust de bloeddruk meten. Uiteindelijk is het wel zo dat mensen die aan de symptomen va het witte jassensyndroom eerder last hebben van een hoge bloeddruk in stresssituaties.

24uursmeting

Wanneer daar aanleiding toe is kan de arts besluiten tot een 24uursmeting van het bloed. In zo´n geval krijgt de patiënt een apparaatje wat gedurende de hele dag de bloeddruk meet. Op deze manier is de arts in staat om het bloeddrukverloop op een dag te meten. De 24uursmeting gebeurt op nagenoeg identieke wijze als een gewone meting behalve dat de gegevens geregistreerd worden door een apparaatje.

Te lage bloeddruk

Een lage bloeddruk is gevaarlijk maar op een andere manier dan een hoge bloeddruk. Bij een lage bloeddruk gaat er minder zuurstof naar de hersenen. Hierdoor voel je jezelf slap en ben je minder geconcentreerd. Je kunt door lage bloeddruk last hebben van vermoeidheid en duizeligheid. In het uiterste geval kun je bij lage bloeddruk flauw vallen als je plotseling opstaat. Mensen met een lage bloeddruk moeten alleen heel rustig opstaan. Verder is het af te raden om naar een sauna te gaan. Caffeïnehoudende dranken dienen vermeden te worden. Daarnaast is het van belang veel water te drinken.

De oorzaken van een te lage bloeddruk

Een belangrijke oorzaak van lage bloeddruk is uitdroging. Dat wordt door de reguliere wetenschap erkend. Dr. Batmanghelidj, die veel mensen heeft genezen door hen water voor te schrijven, stelt eveneens dat uitdroging de belangrijkste oorzaak van lage bloeddruk is. Caffeïnehoudende dranken zoals koffie, thee, cola en red bull drogen je uit; dat is de reden dat je die moet mijden. Verder is het zo dat behalve vocht uitgedroogde mensen ook mineralen verliezen. Voor mensen met een lage bloeddruk geldt dat het extra belangrijk is om mineralen binnen te krijgen in de vorm van ongeraffineerd zout en niet door keukenzout of tafelzout, waar slechts natriumchloride in zit. In ongeraffineerd zeezout zoals Himalayazout en Keltisch zeezout uit de biologische winkel zit naast natriumchloride nog 84 andere mineralen en sporenelementen die het lichaam hard nodig heeft.

Te hoge bloeddruk

Voor hoge bloeddruk geldt eveneens dat uitdroging de oorzaak is. Ieder lichaam reageert anders op uitdroging, dat is de reden dat sommigen juist een te lage en andere een te hoge bloeddruk krijgen. Wanneer er te weinig vocht in het lichaam zit dan zal het lichaam onder andere reageren door minder bloed door de aderen te laten stromen. Het lichaam gebruikt daarvoor een mooi mechanisme dat voorkomt dat er lucht in de aders komt. Het bindweefsel om de aders wordt namelijk aangespannen waardoor de aderen kleiner worden zodat er uiteindelijk minder bloed en minder vocht door de aderen stroomt. Dat heeft wel een nadeel; door de vernauwde aders wordt het bloed harder geperst; met andere woorden: de bloeddruk stijgt. Wanneer iemand met te hoge bloeddruk voldoende water drinkt, 7 glazen van 250 ml per dag, is de kans erg groot dat de bloeddruk weer daalt.

Bloeddruk reguleren met geneesplanten

Een te hoge of te lage bloeddruk kan met water behandeld worden. Het is altijd goed om voldoende water te drinken, niet alleen voor het bloed maar voor een veelvoud aan processen in het lichaam. Toch kunnen er omstandigheden zijn dat alleen water drinken niet helpt. Gelukkig zijn er geneesplanten die je helpen om de bloeddruk te reguleren. Bleekselderij is zo´n geneesmiddel. Selderij, dat een variatie van bleekselderij, wordt in China al duizenden jaren gebruikt om de bloeddruk te verlagen. Daarnaast zijn er diverse andere geneesplanten die de bloeddruk verlagen.

© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over de bloeddrukAlles over de bloeddrukHet hart perst het bloed door de bloedvaten en veroorzaakt daardoor druk. Daardoor kan het bloed naar alle lichaamgedeel…
Weetjes over bloeddruk?Weetjes over bloeddruk?We horen van alles over bloeddruk, o.a. dat je op moeten letten dat je niet een hoge bloeddruk (dit noemen we hypertensi…
Symptomen lage bloeddruk: Hoe herken je te lage bloeddruk?Symptomen lage bloeddruk: Hoe herken je te lage bloeddruk?Iedereen weet inmiddels wel dat een hoge bloeddruk en een te hoog cholesterol gehalte schadelijk kunnen zijn voor de gez…
Hoge bloeddruk: Symptomen, oorzaken en medicijnenHoge bloeddruk: Symptomen, oorzaken en medicijnenIedereen weet inmiddels dat een te hoge bloeddruk erg schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Maar waarom was dat ook al…
Nierbekkenontsteking: symptomen, diagnose en behandelingNierbekkenontsteking: symptomen, diagnose en behandelingEen nierbekkenontsteking treedt vooral op bij jongvolwassenen en personen van middelbare leeftijd. Officieel heet deze a…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bykst, Pixabay
  • http://www.bloeddruk.net/
  • http://www.bloeddruk.net/bloeddruk-meten.html
  • Boek: Dr. F. Batmanghelidj, Water, het goedkoopste medicijn. Je bent niet ziek, je hebt dorst!
  • www.watercure.com
  • Groot handboek geneeskrachtige kruiden, Geert Verhelst
  • Hoofdfoto: Ingrid Schouten
  • Overige foto´s: Tom008
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 16-09-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.